O laau

Vaʻaiga vao

Laʻau vavao pe pei foi ona taʻua o le Europa - o se laau matagofie. O nei laau mamana ma faaseʻe ua avea ma paka matagofie e nofo ai le filemu ma le filemu filemu. E ala mai i le palealii o lenei laau, e le mafai ona susulu atu ave o le la, lea e faasaoina lelei i aso vevela vevela. E fetaui lelei le laugutu i le mamanu ma le tipi, o lea ua latou faʻaaogaina e fatufatu ai mea mataʻutia, o nai puipui ma puipui.

O le atunuʻu o le Europa o le laugutu o le itu i matu o le lalolagi. O le mea moni, o le tasi e tilotilo i lenei laau ua lava lea e mate ai le nofoaga o lona uluai amataga, e lagona ai le le iloa. E fiafia le Pese i le malamalama ma le suavai lelei. E mafai ona oʻo i le 50 mita le maualuga. Ma e tusa ai ma le tulafono, e mafai ona avea o se ogalaau. Totoina i fatu.

Faʻamatalaga o le fafie

Afai e te faia se faʻamatalaga o le laau, o lona uiga e taua le matauina o vaega nei: muamua lava, o le gutu o se lapisi lapopoʻa ma se paʻu lanu paʻepaʻe. Autumn lanu lanu lala lanu samasama ma paʻu. O le ogalaau o le laau e oʻo i le tasi ma le afa mita. Laʻau laau, lea e silia ma le selau tausaga, e mafai ona oʻo atu i le tolu mita le lautele. O le palealii o le gutu o loʻo salalau solo, ovoid, e maualuga aʻe luga o le palapala. I le taimi lava e tasi, o lala o le laau e manifinifi, tatala, i luga o tulaga e foliga mai latou te mananao e taunuu atu i se tuaoi.

O le Beech e fua tele i le matua, oʻo atu i le luasefululusefulu tausaga, pe afai e totō laau i le onosefulu i le valusefulu. I tulaga lelei, e ola pea i le 500 tausaga, ae o le siitaga e oʻo atu i le 350 tausaga.

I luga o laau laʻititi, o le paʻu e enaena lanu enaena, i luga o tagata matutua e lanu uliuli, ae o le lamolemole ma le manifinifi, o lenei vaega o le paʻu o loʻo puipuia i totonu o le laau mo le olaga.

O laugutu e tatau ona taʻua faapitoa. E matua mamana lava ma i le taimi lava e tasi e papaʻu, i totonu o tagata matutua latou te tolotolo i luga. E le o iai se aʻa taua. E masani lava ona tupu aʻa o laau o le vao i tafatafa o le isi i totonu o le vaomatua, ma faia ai ni ata ma ata maualuluga e faʻalautele i luga o le eleele, lea e ono pei o ni tanoa o gata tele.

O fua o se laau e umi ona vaʻaia. O laulaau o le Europa o le laugutu ua fuafua i le isi, i laina e lua, ma petioles i lalo. O laʻau o loʻo i ai se foliga vaʻaia lautele, ia i ai se lanu lanumeamata, lanu samasama i le tautoulu, ona maua lea o se lanu uliuli.

O fugalaau fugalaau o tamaʻitaʻi ia, e fuga pe a fuga mai lau lau. O fua o se laʻau o le siʻusiʻu o ni faʻataʻaiga faʻasalaga i ni maʻilaʻai. O le atigi anufe o le kulimi e manifinifi ma manaia, e tusa ma le tasi ma le afa senitimita le umi. O le taimi o le vaeluaina o le faaiuga o le taumafanafana - o le amataga o le tautoulu. Lafoaia o nati na tupu i le masina Oketopa-Novema. I le averesi, o le seleselega mai le European European beech e tusa ma le valu kilokalama o nati. O le seleselega e tupu ao fua le fua.

O mea aoga o le fafie

O laupapa talo e tele mea aoga ma tulaga ese. O mea e taua i mea taua i le talo o le talo e manaia.

E le gata i lea, o le laugelu ma laulaau e taua tele. O se mea manaia, o le tofo o le fatu o le fatu e ese mai le pine pine. O meaʻai ia mo tagata e nonofo i vaomatua ma se meaʻai moni mo tagata. E ui lava i lea, i lo latou foliga masani, e matua afaina ai tagata ma e le mafai ona faʻaumatia, e tatau ona falai, aua o loʻo aofia ai le sua oona, lea e afaina ai tagata.

