Laʻau

Mea aoga ma le lautele o le radisa

O tagata uma e sili ona fiafia i ai le radish ma, o le pau atu i le pito i tua, o le susulu o aiga sili ia. E mafai ona e fai atu masaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le lakonkon ua taʻua o le radish Iapani poʻo se susulu, ma o se lanu paʻepaʻe. E iai foi le lanu uliuli, lanumeamata ma le mumu. E tele a latou mea tutusa i le tuufaatasiga ma le atinaʻeina o laau, ae ui i lea, e tofu lava le ituaiga o meaola. Ae ui i lea, o mea aoga o le radisa e le mafai ona faʻafitia.

O le a le faʻaaogaina o fualaʻau aʻa?

Talu mai aso anamua, o le radish sa faʻaaogaina i le gaosiga o tagata o Europa ma Asia o se faʻamalologa o oloa. O aʻa o le aʻa o se faleteuoloa o vitamini ma meaʻai i le vaitau, pe a fai o meaai ma falaoa ma aano o manu. Sa lelei le teuina o le radish i le taumalulu ma o le tautotogo na leiloa le aoga. O le mea lea, 'ai e pei o meaʻai, salemati poʻo turi, na ia faaopoopoina le tele i mea taumafa taumalulu. I le taimi nei, e mafai ona e faʻatau laau i soo se taimi, e te tausia oe lava i vitamini gaosia. I le afa seneturi talu ai, e leai ni mea e faʻaaogaina, na maua ai vitamini i le laulau naʻo le oʻo mai o greens i le tautotogo.

O le aʻafiaga o le aʻa e iai sona tofo malosi, lea e mafua ona o le tele o vaega aoga. Ua faamaonia e saienitisi e aunoa ma le faaaogaina o le oona, e le mafai e le tino o le tagata ona taulimaina parasite e nofoia i totonu o le tino. O le mea lea, o mea aoga aoga ma le faalēaogāina o faʻamalama e mafua mai i le tuufaatasiga:

  • se seti o vitamini, e aofia ai le le gafatia i taimi o teuina;
  • o le tuufaatasiga o elemene ma elemene, e aofia ai iodine ma fuamosa;
  • le faʻalavelave, lea e fasiotia ai faʻamaʻi pipisi;
  • sulfur e aofia ai le methyl mercaptan, myrinin, anthocyanins.

I soʻo se ituaiga radis, o nei mea o loʻo i ai, ae o loʻo i ai se eseesega i le tuufaatasiga o le tuufaatasiga. O le radisa e faʻaaogaina e aunoa ma le vevela o togafitiga, o le mea lea o mea aoga e le suia ai lo latou fausaga.

O le a le faʻaaogaina o le lanu uliuli?

Lanu uliuli e masani ona faaaogaina mo le taumafanafana. O le mea moni, o le uliuli e na o se mea e pala. O le paʻu o aʻa e paʻepaʻe le kiona, ae a tipiina, o nisi o taimi e gase ai le ea i le mata. Mo togafitiga faafomaʻi, o le ituaiga sili lea o le radisa. O le sua mālūlū o le gasegase foi. O le mea lea, o le aʻa o le aʻa e faʻaaogaina mo meaai pe afai o le tagata e faʻapalaina e masani lava ona galue ma e leai ni faafitauli ma gaʻo ma le ate.

E faʻaaogaina le sua vevela e aveese ai maʻa mai fatu ma gaʻo. O le radiculitis e togafitia i le mamafa o le radish. O le radish e aveesea ai vailaau mai le tino.

O le a le faʻaaogaina o le lanu uliuli? O le faʻaaogaina o le kulimi suamalie mo togafitiga fefiloi ma le meli e aoga. O le sua e maua i totonu o le aʻa e tupu, e maua ai le malosi ma gaioiga i luga o le mucous membranes o le toto respiratory tract sili atu nai lo vailaau, aveesea le mumū. E leai se aoga o le faʻaaogaina o le paluga mai le kulimi kulimi mo togafitiga o manuʻa e le faʻamalolo ai fafo, umi.

O le i ai o elemene faʻalauiloa e faʻaogaina ai le aoga o le suamalie o le sua o le sua i totonu o le ulu. I lenei tulaga, ua faʻagaoioia pulu, ma o foliga o le lauulu foliga maloloina. Tuʻu atu i le mercaptans se mea manogi lelei o mea faʻalavelave vaivai. O le faʻaaogaina tele o fualaʻau aʻa e mafai ona faʻamalosia ai le faʻamalosi. O le kulimi suamalie e mafai ona malelemo mo se taimi le tumau i le tooteta pe afai e faʻamama lou gutu.

