Fugalaau

Tea laau: faʻamatalaga, togavao ma le faʻaaogaina

E tatau i Europa ona latou masani lelei ma le laau o le laʻau i le alii sili o Kuki: o se tasi o sui o lana malaga na aumai ai fatu o lenei togavao i le Lalolagi Tuai. Faʻasalaga ma le faaeteete i le fale, e tupu le matagofie o le laʻau ma e fua mai foi. O le mea moni, mo le gaosia o lau laʻau o le totonugalemu o le togavao o le a lava na o ni nai taimi, o le mea lea latou te ola ai o se mea teuteu.

Tea laau toto (Thea) o le aiga o le Tea House. Homeland - Southeast Asia.

I Saina ma Initia, o le lauti e seleseleina muamua i le lima. E masani ona faia lenei mea e tamaitai talavou ma teineiti, e ui lava o le pikiina o lauti e faigata tele ma faigata. Laʻau ma tumutumu o le a veleina ma faapipii i ato o lala o loʻo tuʻu i luga o tua o le tila. Faʻatasi ai ma le auala faʻaaoga tusi e aoina ai lauti, o loʻo iai foʻi metotia faʻainisinia. O masini faʻapitoa e faʻaaogaina, e pei o se tulafono, e aoina ai mea aupito sili ona taua o laʻau o lauti ma o lau laʻau matutua, o loʻo faʻaaogaina mo le gaosiga o le tele o laʻau ma aveese mai le lauti.

O le lelei o le laʻo e faʻatatau saʻo lava i le taimi o le aoina o mea lagoʻa. O ituaiga o lauti e maua mai i le afifi ma le pulupulu o le lauti tila e leʻi maua se taimi e tatala ai, lea sa aoina i le vaveao ao lei oso le la po o le afiafi, pe a uma le goto o le la.

E talitonuina o le ti o selesele i le gasologa o le ao e sili atu le tele o mea ma se taimi e sili atu ona faʻalauiloa. E le gata i lea, o le tele o caffeine ma vitamini i lenei lauti ua faʻaititia.

Laʻau i le aganuu

O le vaomatua na maua lona igoa i se avanoa. I le 1770, na taunuu atu ai le kapeteni o James Cook i luga o le talafatai o Ausetalia, ma o le auvaa o le malaga, i le mulimuli ai i faataitaiga a tagata o le atunuu, na amata ona faia ni lauti mai laulaau o se togavao o loo ola i le talafatai. O le natura o le malaga, o Joseph Banks, na aoina mai ni meaola laau ma aumai i Lonetona, faia o se lauti. O lenei igoa ua aʻafia, e ui lava i le mea moni o le vao e leai se mea e fai i le lauti, ma o le suauu taua o loo i totonu o laʻau e oo lava i le oona. O le igoa aloaia Melaleuca na tuuina mai e Carl Linnaeus, o le na faapea ona faamatalaina le foliga mai o le laau: mela i le faa-Eleni o lona uiga "uliuli" ma leuca o lona uiga o le "paʻepaʻe". O le mea moni, o le paʻu o le vao o se mea manaia: e masani lava ona "faʻasili", faʻaalia le malamalama i totonu, aʻo foliga i fafo e foliga mai ua faʻafefe.

O le laʻau e alofa tele i le vai, ma o le mea lea na totoina ai e tagata o Ausetalia i vaega eleele e tafe ai le eleele - o aʻa o laau na feinu ai le tele o le vai lea na vave ona pala le eleele. I le amataga o le XX seneturi. na aumai o ia i Florida mo lenei faamoemoe. E ui i lea, ina ua mavae le tele o tausaga, na amata ona tupu le totoa o laʻau tipu ma le suia o le fuga ma le biocenosis o le tele o itu o Florida, ma e oo lava i aso nei o se faafitauli ogaoga i le siosiomaga.


