Fugalaau

Fugalaau manogi matagofie - lima agavale, totoina o tulafono ma ata

Levkoy poo matthiola - o nei laʻau sa faʻasalalau i fugalaau ola i togalaau tupu, faʻatoʻaga faʻatoʻaga ma togafiti i luma o tagata. Ae ui i lea, laʻei - e le gata ina suia le tamaʻitaʻi, ae o loʻo savali foi i se lio - o le lauiloa o nei lanu e amata ona maua ai le malosi.

O fualaau fugalaau o aso nei o lo oi ai lo latou igoa i le Italian Pietro Mattioli, o se tagata faʻamaloloa ma le faʻamaʻi o le faamasinoga, o loʻo i le ogatotonu o le 16 senituri o se tasi o tagata tomai faapitoa o Europa i laau afu ma fugalaau teuteu. O le faafetai i ana taumafaiga e foliga mai ituaiga fou o tulip, daffodils ma hyacinth. Ae, e uiga ia Levkoi ... E le o iloa le na faia le taumafaiga, ae i se taimi mulimuli ane, i le manatuaina o lenei saienitisi tulaga ese, i le tulafono o le nomenclature o mea tau fualaau aina faavaomalo, o nei fugalaau na suia o latou igoa mai Leucoion (violetina paʻepaʻe) i Matthiola.

I le taimi nei 2 ituaiga o meaʻai e olaola - levok poʻo le matotiola gray-hair (Matthiola Incana) ma le matthiola bicorn (Matthiola Bicornis).

White Levkoy

E sili atu ma le 500 ituaiga faʻaaogā o nei lima tauagavale e ese le teuteuina i faʻavae vaega. Ona o le tele o le tuputupu aʻe o laʻau ma lanu, e mafai ai ona tupu se fatuga tele i luga o le fugalaau mai ia i latou, lea o le a maua ai le fiafiaga malie mai ia Iuni ia Novema, ma i le itu i saute i masina malulu. O ituaiga eseese o le a avea o se teuteuga matagofie o tausaga taʻitasi i totonu o totonu.

Faʻamatalaga o ituaiga meaola

O Mattiola gray-hair (Levkoy), o se taʻiala, o le tausaga taʻitasi, e le o se mea e masani ona masani ai, ma o le mutia, e masani ona lignified stems, lea e faigofie pe faʻalautele. O le mea e tasi, o le fesuiaiga o laulaau na fuafua leleie mafai ona lamolemole pe pala. Ona o le eseese o lanu lanu - mai i le lanumumu lanumumu lanumumu i le tele o paʻu o le pogisa ma le siliva siliva, o le tuufaatasiga mai tagata tauagavale o le a tilotilo i le 100 i le ogatotonu o le aso.

E umi se taimi na malolo ai Mattana ulu, ma togi atu ni nai paʻu i le taimi. O le taamilomilo saʻo, o le tele o ituaiga ma le tele, e aofia ai le 10-100 fugalaau. Fuga, i le totoina o kulupu, e 10-30% faigofie, o le isi o loʻo faʻapipiʻiina. O fugalaau fufula e aofia ai le 4, ma faaluaina fugalaau o se fuainumera tele (e oo i le 70) o fagafao faigofie. Le lanu, lapoa ma foliga o le pulumu e televave. O fugalaau faigofie e masani ona 4-5, ma faalua - e oo i le 20 aso. E na o ituaiga terry e maua uiga taua matagofie.

Faiga Faʻavae

E leitioa a fiafia tele le au palota i nerds. Matiola gray-haired - o se laau tulaga ese ma se auala sili ona manaia o le toe gaosia. E ui lava i le mea moni agavale lima ile fatu fatu, o le tele o le faʻalavelave e le mailoa ona o le faaletonu o fuga faʻalua - e leai ni pisils ma sima. O lenei mea vaivai o le uiga lea o le tele o mea leaga. Naʻo le fuga o fugalaau e 4-petal e faʻataunuʻu i pati malogo ma fatu fatu.

O le metotia o le "mafaufau" e malie foi - o le palota o le tagata lava ia e tupu i totonu o se tamai tamaititi ua uma ona tapunia, ma pe a tatala, ona pipii ai lea o se pu laʻititi i tua o se koluse e 4 petals. E le pei o isi ituaiga o matthiol, o le leukimia e taofi le maualuga o le fatuina o fatu (e oo i le 6 tausaga).

