Fugalaau

Perennial dahlia fugalaau: totō ma tausi i le laufanua, ata

Faatasi ai ma le matagofie o laau teuteu o fanua tatala, o le tulaga maualuga o loo nofoia e dahlias, eseese i le lanu ma le foliga o mea leaga. E faigofie ona latou iloa e ala i launiu o le cirrus, faʻavae pu ma fuga fugalaau. E mafai ona latou fiafia i la latou fuʻa mo le lua i le tolu masina. O le totoina ma le tausia o dahlias mo faifaatoaga o se mea manaia, ae i le taimi lava foi e tasi o le galuega mamafa. E tusa ai ma faʻalavelave uma o le tuputupu ae o ituaiga eseese o nei fugalaau mataʻina i luga o le eleele, o le a matou taʻuina atu i lenei tusiga.

Faamatalaga lautele, ituaiga ma ata o dahlias

O Dahlias o loʻo i totonu o laau gaosi o le aiga aster, o lona atunuʻu o Mekisiko. Aztec anamua na faʻaaoga aʻa o fugalaau mo meaai. Na faailoa atu Dahlias i Europa i le faaiuga o le 18 seneturi, lea na talisapaia ai le alofa tunoa ma le ofoofogia o le matagofie o le fugalaau.

I le taimi nei ei ai sili atu ma le sefululima afe ituaiga lenei laau matagofie. O nisi e mafai ona ola ma oʻo atu i se maualuga e na o le 30 cm. O isi e sili atu i le 120 cm le maualuga. O Dahlias e ese foi i le tele o fugalaau. E sili atu le itiiti ifo i le 10 cm le lautele o lauulu. O fugalaau laʻitiiti, lautele ma le lautele e oʻo mai i le 10 i le 25 cm le lautele, ma tagata tino - sili atu ma le 25 cm.

O dahlias i fugalaau fugalaau ua faʻavasegaina i ituaiga nei:

  1. O ituaiga faigofie e tuputupu ae i le 45-60 cm le maualuga ma maua ai ni meaola laiti i le ogatotonu ma le laina e tasi o petaleta. O le umi o latou fugalaau e tusa ma le 10 cm.
  2. Nymphaeum terry dahlias e ola i le maualuga e 70-130 cm ma e iloga i fugalaau matagofie, e tutusa ma fulu e 7-20 cm. E talitutusa lava ma lili vai.
  3. O ituaiga Semi-cactus o laau ia e 90 i le 150 cm le maualuga. O latou mea e tutupu i luga o le terry e aofia ai palu lima mafolafola, ma pipiʻi ma oʻo atu i le lautele o le 8-25 cm.
  4. Cactus fugalaau fugalaau e iloga i lau fugalaau, lau, mafiafia ma fuga o le 8-25 cm. Le maualuga o le Bush - 90-150 cm.
  5. O le Pompon dahlias e oʻo atu i le maualuga o le 90-120 cm. O a latou mea i luga o le terry e foliga mai o le polo ma le limeti o le itiiti ifo i le 5 cm.
  6. O ituaiga eseese o le vao e maualuga i le 90 i le 120 cm, i luga o luga o le paʻu lea na fausiaina i lalo o le 8-15 cm le lapopoa.
  7. O le dahlias teuteu e oʻo i le 90-150 cm le maualuga. Terry inflorescences o moli, lanu samasama, piniki, mumu, lilac i le lanu ma le lautele o le 8-25 cm e iloga i fasi lapoʻa laugatasi lautele ma se pito le lelei.
  8. Peony ituaiga o petalini i totonugalemu ma le tele o laina o peti laugatasia mafolafola. O le maualuga o le vao e mai i le 75 i le 120 cm le lautele o le lilac, crimson, inflorescences mumu e 12-15 cm.
  9. O ituaiga Vortonichkovye o se togavao 75-120 cm le maualuga. O a latou mea e faʻaleagaina e iloga i se lanu matagofie. E mafai ona lanu mumu, lanu samasama pe mumu mumu totogo ma se kulimi poo se auro e pupuu i totonu.
  10. Anemic dahlias o laau toto ma le mumu, lelac-samasama, fugalaau apamemea ma le lautele e oo i le 10 cm. O latou mea e aofia ai le lautele o le ogaumu mulumulu ma le tele o petala. O le maualuga o le vao e oʻo i le 60-90 cm.

