Fugalaau

Growing Viola - Fugalaau e sili ona fiafia i ai Josephine

E faigata ona maua se laau i totonu o le togalaau e itiiti le mamafa i luga o tuutuuga o lona atinaʻe nai lo le vavao o vao ma mata o fugalaau. E oo lava i se tagata na muamua sasaina fatu mo le luluina i totonu o lona alofilima e mafai ona tupu se vaiola.

O le igoa o le laau o se faaliliuga o le igoa Latina o le genus Violet (Viola). O fugalaau manogi ua faʻaaloalo mo le tele o seneturi i le tele o atunuu, aemaise lava le Farani. O le Emeperoa o Napoleon e lei toe foi atu i lona aiga ia Josephine e aunoa ma lana au pele violetina faapelepele. Ma e masani ona alu le Goite sili mo se savaliga ma se taga o fatulala ma luluina i luga o Weimar.

E tusa ma le 500 o loʻo iloa i le ituaiga o Viola o le Violet aiga, ma e tusa ai ma nisi o punaoa, e sili atu i le 700 ituaiga o ituaiga o loʻo maua i le Itulagi i Matu i le vaʻaia lelei. O le sili ona taʻutaʻua oi latou i togalaau faʻatoʻaga e soli:

  • manogi
  • totoa
  • tuafafine
  • Labrador
  • taifau
  • falemaʻi
  • Korea
  • tricolor
  • Wittroka
  • leai se mea
  • Williams ma isi.

O le laau e matua malamalama lava i le aganuu, ae o ni tulafono faapitoa o tekinolosi tau faatoʻaga i le tagata fai togalaau na filifili e totoina i lona moega fugalaau, e tatau ona e iloa.

Tuputupuina o le viola i le togalaau

E tele auala e totō ai se fugalaau matagofie i lau togalaau. O le mea sili ona taatele o le totoina o fatu, lea e faia uma i le eleele mafolafola ma laau totō. O vailaʻau Varietal o loʻo faʻaleleia e faʻaaogaina ai le togalaau vegetative e faʻaaoga ai le gaogao ma le taoto.

O le nofoaga mo le totoina e filifilia i le la, faatasi ai ma le eleele mataga ma le lotomaualalo, e lelei ona faapaleina ma le potassium ma le phosphorus.

Lauina o fatu ile laufanua

O le faʻalauteleina o fatu o le vaiola e faʻaaogaina i le tele o taimi, o se avanoa sili ona faigofie ma taugofie e tupu ai se fugalaau. Afai e te lūlūina fatu mo fatu, ona mafai lea ona faʻamoemoeina i le taimi nei le vaitau. Mai fatu na totōina i le eleele tatala, e te maua laau e fuga i le tautotogo o le tausaga a sau.

O le totoina o Viola i le eleele tatala o loʻo faia ia Me-Iuni, pe a maeʻa le faʻafefe o le tautotogo o le tautotogo ua maeʻa. E seleseleina le sua, i laina ma fatu ua totoina ile eleele e le silia le 1 cm. Afai e vevela le tau, e mama le suavai ina ia le fufuluina e le mamafa o le vai. O le eleele i le va o laina e vaʻaia ma aveeseina vao.

A ola le laau toto, ona vevela lea i fafo, ma tuu ai se mamao e 7-10 cm i le va o fugalaau lata ane. E mafai ona toto fatu laau pe a uma le 3-4 vaiaso i moega, pe a vavao le viola. O le taimi muamua i le maeʻa ai o se paluga, o le laumei e paolo.

Lauina o fatu mo laau toto

O le taimi o le totoina o se viola i luga o laau e faalagolago i le taimi latou te fuafua ai e faatali mo le fuga. Afai e lūlūina i le faaiuga o Ianuari poʻo Fepuari, ona faʻamalieina lea o vao i le pito o Me. Mati o le a luluina fugalaau i le faaiuga o le taumafanafana.

E tumu le eleele i le suamalie o laau totō, lea e faʻamaligiina i se vailaau mālūlū mālūlū o le potassium i le afiafi o le faʻatoʻaga. O fatu laititi viola e faataatia i totonu o papaʻu papaʻu, e le mafai ona fufuluina i le eleele. Faʻamasuina vai mai se fagu moli, faʻapipiʻi mea totō i le pito i luga ma afifi palasiti ma tuʻu i luga o le windowsill o le faamalama i sautesisifo.

