Fualaau aina

Beetroot

Beetroot (Beta) o loʻo faʻatusalia i tausaga taʻi taʻitasi, laufanua faʻalauiloa ma lauolaola, o sui o le aiga Amaranth. Ae ui i lea, talu ai nei, o se aganuu na taua o le aiga o Marevy. I Belarus, o lenei togalaau ua taua o le anufe, ma Iukureini - paluga. I lenei ituaiga, o le sui autu o le beets masani, e tolu ituaiga, e aofia ai beets beets, beets table and sugar beets. O sea ituaiga laau toto e ola i luga o le tele o konetineta sei vagana ai Antarctica. O manu felelei, lea e manatu o le tupuaga o ituaiga o meaola, ua uma ona faaaogaina i meaai ma o se vailaau faafomai i Papelonia anamua. O le mea e sili ona fiafia i ai, o le mea muamua e na o le laʻau na 'aina, ao aʻa o fua na faʻaaoga mo togafitiga faafomaʻi. I Eleni anamua, o pusi na ofoina atu ia Apollo, o se tasi o laau sili ona taua. Na o le amataga o lo matou vaitaimi na totoina ai ituaiga aganuu o aʻa o le aʻa, aʻo latou i Kievan Rus na amata ona latou matua matutua i le 10-11 seneturi. I le seneturi lona 16, na fafagaina ai le uʻamea i Siamani. Ma amata ona totoina beets suka i le 1747, ina ua amata ona iloa o ona aʻa e maua ai le suka e tutusa ma le tootoo. I le taimi nei, o le suka na maua mai beets i le tele o atunuu e sili atu ona lauiloa nai lo le cane. I le taimi lava e tasi, o pene masani (Beta vulgaris) e taua o se faʻalauteleina o fua o faatoaga e maua i le potassium, gaʻo pepa ma antioxidants, ia e talafeagai mo le tino o le tagata.

Faamatala puupuu o le tuputupu ae

  1. Lauina. E totoina fatu i luga o eleele matala ao lei oʻo i le taumalulu po o le tautotogo, pe a maeʻa le ea i le magaala seia oʻo i le 8-10 tikeri. O ituaiga muamua o ituaiga o laau e ola aʻe i luga o fualaau aina, ao faia le lulu i le masina o Aperila, ma le totoina o laau i eleele matala pe a mavae le 12 vaiaso (i le afa muamua o Me).
  2. Malamalama. O le saite e tatau ona malamalama lelei.
  3. Soo. E sili ona lelei i luga o le loam, peat, le peleno faapelepele masani, aʻo le palapala e tatau ona laʻititi pe faʻaituau. E le o faʻasalalauina beets i le mea na faʻapipiʻi ai le faapalaga poo le sua fou i le palapala.
  4. Tagata e manaʻomia. Fautuaina: masima ma leki, eggplant, kukama, tamato, aniani, pepa. Le leaga: kāloti, beets, chard, pateta, ituaiga uma o kapisi ma isi faʻatoʻaga faʻatau.
  5. E faʻafefea vai. E tatau ona faʻasolosolo le 3 pe 4 taimi i le vaitau, ia faia lenei mea pe a maeʻa le pito i luga o le palapala ma solo lelei, ao le taimi malogo e tatau ona tele. E sili ona lelei le faʻaaogaina o le faapipii. 2-3 ipu fagu sikuea e tatau ona alu mo le 1 sikuea mita o se moega pe a faʻafeinu. Pe a ma le 20 aso o totoe ae leʻi selesele, e taofi e le vao le faʻamafa.
  6. Fertilizer. Pe a vevela le beets mo le taimi muamua, e tatau ona fafagaina, ona o lea latou te faʻaaogaina ai se vaifofo o mullein (1: 8) poʻo le manulele o manulele (1:12), ao le 1.2 l o le paluga o meaʻai e ave i le 1 sikuea sikuea o le fasi fanua. A maeʻa pito i lalo o le vao, e tatau ona tufatufa atu le efuefu laupapa ile luga o le fasi fanua, 1 le tioata atoa e ave i le 1.5 mita sikuea o le moega, ona tatau ai lea ona faʻafeinu.
  7. Tofiga. Generative (fatu) auala.
  8. Iniseti leaga. Ova ma moa, aphids, sikuea, fuʻa ma talipupuni.
  9. Maʻi. Laʻau mumu (pe lagona le faʻamaʻi), fusarium (poʻo le enaena pala), meaʻai aʻa, peronosporosis, cercosporosis, phomosis.

