Isi

Aisea e sui ai lanu samasama i le anthurium?

O le Anthurium o se fualaau vaʻaia tele o le vaomatua o Amerika. O le tuputupu aʻe i le fale e faʻalavelave, talu ai o le fugalaau e matua faigata tele i tuutuuga o le taofia ma e vave ona tali atu e tusa lava pe itiiti le faʻalavelave i le masani masani o le olaga. O le faailoga muamua o le anthurium e lagona le le mautonu, o le foliga mai o le samasama i luga o lau lapopoa. O lenei faafitauli e taatele, ma e tele mafuaaga mo le samasama o laulaau. I le iloaina o ia mea, e mafai ona e vave faia fua e teu ai le laau.

Faʻasalaina solitulafono

O lenei mafuaʻaga e sili ona taatele i totonu o faʻatoʻaga fale. E le gata i lea, e matua taua lava le le tele o numera ma volumes, e pei o le tuufaatasiga ma le lelei o vai e faʻafefe ai. Aua le fagogo le fugalaau i le sua vai na aumai mai le tapuni i le taimi lava aʻo leʻi faʻamafa. E tatau ona faʻamamaina i le citric acid poo le vinika ma faʻatagaina e tu i sina mea itiiti. E le tatau ona tofo le acid (ole vaega itiiti). O le filifiliga lelei o le timu poʻo le liusuavai vai. O le tuufaatasiga e le tatau ona aofia ai mea leaga (mo se faataitaiga, lime poʻo le chlorine).

O le vevela o le vai e taua foi. Anthurium manaʻomia vai mai le 18 i le 24 tikeri le vevela.

Ole taimi o le fafaga e faalagolago i le magoina o le eleele i totonu o le fagu fugalaau. O le taimi lava e le toe susu ai le masini, e vave lava ona tatau le vai i le laau. E le tatau ona faatagaina le sili atu o le susu, aua o le a mafua ai ona pala le aʻa ona o le faateleina o le susu. O foliga vaaia o le pala i luga o aʻa e mafai ona fuafuaina e laulaau samasama o anthurium. Afai e le o faia fua i le taimi, o le a vave ona mate le laau.

O se fuataga lelei o le faaolataga i lenei tulaga, o se faʻaopoopoga vave o se fale ile totoga i totonu o se faʻafefiloi fou o eleele. Pe a faʻavasegaina, e tatau ona fufulu maeʻa le aʻa, tipi ese vaega uma o le maʻi, ma fufuluina nofoaga o tipi ma le paʻu o le malala ua faʻaaogaina.

O le ae manaʻomia foi se fugalaau fugalaau fou, lea e tatau ona faʻaaogaina ai le aʻa atoa o le laau. E tatau ona i ai se koluse i le va o avanoa ma avanoa. O mea uma ma le isi e aʻafia ai le atinaʻeina o aʻa, ma o le mea lea o le isi atinaʻe o anthurium. E tatau i le taʻavale ona le itiiti ifo ma le tolusefulu pasene o le tele o le ulo, talu ai e faʻalagolago i ai pe faʻavaivai le vai i totonu o le tane. Mo le faʻaleleia o alavai, pebbles o le sami, siaki mai oloa gaosi, faʻapea foʻi le faalauteleina o le omea, e talafeagai.

Afai i le taimi o le gaioiga e maua ai o le tele o aʻa o loʻo aʻafia mai le pala, o le a le mafai ona lavea le anthurium.

Le lava le faʻamalosia ma le faʻamaina

O le lanu lanumumu lanumeamata o laulaau o le anthurium ma foliga vaaia lelei o le fugalaau e faalagolago i le lava atoatoa o le chlorophyll, o lona auai e faalagolago i le tele o elemene taua - nitrogen, sulfur, iron, manganese.

Laʻau samasama lapopoa i le vaega pito i lalo o le laau, faʻapea foʻi ma le laiti ma le pale o loʻo aliali mai lau laititi na o le faʻaalia o le leai o le gaʻo. O le fuataga autu o le faaolataga o le faʻaaogaina lea o vailaʻau faʻasaina po o mineral (e fai ma faʻataʻitaʻiga, fulufulu manu, manua, ammonium nitrate, ammonium sulfate).

Faatasi ai ma le leai o se efuefu, o laulaau laiti e amata ona liua samasama i le pito i luga o le laau, ma le tele, samasama e aliali mai i tafatafa o lau lau lapopoa, lea e muamua ai, ona maua ai lea o se lanu enaena ma malogo. I lona mamā mamā, e le faʻaaogaina le sulfur e pei o le fuluʻi. O loʻo i ai i le tele o laʻei taua, e aofia ai le magnesium, potassium, poʻo le ammonium sulfates.

