Laʻau

Lobivia o se cactus sili ona fiafia i ai

Cacti o se vaega manaia o laau. Ona o natura masani o nofoaga na afua mai ai, na latou faia ai se foliga le masani ai o totoga laau toto ma isi suiga i tulaga ola maloloina.

O le fanau mai o laau e le masani ai o le mauga maualuga o Andes (2000-4000 m luga o le sami) o Bolivia, Peru, ma le itu i matu o Atenitina. O se aiga laʻitiiti talavou, e faʻaalia i le fesuisuiaʻi ma ituaiga mea eseese. Sa faia i lalo o tulaga tau le siosiomaga ma ni suiga tetele i le vevela ma le susu i luga o eleele lelei e lelei ona suavai lelei na tafe mai i vaega papa.

Echinopsis crucible, poʻo Lobivia faʻasatau (lat.Echinopsis tiegeliana).

Lobivia poʻo echinopsis?

O le au faifaatoaga Amateur e valaau lobivia i le fale i auala eseese. E toatele e manatu o le igoa o le ituaiga "echinopsis" e sao (i le gagana Eleni e talitutusa ma se pa puipui). O le mea moni, o le aso lobivia ma ona ituaiga i le lafoga aloaia o laau totino ua faʻamatalaina o le ituaiga Echinopsis.

O Karl Linnaeus o le muamua lea e faamatala ma vavaeeseina ai laau laiti laʻau laiti, lapotopoto, faasolosolo, faasolosolo i ni vaega eseese ma faaigoaina o "Lobivia" (mai le ata o Bolivia, o le nofoaga autu na mafua mai ai). Mulimuli ane, o nisi o fomaʻi na fuafua e vavae ese le faʻavae o vaevaega i se isi ituaiga "Lobivia".

E talitonuina o le genus Lobivia, e tele mea tutusa ma le ituaiga o Echinopsis, ei ai ni eseesega:

  • e laʻititi lona laʻititi nai lo le ituaiga o Echinopsis, e pei ona molimauina e le maualuga o mea faʻafeiloaʻi i le siosiomaga ma faigofie le faʻavasegaina o ituaiga ma ituaiga;
  • o le fausaga o fafo ma le maota o Lobivia e laʻititi nai lo Echinopsis, ae o ona sui e sili atu le manaia o nila ma nilala tetele. E ese foi i latou i le tele o fugalaau, lanu lanu, multi-lobes ma ituaiga o lanu eseese - mai le lanu uliuli, lanumumu lanumeamata e enaena.

Peitai, e leai lava se tuaoi manino i le va o le vaevaega o galuega. O le mea lea, o le sui autu o le ituaiga e tutusa le manuia e taʻua o Lobivia poʻo Echinopsis. Mo se faʻataʻitaʻiga, o Lobivia Sylvester o loʻo i ai le isi igoa lautele e igoa ia Chametereus Sylvester. O nisi taimi o lenei fugalaau e taua o Echinopsis chamecereus.

Echinopsis o Sylvester, poʻo Lobivia o Sylvester, poʻo Chamecereus o Sylvester.

Faʻatonuga o Meaola o Lobivia

O le uiga autu o meaola o le genus o se tulaga malosi tele mo le puipuia o le tagata lava ia. O sui masani o le ituaiga o lapotopoto, lapotopoto, mafolafola aluma, ua fetuunai mo le faaputuputuina o le suavai i le lumanai. O le maualuga o laau e 2-50 cm ma le diamita o le 3-15 cm. O le lanu o le upega e ese mai i le pogisa ma le lanu uliuli, e ufiufi i luga o laau talatala saʻo pe muamua. O aʻa, tootoo poʻo le toe faʻaleleia, teuina, o le ituaiga e masani lava ona faalagolago i le elemene o le palapala.

O uiga teuteu o le ituaiga e masani ona fuafuaina e le tele ma lanu (lanu po o le fulu) o fugalaau mai le paʻepaʻe i le ulaula ma le lanu piniki ma le paʻepaʻe. O loʻo i ai i le ogatotonu o le 'au i luga o isoles. Fugalaau e pei o le fugalaau 3-15 cm le umi ma le 4-12 cm le lautele ile umi (o nisi taimi 20-30 cm) fusi ufiufi o loʻo i totonu o se vaega i luga o le aʻa poʻo ni fugalaau lanu eseese. Mai fugalaau ogatotonu, e tautau faʻamaonia ata i luga o filo lanu susulu umi. O le ola o le fugalaau e 2-4 aso. Bloom mai ia Me ia Aukuso. Fua ile pusa pusa 1.0-1.5 cm lanumeamata poʻo le mumu. I aso nei, o le tuufaatasiga o le ituaiga "Lobivia" ua faatumulia i fatuga ma fugalaau eseese ma fatuga, teuteuina i le vavao o le vavalalata o vao tuitui. O meaʻai na gaosia e le au faipisinisi e avea o se teuteuga matagofie e le gata i fale, ae o se fugalaau sili ona fiafia i ai.

