Laʻau

Fua o le kuluga i luga o le eleele tatala ma vaaiga lelei

O se tasi o togalaau taʻutaʻua taʻutaʻua e masani ona maua i totonu o le fale mafanafana, o gooseberries ia. O le fanau mai o lenei sui ole Smorodinovs o Aferika i Matu. E maua foi i Europa i Sisifo. O ituaiga vao o fualaau 'aina e tele o loʻo faʻatusalia i le Caucasus ma Amerika i Matu.

O le faʻamatalaga muamua e uiga i lenei laau na maua i le 1536, pe a faʻauluina e Ruel le faʻamatalaga o gooseberries. Mulimuli ane, i le taimi o le galue malosi, na mafai ai e tagata faʻatoʻa Amerika ona fatuina ni vailaʻau faʻasaina i le paʻu palapala.

I aso nei, ua salalau lautele fualaau gooseberries, o lea e mafai ai ona maua i le toetoe o atunuu uma.

Faamatalaga o togalaau vine

E masani lava ona tupu lenei fualaau i le togavao. O se aganuʻu le faʻapipiʻi i laau laʻau-tele, ona o lona maualuga e mafai ona oʻo ile 120 cm. lala laau lilo i vao tuitui.

I le vaitau o le tuputupu ae, ua faia ai ni pine aisa o se foliga uumi, lea e masani lava ona teuteuina i miti felanulanuaʻi. I le taimi lava e tasi, o ituaiga kulisi e iloa lelei e leai ni laau talatala.

O lapoa lapopoa, e mafai ona ola e oʻo i le 6 cm, o le uiga masani o le lio. I le masina o Me, e amataina le puaa kulisi, i le taimi lenei o le tausaga e fuga ai fugalaau mūmū mūmū.

I le taimi o le fuaina o fualaau aina Oval berrieslea e masani lava ona lamolemole pe fai siʻitiʻi. I le tele, latou te laiti - e le sili atu ma le 12 mm. Ae ui i lea, e iai ituaiga eseese e mafai ai ona ola le fatu e oʻo i le 40 mm.

O laumei e usuina ia Iulai poʻo Aokuso. E mafai ona latou maua ni lanu eseese - lanumeamata, samasama, mumu ma paʻepaʻe. O le i ai o meaola faʻasaina ma masima o le tele o metala i la latou tuufaatasiga e maua ai fua taua.

E le pei o le tele o isi laau totō, gooseberries aganuu faʻapitoa. O le mea lea, e na o le tasi le togavao i luga o le 'upega tafaʻi, e mafai ai ona e maua i taimi uma se fua o nei vine mo le tele o vaitau.

Le taimi e totō ai gooseberries

E pei lava o soʻo se isi aganuʻu, gooseberries e maua ai ni mea patino e uiga i le totoina ma le tausiga ile eleele. E mafai ona e fuafuaina le totoina o laau talavou i le tautotogo po o le autumn. I le mataupu mulimuli, ua filifilia le taimi i le va o le faaiuga o Setema ma le ogatotonu o Oketopa.

  • E tatau ona e matua faʻaeteete pe a filifilia se nofoaga mo gooseberries. E taua tele lenei mea ona o aʻa o loʻo i ai aʻa. O le mea lea, o le laufanua valevalenoa o se nofoaga le talafeagai mo lona tulaueleele. A le o lea, e te taofiofia le lamatiaga o faʻamaʻi faʻaleagaina pe a tupu.
  • E fautuaina e le au faipule le tuu o vine i luga o se laufanua po o se kiona. E tatau ona totogi lelei le taulaʻi ina ia mautinoa o le nofoaga mo gooseberries e puipuia mai le matagi.
  • O togalaau aina e sili ona fua tele e maua pe afai e totoina i luga o le oneone poʻo le eleele palapala. Ae ui i lea, e talafeagai le faʻaauau pea ona tatala le palapala.

E mafai ona e totoina togalaau kuka tautotogo po o le pa'ū. Ma, e ui o lenei faagasologa e le eseese tele i tekinolosi taufaatoaga, ae sili atu ona lelei le fuafuaina o se tau i le tautoulu. O le mea moni o le totoina o fualaau laiti ia Oketopa, o le avanoa o le a lelei le vaitau o le taumalulu ma o le a amata ona ola i le tautotogo.