Mo le sauniuniga a le tagata lava ia meaʻai, e taua tele le tausia o le paleni i le va o le lima tauagavale faigofie ma le terry - 10-30% i le 90-70%. Ana faia i le 2 vaega:

  1. I le laasaga o le aoina o fatu, o fua faigofie o le a tupu aʻe mai i meaʻai ma popo tetele, ma o le terry ones o le a tupu aʻe mai i le feliuliua po o le pupuu, faʻafefeteina, paʻu, pipiʻi i le fatu. I le faaiuga o Setema, pe a lanu enaena, e tatau ona toso ese le laau atoa ma faʻagogo i totonu o se potu faʻasalaga. A uma ona mamago palu, latou te momotu ma lulu le fatu.
  2. A oʻo ina totoina le laʻau - tuʻu le laau mo aso e lua i totonu o se potu e 6-8 ℃. I vao vao, o laulaʻau paʻu o le a liua lau lanu meamata, ma i laau faigofie, o le a latou lanu meamata.

Taʻuina o aso

Pe a filifilia se togavao mo le totoina, e tatau ona manatua o le lima tauagavale, e fuafua i le umi o le taamilosaga tau atinae, ua vaevaeina i ni vaega se tolu ma manaomia ai se taumafaiga a le tagata lava ia.

Vasega vasegaTaimi faʻaleleiaTuputupu ae nofoagaAmataga o le fuga
Summer (var. Annua)Mati - Aperila (fualaau), faaiʻuga o Aperila (i le avanoa tatala)avanoa tatalaIuni - Iulai
Autumn (var. Autumnalis)iuga o Aperila - amataga o Meavanoa tatalaiuga o le taumafanafana
Winter (var. Hibema)Iuni - Iulaigreenhouse, greenhouse, faletautotogo

Eseese o vaitau o le autumn ma le taumalulu i le ogatotonu i luga o le laufanua e leai se taumaluluO le mea lea, o meaola lapopoa e faʻaleleia mo le faʻamaʻiina ma le tipiina, ma faʻaogaina mo le fale e ola i totonu o ipu. Levkoy, e totoina i le eleele avanoa, e susulu tele i tua atu o laau toto.

Vaʻa i fafo

Mo le mamafa, laʻau mumu ma le oneone ma sina pisi alkaline poʻo le vaeluaina. O le saite e tatau ona malamalama lelei ma faʻafefe. Ina ia aloese mai le faʻamaʻi pipisi, ia aloese mai nofoaga o loʻo ola ai laau faʻasalalau i luma atu, poʻo le taimi e leʻi totoina togafitia le eleele ma Hom. I le faʻamalieina o nei manaʻoga, o le a faʻafaigofieina le tausiga atili o laau.

A lūlūina fatu ile matala, ona sasaa ai lea o sina oneone i totonu o fao papaʻu. Pe a uma ona totogo fatu, e tatau ona fai se teuteuga:

  1. I le laasaga o le lua laʻau cotyledonary - o le mamao i le va o le totogo e tatau ona 8-10 cm.
  2. I le vaega 4-5 o lenei pepa. O le taunuuga o le lua (o lona tolu tolu) vevela, o le mamao i le va o vavae taʻitasi e tatau ona mai i le 15 i le 20 cm, ma le va o le lala poʻo le pyramid e sili atu nai lo le 25-30 cm. E le tatau ona "fasiotia" tagata matutua tauagavale, .

Motoga o le totoina

A o lei totoina, o le fatu o le Leukkoy e fagu i totonu o le vai seia oʻo ina latou fulafula (pe tusa ma le aso). Ona, afifiina lea i totonu o se ie susū, faʻamalosi mo ni nai aso i le pusaaisa. E manaʻomia ni atigipusa vaivai mo le germination faatasi ai ma le faʻafefiloi o eleele palapala o turupa ma oneone - 3: 1. E le mafai ona ave le palapala mai se upega tafaʻilagi o loʻo ola ai laau toto - o le a maʻi mai fatu ma se vae malulu pe paʻu.

Pe a totoina, e tatau ona taumafai e lūlū fatu ma le loloto e le sili atu ma le 0.5 cm. O le pusa e ufiufi i ata tifaga ma tuu i se mea pogisa ma t = 22-25 ℃. Fuaina o le fatu o 4-5 aso, atonu e oo atu i le 2 vaiaso. O le taimi lava e amata mai ai le totogo, e tatau ona aveese le ata ma tuu le pusa i lalo o le malamalama malamalama malamalama i totonu o se potu e maualalo le vevela i le 10-12 ℃. O le fausua muamua o laau e faia ile 2-3 aso pe a uma le germination.