Tuputupu ae Manaomia

O tulaga leaga o le Alpine Andes na fuafuaina ai le uiga faaalia o lobivia i le siosiomaga.

O laau totoa e faʻapitoa. I le taumafanafana, e te manaʻomia le moli susulu, ma sina paolo i le susulu o le la.

Manaomia fesuiaiga i le ao ma le ao. Latou te alofia le vevela o le ea i le taimi galue o le olaga i totonu +25 - + 35 ° C. Moliuli vave ina ua mavae le taumalulu o le ea malulu +8 - + 12 ° C.

Lobivia e tupu lelei i tulaga o eleele eleʻele (pH = 5.6), nutimomoia, faʻamalosia ma le faʻaleleia lelei.

Lobivia e le faʻafefe lolovaia, faʻamamaina vai manaʻomia. O le tele o le suavai i le taimi o le fugalaau, ae aunoa ma le faʻavaleaina o vai, e mafai ona faatagaina. I le taumalulu, e le faʻamaina laau. Faʻatasi ai ma le suavai e faʻafefiloi ma le malulu, o le fesuiaʻiina o le aʻa e faʻaleleia.

O le gaioiga e faatoa faia pe afai e tatau ai, e maua ai le mafai ona ola masani o laau totō ma le faʻavaeina o kolone i le tulaga o alalafaga pupula.

Lobivia Arachnacantha (faʻafeiloaʻi), e tutusa ma Echinopsis Arachnacantha (lat. Echinopsis ancistrophora).

Tuputupuina lobivia i totonu o le potu aganuu

A o tuputupu ae i le fale, e tuu le lobivia i luga o le la ma le malamalama lelei. O le fale faʻatau e manaʻomia ona faʻapipiʻiina i le palapala oona. E tusa ai ma le tele o lobivia, e mafai ona e fatuina se tamai togalaau o ituaiga eseese ma faapipii i luga o le faamalama ma se lautele windowsill.

Lobivia Care

Lauluina ma le totoina

O le pusa mo se tamai togalaau e tatau ona lautele lautele 25-30 cm, ma ia lava le nofoaga mo le tuputupu ae o tamaiti lautele. O le loloto o le gafatia e le itiiti ifo ma le 10-15 cm. I lalo o se laau e tasi, o le gafatia e sili atu le maualuga o le tasi muamua ile 1 cm.

E mafai ona faʻatauina le eleele palapala i le faleoloa (cactus soil) pe mafai foi ona e faʻapalapala le palapala palapala ia oe lava. O le tuufaatasiga e aofia ai le 3 vaega o le lau humus, 4 vaega o eleele masima, 3 vaega o le iliili poʻo le oneone, 1-2 vaega o le peat. 5-10 g o le nitrophoska i le kilokalama o le faʻafefiloi e faʻapipiʻi i le paluga ma faʻafefiloi lelei.

E tusa ma le 2-5 cm le faʻaleleia o alavai o loʻo taoto i le pito i lalo o le tane, o se vaega o le faʻafefiloi palapala ua sasaa. Tuʻu le cactus mai le ulo. Vaʻai aʻa ma aveese mai maʻi, pala. O le palapala palapala ua faʻaumatia na o laau totō faʻatasi ma se faʻaʻau aʻa.

O le laau ua saunia faatasi ma se palapala eleele (mo le itiiti ifo o le leaga i aʻa) ua totoina i se nofoaga tumau. A e totoina, e le mafai ona e tanumia le cactus i le palapala. O le aʻa o le laau e tatau ona i luga o le eleele (tusa lava pe sili atu le maualuga). O le faʻafefiloi palapala e tatau ona matutu. E sili atu le ufiufi o le vaega pito i lalo o le ala ma le alavai maualuga, lea e faʻapipiʻi faʻatasi ai le laau i se tulaga saʻo.

