Laʻau

O le sukatiti e lelei mo le soifua maloloina ae mafai ona afaina

Faatasi ai ma le tele o fualaau fualaau suamalie, o le karoti o le taitai - o loo i ai le sili atu ona lelei o fualaau oona ma le fetaui lelei ma fualaau faisua. E ui i lona lauiloa, e mafai ona aoga pe faʻaleagaina le tino o le karoti pe a faʻaaoga sese, aemaise lava i le i ai o nisi o faʻamaʻi faʻamaʻi.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le suka, latou te le gata ina faatumuina le tino o le suavai, ae e tau foi i le tele o faamai. I nisi tulaga, o loʻo i ai se aʻafiaga puipuia. E taua le iloa uma le vailaau o le suamalie ma foliga o lona faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi, e faʻatatau i le siama. O le mea moni, i nisi tulaga, e matua faʻaseseina pe ono mafua ai aʻafiaga.

Mo le sauniuniga o le kapeti fou, e tatau ona e filifilia fualaau faisua o mea suamalie suamalie, sili atu nai lo le laulauina o le tele, talu ai ona o karioti tele lava o se pusa o palapala. Afai e mafai ona faʻaaoga le kāloti e totoina e ou lava lima i le togalaau - e matagofie tele. A e faʻatau mai fualaau faisua i totonu o faleoloa poʻo i luga o le maketi, e tatau ona e suʻesuʻe ma le faaeteete mo mea leaga. O se taʻavale atoa, faʻaleleia, ma gaʻo e aunoa ma ni faʻailoga o faʻamaʻi o se faʻamautinoaga o le sua e maua mai ai o le sili lea o le vaitamini-tamaoaiga ma aoga.

Vaega o le tagofia o le sua

E faʻafefea ona inu le sukalati? E faʻaumatia i luga o se manava e leai se mea ao lei faia ni taumafataga (afa itula), sili aʻo leʻi oʻo i le taeao. O le fualaau o le sua o aso taitasi o le 2 tioata - o lenei aofaiga e lava lea e maua ai le tino ma vitamini o loʻo maua. A faʻaaogaina le sukalati o se vailaʻau, e mafai ona fetuunai le fualaau.

O fualaau e faʻamaʻaina i na o se foliga fou, saunia i se aofaiga e lava mo le tasi. E leai se uiga o le kuka o le sukaroti suamalie faatasi ai ma se pito, aua e toetoe lava o soʻo se sua i totonu o le pusaaisa e le oʻo i le afa o le vailaʻau. O le mea moni, o le a le afaina tele (pe afai e le pa'ū), ae o le a ia le aumaia soʻo se manuia.

Ma o le fualaau mai le sua e sili atu ona gauaiina e le tino, i le taimi lava lea ao le i faaaogaina, ua fautuaina e faaopoopo ni nai mataua o le suauu olive poo se sipuni o kirimi mumu i totonu o se ipu malamalama ma le sua.

Faʻaaogaina o meaʻai o le sukaroti

O le Carrot o le suavai sili ona lelei ona o le tele o vitamini o loo aofia ai, e aofia ai:

  • vitamini o vaega B, A, C, E, D, PP;
  • sodium, potassium, cobalt, uʻamea, iodine, fuamoa;
  • calcium, magnesium, manganese, seleni ma le kopa;
  • peta peti;
  • eseʻese;
  • nicotinic acid.

E tusa ma le kalukalo, e na o le 56 kcal le vai, ae o le vaega vaega o protein i le 100 g o le oloa e 1.1 g, gaʻo - 0.1 g ma gaʻo - 12.6 g. 100 g karoti e aofia ai 84.6 g vai ma le 1 g filo meaai.

O le inu o le karoti vai i luga o se manava gaogao ei ai lona aoga aoga i le tino, aemaise lava i le faagaoioia o le fualaau oona, e aofia ai le fesoasoani i le aveesea o toxins ma toxins, e taofia ai le faamaʻi, afaina, leai o le fiaai ma faateleina le eletise.

O le vailaʻau A o loʻo i totonu o kāloti e faʻaleleia ai le tulaga masani o le lauulu ma le paʻu, faʻapea foʻi ma le ooto. Kaloti fou e masani ona faʻaaogaina togafitiga faʻamaʻi.