A maeʻa le 10-12 aso mai le foliga mai e totogo, totogo i luga o kaseti ma le faʻafefiloi o le oneone (1), laʻau palapala (2) ma le turf (2). Aua le gauai atu i le mea moni e faapea o laau e lei foliga mai o laulaau moni. I le taimi o se paluga, e manaʻomia faamalosia le aʻa e ala i soʻo se auala faʻaonapo nei, ma pe a oʻo mai laʻau muamua muamua e lua, fafaga se tasi o le vai faʻataʻitaʻi ma microdoses: suauu sulfate (0.3 g), sulfate manganese (0.3 g), zinc (0.1 g), boric acid (0 , 3 g).

Lua vaiaso ao le i totoina i totonu o le eleele avanoa, latou te tauaveina, faasolosolo lemu i le taimi, faʻamalosia taualumaga.

O le totōina o fatu i le matala e tatau ona faia i le aso 15 o Me. E le tatau ona e fefe i fulufulu toe faafoi - o lima tauagavale o le a faʻafeiloaʻia na faʻafitauli. Mo le lelei o le ola, o laau talavou e totoina i oga o le eleele, e tele lologa i vai. A maeʻa ona faʻatumu pu - o loʻo faʻatulaga lelei le eleele. O le va i le va o vaovao ma le tasi-vavae laau e 15x15 pe 20x20 cm; mo ituaiga uumi ma lanu eseese - 25x25 poʻo le 30x30 cm.

Eseesega

A o le i ai se tasi e fia fiafia e le gata o le manogi, ae o le matagofie foi o fugalaau, o le a avea ma filifiliga faigata. Ma o lenei e le na o le filifilia o le tuputupu ae o le laau po o le lanu o lau ma fugalaau. Faʻatoʻaga faʻapitoa foi ona maua 8 ituaiga eseese o inflorescences.

Matiola - Pule o le manogi o leo le mafaamatalaina

O le isi ituaiga o matthiola - bicorn, ua tupu ae e le mo le "mafaufau", ae mo le "manogi". O fugalaau nondescript o loo fuga mai i le matagofie o le la e matagofie mai le goto o le la i le oso aʻe o le la.

O le filifilia o lenei meaola e faʻaoga i le faʻaleleia atili ma le tele o lanu o le manogi. O le mea lea, o Mattiola bicorn, e pei o se tulafono, e matua faʻalauteleina tafaʻi taʻitasi mai le 40 i le 50 cm le maualuga faatasi ai ma laulaʻau lanu meamata lanu meamata. O fatu e faia i totonu o se pulu e gata i 2 nifo. O fatu o le lukimia mimiti e taofia ai le faʻamaʻiina i le 3 tausaga. O tulafono mo le totoina ma le tausiga e le ese mai matotiola ulu-ulu.

Levkoy ma Mattiola tausi

O le poleti po e le o matua le fiafia, ae manaʻomia pea le fetaui lelei ma le gauai masani:

  • paleni faapaleniina - faia i se taimi talafeagai, talu ai e le mafai ona fugalaau fugalaau ma lamala;
  • moli pito i luga o le minerale - i le tautotogo e talafeagai ma fugalaʻu uma o minerale, ma i le taimi o fugālaʻau - potassium-phosphorus.
  • tau faasaga i le faasatauro faasatauroina, i le 3-fold (faatasi ai ma faalavelave o le 4-5 aso) e tatau ona faatinoina, maeʻaeʻa, i itu uma, gaioiga o laulaau ma le paluga o le apa pe o meaola iniseti faapitoa;
  • faatamaia o vao ma le tatalaina o le palapala - e faia pe a uma timuga taitasi pe fafaga mo se aʻa atoa "manava";
  • mulching - matthiols e fiafia i ai, aemaise i le vevela, ae latou te le manaʻomia mo le tele o tausaga i le tausaga toto;
  • tapenapenaga mo le taumalulu - tosoina laau i le ogatotonu ole laina, o le nofoaga e eli ma fauina, ma i totonu o le itu i saute o loʻo faʻaaogaina matthiols i le maualuga o le palapala palapala.

Aʻo le i amata le tau malulu, o Mattiolu e mafai ona totoina i totonu o se ulo ma faaauau pea ona ola i le fale. O le vao vao vao e fiafia i ai ma o lona manogi manogi o le a maua ai le fiafia i po o le tau malulu ma e le manaʻomia ai le tausiga faʻaeteete.

"O mai," e lele mai le elm agai i elm, ma e faafuasei lava ona mamafa, e peiseai e oʻo atu i le vaega sili, o le manogi le moe o le matthiol. B. Pasternak.

Levikoy fugalaau