Laʻau

15 fua tatou te 'ai ae tatou te le iloa pe faapefea ona latou ola

Faafetai i fefaʻatauaiga i le lalolagi ma le televave o le atinaʻeina o auala, o le aso nei e mafai ona tatou fiafia i fua o laau e le tupu i luga o tatou tau. I le taimi lava e tasi, o nisi oi latou na matua fiafia lava i latou na latou faia ma le mausali a tatou meaai i aso taitasi. Ma o le a se mea tatou te iloa e faʻafefea ona ola ai nei "ipu mai fafo"?

O le laʻau, lea na tupu aʻe i le foliga o se pi (o le apple-kazhu). Mai le pito i lalo, o le fua moni o le anufe.

O la tatou lomiga o le a taʻuina atu ia te oe po o fea fua e 15 oloa e iloa lelei e tagata uma. E tatau ona maitauina o nisi oi latou, mai le manatu o le biology, e le o ni fua.

1. Fale

Ulu

O faʻataʻitaʻiga, mo se faʻataʻitaʻiga, e le o ni fualaau aina, ae o laʻau e le mafaamatalaina o le pupuvaga o laau toto. Afai e te tuu i latou e fuga, e mafai ona e faamemelo i fugalaau paʻepaʻe o le matagofie matagofie, ona togi lea o fua. O le mea moni, latou te manatu e le sili atu le suamalie nai lo aʻafiaga, o le mea lea, a masani ai, pe a faʻatau mai le lapisi, tatou te faʻatau mai e le o fuga mai fugalaau fugalaau.

O le aoina o le faʻatoʻa togafiti.

O le prickly caper o se laau sili ona malosi. O ona aʻa e oo atu i le eleele, e oo atu i le 20 mita, o le umi o lala e oo i le 1.5 mita. E ola o ia i le natura i luga o maa, i totonu o pa o puipui, o lea na te aumaia ai ni faʻafitauli matuia i fausaga tusiata o talafaasolopito i lona atunuu - i totonu o Asia Tutotonu. Ua tupu i luga o se tulaga tau alamanuia i aso nei, aemaise lava i atunuu Metitirani o Europa, o ana meaʻai e tamaoaiga i ipu ma meaʻai. I le uluai fua mo le lauiloa Olivier lauiloa, i le ala, e faʻaaogaina ai le kuka, ae le o ni piko. I le vaomatua, e tupu ai i Caucasus, Crimea, Kazakhstan.

2. Fig

Fua, laau o le mati.

O le fanau mai o mati o loʻo taʻua o Initia ma le Metitirani. O nei fua e toto i lalo o laau i luga o laau poʻo laau tetele, e oʻo atu i le maualuga o le sefulu mita. I luga o auvai, o mati po o mati (o isi igoa mo mati) e fausia ai vao vao. O le itu i saute o mauga e fiafia foi i nei laau toto, lea e mafai ona latou ola e tusa ma le 2000 mita i luga aʻe o le sami.

Fig, poo le Fig, poʻo le mati (Ficus carica).

I Rusia, o fua o laau e totoina i na o le itu i saute, ma o fale tetele o fale o fig o loʻo i Turkey, Tunisia, Amerika i Saute, Potukale ma Italia. O lenei laau e le mafai ona tatalia le malulu ile -12 tikeri Celsius. Ae o fualaau e mafai ona tupu ma le manuia i le fale, o se aganuu teuteu. O fua o le mati vine e le sili atu nai lo le 3 - 4 mita.

Faitau e uiga i le auala e ola ai mati i totonu o le tusitusiga: O fua o le vine vine.

3. Papaya

Fualaau Papama

O le laau o le melonini, o le laau e taʻua o le laau lea e tupu ai fualaau papaya, e sau mai Amerika Tutotonu ma Mekisiko. Papaya e le faʻafeiloaʻi i le maualuga o le vevela, e oo lava i le maualalo, o lea e tupu ai naʻo totonu o vailaʻau. O le laau e pei o le pama, ae e leai. O lenei laau e oʻo i le 15 mita le maualuga. O le limite o le ogaumu i totonu o le ogalaau i le faavae e 30 cm, ma o le pito i tua o lala ua matua leai lava.

Tuputupu aʻe le papaya, poʻo le melonini i luga o se faʻatoʻaga (Carica papaya).

O lau paʻu Papaya e naʻo luga lava o le ogalaau e mafai ona tupu e oʻo atu i le 90 cm le umi. O le mea e malie ai, o le laau o loʻo i ai fugalaau tane ma fafine. E le gata i lea, o fugalaau e na o le tasi le itupa e masani lava ona tupu i luga o le tasi laau Ae i le vevela vevela o le vevela, o le sex of fleurs e mafai ona suia mai le tamaitai i le tane ma le isi itu.