O le ti o le vine, o lau laʻau e tupu mai i mea matagofie, e talitutusa lava ma mea na faʻaaoga mo le seleseleina. O fuga laau fugalaau e foliga tutusa ma faʻamatalaga i gutu fagu. O tagata Ausetalia e talitonu o le malosi ma le manogi o le laʻau o le laʻau e maua ai le mama i totonu o le fale, e puipuia ai faʻamaʻi. Ma o le mea moni, e pei ona i ai, o lau laʻau o loʻo i ai se mea faapitoa - o le suauʻu taua ma le malosi o le antibacterial, antiviral ma antifungal. O le mea lea, o le faʻamamāina o le potu faʻatasi ai ma laʻau fou ma laʻau o le laisa na aʻafia i le faʻapalapalaina faʻaonaponei, lea ua soloia ai luga o le fale i se vaifofo vailaau ma faʻaalia i le radiation ultraviolet radiation.

Ua mafai ona ola le lauti ti laʻau i luga o eleele papaʻe, maa. O lenei laau e faigata ma e le lelei. O le laʻau e mafai ona faʻafetaui i tulaga eseese o le tau, e talia le vevela ma le malulu. E le aʻafia i faʻamaʻi o "faʻamaʻi," lea e avea ma se lamatiaga tele i le tele o mea taumafa ma vaomatua. O le laau e umi lava - e mafai e vao ona ola ma fua mai mo le silia ma le 100 tausaga.

I Saina, na faʻafeiloaʻi le laʻau i le aganuʻu i le ogatotonu o le seneturi lona 4; i Iapani, na faʻamalamalamaina ina ua mavae le 500 tausaga, ma e tusa o le taimi lava e tasi e salalau ai i Korea.

O le tea na sau i Europa i le 16 seneturi, ma i auala eseese - i Europa i Sisifo mai India, Sri Lanka ma Saina Saute, ma Europa i Sasae - mai Sina Lanisia i le 1638. Na tuuina atu le tea i le Russian Tsar Alexei Mikhailovich e fai ma fofo mo "malulu ma tiga o le ulu. " Mo se taimi umi, na faʻaaogaina ai le vai o le laulaʻau lauina o lau lauulu o le Gagana o se vailaʻau faʻamalolo. Ma o le uluai laau lauti na aumai i Rusia i le Nikitsky Botanical Garden i Crimea i le 1817 ma i Georgia i le ogatotonu o le XIX seneturi.

I Europa i Sisifo, o lenei vai inu ua taua o le "ti", e pei o le gagana Saina i Saute, ma i Europa i Sasae sa taʻua o le la mai le "Saute" i Saute. I le faaliliuga, o igoa uma e lua o le uiga lava e tasi: "tamaʻi laititi."

I Peretania Tele, faatasi ai ma le lima malamalama o le Duchess o Bradford, o le na filifili e faapea o le malologa i le va o le malologa masani a le Igilisi ma le taumafataga o le afiafi e umi tele, o le sauniga o le tea ua avea o se tausisia faale-atunuu talu mai le 1840. E saʻo lava i le ta o le 5 i le taimi i le lotoifale, e taʻua ai iina "fyff o klok", o Peretania Tele e nofo i lalo i laulau o lauti; 200 miliona ipu tiuti, e tusa ai ma fuainumera, ua onā e le au Peretania i le aso e tasi (o le averesi o le 4.5 ipu ipu taʻitasi). O le afa lenei o le vai atoa latou te faʻaaogaina.

Ae mo Rusia ma isi atunuu i Sasae Sasae, o le tele o taimi na pasia i luma oo tatou tuaa, masani i kvass ma laau o laau eseese, talisapaia moni lenei ipu matagofie.

Mo se taimi umi, na o tagata mauoa na latou inu i lauti i atunuu eseese, aua e le taugofie. O nisi taimi e mafua ai le le fiafia i le faitau aofaʻi. O le mea lea, o le tetee i le maualuga tele o tau mo le lauti na faatuina e le malo o Peretania, o tagata o le North American city o Boston, o se tasi o nofoaga tutotonu o le aulotu i Peretania i Amerika i Matu, sa pueina se vaa Peretania na taunuu atu iina ma lafo uma ana uta - lauti pepa - i totonu o le sami. O lenei mea na tupu i le talafaasolopito o le "Boston Tea Party" ma faailogaina le amataga o le taua o le faasaolotoina o le faitau aofai o malo o Peretania i Amerika i Matu, lea na mafua ai ona tulai mai Amerika Amerika i le taimi nei.