Faʻafanua o le Beetroot

O le Beetroot ei ai le aʻa e taʻua o fualaʻau, lea e matua mafiafia, oona ma manu. I le tele o ituaiga, o le aʻa o le aʻa e le o faʻatofuina atoa i le palapala aʻo tuputupu ae, ae o sina mea e sili atu nai lo luga o le nofoaga. I le tausaga muamua o le tuputupu aʻe, o le atinaʻeina na o le tasi le laina, e aofia ai le tele o lapisi lau laʻau lapopoa, ua maitauina, o loʻo i ai se foliga foliga, ma ua tupu foi se aʻa. I nisi tulaga, i le faaiuga o le tausaga muamua, ae o le tulafono, o lenei mea e tupu i le tausaga lona lua, o se tupua malosi e afaina ma se foliga foliga e tupu mai le ogatotonu o le laina, o lona maualuga e mafai ona ese mai le 50 i le 100 senetimita. I luga o lea mea e itiiti lava e le mafai ona faatulagaina ni laulaau laulaau, o fugalaau laititi lanu o se lanu enaena e ola i a latou sinusisi i fua, o latou o ni vaega o ni faʻalavelave faʻapitoa. O le fua o se fatu faʻapipiʻi faʻatasi.

O lenei mea totino e tele mea aoga aoga e fesoʻotaʻi ma le mea moni e faapea o le tuufaatasiga o aʻa o le aʻa e aofia ai le uʻamea, mea faʻasaina ma le fiber. Faʻafetai i lenei mea, e masani ona faʻaaogaina beets i le togafitiga o maʻa fatugaʻo, scurvy, maualuga maualuga, maʻi o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi. O le suamalie o le suamalie o se aganuu e sili ona lelei lona malosi.

Tuputupuina o beets mai fatu

Lauina

O loʻo ola pea beets i le eleele lafoaʻi, ma e mafai ona faia uma e ala i vaomatua ma le metotia fatu. O lenei togalaau e malulu, e lūlūina i le eleele lafoaʻi muamua muamua nai lo le vevela o le ea e oo atu i le 6-8 tikeri, ae amata ona tupu atoatoa le vao i le maea ai o le vevela o le auala e sili atu ma le 16 tikeri. E tatau foi ona manatua i le mafaufau afai e paʻu laau i lalo o le kiona, ona latou taofi lea o le totoina o aʻa, ae o le a fanaina e le vao.

Ina ia mafai ona vave totogo le totogo, e tatau ona suamalie fatu, ona o lenei mea ua faatofuina mo le 24 itula i le vai malulu po o le 30 minute i le lukewarm (35 tikeri). O fatu e tatau ona tanumia i le eleele e 20-30 mm, ae o le laina o laina e faalagolago i le eseese ma mafai ona tutusa ma le 7 inisi le umi pe afai e te manaomia ni aʻa laiti mo le faasaoina, faapea foi le 30-35 centimeters pe a tutupu ni lapisi lapoa. I le tulaga muamua, o le mamao i le va o vao i le laina e tatau ona 50-60 mm, ae i le lona lua - e tusa ma le 100 mm.

Talu ai ona o le tele o fatu ituaiga o 2-3 fasi vaega ua aoina i fualaau aina, o laau toto o loo faaalia i faaputuga, o le mea lea e tatau ai ona vave teuteuina i se amataga vave o le atinaʻe, latou te faia lenei mea i le taimi o le fausiaina o le muamua muamua o laupepa moni. A mimilo i le va o vao, tuu se mamao e 30 i le 40 mm. Afai e talafeagai, e mafai ona totōina laau totō i se isi nofoaga, ona e vave ona aʻafia i lenei vaitau o le atinaʻe. O le suʻeina ma le veleina o loʻo faia i le taimi e tasi, ona ufiufi lea o le moega i se laulau o le mulch mulc, mo se faataitaiga, e mafai ona faʻaogaina le sawdust. O fualaau o le a manaʻomia ona faʻanofoina i le taimi lona lua pe a uma ona latou tupu lua pe tusa ma le lua paipa o laulaau lauolaola moni, ao aʻafiaga aʻa e tatau ona 15mm le mamao. A maeʻa lona lua, o le mamao i le va o laau e tatau mai le 60 i le 100 mm. Iloilo ma veleina le beets e tatau ona tatau pe a uma timuga pe fafaga.

Beetroot seedlings toto

E ala mai i laau totō, na o ituaiga muamua ituaiga o meaʻai ua tupu, o loʻo aofia ai le tele o carotene ma vitamini C, faʻapea foʻi ma suauu calcium, phosphorus, betanine, uʻamea ma isi vailaʻau faʻasolosolo. O pepe laiti e le itiiti ifo i le aoga i fua o fualaau faisua e pei o le lettuce, radisa ma aniani lanu meamata. Ua fautuaina e le au fai togalaau le filifilia o na ituaiga mo le totoina o laau e puipuia i le tupu: K-249, Polar laugatasi, Mausali-19.

O le luluina o fatu mo laau toto e faia i le 20 aso ao le i toe totoina laau ile eleele. A o lei luluina, e tatau ona saunia. Ina ia mafai ona fufulu le fatu, ua gagau i totonu o se vaivaiga vaifofo ole potassium. Ma, mo le lua i le tolu aso, o le fatuga mea e tuʻuina i totonu o se siosiomaga mūmū, ia latou faʻaalia mai totogo. Ua tumu le pusa fatu i le paluga eleele mama, lea ua vave ona faamaligiina i le solution a Fitosporin, lea o le a puipuia ai laau mai le vae uliuli. E tufatufaina lelei fatu ile luga o le meaʻai, ona ufiufi ai lea i se fasi manifinifi o le paluga eleele tutusa. Ona fufulu lea o le atigipusa i totonu o le kiona.