O se tamaoaiga tele mo le tino ua maua foi e se elemene o le sukaroti pei o le magnesium. Faafetai i lenei vaitamini, o le maualuga o le cholesterol e faasolosolo malie lava, o le tele o spasms ua aveesea. O loʻo i ai le faʻamalosia o puipui o vaʻa toto, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le thrombosis. O le karoti o le vai e taofia ai le faasologa o le matua ma ei ai lona aʻafiaga o le aʻafiaga o le tino, e maua ai se lagona filemu ma le faʻamalosia i le fatugalemu o le tino, ma fesoasoani ai e aluese mai le atuatuvale. Ma o le vailaʻau o le nicotinic i totonu o le sua e faʻaleleia ai le metabolism o lipids ma gaʻo.

Vitamin E, o se vaega o le sua, e faʻamalosia ai le puipuiga o le tino, e aofia ai le fanau, o lea e fautuaina ai e faʻaaogaina i le taimi o le faʻateleina o siama viral. O le i ai o kāloti, e mafai ona e faʻatumu faʻatoʻaga o le calcium i le tino, lea e toe taua, e taua tele i le vaitau o le tuputupu ae o tamaiti. O le kesi mai se fualaau aina moli e afaina tele, e le pei o vailaʻau.

O fua e puipuia ai le foliga mai o le le fanau mai ma le tino. E talitonuina o le sukaroti e faʻamalolo ai le tele o le paʻu o le paʻu ma e iai sona aafiaga faʻamalosi i faʻamaʻi fatu fatu.

O le koko o le Carrot o le a fesoasoani e aveesea ai anufe - o loʻo i ai se meatotino antiparasitic. I lenei tulaga, e tatau ona e ave i luga o se manava gaogao i le taeao mo le lua vaiaso. Pe a faʻaumatia faʻamaʻi i tamaiti, e fautuaina e faʻaopoopo sina meli i le sua.

Ua leva ona lauiloa o le sukaroti e aofia ai i le gaosia o hormones fafine e nafa ma le tulaga o le paʻu ma le lauulu, ma e i ai se aafiaga lelei i le faʻaleleia o le tino o tamaitai.

O le a se mea e lelei ai le sukaroti? E fesoasoani i le fofo vave ma faafaigofie le faagasologa o faamaʻi e pei o le:

  • otaota;
  • atherosclerosis;
  • tonsillitis;
  • tafe le isu;
  • laryngitis;
  • faʻamaʻi o le faʻalapotopotoga faʻapitoa;
  • eseese gaioiga masani.

E fautuaina le sua karrotini mo le faʻaaogaina i le i ai o faʻamaʻi nei:

  • faʻalavelave masani;
  • avega masani i luga o le vaai ma, o se taunuuga, o lona solia;
  • anemia;
  • polyarthritis;
  • faaitiitia le puipuiga;
  • maualuga cholesterol;
  • o le i ai o maʻa i le vevela ma fatuga;
  • faʻaleagaina fafo o talo.

Contraindications i le faʻaaogaina o le sukalati

O le karotati o loʻo i ai uma mea aoga ma faʻasolega. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le sukalati e solia i le i ai o faʻamaʻi nei:

  • uluga o le manava;
  • gastritis i totonu o se gaioiga laititi;
  • chronic pancreatitis i totonu o le gaioiga mamafa;
  • faateleina le eletise;
  • tui;
  • allergy i lenei fualaau faisua;
  • afaina le ate.

Tapulaʻa i luga o le faʻaaogaina o le sukalati, e faʻatatau i le natura o le maʻi

O fualaau mai Karoti e fautuaina e ave ma le faʻaeteete ma i ni tapulaa faʻapulaʻa i tagata e maua i le maʻisuka (tusa lava pe o le a lona ituaiga). O lapisi tetele o le suamalie e mafai ona faʻateleina ai le maualuga o le suka o le toto, e pei o le kāloti ei ai sona tofo lelei.

