Laʻau

Laʻau Peonies

O le laʻau e pei o le vine (Paeonia x suffruticosa), poʻo le vaimatua o se ituaiga o ituaiga o le ituaiga peony o le aiga peony. E i ai saienitisi o loʻo mautinoa o latou e le o se ituaiga, ae na o se vaega o ituaiga eseese ma ituaiga o ituaiga. I le taimi nei, e tusa ma le 500 oi latou e lauiloa. O le tele oi latou e mafai ona ausia i Saina. O se laau peony na faia e tagata faifaatoaga Saina. Ae i le taimi lava e tasi, sa amata foi ona ola le aufaipisinisi Iapani i lenei laau ma le fiafia tele ina ua uma ona faaali mai io latou motu i le Tang Dynasty. I atunuu Europa, o lenei laau na vaaia i le 18 senituri, ma sa talisapaia e le au faifaatoaga fugalaau ma le au amateurs.

Vaega o le laau peonies

O le peony o se laau toto, o le maualuga e eseese mai le 150 i le 200 senitimita. O vailaʻau mataʻutia e valiina i se lanu uliuli enaena. I le faatusatusa atu i le peony grass, o le tele o ia ituaiga laau e le mou atu i le tautoulu, ma tupu atili pea i tausaga taitasi, ma i le aluga o taimi o le togavao e faia ai se foliga mai o le vao. O mea teuteu, pepa lanu tusi e faalua le gaosi. O fugalaau e tuʻuina i pito pito i lalo; o le maualuga e eseese mai le 12 i le 20 senetimita pe sili atu. O ia fugalaau e faalua, lua-faalua ma faigofie. E mafai ona valiina i le paʻepaʻe, lanu viole, lanu samasama, lanu piniki, lanu lanu, ma le lua-tone lea e mafai ona maua. Faatasi ai ma le matua, o le a atili faateleina le olaola. O le totoina o sea peony e amata i le 2 vaiaso muamua atu nai lo le mutia, ma o lona umi e 14-21 aso. O ia ituaiga o tagata e tetee i le malulu.

Ituaiga ma ituaiga o peonies o laau ma ata

O ituaiga eseese o ia ituaiga laau e faavae i luga o ituaiga o mea masani, e pei o le: samasama, Potanin, Lemoine ma Delaway, lea e fesootai tonu ma le vaega o laʻau o le semi-shrub. O le tele o ituaiga o faʻamaumauga o nei laau toto e ola i Saina. O nei ituaiga e vaevaeina i ni vaega se tolu:

Sino-Europa

O fugalaau e telē ma faalua. Latou te mamafa tele ma o lea ua paʻu ai. Fugalaau e mafai ona valiina i le tele o lanu mai fuchsia i le mālū piniki.

Iapani

Fugalaau e le tele tele ma malamalama. E foliga mai latou te feosofi i luga o se togavao.

Vaʻa vailaʻau

Na faia mai i le Delaway peony ma le peony samasama, o ituaiga ma fuga samasama e sili ona lauiloa.

O ituaiga sili ona lauiloa:

Uso Kiao

O laʻau e pei o le Pink-like e valiina i le 2 lanu, o lea o le afa e tasi e lanumumu ma o le isi e paʻepaʻe sinasina. O le fugalaau lautele e oʻo i le 16 simita.

Safaira

O le aofaʻi o fugalaau lanu piniki ma se mea ulaula ulaula e 18 centimita. I luga o le vao i le taimi e tasi, e tusa ma le 50 fugalaau e mafai ona tatala.

O le fata faitaulaga

Fugalaau a le Palani e valiina i le 2 lanu: paʻepaʻe ma samani i le taimi e tasi. I le lautele, latou te le sili atu i le 20 senitimita.

Vaʻaiga lanumeamata

O foliga o fugalaau e ofoofogia ma tulaga ese. O se lanu lanumeamata lanumeamata.

Totoina o Laʻau Peonies

Tulafono faʻavae

Ua fautuaina e tagata tomai e toto se peony e pei o le laau i luga o le eleele amata mai le afa o Aokuso seia oo i aso Setema talu ai. Aʻo le i faia saʻo le tulaʻi, e tatau ona e filifilia le nofoaga sili ona talafeagai. Mo lenei mea totino, e tatau ona e filifilia se nofoaga lelei, e tu i luga o se maualuga maualuga. I le taimi lata mai e le tatau ona i ai ni fale poʻo ni laau, aua latou te poloka le la. Laʻau manogi e sili ona manaia oneone. Afai o le oneone, ona mafai lea ona faasaʻo lenei mea e ala i le faaopoopo o le humus, turfy earth, clay, ma peat. Afai o le palapala o le ele, o lona uiga e tatau ona faaopoopo i ai faʻamaʻi vai, pei o le oneone. E taua le taulai faapitoa i le filifiliga o le nofoaga ma eleele, aua o lenei ituaiga o peony e mafai ona tupu i le nofoaga lava e tasi mo le tele o tausaga (pe a ma le 100 tausaga).