O nei fualaau e tatau ona tausia e pei lava o isi. O le meaʻai e tatau ona susu, ma le vevela e le suia, ae o le laau e tatau ona faʻamalosi i aso uma.

Auala e fufulu ai laau

E tatau ona e fufulu fua laau i le auala lava e tasi, i le taimi lava e tasi ma i le taimi e tasi e pei o le vevelaina o fualaau aina pe a tupu aʻe i le lauʻeleʻele palapala (silasila i luga). E na o le 1 le taimi e faia ai le palota. Ae peitai, afai o le lūlūina o fatu e faia i totonu o se atigipusa masani, ae i ipu taʻitasi, ona mafai lea ona fai e aunoa ma le pikiina, ao totoina laau totō i totonu o eleele mafolafola saʻo i totonu o pusa.

Totoina o beets i luga o le eleele

O le a le taimi e toto ai

O pipi i le eleele lafoaia e totoina i le ogatotonu o Mei, ae o laau toto e tatau ona i ai mai le 4 i le 5 laupepa laʻau moni. Ae tatau ona matauina o le totoina o laau e faatoa mafai lava ona faatino pe afai e lelei le palapala, aʻo lona vevela i le loloto o le 80-100 mm e tatau ona tutusa ma le 8-10 tikeri. O le mafuaʻaga lea e tatau ai i se lafitaga talafeagai mo le totoina o se fualaau aina e tatau ona susulu.

Soo

Aʻo leʻi amataina le lūlū, e tatau ona e filifilia se nofoaga talafeagai, faʻapea foi le saunia o le palapala. O ia togalaau e sili ona lelei i luga o eleele eleelea, e fai ma faataitaiga, o meaʻai e sili ona lelei, peat bogs, lea e tatau ona le faaituau poo sina pula, pH 5 i le 8. Afai o le eleele e sili atu le alkaline po o le aano, o le a amata ona afaina ai laau. O le togalaau, i totonu o le eleele lea na faʻaaogaina ai le faapalaga poo le fugalaau fou, e mafai ona faʻaaogaina mo le ola o beets peʻa a itiiti ifo ma le tolu tausaga. O muamua lelei o lenei aganuu o: aniani, tamato, kukama, fatu, eggelu, pepa ma leki. O lea ituaiga laau e le mafai ona tupu i luga o se saite o loʻo i ai le lapisi, kāloti, ituaiga uma o beets, pateta, faʻasaga ma soo se kāpeti na tupu ae leʻi tupu.

I le amataga o le tautotogo, pe a eli le palapala, 15 i le 20 kalama o le ammonium nitrate, 30 to 40 kalama o le superphosphate, 20 to 30 kalama o le sulfuric acid ammonium, ma le 10 i le 15 kalama o le potassium chloride i le 1 sikuea sikuea o le fanua e tatau ona faaopoopo i ai . Afai o le eleele o le a, o le taimi o le eliina e tatau ona faʻaopopo le 0.5-1 kilokalama o le lime-fluff i le tasi sikuea sikuea o le fasi fanua, ma le 2-3 kilokalama o le humus faʻapipiʻi i le palapala vaivai.

Tulafono mo le totoina i le eleele

O le tele o aʻa o le aʻa e faalagolago tonu lava i le tele o mea totō: o le laʻititi o le va i le va o laau totō, o le laʻititi o fua o le a tupu. Ae ui i lea, e tatau ona maitauina o fua o le aʻa e sili atu ona mamafa nai lo mea tetele, i le faaopoopo atu, o le mea mulimuli e aofia ai le sili atu o le suamalie, ma e le mafai foi ona faʻaaogaina. Ina ia mafai e le aʻa ona toto ma suamalie, e totoina laau toto i se aso puaoa, ae o le mamao i le va o laau e tatau ona mai i le 40 i le 50 mm, ma o le mamao i le va o laina e tatau ona tusa ma le 25 simita. I le totoina o laau toto, e tatau ona faapuupuuina o latou aʻa tutotonu e le 1/3. Pe a totoina laau i eleele palapala, o le a sili atu ona aʻafia, e manaʻomia ona faʻamaligi i se vaifofo suamalie, ma mo le taimi muamua latou te manaʻomia ai le puipuiga mai le susulu o le la, ona latou faʻaaogaina lea mea e le o lalagaina o loʻo faʻalauteleina i luga o le moega atoa. A oʻo i le aʻa o le aʻa ma tutupu mai le fua o le lapisi i le 15 mm, o le a latou manaʻomia le vevela, ma o le mamao i le va o vao e tatau ona mai le 8 i le 10 centimita. Ma i le masina o Iulai, pe a maeʻa le laʻau lata ane i le peʻa e tapunia, e tatau ona aveese le fale, ae o le pito i luga o le saite e ufiufi i se laʻau o le mulch, lea o le a faʻaitiitia ai le numera o vao ma le faʻavaivai.