O le mini-greenhouse e masani lava ona faʻaleleia ma faʻamamaina. E foliga mai e foliga mai i le 10-14 aso. I le amataga o Aperila, o le a galo i totonu o fagu lapoa, ua tanumia i laulaau cotyledon. I le faaiuga o lenei masina, latou te amata faʻafefe ai fatu, faʻapipiʻiina i luga o se faapaologa e leʻi faʻaaogaina po o se fanua i le ao, ma toe faafoi atu i le potu i le po. I totonu o le laufanua, e totoina ai laau i le muamua po o le lua tausaga o Me, ma tumau ai le mamao i le va o le 15-20 cm. I le amataga o Iuni, ua uma ona fuga mai le viola.

Fautuaga a le au fai togalaau i le auala e toto ai se viola matagofie: afai, a totoina laau i luga o se moega, o le vaega o laau e tuu i le paolo, ma o le vaega o totoe i se mea matagofie, ona faalauteleina lea o le va.

O i latou i le la e tatalaina a latou gaʻo i le taimi muamua, lea e le maua ai le malamalama - fuga mulimuli ane ma felafoaʻi i isi tagata uma.

Faʻaolaina o le olaola e ala i le taina ma le taoto

O ituaiga taua faapitoa e faʻalauteleina. O seleselega e tiʻetiʻe mai ia Me ia Iulai mai togafitiga faʻaleleia lelei. Mo lenei mea, o le pulical shoots ma le 2-3 internodes ua faʻaaogaina. Latou te totoina i luga o se puipui paʻu e vavalalata le tasi ma le isi ina ia latou paʻi atu. E faʻamaligiina lelei le togi i le vai ma faʻalauteleina le vaeluaina pe a ma le 0.5 cm. Sulu mai luga ma ufiufi i se ata. A maeʻa le 3-4 vaiaso, e mafai ona e siaki pe oa aʻa o le viola. E masani lava, o se aʻa lelei e atiina ae i laau i lenei taimi.

Mo le faʻaleleia e ala i le taoto, e faʻapipiʻi le laau ina ia faʻalautele. I le amataga o le tautoulu, o le a tafe mai ai lau laau i le eleele ma fufuluina i eleele laulelei. E oʻo i le tautotogo, o aʻa e laʻauina, ma ua totoina i le togalaau.

Totoina o se viola i le taumalulu mo se nofoaga tumau e faʻatinoina i le amataga o Setema e ala i le faʻaaogaina o auala. O loʻo taofiofi vao vao i lau o loʻo paʻu ma puipuia i latou mai le malulu. I le taumalulu, latou te faamautinoaina i le taimi o le taotoga i moega i vaʻavaʻa taumalulu, e le faʻavaivai le vai.

Tuputupu ae ma le tausia o fugalaau viola i totonu o se ulo

I le masina o Me, o loʻo ola i luga o le pusa, i luga o le terrace pe tuʻu faʻapipiʻi i totonu o le ulo. E fiafia Vaioleti i le susu, ae e susu mai le suavai. O le mea lea, o se alavai, mo se faataitaiga, o le faalauteleina o le oneone po o le iliili, e faamalosia i le pito i lalo o le ulo. O le eleele mo le viola e talafeagai mo soʻo se faʻatau ma le lafulemu. Ae ui i lea, e mafai ona faatumuina pusa i fanua masani o togalaau ua fefiloi ma le humus, ma mo le vavalalata, faʻaopopo sina oneone laititi.

Laʻau faʻafefete i taimi uma, aloese mai le vevela. I le afiafi o le faʻaauau pea o le toesea o le tagata faʻatau, faʻafefeteina i totonu o le apa e mafai foi. Vaʻaia vaiaso e fafagaina i soʻo se faʻamalositino lautele mo fugalaau. Faatasi ai ma lenei tausiga, latou te tatalaina le tumutumu mo le tele o le taumafanafana.

Auala e tausi ai se viola i le togalaau

O mea autu mo le tausiga o le viola i luga o le moega o le vave tatala lea o le eleele, aemaise lava pe a timu e tatau ona vela ma faʻaumatia le mea pala i luga o le eleele, lea e taofia ai le faʻavaveina o le ea i aʻa. I le taimi lava lea e pei o le veleina, vevesea vao mai le fafagaina o vavao viola.

Faʻaiga ma fafaga

O le laau e matua leaga lava, ae e susu mai le tele o le susu i se taumafanafana matua timuga pe afai e aliali mai i se eleele maulalo e lofia i taimi uma e puddles. Ae ui i lea, e le tatau ona afaina le viola ona o le le lava o le susu, a leai o fugalaau e laiti, o le tuputupu ae o le vao e vave ona paʻu, e mafai ona taofia uma le puao. I le tele o le vevela, o fugalaau e le fauina.