O nisi o tagata fiafia i togafitiga faʻapitoa e fautuaina le aveina o le kāroti vai mo gastritis. E ui i lea, e talafeagai le faʻaeteete ma le faʻaeteete i lenei mataupu, talu ai, e pei ona taʻua i luga, i le tulaga o le faʻavaveina o le faʻamaʻi ma le maualuga o le eletise, o le a na o le faʻaleagaina atili o le sua.

Aʻo leʻi inu pia mo le togafitiga o le gastritis, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi.

E tatau foi ona tatou talanoa e uiga i aoga ma le afaina o le sukalati mo le ate. I le tasi itu, o le faʻaaoga masani o le sua e fesoasoani i le faʻaleleia o le vaitamini A i le ate. E tele sona sao i le faʻamaloloina o le ate ma faʻamamaina ai mea leaga. O lenei vaega e taua tele pe a ave vailaʻau.

Ae ui i lea, i le tele o le taumafaina o le sukalati (e tusa ai ma nisi punaoa - sili atu i le 0.5 lita i le aso), o le ate o le a feagai ma le faʻaaogaina o peta-carotene i ni aofaiga tetele. O le faateleina o le avega e mafai ona faʻaosoina ai le solia o galuega a le ate ma oʻo atu ai i ona faʻamaʻi. O faʻamatalaga nei e taʻu mai ai le maualuga o vitamini A:

  • taʻavale
  • vili
  • faʻafefe;
  • moe
  • tiga o le ulu
  • afaina o le paʻu i le samasama.

Afai e aliali mai i luga, e tatau ona e vave taofia le ave o le sukalati ma faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faʻamalolo le inu. E le talia e le tagata ia te ia lava-fualaau faʻasaina!

O se aafiaga talitutusa o le sukalati i le pancreatitis. O le i ai o le pancreatitis e masani ai e mafai ai le faʻaaogaina o le sua mo togafitiga faafomaʻi (200 g - afa itula ao le i faia ni taumafataga mo le vaiaso). Ae faʻatasi ai ma se faʻavavega tele o le faʻamaʻi, o le koko o le kāroti ua matua faʻasaina!

Ava inu fualati i tamaiti

O fua i le meaʻai a tamaiti e taua tele, toe faʻaleleia o latou tino tuputupu aʻe ma vitamin talafeagai ma faʻamalosia le puipuiga. Aua nei galo o soʻo se sua, e aofia ai le sukalati, e tatau ona faʻaofiina i totonu o le tamaititi meaai ma lemu ma laʻititi. E taua le matauina o le tagata lava ia e faʻaalia le tino. E masani lava, e maua e tamaiti le faʻafitauli o le maʻi ile tino o le paʻu.

O le a le matua e mafai ona e amata tuʻuina atu ai le karoti i pepe? O pepe e fafagaina le susu e tosina i le sua mai le ono tausaga o le 5-6 masina, ma mo le aufaigaluega mai le 4 masina. I le fua muamua, 0.5 tsp o le a lava. I le le i ai o se tali le lelei i le faʻaofiina o le sua o fualaau aina i totonu o meaai paleni, o le a faasolosolosolo malie le faʻaleleia pe a mavae ni nai aso.

Afai, pe a uma ona faʻafeiloaʻi le sukalati i totonu o meaai paleni, o loʻo i ai i le pepe ni faʻailoga o le fulafula, e tatau ona faʻaaogaina lona faʻaaoga.

E tusa ai ma fautuaga a fomaʻi, e mafai e le tamaititi e lua ona tausaga ona tuʻuina atu i ai le karoti i le vaiaso, 50 ml i le taimi.

O le faʻaputuina o faʻamanuiaga ma le aʻafia o le sukalati mo le tino, e mafai ona tatou faʻaopopoina se isi itu lelei o lona faʻaaogaina. Ona o le gafatia o le sua o le sua e faʻamama ai toxins ma toxins, faʻapea foʻi ma le faʻaleleia o meaʻai, e masani ona aofia i le faasologa o meaai mo le mamafa o le mamafa. Ma afai e te faʻaeteete ma le faʻaeteete i fautuaga mo le faʻaaogaina o le kālati, ia amanaʻia le setete o le soifua maloloina, ona aoga ai lea. Le fiafia ma ola maloloina!