Totoina o le taumalulu

O le luluina o beets i le taumalulu e faia i aso mulimuli o Oketopa poo le muamua - ia Novema. O le saite e tatau ona toe faʻauluina muamua ma faʻapipiʻi faʻasalalaʻau talafeagai, ona faia ai lea o togi i luga, o le mamao i le va oi latou e tatau ona mai le 15 i le 20 senetimita, o fatu e toto i le fua e 2 i le 3 kalama i le 1 mita sikuea. E le gata i lea, o le lūlūina i fanua tatala e mafai ona faʻatinoina i le auala ua faʻamatalaina i luga. E tatau ona eli fatu i le palapala ile 30-40 mm. Pe a lūlūina le taumalulu, e tatau ona fufuluina le moega i se apa o mulch (peat or humus).

Beet Care

E tatau ona veleina tamaʻi vao i se taimi tatau, faʻafeinu, ma faʻamalo le palapala ile va o laina. Ina ia faʻaitiitia le numera o ia faʻatonuga, o le 'upega tafaʻilagi e ufiufiina i se vaega o mulch.

O le faʻamauina o le eleele i le va o laina e talafeagai i le loloto o le 40 i le 60 mm, o le a faʻaumatia ai le palapala o le palapala, lea e faʻalavelave ai le faʻaauau o aʻa. O le peʻa e mafua ai faʻafitauli faapitoa i laau i le taimi o le atinaʻeina o le muamua lua paipa o laulaau moni, talu mai lenei vaitau o le tuputupu ae o le tuputupu aʻe, o loʻo i ai se moa o aʻa, lea e mafua ai le tuputupu aʻe o le tuputupu aʻe ma mafua ai ona faʻaalia le tele o manaoga ile tulaga tuputupu aʻe.

Faagasologa

O vao mutia e mafai ona malemo i fafo ni pusi aʻo laʻititi lava. O le mea moni o le i luma o le 4 po o le 5 o laʻau laʻau moni e foliga mai, o le vao e tupu tele lemu. A o lei tupu, e mafai ona pulea le vao i le togafitia o le togalaau i le kerosene, ma mai le 35 i le 50 mg e ave i le 1 sikuea mita o le fanua. Ma pe a uma ona maua e le laau ni pusa lapisi o le 2 pe 3, latou te gaosia le vaega mai vao ma se vaifofo o le suauu maso. A maeʻa ona toto malosi le laau, o vao vao e le mafai ona faia se mea leaga.

E faʻafefea vai

O lenei fualaau aina e mafai ona faapaleniina le umi o le lamala masani, ae ina ia mafai ona maua ai le fualaau aina ma maua ai ni aʻafiaga e maua ai le maualuga, e tatau ona e faʻamautuina lelei le fanua, aemaise lava i se vevela vevela. E faʻamauina le faʻataʻavaleina pe a uma ona mamago le pito i luga. E sili ona lelei le faʻatinoga o lenei faiga i le afiafi ma le faʻasusuina e fetaui lelei mo lenei mea, talu ai i lenei tulaga ua fufulu ma toe faʻaleleia le laʻau. Afai e le o mulumulu le moega, ona sosoo ai lea ma se aso pe a uma le suāsusu, e tatau ona e vaʻaia le eleele i le va o laina i le loloto pe a ma le 40 mm. Mo le faia o beets sili atu le suamalie, i le 10 lita o le vai ua faʻamoemoe mo le faʻaleleia o vai, faaopoopo 1 tbsp. l laulau masima.

Afai e te fafagaina tele le 'upega tafaʻi ma faigata, ona mafai lea e lenei mea ona afaina ai beets, talu ai o le faʻavaivaia o le vai e ono mafua ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻaleaga. I le averesi, i le gasologa o le vaitau, o le a tatau ona fausiaina se fualaau aina 3 pe 4 taimi, ae 20-30 lita o le vai e ave i le 1 sikuea mita o le saite. Afai e 15 i le 20 aso o totoe aʻo lei seleseleina, e tatau ona taofi le vai, ona o lenei mea o le suka o aʻa o le a faateleina, ma o le a sili atu foi ona teuina.

Pulu pito i luga

Ina ia faʻamafanafanaina sea aganuu, e fautuaina e faʻaaoga fugalaʻau. Afai e te faʻaaogaina faʻamalaʻau o le minerale, e mafai ona aʻafia le aʻa ma seleseleina.

A maeʻa ona vevela laau laiti mo le taimi muamua, o le a latou manaʻomia ni fomu o loʻo i totonu o le vailaʻau, mo lenei mea e mafai ona e faʻaaogaina ai se vaifofo o mullein (1: 8) poʻo le manulele o manulele (1:12), ao le 1.2 l o le faʻafefiloi o meaʻai e ave i le 1 sikuea mita o le fanua . E sili ona lelei le faia o togalaau, pe a ma le 50 mm e tatau ona sola ese mai i laau totō, ma o le vaifofo lelei e sasaa atu ia i latou. A maeʻa pito i tafatafa o le moega, o le a manaʻomia ona fugaina laau i fugalaʻau, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e ave fafie fafie (1.5 sikuea sikuea o se fasi fanua 1 tbsp), ona tatau lea ona faʻafeinu le togalaau.

