Fugalaau

Laʻau tele laʻau laʻau - fugalaau aglaonema

O le laufanua faʻavaomalo e matagofie tele ma eseese. Ma o le a iloa ai e tagata tausi fua ona mealilo mo le tele o tausaga a sau. Aglaonema, e sili ona tele i le aiga o Ariodian, o le tagata tagatanuʻu o loʻo nofo i se laufanua tele i Asia i sasaʻe.

Maota o le Atunuu ma laau toto

O le ituaiga o lenei ituaiga, e aofia ai le tele o ituaiga o manu, e faalautele atu i atunuu o loo i ai, ma motu o le Initia ma le Pasefika. O itulagi o laufanua o Saina, ma Initia, ma New Guinea poʻo Borneo e mafai ona manatu o le nofoaga fanau mai o aglaonema.

O le eseesega o ituaiga o aglaonema ituaiga e mafua ona o tulaga eseese o le siosiomaga i tulimanu mamao o le lautele, faapea foi ma le nofoaga tuufua o nei itulagi. Faatasi ai ma le amataga o le atinaʻeina o Asia i Sisifo, na amata ona suʻesuʻeina ma le mataʻitu le lalolagi o le eleʻele. O le tele o laau lauiloa teuteu i totonu, e aofia ai aglaonema, na maua ma faamatalaina.

Vaʻavaʻai o aglaonema i le lauʻeleʻele e nonofo i le pito i lalo o le vaomatua, o loʻo i ai i totonu o nofoaga paolo i lalo o palealii o laau, tafatafa o vaitafe ma isi vai. Mo le atinaʻega o Angloanema e le manaʻomia ai le tele o le eleele.

E pei o isi ituaiga o Aroid, o le laau e faigofie ona fetuutuunai i le ola i luga o papa maʻa ma se tamai laulau o humus, i luga o peatlands ma eleele, i lalo ifo o ona aʻa o aʻafiaga o laau o le vaomatua ua fesoʻotaʻi faʻatasi.

E ui lava o le aganuu ua salalau i lona atunuu, ae na oo mai i Europa mai Malaysia, ma mafua ai le tali fiafia a le au fai togalaau ma e fiafia i le vaomatua.

O le talafaasolopito o le falemaʻi ma le galueaiina o aglaonema na amata i le 19 seneturi, ma mo le sili atu i le seneturi ma le afa o le laau ua manatu o se tasi o mea e sili ona manaia ma e le masani ai i le vailaau. O faʻataʻitaʻiga o fugalaau vao na pa'ū i le aoina o le Botanical Garden o Peretania na faʻavaeina le faavae mo galuega filifilia, ma o le mafuaʻaga lea na maua mai ai le faitau fiaselau o ituaiga o fale ma le totoina o tagata taʻutaʻua ma tagata faʻatoʻaga.

Totonu o fugalaau aglaonema: fausaga ma foliga

I le tepa muamua, o le aglaonema o se mafaufauga tele o Dieffenbachia, lea e le o se mea e ofo ai, aua o laau toto e vavalalata aiga ma e tele mea e masani ai.

O le Aglaonema o se faʻavavelaʻau, o le laʻau, e faalagolago ile ituaiga, e oʻo i le maualuga o le 60-150 cm. O faʻataʻitaʻiga talavou, e masani ona pa'ū i totonu o le fale o le fagalaau, e toetoe lava a leai se aʻa, ae pei o laupepa laupepa i luga aʻe o le eleele. Ae a o loʻo atiina ae, o le fugalaau i totonu o le fugalaau e fai ai se mea totō poʻo se mea feʻaveaʻi e pei o ni mea laʻau.

O le tele o ituaiga fale e tupu mai i le fale, e faigofie lava le paranesi, ae o le tagata matua e manatu o vaega pito i lalo o le ogaumu o loo vaaia, ma o le lau laau e na o le ape ape lava. I lenei tulaga, lamolemole, toetoe lava a le ufiufi i sikuea, internodes e mafai ona lanumeamata, teuteu, piniki, paʻepaʻe poʻo le mumu. O le lanu o le upega, ma petioles, ma laʻau o le laau e faʻalagolago atoa lava i le ituaiga o fugalaau aglaonema. Ma o iinei e mafai ona mafaufauina le taatele o le vevela o le siamupini i le aofai o ata ma mamanu uiga ese.

O le taua tele o le laau o lona laʻau teuteu tulaga ese lea. O le foliga o le manogi ma vela ua taʻua o laupepa lapisi e mafai ona ese mai le oval i le foliga o le tina. Juvenile, poʻo le laʻau o laau talavou e masani lava ona i ai foliga o le fatu, ae ao latou ola i luga o aglaonems, o paʻu matutua e foliga mai ogatasi ma ituaiga ma ituaiga. Ae o le eseese o lanu i luga o lau o le fugalaau aglaonema e mafai ona mataʻutia e tusa lava pe totogo vave fua.

Faatasi ai ma totonu o le aglaonem i totonu, e leai lava ni laau totő ma lanu lanu lamolemole, ae o loo i ai ni mea e gaosia ai ni laupepa, lanu ma le lanu.

I luga o laupepa laulaau o le fugalaau aglaonema o loʻo faʻaalia i le ata, e mafai e se tasi ona vaʻavaʻai atu i ata uma e le gata o lanu lanumeamata masani mo le lalolagi o laau, ae o le atoa o le lanu violē, lilac ma le mumu.