Le leai o se gland e foliga mai i luga o laupepa ma samasama i le va o veins lanumeamata lanumeamata. O lenei maʻi ua taʻua o le chlorosis laʻau, ma e amataina malie, e alu ese mai lau laulaau i le fale atoa. O se mea e pei o le sulfate uʻamea e mafai ona foia lenei faafitauli, ae o le a manaʻomia ai le tele o le poto masani ma le lapataiga. E tusa lava pe itiiti ifo i luga o le a faaleagaina ai le anthurium.

Laititi laʻasama samasama i luga o laulaʻau (droplet chlorosis) e aliali mai ma le tele poʻo le leai o se elemene pei o le manganese. I le aluga o taimi, e amata ona sosoʻo laʻau, ona pauu ai lea. O sea ituaiga o vailaʻau faʻasaina ma fualaau faʻasolosolo e pei o le potassium o loʻo fautuaina ina ia faʻaaogaina i le togafiti (mo lenei faafitauli) ma le puipuiga. O se vaivili vaivai lanu piniki o le palatini e masani ona faʻaaogaina mo le fafaga faʻatasi i le masina.

Malamalama o le Malamalama

Sunburn mai le susulu o le la susulu i luga o laupepa laupepa i foliga o lapoa samasama lapopoa, ma mulimuli ane faʻamago ma maua ai se paʻu enaena ma le paʻu uliuli. O le Anthurium e fautuaina mo na o le faasalalauina, e ui lava ina susulu, moli. O le togafitiga o ia ituaiga o le a le aumaia ai ni taunuuga lelei, o laʻau e afaina i mu e tatau ona aveese atoa. Ae o le mea e tatau ona fai o le aveese lea o le atigi pusa i le anthurium i se nofoaga e sili atu ona lelei e aunoa ma le susulu o le la i se taimi vave (mo se faataitaiga, i luga o se faamalama i le itu i sasae o le fale).

Pests

O faʻamaʻi faʻatoʻateleina o anthurium o ni moli vaʻavave, mealybugs, aphids, scutes, nematodes. O nei meaola faalavelaina e fafaga i le sua o laulaau ma petioles laiti, lea e tau atu i le samasama ma le paʻu o laulaau. I le laasaga muamua o sea osofaiga, e tatau ona faia le togafitiga o vai i le vai mafanafana ma le vevela pe a ma le 50 tikeri Celsius. E tatau ona fufulu uma laulaʻau ma laʻau. Ma ia faʻafetaia le talipupuni puipui o le a e manaʻomia ai se sauniuniga vai e aofia ai le ava malosi, lea (faatasi ai ma le fesoasoani o le sipuni o le cotton) e tatau ona faʻamamaina uma nofoaga o lona i ai i luga o le fugalaau. O nei faʻatulagaga e mafai ona faʻatino 2-3 taimi.

Afai o le osofaʻiga o meaola faalafua ua uma ona oʻo i le tele o lapoa, ona faʻasaina lea i le vai mafanafana o le a le fesoasoani. O le mea lea e tatau ai ona gaoioi ma auala sili atu ona lelei i le tulaga o vailaʻau faʻapitoa e pulea ai iniseti (mo se faʻataʻitaʻiga, Fitoverm, Neoron, Actellik ma Fufanon).

O faʻamaʻi matautia

Laʻau o pala, leaf chlorosis, septoria ma anthracnose o maʻi sili ona taatele o Anthurium.

Lafoaʻi ma se tan tuaoi poʻo ni mea o le paolo e tasi o le septoria poʻo le anthracnose. O nei laumei laupepa e vave ona salalau solo i le laulau atoa, o lea e tatau ai ona vave galue vave. Afai e na o ni laulaau e afaina i le faamai, ona mafai lea ona faasaoina le fugalaau i le fesoasoani o ia sauniuniga e avea ma faavae faavae (0.2% fofo) ma le kloroxide (0.5% fofo). I le aveesea atoatoa o lau o faamaʻi, ua fautuaina e togafitia le fale atoa ma se tasi o fualaau faasaina.

Ina ia puipuia chlorosis, e fautuaina le faʻaaogaina o le chelate uʻamea e pei o se pito i luga. E mafua ona o le le lava o mea o le uʻamea ma le magnesium i totonu o le meaʻai o le falemaʻi e tupu ai lenei maʻi. Ole faʻaaogaina lea ole faʻaaogaina ole taimi e puipuia ai le tele o nei mea.

Liliuina o le aʻa o laau totō (aʻa aʻa) e tele ni mafuaaga:

  • Televave o vai ao faagasolo le timu;
  • Tele faʻavaivai;
  • Laititi le vevela o le ea.

E mafai ona e togafitia le anthurium i le na o le suʻiina i totonu o se faʻafefiloi o le eleele ma sui le fugalaau.