E le gata i lea, o lenei aganuu e mafai ona fafaga i luga o lau laau, ae o lenei metotia e tele ni mea lelei:

  • faʻatasi ai ma aʻa, o meaʻai e sili atu lemu nai lo le faʻapipiina o laʻau i luga o le laʻau;
  • meaʻai e sili atu ona lelei, e mafua mai i le taimi e oʻo ai i le eleele, o nisi oi latou e mafai ona faia se pepa e le mafai ona maua i laau;
  • E fautuaina le fafagaina o beets i luga o laʻau pe afai e le mafai ona faʻaaogaina meaʻai i le palapala e aunoa ma le afaina o fua o laau;
  • pe a fafaga i luga o lau laau, o le tufatufa atu o meaʻai e sili atu ona tupu, e mafua mai i lenei mea e leai se faʻaopoopoga o mea, ma ua faʻaitiitia foi le tulaga lamatia.

O le mea lea, o lenei aganuu e le lagona ai le leai o se pulufana, molybdenum ma le kopa, o ia mea e faaaoga mo le fafagaina o folia. E oo lava i beets o loo liliuina i le susu o le lime (i le 10 lita o le vai 0.2 kilokalama o le lime), e fafagaina ai fatu laau ma se elemene taua e pei o le potassium. E masani ona togafitia laʻau i le saline solution (60 kalama o le masima e ave i le 1 pakete vai, e le tatau ona tui), e mafai ona suluina aʻa laau ma le sodium, ma puipuia ai foi laau mai le vevela poʻo se pepe papaʻe.

Beet Diseases and Pests

O faʻamaʻi ma ata ma igoa

Beets e mafai ona maʻi i le cercosporosis, aʻa eater, fomosis, peronosporosis ma pala. Ina ia malamalama pe o le a le ituaiga o faamai e taia ai le beets, e tatau ona e iloa ona faailoga autu.

Fomoz

O le tele o taimi, o le atinaʻeina o phomosis e mafua ona o le leai o se palu i le eleele, o le mafuaaga lea e taua ai le fafagaina o lenei aganuu ma micronutrients i se taimi tatau. Afai e aʻafia le laau i lenei maʻi faʻaleagaga, ona maua ai lea o lanu samasama o lanu samasama po o lanu uliuli i luga o laupepa pito i lalo o le rosette, ma o lanu uliuli i luga oo latou luga. I le aluga o taimi, o le atiina ae o le fatu mamago e pala, i totonu o le aʻa o le tino e avea ma mea enaena uliuli. Faʻamatalaga faʻapitoa e faʻapitoa ona o le mists, timuga faʻaleumiumi ma le maualuga o le timuga. I le taimi lava e iloa ai faailoga muamua o le phomosis, e tatau ona fafagaina laau i le lanu enaena i le vave e mafai ai (3 kalama i le 1 sikuea mita o le moega), ona tosoina lea o vao i luga o le lau ma se vaifofo o le apocide (½ teaspoon i le 1 pakete vai). O le tausaga e sosoo ai, o le boric acid (i le 1 sikuea mita 3 kalama) e tatau ona faaopoopo i le palapala.

Cercosporosis

O se faamaʻi e pei o le siaki (cercosporosis) e fesoasoani i le faatamaʻia o le 70 pasene o le aofaʻiga atoa o fualaau aina, ae o le lau laau e aafia i le vao, ma mafua ai ona oti, ma ona o lea, o le tausia o le lelei ma le aʻa o fualaau aina e le lelei.

Afai i luga o le lau o le laʻau o loʻo i ai ni tamai lanu o le lanu malamalama ma se lanu mumu lanu mumu, ao i ai i le itu sese o loʻo i ai se ufiufi grayish, o le faʻamalolo i le tino o le kulloride chloride e tatau ona faʻaaoga i le palapala. Ina ia puipuia le fatu, o le muai totoina o sauniuniga o le a tatau ai, o le mea lea latou te faʻaaoga ai le fualaau o Agat-25, ma e tatau ona e mulimulitai i faatonuga, aʻo le i totoina vave, e tatau ona togafitia le nofoaga i se sauniuniga faʻatau.

Peronosporosis

Suega paʻu vaivai (peronosporosis) - o lenei faʻamaʻi e le itiiti ifo le lamatiaga i beets nai lo le paʻu palapala. E foliga mai o se paʻu lanu violē-lauulu e pito i lalo o le laʻau o le laau na aafia, ona liu ai lea o pito o lau laupepa, mulimuli ane ua mou, mago, ma ua amata ona pala i le timu vevela po o le pala i timuga. I le taimi lava lea e tasi, o aʻa o le seleseleina e mafua mai i le le lelei o le tausiga lelei, e vave lava ona pala. Mo le puipuia o fatu ao le i luluina, e tatau ona sosolo i le fofo o le Apron, ma ao le i faia ni aʻa, o le vao e sasaina i se sauniuniga malie.