I aso nei, o le laʻau o loʻo faʻaleleia i luga o se tulaga tau alamanuia i le sili atu i le 30 atunuu.

O le igoa faasaienisi o le lauti o le "Camellia Saina."

O le taimi nei e 24 ituaiga camellia e lauiloa ma faamatalaina, o le tele o ia o laau toto. O nisi o latou ituaiga ua ola mo na o mea teuteu.

O le a se foliga o le lauti: faʻamatalaga, ata o laulaau ma fugalaau o se togavao

O le lauti o se tamai laau, e masani lava o se vao e ola e oo i le 50 cm i tulaga o le potu. O lauulu lauulu e ufiufi i lauulu lauulu (i le gagana Saina - "bai-hao", o le mea lea o le igoa o le la ua saunia o le baikhovaya).

E pei ona mafai ona vaaia i le ata, o laulaau o le lauti e laiti (4-10 cm), faʻatasi ai ma vaʻaiaoga puupuu:


O laʻau fugalaau e paʻepaʻe, faʻatasi ma se manogi manaia matagofie ma samasama samasama, lanu matagofie. O le fua o le lauti o se pusa ma fatu lanu enaena.


O le tuputupu ae o le laʻau i le fale, e pei ona faaalia i le faatinoga, e le faigata. I totonu, o lenei laau toto e mafai ona vave fuga ma fua mai. E fuga mai ia Setema - Novema, o fatu e amata i le tausaga na sosoo ai

I le fale, tuputupu aʻe lelei:

Assamese tea (Th. Assamica)

lauti tipi (Th. Sinensis).

Taina lauti tii (Thea sinensis L.) o se tamai laau iti, o se laʻau maualalo, e le o se mea e faʻalauteleina.

O lenei laau e patino i le aiga lauti (Theaceae). Lea laau Saina e mafai ona avea ma ituaiga Saina ma Iapani.

O le maualuga o lenei laau toto e tusa ma le 60 i le 100 cm. I Saina, faʻataʻitaʻiga o laau laʻau e oʻo atu i se maualuga maualuga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i Gaolis County, latou te ola i le 16 mita. O le mea moni, o laʻau o ia laau e le mafai ona toe faʻaaogaina i luga o le lauti, ae mafai ona maua le matagofie o le fiafia o le mafaufau i lenei laau.

Vaʻai pe faʻapefea ona tilotilo le laʻau i nei ata:



O laula laʻau o le paʻu paʻu, o la latou mata e faʻamaʻa-toothed. Young, laulauina lau o loʻo ufiufi i se pusa siliva e le mafaamatalaina. Talu ai ona o le lauti e mafua mai i le faʻaaogaina o laʻau, o lea la, e le sili atu i le tasi le tausaga e ola ai laulaau, ona pau ai lea. Ae o le vaitaimi atoa o lo latou tuputupu ae ma le matua, o laulaau e tumau pea lanumeamata, toetoe lava a le suia o latou lanu. O lau laititi o se paolo malu, ao maua e tagata matutua se lanu lanumeamata lanumeamata i le taimi.


O fugalaau fugalaau e paʻepaʻe, ma e sinasina lanu, ma le tele o sima. Fugalaau e susulu ai se manogi manogi, e le o se mea e pei o le manogi o se vai na faia mai lau o lenei laau.

O fua o le laʻau na tupu mai ia Oketopa-Novema, toeitiiti lava atoa le tausaga talu ona amata le fua muamua. O le fua o se pusa lea e mafai ona tatalaina i luga o apaau. I totonu o atigipusa taitasi ei ai se aofaiga itiiti o fatu (mai le 1 i le 6, e fuafua i le tele o fua ma le matua o le laau). O le laʻau o le laisa o le laisa-o le laʻau o loʻo tiʻetiʻe.

O loʻo taua i lalo le auala e tupu ai se lauti tila i le fale.

E faʻapefea ona totoina se laʻau i le fale ma le auala e tausia ai se togavao

E pei lava o laau toto uma, o le laʻau o le laʻau e manaʻomia ai le tele o le la, ea fou, faʻaleleia ma le faʻaeteete i le taumalulu ma le tele - i le taumafanafana. I tulaga lelei, o le laʻau e tupu lelei, fuga ma fua mai.