O le uluai laei pito i luga i le taimi o le togavao faʻamaina ua faia i le afiafi o le fuga - o le sipuneti o le nitrophoska ua faaopoopo i se pakete vai. O le taimi lona lua e fafagaina ai i latou i le taimi o fugālaʻau ma Agricola-7 fugalaʻau, faʻafefe 1 sipuni i le 10 l o le vai. O le vaifofo e faʻafefe ai laau i lalo o aʻa.

A maeʻa le fugalaau, ona vavae ese lea o laʻau, ma tuu le 10-12 cm mai le eleele, ma faʻaleleia le vao ma fafaga. E le o toe umi, ae tutupu aʻe ni pine talavou fou, i luga o luga o fugalaau e toe aliali mai.

Auala e aoina ai fatulala

O le taimi e aoina ai fatu e oʻo mai pe a paʻepaʻe pe samasama le pito i luga o le atigipusa fatu, ma e tulaʻi i luga o le pou. I le taimi nei, o le a vevela lelei i le taimi o le susu i totonu o se nofoaga malulu ma le taʻavale malosi. O le faamasaniina o fatu o le viola e tausia mo le 2-4 tausaga. I le 1 g oi latou e aofia ai le 800 vaega.

Viola Diseases and Control

O le tele o fai togalaau e fai mai o le viola e puipuia mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae ui i lea, o lenei faʻamatalaga e foliga mai e moni mo ituaiga natura, ae o vailaʻau varietal e sili atu ona faigofie i faafitauli tau tausiga.

O le tele o faʻatoʻaga faʻatoʻaga e afaina i le maualuga o le faʻamafanafanaina o tulaga faʻamaʻi ma le paʻu uliuli ma le paʻu palapala. Mo le puipuia o le faasolosolo malie o le faavae o le aʻa, ua fautuaina e le au atamamai e aua le faʻamalosi le totoga ma faʻamaʻi le palapala e ala i le liligiina o se vaifofo o le potassium pomaʻi poʻo le faʻavae. Faʻatasi ma le paʻu o le paʻu, e togafitia i latou i se vaifofo o suauu soda ma le sapalai tagamea.

E masani ona lamatia le viola a Wittrock. E togafitia i le Bordeaux vai poʻo se sauniuni ole kopa. Viola tricolor ma le manogi mai le ascochitosis ua faʻapipiʻiina i ni faʻamaʻi faʻamaʻi. O le Phyllosticosis e masani ona tupu i luga o Viola Williams ma fualaau lalelei. Fesoasoani e faʻasao laau mai le gaosiga ao leʻi faʻafefiloi Bordeaux poʻo sauniuniga "Abiga-Peak", "Hom".

E afaina i le pitium (aʻa o laau totō) po o le lauulu enaena o se laau vavala, tricolor, laau matagofie ma le manogi e faʻaumatia faatasi ma se faaputuga eleele i le mea latou te ola ai. O le palapala i lalo o togavao lata ane o loʻo faʻamaligiina ile fofo ole Maxim poʻo Alirin-B.

O i latou e maua i le Fusariosis, ua leva ona paʻu, po o le vailaau faʻamalosi o Wittrock violet, manogi, Williams ma le tricolor e le togafitia. E nonofo umi palafasi anufe i le eleele mo se taimi umi ma latou le toe fautuaina le totoina o se viola i le togalaau lea na tupu ai le leions. Ina ia aloese mai faʻamaʻi pipisi, e le totoina le laau i tafatafa o kukama ma palukiki.

Vailaʻau faʻasao ma auala e faʻaumatia ai

O le faletua parasiso o le mea sili lea e faʻafefeina ai violetiti o Wittrock ma tricolor. I le taimi o le galueaiina o le viola ua maua:

  • spider mite i le tau matutu;
  • punavai o le lauʻeleʻele e 'ai i mea tutupu tuputupu ae ma aʻa;
  • tina-paʻu - vaomatua tele po o Paphia, o ana anufe e tafe uma vaega o le fugalaau;
  • siaki-maturna - o ona laʻau e 'aina laʻau;
  • o le nematode gall e faʻapipiʻi i luga o aʻa, e fulafula i le fuamoa-o galls.

Latou te faʻaaogaina iniseti vailaau e aʻafia ai iniseti, faʻaumatia faʻatoʻaga ma acaricides, ma taofia le faʻaalia mai o nematodes i le vaiaso aʻo lei totoina, tuʻuina atu le nitrate sodium i le palapala - 150-200 g i le 1 sq. m

O le totōina ma le tausia o le viola i le malae vaʻaia e le mafua ai le tele o faafitauli i le tagata faʻatau. Ae o le vavalalata faaleuo o laʻau fiafia, faatasi ai ma se manogi manogi, e aumaia ai le tele o lagona lelei i le taimi o le taumafanafana.