Mai i le talo, o le suāuʻu e maua lea e tutusa i le lelei ma meatotino o le almond ma le olive. E faʻaaoga i le tele o vaega o galuega a le tagata: kuka, vailaau, cosmetology ma isi. E i ai se lanu samasama samama. O le pīpī pīpī pīpī e tumu i polotini ma e faʻaaoga lelei e fafaga ai lafumanu, ma e le o se mea e le fiafia ai le fiafia i lenei oloa e aoga i soo se auala. O laupepa o le lau o le Europa o loʻo i ai vitamini K ma tannins. O laʻau ma laʻau o Beech ua faʻaaogaina ma le faʻaaogaina i vailaʻau faʻamaʻi mo le tele o seneturi e togafitia ai maʻi manava ma maʻi ile gasegase.

O le laugutu o le Europa o se 'aʻau lautele, e faigofie ma e le lelei i le gaioiga. O le laʻau laupapa e sili ona maualuga i ana mea totino i le ogalaau. O le talofa e lautele ma faʻaaogaina ma le maelega i le tele o alamanuia, e pei ona faʻamautuina le laau i le malosi, ola tumau ma foliga lelei, i luma ma le maeʻa ona gaosia. O le fafieina o le laupapa e vave, ma a maeʻa lenei faagasologa e leai lava se mea e le mafai ona maua i luga o le oloa maeʻa ona o le tele o le fausaga o le fafie. A maeʻa le gaosiga, e maua e se fale malogo le lanu lelei ma e mafai ona faʻaaogaina e avea ma meafaitino mo le gaosia o musika, fale ma tele atu.

O le pese o se laau e sili ona leaga. E mafuta atoatoa o ia i luga o le eleele o soo se ituaiga, e fiafia i le vevela ma le susu, o le malulu, ae mafai ona pagatia mai ni malulu tetele.

Pests ma faʻamaʻi o vaomatua

E le lava le malosi, ae o se mea malosi malosi e pei o le European beech e ono afaina i le tele o faamaʻi le lelei ma osofaiga o manu.

O le mea lea, i lalo o tulaga leaga, e mafai e le lagolagi ona tupu se faʻamaʻi faʻaleagaina (faʻamaʻi le maamora, kanesa vavalalata, sosolo fatu, paʻu paʻepaʻe pala). O sui o le fauna, o meaola faalauiloa e sili ona lauiloa o le lauiloa o le paʻu ma meaʻai e 'aina, faapea foi ma sui o manu felelei, ma mamame oe fiafia e tofo i le talo ma le lau.

Vaʻaia togavao

O le fafie a Europa e sili ona lauiloa i vaega eseese o galuega a tagata. O ituaiga eseese o meaafale ua gaosia mai lea mea ma ua faʻaaogaina ma le faʻaaogaina i le fale gaosi oloa. O le laugutu o Europa o se puna o ta, lea e faʻaaoga lelei i vailaau faʻasoifua maloloina ma o se tasi o elemene taua o le paʻu ma le tausiga o lauulu. O le pipi talo o se tasi lea o mea e fai mo le faia o tioata, ma o le laʻau faʻaigisa e lelei mo le faʻafefeteina o se afi. E ese foi le fiafia o le mea moni e faapea o Europa o le fafie ma le birch o le sili lea taugofie o mea taugofie mo le gaosia o pepa. Afai tatou te ave le faleoloa o meaʻai, e masani ona faʻaaogaina tupe meataalo e faʻaaogaina ai siusa, i vailaʻau ma le cosmetology e faʻaaogaina ai le siʻusiʻu mo cream anti-aging.

O le laugutu ua manatu o se laau tulaga ese tulaga ese ona o lona foliga ma le lanu, e ofoofogia i paka ma alalaupapa, o le a avea ai se kamupani lelei tele i soo se ituaiga o laau toto, fugalaau ma laau. E le gata i lea, o le palealii o le laau e maua ai le ola maloloina i se vevela aso. O foliga o Beech e tutusa lelei ma ia sui o le laau o le lalolagi e pei o le fir, birch, maple, oak, spruce, faapea foi ma vao o le lilac ma le juniper. Afai e matala le laufanua, ona avea ai lea o le laugutu o Europa ma se siʻomaga fiafia i se tau e tasi.

Ona o lona taua i le tele o vaega o galuega a le tagata, ua faaleagaina ai vaomatua o vaomatua e "homo sapiens". I le taimi nei, o nei vaomatua o loʻo i lalo o leoleo leoleo o se faʻapotopotoga UNESCO lauiloa. O nofoaga o loʻo ola faʻatasi ai le ea a le Europa, e vaavaaia foi ma tausia ma le faaeteete.