4. Mala nut

Pasila nut.

Pasila nut o se laau e tupu i vao vaomatua o Pasila, ma i Peru foi, Colombia, Bolivia ma Venezuela. O lenei laau e lua uiga, lea, e pei o ona fua, e tatau ona gauai atu i ai. Muamua, o le Bertolite (o le isi igoa mo ia) o se tasi o laau sili ona tele i luga o la tatou paneta. I le maualuga, e oʻo atu i le 30-45 mita, ma o le lautele o le ogalaau o le Brazil nut e mafai ona tusa ma le lua mita. Lona lua, o lenei laau o se umi umi o le ate. E ui lava e talitonu aloaia o Patoletia na o le afa o le meleniuma na ola, ua fai mai Pasila o lenei laau e ola ma fua mai i le 1000 tausaga. Ma e oʻo lava i ia ituaiga faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia i tagata tafafao maimoa, e ui lava, e moni, e faigata ona faʻamaonia le moni o lenei faʻamatalaga.

Bertoletia, Brazil nut (Bertholletia).

O le isi vaega o le Brazil nut, e fua mai fua i le vao. Ma o fua sili ona mauoa e seleseleina e le o Pasila, e pei ona mafaufau ai se tasi, ae i Bolivia. O le fua lava ia e pei o se atigipusa telē, e oʻo ile 15 cm le lautele ma lua kilokalama o le mamafa. Ma o fatu na taʻua o ni fatu o lenei fua.

5. Peterhaya (fualaau oona)

Peterhaya (fualaau oona).

O fualaau ogo e tupu i luga o le cactus. E moni, e le masani. O Peterhaya o se tagata fetolofi, na tupu manuia i aso nei i Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute, Ausetalia ma Asia i Saute. O se mea manaia o nei cacti e matua lafulemu - mai le tasi hectare o mea totō i le tausaga, e mafai ona e maua pe tusa ma le tolusefulu tone o le seleselega. O Peterhaya e fua mai i le ono taimi i le tausaga!

Totoina o gilocereus, o laau e maua ai pitahaya.

O le isi vaega o le laau, lea tatou te maua ai nei fua suamalie ma le manogi manaia o le pulupulu, e fuga mai i le po. O fugalaau sinasina lapopoa ei ai se manogi manaia malie.

6. Wasabi

Wasabi paʻu ma le aʻa o Iapani eutrem.

O se laʻau faʻapitoa o laʻau Iapani, mai le rhizome lea latou te saunia ai le lalolagi e lauiloa ai meaʻai Iapani - wasabi, e oʻo atu i le afa mita le maualuga. E taua tele le tuputupu aʻe tele o le rhizome, maualuga, maua le umi o le 3 cm i le tausaga. O le aʻa ua manatu ua na o le matua 3 - 4 tausaga. O Wasabi e taua tele o le horseradish Japanese, e ui lava o lenei mea toto e itiiti lava le tutusa ma le horseradish - na o le aiga e tasi.

Wasabi, poʻo le Eutrema Iapani (Eutrema japonicum).

O le isi vaega o le wasabi - o le rhizome i vaega eseese e ese lona ese. Ae o se vaega lenei o le na o le hakibi moni - o se laau e tupu i totonu o vai tafe o vaitafe mauga. O fualaau faisua ua ola aʻe i le togalaau e leai se tasi o vaesefulu o mea aoga e "honwasabi" (e pei ona taʻua e le Iapani o se mea moni wasabi), ae peitai, o se togabiʻa a lau wasa e itiiti ifo lona tau.

Ina ia iloa le auala e ola ai Iapani euterma - wasabi, faitau le tala: Eutrem Iapani - "Japanese horseradish" wasabi.

7. Turmeric

Turmeric Root ma Powder Dried

E mafai ona oʻo atu i le tasi le mita le faʻalauiloaina o le eletise mai le aiga faʻamaʻi. I luga ole laʻasaga o galuega, ua tupu i aso nei i Iapani ma Saina, Initia ma Initonesia. O le turmeric ua taʻua o le mea sili ona lauiloa i nei vaega.

Turmeric Plant (Curcuma)

Mo le sauniuniga o mea manogi, naʻo le rhizome o le saffron Indian (le igoa lona lua o le laau) e faʻaaogaina, ae o le laau lava ia e matua teuteu. O fugalaau laiti e faʻaopoopoina i le tetele (oʻo i le 20 cm le uumi) faʻasalaga ma mitamita i mea matagofie matagofie. Tasi vao vao (lau laititi e ola saʻo mai le eleele) atonu e tele naua mea e tutupu. Ma le isi, o le fuga o le turmeric e umi lava - e oo atu i le tolu masina. O le mea lea, i le asō ua tatou maua lenei laʻau ile lauiloa i le faʻatoʻagaina o fale.