Vaega o le tuputupu aʻe o dahlia i nofoaga tatala

I le faaiuga o Me po o le amataga o Iunipe a vevela le palapala, e mafai ona toto le dahlias i le eleele tatala. Laʻau e le o se mea e sili ona faigata ile nofoaga. O le a latou ola i lalo ifo o le paolo, ae o le lanu ma le tele o mea leaga e ono mafatia. Ina ia maua ni laʻau matagofie, e fautuaina e toto dahlias i le paolo laititi, o le a latou fuga ai mo se taimi umi.

Pe a filifilia se 'upega tafaʻilagi, e tatau ona amanaʻia le maualuga o le palapala, talu ai o fatu o le laau o loʻo faʻaleagaina. O le eleele mo le dahlia e tatau ona vaʻaia lelei. I eleele maualalo latou te le fautuaina e totōina.

Lavea sauniuniga

Laʻau totō ola lelei i luga o le lafu chernozem, oneone oneone ma loams. E tatau ona amata sauniuni fatu mo le totoina ia Aperila:

  1. Lago pakiaka aʻa.
  2. Ave ese ma togafiti ia nofoaga ua faaleagaina ma le lanu meamata.
  3. Toto i pusa po o isi koneteina ma le paʻu poʻo le eleele mama, ma le faleoloa mo le lua vaiaso i le ea vevela o + 18C. O le totōina e tatau ona faʻatinoina ina ia faʻafefe le tubers i le 2-3 cm i luga ae o le palapala.
  4. A maeʻa foliga o fatugaʻo, e vaevaeina pu taitasi i ni vaega e faʻaaoga ai se naifi. O vavaevaega uma e tatau ona i ai se fatugaʻo ma se ua aʻa. E tasi le pusa e mafai ona maua mai i le lima ia vaega.

Delenki o loʻo ola pea i totonu o pusa mo sina taimi. A o le i tafe atu i latou i fanua tatala Itū'āiga e taʻi 10 cm le maualuga ua aveesea.

Faʻaleleia eleele

O le eleele mo le totoina o dahlias ua saunia i le tautoulu. O le 'upega tafaʻilagi e' eleʻele ma faʻamaʻaina i le faapalaga ma le humus. A o le totoina i le tautotogo, o se tamai fafie vao ma le matua (e le o le palota) compost e pala i luga o le palapala. O mea uma lava e osofaʻia i se rake.

O le tele o lua e tatau ona pei o loʻo aʻafia uma aʻa i totonu, ma o loʻo i ai pea le avanoa mo le faʻapala. I le pito i lalo o pu taʻitasi e sasaa ai sina manua po o le pala, e sasaa ai le humus, lea e faʻasusu i le eleele. I lenei tulaga, o aʻa e le mu. O le pulupulu pulupulu e tanumia ina ia tele ni senitimita o le fana e tumau i luga ae o le palapala. O fualaau aina e tele le suavai, ma o le eleele o loo siomia ai i latou ua lilofia i le mulch. E pei o le mulch used mixing with compost or peat sulu poʻo le paʻu.

I tafatafa o tall dahlias, e tatau loa ona e faia se lagolago. E le fautuaina le totoina o dahlias i tausaga uma i le nofoaga e tasi. O le a latou tiga ma mafai ona faʻaititia. E tatau ona malolo le eleele mai ia i latou mo le tusa o le tolu tausaga.