Faʻasalaga

O ia ituaiga faʻamaʻi pipisi e pei o se aʻa o loʻo aʻafia ai fualaau laiti, o latou laʻau ua liu uliuli, o la latou laumei ua matauina, o se taunuuga, o le toto o le toto. O le tele lava o taimi, o le faaleagaina o le vao e matauina i luga o eleele mamafa, ma o se faʻamaʻi e tupu tele ona o le leai o se aʻa, ona o le tele o mea manogi i luga o le eleele, ma e tupu foi lenei mea ona o lona maualuga maualuga. Mo le puipuiga, i le tautoulu, o le eleele o le lime, ma i le tautotogo, ua faʻaofiina ai se vaifofo o le borax, ma a oʻo mai le toto, o le pito i luga o le moega e ufiufiina i se laʻau o mulch (peat or humus).

Fusarious

O le faʻatoʻilaloina o lenei aganuu e le Fusarium rot e tupu i vaiaso muamua o le taumafanafana, ma enaena - i le ogatotonu o le taumafanafana. O vaovao na faʻavaivai i le lamala ma le vevela poʻo le manua i le taimi o le galueaiina e aafia i se faʻamaʻi. I faʻalavelave faʻaleagaina, o laʻau laʻau maualalo lalo, ma o petioles i lalo e lanu uliuli. O aʻa e seleseleina, ao foliga paʻepaʻe e foliga mai i totonu o vaʻa.

Ua tupu le pala o le Brown ona o le tele o le eletise i le palapala ma le maualuga o le suavai. Lanu uliuli lanu e aliali i luga o petioles, laʻau laulaʻau ma le eleele. Mo le puipuia o beets, e fautuaina le fafagaina o le beets i le laʻau o le tali o le pata, e tatau ona faaopoopo le lime i le eleele eleʻele, ma o le palapala ile i le va o laina pe a maeʻa ona faʻavaivai e tatau ona vaʻaia loloto. O na aʻa laau e afaina i le pala e le talafeagai mo le teuina mo taimi uumi, ma e le mafai ona e tuua i luga o le saite.

Faʻasoloina maʻi

O le faʻamaʻi o le maʻi (mumu mumu) e iai foʻi se lamatiaga faapitoa i beets, e ono aafia ai kāloti ma isi aʻa. I togavao e aʻafia i se faʻamaʻi, o le tele o lanu enaena e aliali i luga o le aʻa, i le taimi lava e tasi latou te faʻatau atu ai, ma faʻataʻitaʻiina ai fuga o le suka. O lenei faʻamaʻi e matautia aua o aʻafiaga o le aʻa e mafai ona pisia mai maʻi i taimi o teuina. Afai o fualaʻau e aʻafia i maʻi lagona ua maua ile taimi o le seleselega, e tatau ona teuina eseese. O faʻatau togafiti poto latou te fautuaina ia aʻa o laau e faʻaaoga mo le saunia o borsch pepa faʻapitoa;

Pests

O le tele lava o taimi, e afaina ai beets e nei iniseti e pei o: mina po o laʻau faiva, aphids pipi, talipupuni talifili, sikuea ma fuʻa. Ina ia mafai ona taofia, vevela e tatau ona aveeseina faʻaletoʻatoa mai vavae ma laina, ma i le taimi o le tautoulu o loʻo faʻatinoina ai se faʻaoga loloto o le 'upega tafaʻilagi.

Afai e faʻamautu aphids i luga o le vao, ona fautuaina lea e fufulu i latou i le faʻafefete o le kekisi, e mafai foi ona e faʻaaogaina le meafaigaluega Spark Bio, ae naʻo totonu lava o le mataupu sili ona leaga. Ina ia lafoaʻi lago, e mafai ona e faʻaaoga Karbofos poʻo le Spark. Ina ia faʻaumatia le faga, e tatau ona faʻaaogaina le pefu o le tapaa, pefu laupapa, poʻo le lalagaina i laʻau muamua ma susu ma le faʻafefeteina o le efuefu faʻataʻi tolu. E mafai ona e faʻateʻaina le taumalulu, togalaau, kapisi kāpeti ma gamma sikops e ala i le faʻaaogaina o siama siama: o se vaifofo o Gomelin (0.5%) poʻo le bitoxibacillin (1%).