Ina ia iloa le auala e ola ai, faitau le tusiga: Cheeky forms of turmeric at home.

8. Clove

Cloves o se mea manogi.

O le manogi lauiloa o mea manogi e le o le fugalaau fugalaau o se ogalaau tele (maualuga - e oo i le 20 mita), lea e tupu tele lava i motu o Pemba ma Madagascar. O le tasi vae tolu o meaʻai a le lalolagi e sau mai iina.

Buds (fugalaau) o le pulupulu (Syzygium aromaticum)

Mamoe ma, e tusa ai ma lea, e "fagasolo" ni fagu faalua i le tausaga. O le faagasologa o le faʻapotopotoina e faigofie, o le mea lea o lenei mea manogi e le taugata. I totonu o le eleele vevela, o loʻo faʻapupulaina ai foilava, ae o se faʻafitauli faigata. Ae ui i lea, pei o le tausiga o soʻo se laau toto i fafo.

9. Avaka

Avocado fua

E tusa ai ma le biology, o le avoka o se drupe berry. E ola i luga o se laau vevela faʻatasi ma se pale lautele ma se maualuga e oʻo atu i le 15 mita. O le tele o faifaatoʻaga e faʻapipiʻiina pea laau avoka i le tusa ma le 5 mita e faafaigofie ai le seleselega.

Inflorescences ma fualaau o le avoka i luga o se lala laau o le Persea Amerika (Persea Amerika Amerika).

O le uiga ese o fualaau avoka o le le mafai ona latou totoina i luga o se laau. A maeʻa ona aoina le fualaau aina, ia le itiiti ifo ma le 1-2 vaiaso pasi, i le taimi latou te oʻo atu ai i le tulaga manaomia i le vevela o le potu. O le mea lea, pe afai e te leʻi maua se avoka matua - o le mea masani lenei. Na o le tuu i totonu o se kapoti pouliuli mo ni nai aso.

Ina ia iloa le auala e ola ai le avocados, tagaʻi i le tusiga: Faʻamatalaga o le tuputupu ae o avocados i le fale.

10. Pogisa pepa

Pepa lanu: lanumeamata, mimiti e aunoa ma se pulu ma faʻagogo i se pele.

O le manogi sili ona taatele i luga o le lalolagi o le lalolagi o se pepa uliuli. O fua nei o le laʻau e ola i luga o le pepa a le aiga.

Malabar berry (lea e taua o le pepa uliuli) e tupu i vao vaomatua, laau e taamilo ma oʻo atu i le 15 mita le umi. I luga ole laʻasaga o mea tau pisinisi, o loʻo faʻalauteleina le pepa uliuli i luga o taʻaloga faapitoa poʻo lagolago.

Totoga mo le tuputupu ae o le pepa uliuli (Piper nigrum).

I le amataga o le matua, o fua o le laau e lanumeamata, faapogisaina o le taimi ma maua ai se manogi sili ona manogi. Afai o vine e televave, o le pele e aveese mai ia i latou, ae na o se paʻepaʻe paʻepaʻe. O lena pepa uliuli e taua o le "paʻepaʻe" i luga o le faʻatau. O lona tofo e le o se mea mataga, ae o le manogi e sili atu ona malosi.

Ina ia iloa le auala e tupu ai pepa uliuli, faitau le tusiga: Pogisa, po o le "Malabar berry."

11. Quinoa

Quinoa fatu

O se quinoa laau e pei o le mutia umi. E oʻo atu i le fa mita le maualuga, o loʻo i ai se alalaʻau faʻamalosi, lapoa lapoa ma ni mea tetele. O meaola o le olaola e taua le aganuu i le pusa-grain, ona o le leai o se atigi mamafa i le fatu. I aso nei, e faitau fiaselau quinoa ituaiga e lauiloa, ae na o le toatolu o loʻo ola faʻasalalau.

Quinoa faatoaga.

O Quinoa ua faamaonia e avea ma faavae o le taumafa a Initia anamua. "Sina auro," e pei ona taua e Incas, o ai na manatu o fua nei e taua e pei o pateta ma sana. I le amataga o le 21st seneturi, sa avea le quinoa ma tagata iloga i le lalolagi atoa faafetai i tagata o loʻo ola i meaʻai maloloina. Ae ui i lea, o lenei oloa e tatau ona faʻatinoina ma le faaeteete i au meaʻai: o se mea e matua malosi ai.

Ina ia iloa pe faapefea ona ola quinoa, faitau le tusiga: Quinoa o se aganuu masani i lau togalaau.

12. Vanilla

Fuʻu vanilla ma paʻu.