White radish ma ona faamanuiaga

E le itiiti ifo nai lo le uliuli, o se ituaiga taumalulu o le lanu paʻepaʻe e faʻaaogaina, lea e faigofie ona tupu i luga o se toga vevela. O le eseesega e le o le tiga, o se fausaga sili ona vaivai. O fuamoa e faia mai fualaʻau aʻafia ma le faʻaopoopoga o kāloti matagogo poo sauerkraut. E tele meaʻai faʻafefeteina. Ae e le suia le le lava o togafitiga vevela. O le faʻaaoga masani o salakeke ma le radisa o le a faateleina ai le puipuiga ma fasioti i meaola ninii. O le kalori ihi o le oloa ua na o le 29 kcal i le 100 kalama ma e lelei atoatoa mo le taumafa o le pulea lelei.

I Iapani i le taimi muamua, i le taimi atoa o vaega Europa ma Asia, ua salalau ai le radish whitekon. O fua o le aʻa e lautele, ua ola mo le taumafanafana ma le taumalulu. Fualaau suamalie suamalie le tofo ma le oona i totonu e toetoe lava a le lagonaina.

O le radish lea e faʻaaogaina mo masini vevela mo le faʻamamaina o le paʻu ma faʻamamaina. Ae ui i lea, e tatau ona manatua le paʻu lalelei o foliga. O le mea lea, muamua faʻaaoga se kulimi fafagaina ma na o luga o se masikulu mai le paʻu o le radish ma le kulimi kirimoni. O le maso e matua faʻamalosia ai le lauulu i foliga tutusa o le kulimi malati ma laulaau.

Laʻau faʻamalaʻau ma le suauu manogi o se faʻamamā sili ona lelei mo paʻu paʻu. A e faʻaaogaina le radish, e maua e le tino le tele o le suka, ma e le tatau ona iai se faʻafitauli paʻu. O meatotino aoga o le paʻepaʻe paʻepaʻe ua lauiloa talu mai aso anamua, ma o meaʻai vevela i luga o le laulau o loʻo iai.

I seneturi ua tuanaʻi, i le taumalulu, sa i ai le meaʻai a tagata faiʻai i le laulau, o se malulu malulu muamua ma le susulu. Ma o le lanu sinasina na latou faia ai le suāuu. O fualaau o le radish na faʻagogoina, gaosia, fefiloi ma laulasses, otaota ma faʻaaoga se mea aoga e pei o le sanuisi.

Margelan radish

O lenei lanu lanumeamata e tele nisi igoa, e aofia ai Lobo, Saina, taumafanafana. O lenei eseesega o ituaiga eseese uma e leai ni faʻalavelave. E mafai e tagata uma ona faʻaaoga ia mea aoga o le radish lanumeamata i le faʻalelei. O le mea moni, afai ei ai se tagata faʻalepale, e tatau ona e lafoaia se salati suamalie. O lenei radish, e pei o le sili ona agamalu, o le a fesoasoani i tagata gasegase tumau e faʻasaina ona faʻaaogaina aʻa o aʻa:

  • faʻaaogaina o se oloa faʻapitoa;
  • ma maʻa fatuga;
  • afai e te susulu i le meli, o le ai ai se faʻaleleia atili i le vaega o meaʻai;
  • faʻaitiitia le toto maualuga, faʻaleleia le galue o le fatu;
  • aveese ia toxins;
  • faʻaitiitia le toto suka.

Faaaoga ma le faaeteete

Peitai, e ui lava i le tele o mea aoga o loʻo iai i totonu o le radish, o tagata maʻi le tumau ma faʻamaʻi o tino i totonu e tatau ona faʻaeteete e uiga i le faʻaaogaina o le radis mo meaai. E faavae i luga o le mea moni o tagata taʻitoʻatasi o le tagata lava ia, e tatau ona e aofia ai se meaʻai manogi i le taumafataga ma le faʻaeteete. I se mea itiiti lava le le mautonu, o le a tatau ona lafoaia le radisa.

E te le manaʻomia foʻi le faʻataʻitaʻiga i fafine o loʻo fanauina se tamaititi. O suauu taua i lenei oloa e mafai ona mafua ai se faʻanoanoa. Mo tagata soifua maloloina, o le tele o le faʻavelaina o le laisa e mafua ai le afaina ma le manava.