A maeʻa ona totoina, e le tatau ona faʻafefe le cactus mo le 4-10 aso. Afai ua maeʻa le faʻaaogaina, ona mafai lea ona faʻafeinu i se tulaga masani.

O se laau faatoa totōina e le tatau ona faʻaalia i le la susulu.

O le totōina ma le totoina o laau e mafai ona faʻatino i soo se taimi o le tausaga, ae i le taimi o le taumalulu, o le muamua faʻasusu o loʻo faia i le tautotogo.

Elinopsis Chrysantha, poʻo Lobivia Chrysanthus (lat.Echinopsis chrysantha).

Faʻasaina o le lobivia

Faʻasaina laau e na o le vaitau o le alualu i luma olaola, e tele lava le susu i le taimi o le fugalaau. Suavai mo le faʻavaivai e tatau ona mafanafana, e aunoa ma le chlorine ma le calcium. I le vevela, timu vevela, o laau iti ma sina vaega ole paluga palapala e manaʻomia ona faʻafeinu i aso uma i le taeao, ma i le afiafi ua magoto le eleele, ona le pala lea o aʻa mai le susu. E tatau ona aveese le vai mai le tumutumu.

I le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, e mafai ona e fufulu fugalaau, ae e sili atu le na o le tafi ese le pefu ma se pulumu ma faatulaga se vai vevela, ufiufi le eleele i lalo o le ata tifaga.

I le taumalulu, o cacti o loʻo i totonu o se taimi malolo ma e le manaʻomia ona faʻamalosi. O le vevela o le potu e tatau ona faʻaititia i +8 - + 10 ° C. Afai o le palapala e matua matutu (o totoa fagu pe a paʻu), ona faʻafefea lea i le masina e mafai ona susu sina vai inu. O mea masani o le lobivia e leai se faʻavalea.

I le tautotogo, ua toe faafoi atu Lobivia i le mafanafana, potu maualuluga ma le muamua faasusuina lelei ia Mati ma le vai mafanafana ua faia. O le suavai e sosoo ai e faʻatino pe a oʻo mai fugalaau ma a maeʻa le 4-5 aso, siaki le susu o le eleele. O le muamua fafaga faʻanatinati lalo le atinaʻe o fugalaau.

I le amataga o le taumafanafana, e amata ona fugalaau e cacti a latou fugalaau matagofie. Lobivia o le cactus tupu, o le umi e tumau ai 2-4 aso. I le vaitau lenei, e tatau ona lava le susu o fuga (e aunoa ma le tele o vai). A uma ona fuga, o le aofaʻi ma le fua o le fausua o le a faʻaitiitia. O le laau e malolo seia oo i le ogatotonu o Aukuso. Ona toe faʻafefeina lea o le suavai, faʻaititia malie i le ogatotonu o Oketopa. I le lona sefulu o tausaga o Oketopa, ua litaea ai le fale seia oʻo ia Mati.

Lobivia meaai paleni

O laei sili e faia i le taimi o le vaitau o togavao (Mati-Setema) faʻatasi ai ma faʻamaʻi faapitoa mo cacti i le 2-3 vaiaso. Togaiti cacti fafaga 1/2 o le fua fautuaina. E sili ona lelei le tuʻufaʻatasia o laʻei pito i luga i le fafaga. O cacti tele o nisi taimi e fafagaina ai ni vaifofo faʻaitiitia o le ammonium nitrate (1 g / l o le vai) po o le manulele o manulele (faʻafefeteina o le teaspoon i le 1 l o le vai).

Lobivia pampana, poʻo Echinopsis pampana (lat.Echinopsis pampana).

Faʻapenaina o Lobivia

Lobivia e faʻalauteleina e fatu, tui puipui ma fanau laiti. O le gaosia sili ona faigofie e tamaiti lautele. E vavae ese i latou i le taimi o le gaosiga, tuʻuina i le faʻamala mo le 4-5 aso ma toto i totonu o ipu.