O mea amata e ave mo le fuga o aglaonema o lona faʻaogaina ma se ufiufi e ufiufi ai taliga, o se laʻau na faʻaleleia i le taimi o le evolusione. Pe a faatusatusa i isi ituaiga o meaola, mo se faataitaiga, anthuriums po o le spathiphyllum, e gaosia ona o le tele o mea e teu ai, o le fugalaau aglaonema e le o se mea e sili ona fiafia i ai.

O le foliga o le fuga o le fuga o le aglaonema e faalagolago i ituaiga ma ituaiga eseese ma e mafai ona eseese tele. Faatasi ai ma oval ma e lapopoʻa solo, e mafai e se tasi ona vaʻavaʻai vaʻavaʻalata o le gaogao o se lanu lanumeamata, paʻepaʻe pe samasama.

O le faʻaogaina o le faʻataʻitaʻiga i le foliga o se paʻu vevela eletise e aofia ai le vaʻaia o le fafine ma le sili atu o le tane, mai le pito i lalo e oʻo i le pito i luga. O iniseti o loʻo galulue i pollinators o fugalaau faʻamaʻi fugalaau faʻatasi i totonu o le pulu. Ina ia tosina atu i latou, o loʻo i ai se palanikeke e faʻafeiloaʻi ai se meaola, ma se suavai suamalie suamalie o loʻo faʻaalia i luga o faʻailoga.

O vine na faia ina ua maeʻa le faʻavasegaina o le fugalaau aglaonema e aofia ai le oval, ae tele fatu. O le fua lava ia ei ai se foliga lautele pe faʻalanuina. O le lanu o le berry e ese mai le lanu samasama i le mumu mumu, ma lalo o le paʻu paʻu e natia ai se pipi suamalie. I le natura, o le aglaonema e faʻalauteleina i le va o le vegetative ma i le fesoasoani a fatu. O fua o vine o le aglaonema e tosina mai ai le mafaufau o manu laiti ma manulele, lea, o le 'ai o fua, e mafai ona salalau fatu fatu e le o afaina i totonu o le vaega o meaʻai i mea mamao.

E ui lava o le foliga mai o vine i luga o le aglaonema e le masani, e sili atu le faʻalauteleina o se fugalaau i le fale, aua o le tele o le fale o le ituaiga o ituaiga o ituaiga o loʻo le mafai ona lafoina a latou meatotino e fatu.

Aglaonema: o le a le laau e aoga pe matautia?

Talu mai le 1885, ina ua aumaia le aglaonema i le talafatai o le Lalolagi Tuai, o le laau e masani ona tosina mai ai le silasila a tagata uma e fiafia i aganuu ma teuteuga.

Ae ui i lea, e leʻi leva ona totoina i le Royal Botanical Gardens, na iloa ai o mea uma o le aglaonema o loʻo i ai ni mea faʻafefiloi e mafai ona i ai se mea e faʻaleagaina ai le loto pe faʻaleagaina ai le membrane mucous ma vaega maʻaleʻale o le paʻu.

O aso nei ua iloa lelei o aafiaga o le aglaonema juice o uiga ia o sui uma o le aiga Aroid e aofia ai le calcium oxalate.

O lenei masima o le oxalic acid i totonu o masini o aglaonema e matautia i le i ai o se tulaga faʻapitoa. Faʻasoa faapitoa, e tatau ona e tausia lelei le laau pe afai ei ai le faʻaleagaina, tipi poʻo le abrasions i luga o le paʻu o lima. I lenei tulaga, e sili atu le faʻaoga o totigilima. E le tatau ona e faatagaina le vavalalata o se aganuu malamalama i tamaiti laiti oe mafai ona taumafai le pepa lanu "i luga o le nifo."

E ui o le aglaonema e le oona, mo pusi ma isi meaola laʻau e fiafia i laau totino, o se tagata vavalalata vavalalata i ai e mafai ona liua i faafitauli o le intestinal ma le ita o le mucosa. Afai e te filifilia saʻo se nofoaga mo le laau, o le lamatiaga o aglaonema ua maeʻa ona totogiina e ona aoga tele.

O le a le aoga aoga? Muamua lava, e ala i le mea moni, e pei o isi aganuu i totonu, e iai sona aafiaga aoga i luga o le lelei o le ea i totonu, faʻapipiʻi i le okesene ma le le lelei. E mafai e le laau ona gaosia mea e afaina ai tagata e ulu i totonu o le potu mai le siosiomaga mai fafo, faapea foi ma masini mai mea e faʻaaogaina ai mea e fai.

O le faʻaaogaina o le aglaonema e aofia ai foi i meatotino o le phytoncidal, ona o le numera o pathogenic bacteria ma streptococci i le ea ua faaitiitia.

O loʻo faʻapea foi ona faʻaalia e tagata atamamai o le bioenergy e uiga i le malosi o le malosi o aglaonema. Afai e te tuʻuina se fagu i lenei potu vevela aganuu i tafatafa o lau laulau poo se ofisa o loʻo galue ai i aso uma, o le a fesoasoani le laau ia te oe e taulai atu ma aoina ou mafaufauga. O lanu lanu, e oo lava i ona foliga vaaia, e fesoasoani e aveesea ai le atuatuvale, toʻafilemu ma taulai atu ia lava i le faia o galuega faigata.