Aʻo tausia se laʻau tipu, aua nei galo o lenei aganuʻu e faʻapitoa, ma faʻafeiloaʻi se ata vaivai.


Ina ia tausia le lauti tile i le fale i le taumalulu, e manaʻomia ona e maua le vevela o le 5-8 ° C, i le taumafanafana - 18-25 ° C, e tatau ona e fufulu. I le taumafanafana, e lelei le ave o le laau i le ea.

Lafumanu ma eleele vaivai, e le matala, ae lelei, e sili ona talafeagai mo le totoina o se lauti ti. O le meaʻai e tatau ona lelei, faʻaleleia, faʻamalosi: oneone, turus, peat, oneone (1: 1: 1: 1), pH 4.5-5.5. E mafai ona faʻaaogā faʻamatalaga teuteu mo azaleas.

E faʻapefea ona toto se laʻau laʻau: tausi fale

O le suavai e tele i le taumafanafana, faʻalelei i le tautotogo ma le taumalulu.

O le tausia lelei o le laʻau i le taimi e mafai ai, i le taimi o le tuputupu aʻe, mai ia Aperila e oʻo atu i Setema, faalua i le masina, e manaʻomia ona fafagaina fualaau aina i le faʻalauteleina o minerale.

O le faʻaaogaina o laau toto e oʻo atu i le 5 tausaga o loʻo faʻatinoina i tausaga taʻitasi, i le lumanaʻi - sui le pito i luga.

Mo le lelei sili atu, pe a oʻo i le 15-20 cm, e fufulu i le 10 cm mai le palapala. Ina ia puipuia le vao mai le tuputupu aʻe, ia taʻitasi tausaga i le tau e tatau ona teuteuina ile 5-7 cm. Ina ia maua se foliga manaia, e tatau ona e tipi i le tautotogo ma tipi i le amataga o le taumafanafana e fai ai se togavao. Ina ia faʻaleleia le gaosi o le laula, o le vao e tuʻuina atu i ai le paleni lautele.

O le totoina o le laʻau, e pei ona faaalia i le faatinoga, ua lava lea e totoina ai fatu i totonu o se paluga palapala i le taimi lava e maeʻa ai. E mafai ona faʻaleleia e ala i le tataina i le amataga o le tautotogo.

Ma le isi, o le a e iloa e uiga i meatotino ma le faʻaaoga o le lauti o le suauu taua.

O le laau e manaʻomia ai le suauʻu: meatotino ma faʻamatalaga

O le suauu taua e faʻaleagaina ai maʻi, e le gata i luga o luga o luga o togafitiga, ae faʻapea foi i le ea ona o le mea moni o loʻo i ai ni mea faʻalavelave vaivai. O lenei fanua o laulaau na faʻaogaina, o le mea moni, i vailaau faʻaleaganuʻu: vevela ma fufulu laʻau o lauti na faʻaaogaina e fai ma laei mo manuʻa, mo togafitiga o mu. Ua lauiloa foi o le laau o le laʻau e manaʻomia ai le suauu, iniseti ma mea e gaosi ai manu.


O suʻesuʻega faʻaonapo nei na faʻaalia ai o le laupepa (o le suāuʻu taua) o le ti o le vine e tutusa lelei ma le gaosi o le isi laau o Ausetalia - eucalyptus. E tele le eucalyptol - o se tuufaatasiga lea na manatu e tulaga ese i le eucalyptus, faapea foi ma le terpenes - terpin, terpineol, terpinole ma isi mea tuufaatasia. I tua i le 1920, na faʻamaonia ai e le tagata gasegase a Ausetalia o Arthur Penfold na faʻataʻitaʻiina o le suāuu olive e 11 taimi sili atu ona maualuga i ona faʻamaʻi pipisi i le kapaila o le carbonbolic. Ona amata ai lea o le tala o le faaaogaina o lenei mea i le cosmetology. I le 1949, na aofia ai le suauʻu o le lauti i le British Pharmaceutical Code. O le antibacterial aafiaga ua saunia muamua e le 4-terpineol, lea e tusa ai ma tulaga faataatitia ua faia i Ausetalia, o le suauu e tatau ona itiiti ifo ma le 30%.