Dahlia Care

I le gasologa o le vaitau, afai e le timu, e faʻafefe pe faalua i le vaiaso ona totoina ia laau. Pe a uma ona faʻamaʻa, aemaise i le vevela vevela, e vevela vao. E fesoasoani lea e tumau ai le susu i le palapala. I le isi vai e sosoo ai, o le eleele mai le ogalaau e luluina, faʻafeinu, ma toe toto ai le laau. Aua nei faatagaina le palapala e vave faʻagogo ma mulumulu le 'upega tafaʻilagi. E ese mai i lena, mulch puipuia le eleele mai slugs ma o le a faafaigofie le galuega o le veleina ma le tatalaina.

Fafagaina Dahlias

Ina ia mafai ona maua se fugalaau matagofie ma le umi ona tupu, e tatau ona fafagaina i le lua vaiaso. Faʻasologa o mea faʻapitoa faʻamaʻi faʻamalosi faʻatasi ma mea faʻapitoa. O le taimi lava e amata mai ai uluaʻi pulupulu, faʻaaogaina fugalaʻau ma superphosphate i lalo o laau taʻitasi.

Tullia teuteu ma lagolago

I le gasologa o le vaitau, e tatau ai ona aveese faʻamalosolo ina ia aua nei faatuai le foliga mai o mea fou. I le dahlias o meaʻai maualuluga, ua fautuaina ia aveeseina le itu pito i lalo. I totonu o laau taʻitasi ma pupuʻu, e le mafai ona faia lenei mea.

Ina ia maua ni mea e tele, i luga o se tasi togavao aua le sili atu nai lo le tolu togi. Faatasi ai ma le tele o fualaau oona, o le tele o fugalaau o le a laiti ma e le o teuteu.

O faʻamalo o le dahlias e faʻamaʻave faʻafuaseʻi ma gusts o le matagi. O le mea lea, o laau uumi e fusifusia i se lagolago. Faʻasoa ma le faaeteete togavao dahlia, e mafai ona e faʻafoeina le na o le tale na gau. Ina ia faia lenei mea, o se laau poʻo se paranesi malosi e faʻapipiʻi i ai.

Laveina o pusa i le taumalulu

I le faaiuga o Setema - i le amataga o Oketopa, a maeʻa ona aveese ia togi ma le amataina o gutu malulu, e tatau ona eli i luga le tubers. E fautuaina e fai lenei mea i le tau vevela ina ia mafai ona maua se taimi e faʻamago ai i le ea. I ni nai aso, e tipi ese mai i le vao, o loʻo ufiufi i le alumini pepa. I totonu o le paʻu e mafai ona maua le susuma o le a amata ona pala.

O ili vavalalata e eli i se mamao e 30 cm mai itu e fa. O le pitchfork ua paʻu i lalo o aʻa uumi ma tuleia i fafo. Tulimanu ma aʻa ua lūlūina mai le palapala, fufulu ma o latou puʻu ma tuʻuina atu i le matutu.

O le taua tele pe a tupu aʻe le dahlias o le teuina ma le tausiga o tubers i le taumalulu. E mafai ona pala le fatu vaivai, ma o mea mamago e maua ai aʻa vaivai i le tautotogo. E fautuaina le teuina o lahlia mea totō i totonu o se potu malulu i se malulu vaalele o le 60% ma i le vevela ile 3-5C.

A o lei teuina le tubers, e tatau ona vavaeeseina le faʻaaogaina o masini ma fufuluina i le malala. O mea totō e tuʻuina i totonu o koneteina ma le oneone malulu, peʻa poʻo le coniferous sawdust. Afai o le a amata ona magumago pe faʻagogo le fatu, e susu susu le paʻu. I totonu o se potu e leai se siosiomaga masani, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se tagata i le tolu taimi i le vaiaso mo le tolusefulu minute.

Pests ma Dahlia Diseases

Earwigs, caterpillars, spider mites, siaki ma le aphids o mea sili ona matautia na maua i meaola faalafua. Pe a muamua ona aliali mai, o togavao i aso uma e fitu i afiafi e fautuaina e togafitia i se teuteuga o le celandine poo le wormwood. Mai i aphids, e mafai ona e faʻaaogaina se faʻaoga fasimoli. Afai ei ai le tele o meaola faalafua, ona tatau lea ole togafitiga ole iniseti.