Afai e manaʻomia, e mafai ona e taumafai e toe gaosia e ala ile tui i se faʻasoa. I se talavou e leai se lignified rootstock, e tipiina se puʻu (aua le faʻamaʻi) i se maʻila malosi ma se lau o le faʻamaʻi, ma tuʻu ai le vaega pito i lalo o le umi manaʻomia. O se fasiie manifinifi e vavaeeseina mai le vaega tipi o le rootstock i le tasi le lafo ma tuu i luga o le vaega o loʻo i luga o le rootstock ina ia le malogo le tipi. Oti ese le pito i luga o le sikiona ma, aveese le saogalemu mai le faʻaogaina, faʻapipiʻi uma afa (stock with scion). Aʻo le i tuʻuina atu, o pito pito i luga o fasi pepa ua liʻo faataamilo ina ia mafai ai ona fetaui lelei ma le isi ma aua le punou le taimi. Mo le mausali, o le faʻatauga ua faʻamautu i le palapala ma se pine. Faʻatulagaga o loʻo faʻatinoina ina ia faʻatautaia ai nofoaga autu o le sikola ma faʻamaumauga i luga o faʻataʻitaʻiga faʻaleleia a le itiiti ifo ma le tasi le itu. Faatasi ai ma se faʻatalanoaga ma le faʻaeteete, latou te lolomiina (toso i totonu) le sikola i totonu o le faʻatau. Le puipuia o le ea i le va oi latou. Paʻu mimiti e fusi mau le satauro i luga o le sopo ma se fafie ma se ulo. I le avea ai o se tulafono, o le faʻatauga e lautele atu nai lo le vaʻa. A maeʻa le tuʻufaʻatasiga, e ufiufi le sulfur poʻo le carbon carbon pe a maeʻa. O le tui lea e tuʻuina i totonu o se kati. Aua nei faʻavave seʻia maeʻa le lau. A maeʻa lena, faʻatūina le vevela o le ea i se mea lelei (+ 25 ° C) ma amata ona faʻafeinu. E faʻatautaia ma le faaeteete le faʻamalo ina ia le pa'ū ifo le vai i le nofoaga o le tui. E le aveeseina se fusi uʻamea mo le 1-2 vaiaso, i le taimi e tatau ai ona tupu le gaogao. Afai ua mamago le nofoaga ua vavae ese, ua maua mai ai le aʻa, ua mou ese, o lona uiga ua le manuia le tui ma e tatau ona toe amata uma mea uma. E iai isi metotia o tui, vaeluaina ma le tina.

Echinopsis Schreiter syn. Lobivia Schreiter. (lat. Echinopsis schreiteri).

Faʻamatalaga i le fale ma le ofisa

Lobivia e faatatau i cacti mama. O latou laiga laiti e amata mai le 2 cm le maualuga. O le mea lea, i Lobivia Arachnakant, e le sili atu i le 4 inisi le lautele le uʻu, e matua gaogao, e ufiufi i vaini manifinifi-vaʻaiga, ma le lanu-lanumeamata e le manaia. O le apotheosis o le matagofie e pau i luga o le vaitau o le ola. O le tele o fugalaau malamalama e matua natia uma lava le mea e le fiafia.

O le matagofie i totonu o le miniature cactus togalaau o vaʻaiga mafiafia o Lobivia Sylvester. Laʻau tele o fua o laau e tosoina a latou fugalaau e le masani ai. Faamolemole ia matau! O le Sylvester Lobivia e ola lelei pe a maeʻa le malulu.

Vavaeese lanu pupula o fugalaau lapopoa o fugalaau susulu, lanu piniki mumu, fugalaau lanumumu lanumumu mumu lanula i fafo o ofisa o Lobivia Chrysantha, Tigel, Bakeberg, Schreiter, Golden samasama ma isi.

I totonu o se faasologa o aulelei faapitoa, e tatau ona matauina. O se laau manaia e iai le lanu o le 5-6 cm le mafiafia, lanu-lanu-lanumeamata-lanu meamata. O galu o le au e teuteuina i le 10-20 vaʻaiga lanu enaena e oʻo i le 5 cm le uumi. Fuga i lanumumu lanumumu lanumumu 6-8 cm le lautele.

Echinopsis Bakeberg po o Lobivia Bakeberg (lat.Echinopsis backebergii).

Lobivia pests ma faamaʻi

Lobivia e masani lava ona aafia i se apogaleveleve mite, talipupuni sese, iniseti iniseti ma se mealybug. Mo totonu o laau toto, e le mafai ona e faʻaaogaina vailaau. I le taimi nei, mo nei togalaau, o meaola o le biologics e aoga i luga o le faavae o siama ma siama e le afaina i tagata. I faleoloa faʻapitoa e mafai ona e faʻatau ma faʻaaoga, e tusa ai ma fautuaga na faʻaalia i luga o le afifiina, Solotaya Iskra, Basamil, Akarin ma isi. Faʻamatalaga faʻapitoa Alirin-B + Gamair, Phytosporin, Integral e lelei tele mai aʻa.