Fale taumafanafana

O se tusi fou i le faʻataʻitaʻiga o le laufanua - tuputupu ae magnolia i le togalaau

Ina ia faamemelo i le matagofie o lenei laau matagofie, e le tatau ona ola i tafatafa o le sami. O le tuputupu ae o le magnolia i le togalaau e mafai ona mafai. O fualaau eseese o ituaiga eseese e maua aʻa i le tele o itulagi, tupu aʻe i le malulu ma e mafai ona tumau le malulu malulu e aunoa ma se gau.

O le manogi o lenei fugalaau ei ai sona aoga aoga i luga o le faʻalavelave o le tino, faʻamalulu ma faʻasaʻo le atuatuvale.

Ae afai e te nofo umi i le mea e tupu ai le ulu, e ono afaina lou ulu. O le manogi o lenei laau o loʻo faʻaaogaina e le lalolagi manogi manogi (Kenzo, Yves Rocher, Aqua di Parma).

Faamatalaga ma ituaiga

O le igoa magnolia e faatatau i laau teuteu ma le teuteuina o laau (e le masani ona maua i laau vevela). O lo latou maualuga e oʻo i le 4 - 6 m (i nisi o meaola e oo i le 10 - 12 m). O le paʻu o le lanu po o le lanu enaena, lamolemole i le paʻi, ma le faʻafaʻataʻua poʻo le faʻaoʻo. Faʻalautele faafetai i fugalaau tetele e ese le matagofie ma se manogi manaia. E mafai ona sinasina, samasama, kulimi, lanu viole. I luga o se fugalaau se tasi, mai le 6 i le 12 petals e mafai ona gaosia. O le tausiga ma le fausiaina o le magnolia e le faigata, ma o lona vavao o se vaaiga moni.

Eseesega o meaola ma le faʻamafanafana

O ituaiga e sili ona teteʻe: Cobus, Siebold, tele-talo, lapopoʻa, faʻafefe, Lebner.

E leai ni ituaiga o meaola: malu, paʻepaʻe, le lava, Sulange, lilac.

I Siberia, e mafai foi ona e toto ma tausia le magnolia. I lenei tulaga, o ituaiga ua filifilia e mafai ona tatalia le malulu.

Tuputupu aʻe magnolia i le togalaau mai fatu

O le mauaina o fatu mo lenei fatuga e le o se faafitauli i le asō. Mo le ola i fanua faʻatoʻaga e masani ona faʻatau ai le magnolia Siebold. I le avea ai o se tulafono, ua ufiufi fatu i se atigi puipuiga (sarcotest). I lalo ifo o le a avea ma isi vaega i le foliga o se mea papaʻe paʻu. E puipuia ai fatu mai le vave amataina. E tatau ona ave uma nei laumei ao le i ulufale. Fufulu fatu i le vai mama. O le isi laasaga o le faʻavaivai i le malulu (stratification).

O nisi o fai togalaau e totoina fatu o le fulufulu mafiafia i le timuga i totonu o le eleele lanu, ma ufiufi i latou i laulaau.

Faʻapipiʻu fatu i totonu o se tamaʻi susu susu ma tuʻu i totonu o le pusaaisa i luga o le fale maualalo mo le tusa ma le 3-5 masina. O le vevela sili ona lelei e 0 °. Afai e maualalo, fatu ma fatu laau e ono oti. Siaki le mea e tasi i le vaiaso. O le taimi lava e totogo ai fatu, totō i se fagu. Ave se ipu manaia loloto (pe a ma le 40 cm), faʻatumu i eleele laulelei ma peʻa.

O le tuputupu ae i le togalaau e manaʻomia ai le mataʻituina o le palapala. E le taliaina le faʻamaoniaina o le palapala, e tatau ona faʻaleleia ina ia mafai ona lele le ea i aʻa. Faʻalafola le pito i lalo o le ulo ma se 10 centimita o le faʻalautele o le eletise. Lafoaʻia fatu totogo i totonu o se vaifofo fofo (e pei ona taʻu mai i faatonuga). Maualalo le fatu ile fatu ile eleele pe a ma le 2 cm. Tuu le pusa i se nofoaga mafanafana ma le tele o le lanu malamalama. Afai o le ea e matua matutu, ia tausi le fale lauʻeleʻele. A maeʻa, tuʻu le aiaiga o le taofia e le suia. Pe a lua ni laupepa pepa, sasaa se vaifofo vaivai o le faʻaaogaina o vailaʻau.

O le totoina o Magnolia e sili ona lelei i le tautoulu, pe a le toe totoina le ola o laau laiti. Faʻalagolago i le itulagi, i se mea i le amataga po o le ogatotonu o Oketopa. O lona uiga, pe a leai se kiona, ae le toe vevela le auala.

Paʻe ma le tau

Pe a pasi atu gutu o le tautotogo, e mafai ona tuu ipu i fafo i se paolo malu. I le po, e tatau lava ona e aumaia i totonu o le potu. O le taimi lava e maua ai le malulu, e oʻo lava i le lelei o le vevela ua faʻavaeina i le po, e le mafai ona e toe faʻatumu mea faʻapusa i le magnolia, ae, mo se faataitaiga, eli i totonu o le togalaau.

Fatuga - o le tausaga muamua e tatau ona taumalulu i le potu. E mafai ona e teu i totonu o le pulou. O le mea autu lava ia latou te le malolo. I le isi tausaga e sosoo ai, ia tausia tuutuuga o le taofia le tutusa.