E tosina mai e le tovine ni slugs, lea e masani lava ona i ai i le vaitau timuga. Mo le puipuia, o le eleele o loʻo faʻataʻapeʻapeina i se vailaau faʻapitoa mo slugs. Afai e tele le telefoni i totonu o le eleele, ona faʻapipiʻi lea o chlorophos i totonu e faʻaaoga ai se fagu.

Faʻasoloina i siama moaic ma mosaic wilting aua le tali atu i togafitiga. Ina neʻi aua neʻi afaina isi laau totō, eli aʻe se togavao faʻamaʻi ma susunuina faatasi ma fatu.

Faiga o le faʻaleleia o le dahlia

O se laau e mafai ona faʻaleleia i ni auala se tolu:

  • fevaevaeaʻiga;
  • toso;
  • fatu.

Vaevaega Tuber

I le ogatotonu o Mati, o kulupu maloloina e filifilia e manaʻomia ona totogo. O loʻo faʻamamā muamua mea na faaleagaina ma faʻamaluluina mo le 15 minute i se vaifofo o le paluga faʻasalalau. E totoina mea totino i totonu o koneteina ma le susu. I lenei tulaga, e tatau ona matala le ua uʻu. A maeʻa ona oʻo mata i le maualuga o le 1.5 cm, ona toso ese lea o fatu mai le eleele ma tipi i ni vaega. O vaega taʻitasi ma le tasi mata ma le aʻa ua totōina i totonu o se isi ipu. O le nofoaga o le tipiina o le ua aʻa e le faʻalolotoina.

Laʻau

O seleni o auala aupito sili lea ona faigofie ma sili ona lelei e fafaga ma tuputupu aʻe aihlias. E faia i le faaiuga o Mati - amataga o Aperila. O vaʻaiga mo mea e seleseleina ua saunia i le auala tutusa e pei o le faʻaleleia e le vaevaega. Tausia mo i latou o le taimi e tatau ai ona faʻaleleia le eleele. I le taimi lava e tupu mai ai laau e 5-10 cm, e tatau ona vavae ese i lalo o le pepa pito i lalo, ma tuu mo le aʻafia i le vai poʻo se faʻafefiloi o peat ma oneone.

I le tatalaina o eleele fanua i le faaiuga o May - amataga o Iuni. O pu mo i latou e tatau ona sili atu nai lo le paluga o le eleele i totonu o se ulo. A o lei totoina, e toto lelei laau. Ua tuʻuina i totonu o le lua o le tau. O le avanoa i le va o le faaputuga ma puipui o le lua ua matua tumu lava i le eleele. Faʻasalaina o meaʻai ina ua maeʻa le totoina pe a maeʻa ni nai aso.

Fanauina o fatu

O fatu e totoina ituaiga eseese o dahlia ma laau mo le fuafuaina o le rabatok ma tuaoi. Sa totoina e Dahlia i le masina o Me ma o le a totogo fatu i le amataga o Aukuso. Ina ia maua se laau totō i le amataga o le vaeluaga o le taumafanafana, e toto fatu i totonu o se fale kati i Aperila. E faʻaaoga le oneone e fai ma palapala mo le luluina o fatu.

Ua toto fatu fufulu ma ufiufi i se ata tifaga. Latou te ola i se ea vevela o le 25C. Pe a aliali mai nei laʻau, o le a totogo totogo i ni pusa eseese ma eleele palapala. I luga o le eleele, e totoina ai laau laiti i le ogatotonu o Mei.

O le tuputupu ae o dahlias i le malae vaalele e le o se galuega faigata. Faatasi ai ma le totoina lelei ma le mataʻituina o fautuaga faigofie mo le tausiga, mai le ogatotonu o le taumafanafana seia oʻo i gutu i totonu o le togalaau manaia matagofie o loʻo fausiaina e le green green green o le a faʻaalia.

Talia laulaa ma tausi mo i latou