Seleseleina ma le teuina o beets

Afai o le a tutupu aʻe ituaiga eseese o meaʻai, ona mafai loa lea ona seleseleina i le masina o Iulai, e oʻo mai i le taimi nei e mafai ona oʻo i le 5-14 senitimita. Ae o le a le taimi e lelei ai le seleseleina o beets, lea ua faamoemoe e teuina i le taumalulu? O le seleselega o le fatu faatoa amatalia pe a uma ona liu le lanu samasama ma mimiti. I le avea ai o se tulafono, o lenei mea e matauina i aso mulimuli o Aukuso poo aso muamua o Setema. A tupu lenei mea, faʻatali mo le isi 7 aso, ona eliina lea o aʻa, fai i se aso manaia, lelei. Ina ia faʻavaivaia aʻa, e tatau ona e faʻaogaina le paluga, fai ma le faʻaeteete, taumafai e aua le faamanualia i latou. Ona tosoina lea o latou mai le eleele e lima, o mea totoe o le lalolagi ua aveesea mai luga. O pito i luga e tatau ona tipi i se naifi malosi, ae o le umi o petioles totoe e tatau ona tutusa ma le 20 mm. A maeʻa lenei mea, o le aʻa o le seleselega e tatau ona paʻu i totonu o le nofoaga e tatau ai ona faʻamamago lelei. Ona aveese lea o le eleele o loʻo totoe mai le beets, mulimuli ane e tatau ona faʻavasegaina, aʻo manuʻa, faʻaitiitia, faapea foi ma aʻafiaga aʻafia uma e tatau ona lafoina. O isi fualaau faisua uma e teuina i totonu o se potu malulu ma vevela, ae e le tatau ona faʻaalia i le susulu o le la, lea o le a latou nonofo ai mo le 7 aso seia oʻo ina maeʻa. O togafitiga faʻapitoa e togafitia ni pusa e le talafeagai mo le teuina, o loʻo faʻaaogaina e sauni ai laei mo 'anuʻupega ma le borsch.

Ina ia mafai ona teuina lelei ia beets i le taumalulu, mo lenei, e le sili atu le maualuga o le maualalo ile 90 pasene, aʻo le maualuga o le vevela e 0-2 tikeri. Afai e vevela le potu, ona vave ai lea o le faʻamaina o aʻa, aua e mafai ona latou maʻi pe pala. Ae o nei fualaau faisua e manaʻomia le tuʻuina atu o le ea lelei i le potu. O pusa o loʻo gaugau ai fualaʻau e le mafai ona tuʻu tuusao i luga o le fola, ona latou faʻaaogaina lea o se tulaga, e tatau ona maualuga pe tusa ma le 15 inisi le maualuga, ona o le ea e mafai ona malulu ai fualaʻau lalo ifo i totonu o le atigipusa, aua e le faʻafefe ma faʻafefe. E fautuaina ia aʻafia fatu laau i totonu o pusa lapisi na faia i laupapa poʻo palasitika, ona faʻapipiʻiina lea i luga o se tulaga, ao le mamao i le va o le puipui ma le pusa e tatau ona i ai le 10-20 senitimita. A o leʻi fufuluina fualaau faisua i totonu o pusa, e tatau ona fufulu i le penisina.

Afai e mafai, o le beets o loʻo teuina i le pito i luga o pateta, i lenei tulaga o le a le susu ia fatu, talu ai ona o le beets e mafai ona faʻafefe le susu, lea o le a taofia ai mai le mago. E le gata i lea, pe a totoina aʻa mo le teuina, e mafai ona fufuluina i le oneone. Ma e tatau foi ona e faia uma auala talafeagai e puipuia ai lau pulou mai roi.

Ituaiga ma ituaiga o beets

O le aiga e 2 na totoina faapea ma le 11 vao vao. O manu felelei e fetolofi, tetele-aʻa, talafatai, vavalalata, lapisi otaota. O ituaiga o aganuu o ni meaola lelei tele e pei o beets masani ma beets leaf. I le gasologa o le taimi, faafetai i le filifiliga, o ituaiga nei e maua mai: suka o suka, meaʻai ma le laulau (pe o fualaau aina poʻo le mūmū). O le pulp beet o le lanu violē-lanu mumu, lanu mumu po o le paʻu, o laulaʻau lanu mumu po o le lanumeamata ma petioles mumu. O le fausaga o le aʻa e aofia ai le suka, protein, meaola eletise, suauu moli, vitamini C, B, PP, ma isi, ma fiber foi. E tolu ituaiga o anufe:

Vindifolia - O laumei ma petioles e valiina i lanu meamata, latou te le fano seʻia oʻo lava i le atoaga o aʻafiaga o le aʻa, lea e iai lona faʻalanuga lautele. E masani lava o aʻafiaga aʻa e maua ai se tui.

Rubifolia - O le laumei ei ai se lanu uliuli po o le mumu. O le foliga o aʻa o fualaau aina e taamilomilo, faataamilomilo poʻo le faʻalanu, o latou tino o le mumu-violet. O lenei ituaiga e le aoga.