O le vanilla moni e itiiti sona aoga i le vanilla poʻo le vanilla sugar, lea tatou te faʻatau i supermarkets mo le taoina. E taugata tele, aua o lona gaosiga e matua faigata lava, ma o mea toto e itiiti - o le maualuga o le lua centent per hectare. Vanillin o se oloa o le kemisi, ma o le vanilla o fualaau vevela ma pulapula o vine matagofie o le orchid.

Fuʻalati vanilla (Vanilla): fugalaau, lanumeamata ma masi vavao.

O lenei laau, o loo siomia se laau, e aʻe i le maualuga o le 15 mita. O le vanilla vaʻu e tino manifinifi, ma o laulaau e lanu ma palamole, umi ma le oval. Latou te tutupu vave mai le meaʻai, lea e le o se paranesi. Fugalaau fugalaau fugalaau e le sili atu ma le tasi le aso. A maeʻa le faʻamaʻi, o le ovary e na o le 7 - 9 masina e iloa ai. O fua o le vanilla o se kiliva vaiti e tusa ma le 25 cm le umi ma le afa cm le lautele ma fatu fatu i totonu. O aʻafiaga i le tuputupu ae o le vanilla e fesoʻotai, muamua lava, ma faafitauli o lona palota. E le lava, i le vaomatua e mafai ona faʻamaloina e na o le tasi ituaiga ituaiga o hummingbird ma pi o le ituaiga e tasi, lea e na o Mexico lava e ola ai. I luga ole laʻasaga o mea tau pisinisi, o le vanilla e paʻuina i lima. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga se pulumu faapitoa. O se faagasologa umi ma e le o taimi uma e aoga ai. E na o le afa o fugalaau e faʻaaogaina e ala i metotia faʻanofo e maua ai le ovary.

13. Faʻailoga

Ginger root

O se laʻau faʻamalosi ma lau laititi lauitiiti ma se mea taua tele - faʻaogaina - e le o vaaia i le vao. O mea matou te 'ai o se fua e totoina i luga o faatoaga i Initia ma Southeast Asia. O fugalaau fugalaau e foliga mai e pei o masani masani.

O se laau o togafitiga faʻatoʻaga e togi i aʻa (Zingiber officinale).

O se mea manaia i le vaeluagalemu o tausaga, na aumai ai le falemai i Europa, lea na avea ai ma taʻutaʻua e avea ma puipuiga aupito sili ona puipuia mai mala. O lona tau na faigofie lava. I le kukaina, sa amata ona faʻaaogaina le togafiti i se taimi mulimuli ane nai lo togafitiga.

Faitau e uiga i le auala e ola ai i totonu o le tusiga: Ginger - vevela ma vailaʻau. Auala e ola ai.

14. Pistachios

Pistachios

E masani ona tatou mafaufau i pistachios o ni fatu, e ui lava o le saienisi o Botany e fai mai o nei fualaau aina fua - drupes. Latou te ola i luga o laau iti, e masani ona taʻua o laau talatala ma se pale matagofie. O le Pistachio o le a fuga mai ia Aperila, o fua na fua mai ia Setema-Novema, e faalagolago i le eseese ma le itulagi o le tuputupu ae.

Totoina o le pistachio, po o le pistachio (Pistacia Vera)

I le vao, pistachios e toetoe lava o soo se mea i Asia, i itu o North-West Africa. O le natura o Suria, Mesopotamia, Iran ma Amerika Tutotonu e tamaoaiga i pistachios. O nei laau toto ua totoina i Europa i saute.

O Pistachio laau e centenarians. E talitonuina i tulaga lelei latou te nonofo ai i le itiiti ifo i le 400 tausaga.

Faitau atili e uiga ile auala e ola ai pistachios i le tusiga: E faapefea ona ola le pistachios?

15. Onamoni

Pepa o lenamamoni ma le paina o le paina

O le manogi o lenamamoni e le o se fualaau aina, ae o le totonugalemu o totonu o le paʻu o le kapasoni o le ceylon, o le aiga laurel ma le aiga o le homamon. O le totoina o laau o le kinnamona e pei o laau toto. E faalua i le tausaga, e aveeseina le paʻu mai lala o lau o laau toto. O se mea e sili ona faigata. Muamua, e tatau ona e faʻatali sei oʻo i le iʻuga o le vaitau timuga, ona aveese lea o le paʻu e le faigata tele ma o lona manogi e sili ona tumu. Lona lua, e tatau ona aveeseina i fasi pepa ma mea tonu o le uumi ma le lautele - 30 cm ma le 1-2 cm, i le faasologa.

Paina o le laau etonamon.

O Sri Lanka ua taʻua o le nofoaga fanau mai o le kinnamona, ae o le aso ua tupu i soo se mea i Initia, Pasila ma atunuu o Asia i Saute. O ituaiga sili ona lelei o le sukanamon Ceylon oi latou ia o loʻo i ai le paʻu o le mafiafia o se pepa.