I le tautotogo, aumai fualaau o le magnolia i le togalaau, faʻaauau vai ma faʻafefiloi ma faʻamalaʻau. Ae i le tausaga lona tolu, e mafai ona e faʻafeiloaia ma le saogalemu lau magnolia i totonu o le eleele. Muamua, ua uma ona ia pasia se vaitaimi faigata. Lona lua, pe a suia i luga o aʻa, e taua tele le faʻafefe o se apa. O le mea lea, o le laau o le a maua le itiiti ifo o le atuatuvale, ma o aʻa o le a puipuia mai le faaleagaina. Ae ao lei totoina magnolia, e tatau ona e filifilia le nofoaga sao. O le nofoaga e tatau ona susulu, puipuia mai matu ma matagi sasaʻe. I le itu i saute, i le mea e vevela tele ai le la, e mafai ona talia le malu.

Mo le faʻalauteleina o le magolias, o loʻo faʻaaogaina foi ia mea. 'Otiʻoti mai faʻataʻitaʻi laiti e latalata i le faaiuga o Iulai. I le pito i luga, o le 2 i le 3 laulaau e tatau ona totoe, ma o le lau e togafitia ma se aʻa e faaosofia ai.

Toto le tipi i totonu o se fagu oneone, ufiufi ma maua i le vevela o le 19 - 22 tikeri mai le 5 i le 8 vaiaso. Laʻau o loʻo totōina i fanua tatala e leʻi muamua atu i le tausaga mulimuli ane. Afai e te filifili e tuʻu loa i le togalaau, tausi se fale lelei.

Laʻu ma fafaga

O le eleele mo le magnolia e tatau ona malamalama, sina suauʻu, fualelei. E le gata i lea, o se mea e manaʻomia mo le lalolagi e tatau ona lelei le vaalele. E le gata i lea, o le susu i totonu o le eria e le tatau ona faʻafefe. O le mamafa, eleele faʻamalolo umi e le o le filifiliga sili lea mo le tuputupu ae o le magnolia i le togalaau. O le lua e tatau ona tusa ma le tolu taimi le tele o le aʻa. Sasaa maa nutimomoia ma lala paʻu e pei o alavai i lalo. Lafoaʻi le eleele lafulemu i luga (e mafai ona e faʻafefiloi ma fuga vao ma sina paʻu pele).

O le totōina ma le tausia o le magnolia i le tuafanua e leai se eseesega mai isi itulagi. O le mea autu o le tausia o aʻa.

O le mea lea, o le pito i luga o le eleele e le fautuaina e faamalosia malosi. Ia mautinoa ia mulch le paʻu ola. O lea o le a sili atu ona faigofie le faatumauina o le susu ma le aoga o le palapala. Afai e aliali mai laulaau fou ma pupu, ona lelei lea o mea uma, ma ua aʻafia le laau.

I le vevela o le tau, faʻaauau ona sasaa le magnolia i le vai mafanafana. Aua neʻi faʻatagaina pe faʻagogo pe faʻavaivai le eleele.

Fafaga ma isi mealilo

E mafai ona e ausia se vaomatua o le fua tele pe afai e te mulimulitai i tulafono patino:

  1. Mo le tuputupu ae mausali ma le matagofie o le fugalaau, e manaʻomia ai fugalaʻau. O le uluai fafagaina o le magnolias e faia i le tautotogo. Ina ia mafai ona fuga lelei le laau, e sili atu le faaopoopoina o le minerale tuufaatasia ma le maualuga o le kulimi i totonu o le eleele (faʻaleleia atili le tuputupu ae o le ola). A oʻo ina nonoa ma faʻauluina, e lelei tele le faʻaaogaina o faʻalavelave faʻapitoa e faʻatulagaina mo laau totō. O fua faatatau e fuafua lelei e tusa ai ma faatonuga. Iulai o le taimi o le fafagaina mulimuli. Mai le faaiuga o Aokuso, e vave lava ona ulu atu magolias i le taimi malolo ma saunia mo le taumalulu. Soo se tuputupu ae tuputupu aʻe i lenei taimi ua solia.
  2. O le pito i lalo o le ogalaau ma aʻa mo le taumalulu e tatau ona ufiufi. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga se mea faapitoa, vaovao poʻo lala paranesi.
  3. Tausiga e tatau ona ave faʻatasi. O le aʻa o le aʻa e faigofie tele ona faʻaleagaina. O le mea lea, afai e mafai ona e vaʻaia o le laau e lelei i le vaega ua filifilia, e te le manaʻomia le fesiitai i soo se mea.
  4. E talitonuina o le aganuu e puipuia mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae mo le puipuiga, e taua tele le togafitia i taimi taʻitasi ma oloa faʻapitoa faʻalaʻau.
  5. O le togalaau ma le tausiga o fafo e aofia ai le teuteuina. Ae e tatau ona faia lenei mea pe a tatau ai: mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai oi ai paranesi e sosoʻo i totonu o le pale. Latou te manaʻomia le teuteuina. O lenei faiga o le a faʻaleleia ai le alualu i luma ma le teuteuina. Aveese lālā mamago ma faʻamaʻi vao pe a uma ona fuga. O vaega uma e tatau ona togafitia i togalaau. Otioti le magnolia bushes e avatu ai ia i latou se foliga matagofie ma matagofie.

Aua le fefe e faataitai. Faia ni tulaga lelei i lau togalaau, ma e mautinoa e te faauo i lenei matagofie matagofie.