Atroruba - O le pulupulu ma le aʻa o aʻa laau o le a lanu mumu. O lanu o le lanu lanu uliuli, o le petioles e mumu, ma o veins e lanu violē-lanu mumu. O lenei ituaiga e 4 ituaiga:

  • Pepe o Aikupito - o le aʻa o le fatuga o se ituaiga o mea e masani ai, e laugatasia pe laugatasi, o le mamafa o le 0.2-0.5 kilokalama, pulupulu mata ma le paʻu o se lanu uliuli lanu moana, o ona mama e pale lanu viole;
  • Bordeaux ituaiga eseese o le soifua matua - o le aʻa poʻo le aʻa o fatu laau e toetoe lava o le monophonic pulp o le lanu mumu uliuli, o lanu lanumeamata lanumeamata po o lanu lanumeamata ei ai ni petioles mumu-mumu;
  • o le ituaiga Eclipse o se ituaiga o fualaau oona e maua mai i le ogatotonu o fualaau aina, o lanu lanu e pei o le ituaiga Aikupito, ae o le laʻau ma petioles i lenei ituaiga o loo i ai se lanu palani;
  • O le ituaiga o fualaʻau e afaina ai le vevela, o le umi o le tuputupu ae o le vevela e 130-150 aso, o le foliga o aʻa o laau toto e mafai ona avea ma se mea e tutusa ma foliga, pe o se mea e maua mai i le eleele, ae o loo i ai le tele o suga ma mea mamago.

E masani lava ona fiafia le au fai togalaau e faʻavasegaina lenei fualaau aina e ala i le matua, ma i le lanu ma foliga o aʻa. Lalo o le a faʻamatalaina na ituaiga o laau e sili ona lauiloa.

Uluai vasega

  1. Vinaigrette Marmalade. O le eseesega e iloga i le lelei o le tausisia o le lelei. O fualaau lapopoa lapoa e mafai ona mamafa pe tusa ma le 0.5 kilokalama; o le tino mumu mumu e manaia tele ma matua lelei.
  2. Libero. O lenei vasega e faʻaalia i le maualuga o le gaosiga ma le lelei o le tausia o le lelei. O le lau lanu ma le lamolemole e maua ai le lanu mumu, o lona mamafa e tusa ma le 250 grams. O le pulupulu e matua suamalie ma mumu, ma e toetoe lava leai ni mama pale i totonu.
  3. E le mafaatusalia A 463. O lenei ituaiga o mea e malolo ai e talafeagai mo le totoina i Siberia. O fualaʻau faʻamaina faʻamaina e valiina i le paʻu mumu, o lo latou mamafa e tusa ma le 0.4 kilokalama.

Eseesega o le vave ona ola

  1. Nosovskaya lafola. O lenei ituaiga e puipuia i le vevela, fana, ma e lelei tele le tausiga. O fualaʻau faʻamautuina o loʻo aʻafia ai le tusa ma le 0.3 kilokalama. O le pulupulu e mumu mumu ma matua vevela.
  2. Larka. O le ituaiga filifilia o Dutch e lelei tele le tausia o le lelei, ma o loʻo i ai foi faʻamatalaga e fesoasoani e faʻamamā ai le tino o radionuclides. O le lanu mumu lanu mumu e maua mai i le 0.3 kilokalama, o le pulupulu mūmū mūmū sesega e matua manaia.
  3. Fuga lanu paʻepaʻe. O le fualaau aina lanu ua paʻu ua i ai se lanu uliuli uliuli, e pe tusa ma le 500 g, o le lanu violē-mumu ua matua suamalie.
  4. Black Woman. O lenei ituaiga o fualaʻau maualuluga ua i ai ni fualaau mūmū mūmū mafiafia e tusa ma le 0.5 kilokalama. Vaʻa mumu-mumu mumu e manaia ma malie. E faʻaaogaina mo le suina ma le faʻaaogaina fou.
  5. Bohemia. O le vailaʻau e teteʻe i le fanaina, iniseti leaga, e lelei tele le tausia o le lelei, ma e le manaʻomia ona faʻaogaina fualaau. O le togalaau o le Maroon e maua mai i le aʻafiaga o le ola e tusa ma le 0.5 kilokalama. O le pulupulu o le lanu mumu lanumoana.

Taumatau togi

  1. Renova. O se ituaiga maualuga o le gaosiga i le taimi o le teuina e le mafai ona leiloa lana faʻaaliga mo le 7 masina. O le aʻafia o le aʻafia o aʻa o le aʻa e maua mai ai le lanu piniki enaena, e tusa ma le 0.35 kilokalama. O le paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe e matuā leaga lava.
  2. Vaovao toʻatasi. O le eseesega e faʻaalia i le gaosia ma le lelei tele. O fua o fua o se taamilosaga lapotopoto e maua ai le pelemu ma le paʻu mumu. E le manaʻomia e le tamaititi ona faʻanenefu.
  3. Pupuni. O se ituaiga o meaʻai e maualuga-totoina o faʻamaʻi faʻamaʻi. O fua o le aʻa e fua i le vevela, e tusa ma le 16 inisi senitimita ma le mamafa e oo atu i le 0.25 kilokalama. O le paʻu lanu mumu lanu mumu e matua maaleale lava.
  4. Atamani. O le vailaʻau malulu e tuʻuina atu ma le lelei lelei o le tausisia o le lelei. O le faʻamalo laulaʻau o loʻo i ai le fatu o le 0.2-0.3 kilokalama, e mafai ona faigofie ona aveese mai le palapala. O le pulupulu pito sili ona manino o se mea suamalie ma agavaivai.