Laʻau

Pellet (patipati push-button)

Toto pei pelleta (Pellaea) e fesootai tuusaʻo ma le aiga synopteris. Na taʻua foi "tulei-button fern"E tusa ma le 80 ituaiga o laau toto lenei laau toto. E ola i le vaomatua, temperate ma subtropical itulagi o konetineta eseese. Ae o lenei mea e sili ona taatele i le konetineta o Amerika.

Pellaea e ese mai le tele o ferns i lona lagona e manaia i nofoaga matutu. Afai e te tausia saʻo, ona tupu lea o laʻau i lona umi. I lenei tulaga, o lenei laau e masani lava ona tupu ae o se mea taua.

O nei fuga o le fern e matua le masani lava, aua latou te manatu o se mea faigata tele ma le le fiafia. Ae ui i lea, e le saʻo lenei. E le gata i lea, afai e siaki lelei lenei laau, e mafai ona avea ma teuteuga sili o soo se potu.

I le taumalulu, e manaʻomia le manava o le pellet, ma o le vevela i totonu o fale e tali atu ai i le le lelei. E sili ona lelei i totonu o se falemaʻi malulu, lea e mafai ona avea o se mea e maua ai le eleele.

E masani lava, pe a tupu na o le toto laau lapisi laupapa (Pellaea rotundifolia).

O se tamai togavao ma se aʻa e fetogia ai aʻa. O ia laau i le vaomatua e mafai ona maua i totonu o togavao i sasae o Ausetalia ma Niu Sila. O lanu paʻepaʻe, lanu susulu o lenei fern e vali lanumeamata lanumeamata, i laau laiti - i le malamalama lanumeamata. E toetoe lava o latou taamilosaga ma o loʻo i luga o se fuʻa fuʻa lauolaola. Petioles e puupuu (1 mm). Vayi (laʻau) o lenei fern e tupu saʻo mai le rhizome.

Pellaea lauulu (Pellaea viridis)

O lenei laau e talitutusa ma le pellet lapotopoto. Ae ui i lea, o le lau laʻau o lenei fern e laʻititi lona faʻaloloa, ma o le vao e laʻititi lava.

Lance Pellaea (Pellaea hastata)

O ona laʻau tafatafa tafatafa o loʻo i ai foliga tutusa i petioles pupuu. Ma o loʻo tuʻuina i le pito o le fasi pepa.

Aiga Tausi

Malamalama

E alofa o ia i le tele o le malamalama, ae e manaʻomia le ufiufi mai ave saʻo o le la. I masina vevela, e mafai ona e faʻafeiloaʻi i le ea fou. Na te lagona lelei i luga o pupuni o loʻo i le itu i matu poʻo le itu i sasaʻe.

Tulaga o le vevela

I le taumalulu, e te manaʻomia le malulu (10-15 tikeri). I le taumafanafana, e tatau ona puipuia le pellet mai le vevela, ma e sili ona lelei le tuu i se nofoaga malulu.

E faʻafefea vai

O le faʻataʻamilo i le taumafanafana e faʻalelei, ma i le taumalulu - e tatau ona le masani le fafaga aemaise lava pe afai o le laau o loʻo i totonu o se nofoaga malulu. Afai e afaina le vai i totonu o le eleele, ona mafai lea ona matua faaleagaina ai le fern. O le faʻamagaina e faatoa faia pe a uma le magoina o le pito i luga o le meaʻai.

Totogi

Maualalo le maualuga o le susu.

Soa o le lalolagi

Lagona lelei i le eleele malulu. O se faʻafefiloi lelei ile palapala e aofia ai fanua laupepa, peʻa ma oneone.

Laʻei pito sili

E tatau ona faʻafefeteina i le vaitau o le tuputupu ae. O luga o laei e tatau ona vaivai ma faia 1 taimi i le 3 po o le 4 vaiaso.

Faʻafefea ona faʻaleleia

E mafai ona e faʻaaogaina le pellet i le taimi o le gafa e ala i le vaevaeina o le vao.

Faʻafefea ona vaʻaia

Faʻatoʻa faʻaaogaina pe a talafeagai ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a le toe i ai aʻa i totonu o le ulo. I lenei tulaga, o le fugalaau fugalaau e filifilia lautele ma e le tatau ona sili atu le telē nai lo le muamua.

Pests ma faʻamaʻi

Pests on the pellet e le faʻamautu.

Faʻamatalaga ono tutupu

  1. O lau e lanu samasama ma vaivai - o le faʻasusu e tele, o le vai e tumu i le palapala.
  2. Ua maeʻa ma paʻu fasi pepa - Tele se malamalama i le taumafanafana.