Tausiga o le autumn

I le tulaga pe a le maualalo le vai, e tatau ona faia se pu mo le fugalaau i le foliga o se vaʻa. I le taimi lava e tasi, i luga o le palapala, o le maualuga o le lua e tatau ona 0.7 mita; o lona loloto e tutusa foi ma le 0.7 mita. Fai se alavai faʻavaivai ma se mafiafia o le 25-30 senitimita i le pito i lalo o le lua, mo lenei maʻaili, piliki piliki poʻo oneone e atoatoa. Liligi le suamalie poʻo le ponaivi mai le 200 i le 300 kalama i le palapala 'eleʻele. A maeʻa, ona sasaa lea o le palapala i totonu o le pu i le foliga o se paʻu ma tuʻu ai se peony. Ona sasaa lea o le tele o vai i totonu o le lua ina ia saʻo lelei le faʻalelei o aʻa pi. Pe a uma ona faʻamaʻaina le suavai, e tatau ona liligi le palapala i totonu o le pu ina ia maua le ua o le laau i le tulaga lava e tasi ma lona pito. O le mamao i le va o vao e tatau ona tusa ma le 150-200 centimita.

Tuputupuina o peonies mai fatu

Afai o le peony e pei o le laau ua tupu mai i se fatu, ona mafai lea ona vaaia ona fugalaau mo na o le 5-6 tausaga o le ola. Talu ai ona o nei fatu ei ai se fausaga o loʻo i lalo ifo o le tino, e tatau lava ona faʻaogaina i latou i se togafiti. E le mafai ona teuina fatu mo se taimi umi, ona o le leai o latou tomai i le germination. O le auala faʻasalalau e 2 vaega. Muamua o le mafanafana, ma le lona lua o malulu. Afai e tausisia tulafono uma, e mamao mai tagata uma e manuia i le tuputupu ae o se peony mai se fatu.

Vaʻai fafo peony tausiga

Faʻafefea ona tausi

I le tulaga e te le iloa tulafono mo le tausiga o ituaiga ituaiga, ona tatau lea ona e tausia i le auala tutusa e pei o mutia. O lea la, e tatau ona faʻafeinu i se taimi tatau ma pe a maeʻa lenei faʻatinoga, e taua tele le vaʻaia o le palapala ma aveese le mutia vao. E tatau ona faia le faga tasi ile 2 vaiaso, ma le 6 i le 7 lita o le vai e totoe mo le 1 vao. Afai e vevela le vevela ma le vevela o le tau, e tatau ona faʻaleleia le taimi o le fafaga. Talu mai Aokuso, e tatau ona faʻaitiitia le vai ma le itiiti ifo i taimi uma seia maeʻa le maeʻa. A faʻamaʻaina le laau, o le eleele e lata ane i le vao i totonu o le radius o le 50 senitimita e tatau ona matala lelei (o le loloto o le faʻatoʻaga e le sili atu ma le 5 simita). Tipi uma vao mutia ma fufuluina le palapala ile mulch (humus).

Fertilizer

O nei laau toto e naʻo le manaʻomia o se aofaiga tele o le nitrogen ma le potassium mo le tuputupu ae masani ma atinaʻe. A oʻo ina amata le vaitau o le tuputupu ae malosi, o nei laau e manaʻomia ai fugalaʻau fuālaʻau, ma mai le taimi e amata ai le amata ma ao leʻi tupu le vaitau, e manaomia e le peonies le tele o phosphorus ma faʻamalolo. Pe a amata le vaitau o le fugalaau, o le a manaomia e le laau ia phosphorus ma le potassium, ma le gaʻo. Ae i le taimi lava e tasi, aua nei galo o le sili atu o le nitrogen i totonu o le palapala e ono mafua ai le atinaʻe o le lauulu enaena. Ina ia aua neʻi mu le aʻa i le fomai, aʻo leʻi faʻaaogaina i le eleele, e tatau ona faʻaleleia lelei.

Faʻatoʻa Faʻapitoa

O le teuteuina e tatau ona faia i le tautotogo ae lei oʻo i le vaitaimi o le tuputupu ae malosi. I lenei tulaga, e tatau ona e tipiina mago. E tatau ona tipiina totoa tuai pe a ma le 10 sene le toe. Faila Florist i Saina ua aoao e toe faafouina se laau peony. Ina ia faia lenei mea, e 1 le taimi i le 20 tausaga na latou tipiina ai le togavao toetoe lava i luga o le eleele. O se taunuuga o lenei mea, o alalaʻau faʻapupula e ala mai i le pito i lalo o siaki. Ina ia mafai ona fuga i le tausaga na sosoo ai e sili atu le tele, e tatau ona e teuina ia upega i le pito i luga o axillary. O le a le umi o le a ola ai lau peony i le saʻo o le teuteuina. O nei laau totō e mafai ona ola i se tausaga taʻutaʻua, e pei o le tulafono, e oʻo atu i le selau tausaga pe sili atu. I Saina, o loʻo i ai kopi ua sili atu i le 500 tausaga, aʻo puipuia i latou e tagata tomai faapitoa ma le tulafono.

Laʻau Peony Suʻega

O lena peony e matua le lelei lava e uiga i le gaioiga. O le mea lea, e tupu mai e ono mafai ona gasegase se gaosiga malosi tele mo le tele o tausaga, aua e faigata tele ia te ia ona toe faʻaleleia. I le faagasologa o le gaioiga, e tatau ona e matua faaeteete i le togavao. O le mea lea, e tatau ona faʻaleleia ma le faʻaeteete i se paluga o le eleele, lea e fufuluina ma le faʻaeteete i se vaitafe malosi tele. Ona e manaʻomia lea e siaki le aʻa. Afai ei ai ni aʻa pala, ona tatau lea ona vavae, ma umi foʻi aʻo faʻapuʻupuʻuina. E talafeagai le faia o le gaioiga o mea tipi i se vaifofo o le manganese potassium (1%), ona fufuluina lea i le gaʻo. Afai e tatau ai, e mafai ona e vaevaeina le rhizome, ma faʻalauteleina le peony. Ina ia faia lenei mea, faʻalautele vaega o le vao i itu o le ua aʻa i ou lima. I le tulaga ei ai ni vaega i luga o le rhizome, e tatau ona faʻatautaia. I luga o paʻu taitasi e tatau ona i ai ni aʻa ma suitulaga fatuga (o ni vaega). Aʻo lei totoina le delenki i le eleele tatala, e tatau ona faatofuina mo le 30 minute i le mash mash.

Faʻapenaina o le Laʻau Peonies

Faʻafefea ona faʻapipiʻi i le vaevaeina o le vao

E uiga i le auala e faʻaleleia ai le peony e ala i le vaevaeina o se vaomatua, faʻamatalaina i luga. E tatau ona manatua e naʻo le peony o lona matua e matua atu i le 5-6 tausaga e mafai ona vaevae, ma e tatau ona faia lenei faiga ia Aokuso.

E faʻafefea ona faʻapipiʻiina e ala i le tipi

Mo le seleselega, o le a manaomia ai pine toto. E tatau ona e tipiina mai le ogatotonu o Iuni. I le taimi lava e tasi, o le puaa lava ia, o se laulaau ma se vaega o le fafie o le aʻa e tatau ona i ai i luga o le au. E tatau ona faapuupuuina le ipu lapopoa e le ½ vaega. Saunia le koneteina e ala i le faatumuina i le peʻa e fefiloi ma le oneone. Ona latou pipiiina lea o se ogalaau i totonu o le tasi ma le afa senitimita le loloto, ma o luga o le atigipusa e tatau ona ufiufi i se ata vali po o se tioata. E tatau ona tuʻuina i le suavai faʻaleleia, ma le faʻamamaina mai le sprayer. I aso Setema talu ai, e tatau ona totoina ia seleselega i totonu o ipu taʻitasi ma tuu i totonu o se kativa ao lei amataina le vaitau o le tautotogo. A uma ona amata ona ola laau, o le a latou sauni mo le suia i eleele palapala.

Faʻafefea ona faʻalautele le tuʻuina atu

O le a faia ni nai tausaga e faʻasili ai le peony tree-like laying. I aso o May, ao lei amata ona fuga le vao, e tatau ona e filifilia ni fatuga lelei ma atiaʻe i le itu e liliu i le eleele, e manaʻomia ona e faia se faʻaoga. Ona togafitia lea ma se meafaigaluega e faaosofia ai le tuputupu ae o aʻa, ma ua faʻapipiʻi ai se pine i totonu. A maeʻa lenei mea, e tatau ona punou le fana i luga o le eleele ma eli i le loloto e 8 i le 10 senitimita. A faʻavaveina le togavao, aua neʻi galo e faʻaleleia le palapala ile papa. Ia Setema, o aʻa laiti e tatau ona tupu i luga o le taotoga, ma e mafai ona vavaeeseina ma le vaʻaia mai le vao matua ma totō ile lauʻeleʻele ile nofoaga tumau.

Mo le toe gaosia, e mafai foi ona faʻaaogaina ia laulau vaalele. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia se mimiti i luga o le ala ma afifi i le galu susu, ma i luga - o se ata tifaga. E tatau ona faʻamautu lelei. I le avea ai o se tulafono, o aʻa e tutupu i le faaiuga o le vaitau o le taumafanafana. O lenei metotia o le toe gaosia, e ui lava e matua faigofie, ae e le aoga.

E faʻafefea ona faʻamalosi e tui

O lenei metotia e sili ona aoga, ma e masani ona faʻaaogaina e tagata tomai faapitoa. Ae i le faapipiiina, e mafai e lenei fai togalaau ona faʻaleleia lenei laau. Mo le tui, o le aʻa o le peony vao e faʻaaogaina. Ina ia faia lenei mea, i le aso muamua o Aukuso, e tatau ona e tipi ese mai se fasi laau e peony e pei o le 2 puʻe. Mai le pito i lalo, e tatau ona faʻamalosi le afifi ina ia maua ai se foliga foliga mama. Ma, e tusa ai ma le foliga o lenei tina, o le togavao e faia i le rhizome o le peony grassy ma o se afifi o loʻo faʻaofiina i totonu, lea e tatau ona faʻafesoʻotaʻi tele. Ole tui e tatau ona afifiina ma se ata. O nei rhizomes e tatau ona tuʻuina i totonu o se atigipusa, lea e tatau ona faatumulia i le susu. Tuu le atigipusa i le paolo mo le teuina. A maeʻa le 4 vaiaso, e manaʻomia ona totoina rhizomes i totonu o se koneteina ina ia mafai ai e le mata o loʻo i le pito i lalo ona loloto ile 5 i le 7 senitimita. Ona faʻafeiloaʻi lea o le atigipusa i le fale koli. O lena peony ua tupu mai i le 1.5 i le 2 tausaga.

Pests ma faʻamaʻi o le laau peony

Latou te matua puipuia i faʻamaʻi. O le tele o taimi, na aʻafia ai na laau peony ua leva pe ua leva ona toe gaosia. E mafai e le grey rot ona fasiotia le laau. Ina ia faʻaumatia, e tatau ona e togafitia le togavao i se vaifofo o le palamati (1.5 g o le vai mo le 5 l o le vai). Mo lenei faamoemoe, e mafai ona e faʻaaogaina se vaifofo o le paʻu sulfate (6-7%). Ae peitai, ao leʻi amataina togafitiga, e tatau ona vaʻaia lelei ma faʻamaʻi aʻa laau e aʻafia.

E tupu mai le aʻafia o vao ma le lanu enaena. O pepa afaina e tatau ona vavae ese ma faʻaumatia ina ia aloese ai le salalau atili o le faʻamaʻi. Ona togafitia lea o le peony i se vaifofo o le Bordeaux (1%).

Laʻau peony pe a uma ona fuga

A maeʻa ona toto, e tatau ona e tipi ese fatugaʻau i le laʻau o le axillary pito i luga ina ia latou le aveesea le malosi mai le vao. I le autumn, aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, e tatau ona e ofuina le laei. Ina ia faia lenei mea, 200 kalama o le areto o le ponaivi ma le 300 kalama o le pefu laupapa e tatau ona faaopoopo i le eleele i lalo o laau taʻitasi.

Saunia mo le taumalulu

E pei ona taua i luga, e le fefefe le peonies i le malulu, ae e manaʻomia pea ona ufitia mo le taumalulu. O le mea moni e faapea o le taimi o le tautotogo i le tautotogo, e oso mai i luga o le ea ma o le peony e amata ona tupu. Ae ui i lea, o le malulu lea e mulimuli i le malulu e mafua ai le oti o lenei laau toto. I lenei itu, ia Oketopa, e aoga le saunia o se togavao mo le taumalulu. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e nonoa faʻamau ma fafasi le liʻo poloka i se vaega o mulch (peat). A maeʻa matagi, e tatau ona ufiufi le vaomatua, faʻapipiiina foliga o se fale malogo na faia i laʻau matutu, faʻamaʻi lala ma se mea e matua mafiafia le paʻu paʻu. E mafai ona e faʻaaoga taga pepa mo lenei mea.