Fua o le kuluga i le tautoulu

O se tasi o gaoioiga le lelei pe a toto ma totō laau gooseberries o le veleina. E le o se mea manaia le faia ona o le mea moni e tele vao tuitui o le laau. Ina ia foia oe ituaiga o faafitauli, e fautuaina e aveese vao i le amataga o le tautotogo.

Ae i le amataga lava eli le eleelelea e fuafua e toto ai vao. E tatau ona faia ma le faʻaeteete lelei lenei mea, aua e taua le faʻamautinoa e leai se vao e totoe i le eleele.

A maeʻa lena mea, latou te agai i luma i sauniuniga o le togalaau mo le totoina o gooseberries. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona ufiufi le pito i luga e faʻaaoga ai se fao. O le palapala e tatau ona tatala, o lea e manaʻomia ai le vavae lelei o le eleele.

Pe a lua vaiaso o totoe aʻo lumanaʻi le aso o le totoina o vao, amata faga lualea e manaʻomia ona faʻatulagaina e pei o se pusa. O le umi o itu o le lua e tatau ona 0.5 m taʻitasi. E faia muamua lenei mea ina ia mafai ai e le eleele ona faʻaputu ao lei amataina le totoina.

Ia mautinoa e aveese le pito i lalo ole lalolagi ma faʻafefiloi ma fuga. Afai o loʻo i ai le eleele eleʻele i le nofoaga ua filifilia, ona faaopoopo atu lea i le paluga e te manaʻomia e faaopoopo ai se pakete o le oneone.

  1. Afai e te fuafua e toto ni togalaau vine, e fautuaina e le sili atu le latalata i le 1-1.5 m le tasi. I le va o laina o vao, e manaʻomia le faatumauina o se mamao tutusa ma le tolu mita.
  2. E sili ona lelei le totoina o vao i le matua o le 1-2 tausaga. E masani lava ua i ai se laʻau e lelei ona atinaʻe, e oʻo atu i le 30 cm le umi. E tatau ona i ai ni pine malolosi.
  3. E tusa lava pe leʻi totoina ni fatu, e manaʻomia ona tuʻu aʻa mo se aso i se vaifofo. Ina ia saunia, e tatau ona e togi tolu pe fa punetini o meaʻai ma faʻafefiloi i le 5 lita o le vai.
  4. O laʻau kulisi kosi laiti o loʻo tuʻuina i totonu o se lua ina ia latou i ai i totonu o se lua. O aʻa e tatau ona tuʻuina atu i se tulaga masani, ae o le ū o le pito e tatau ona tuʻuina i lalo o le eleele.
  5. A uma lena, ona amata lea ona tumu le lalolagi i ni vaega laiti. Ma le isi, mai lea taimi i lea taimi e tatau ona faamaufaailogaina.
  6. O le togavao e manaʻomia ona faʻafeinu - e masani lava le tasi pakete vai e lava mo le tasi laau. Pe a faʻafefe le susu, e ufiufi le fogaeleele ile mulch - peat poʻo le humus. A maeʻa lenei mea, ona fai lea o le teuteuina o lala, o se taunuuga lea e le tatau ona sili atu i le 5-6 ia vaega i vaega taitasi.

Afai e te manaʻo e maua se togalaau lelei, maloloina ma lelei, o le mea lea e te manaʻomia tonu lava tausisia tulafono o le tulaueleele ma tausi ia te ia.

Tausiga tautotogo

I le faailoga muamua o se tautotogo lata mai, e tatau ona amata ona tausia gooseberries. Soʻo se fai togalaau e mafai ona taulimaina ma le manuia lenei galuega, e tusa lava po o le a le poto masani. Mo lenei mea, e na o le taua lava le iloa o tulafono faavae o agrotechnical ma tausisia.

A amata ona vevela le auala, ae o le kiona o le ai ai pea i nisi nofoaga, faʻaalu pusa gaosi gooseberries ma le vai inu e faʻaaoga ai se fagu sulu. O sea "timu" o le a fesoasoani e aloese ai mai le vave afaina o meaola faalafua ma faʻamaʻi.

I le amataga o Me, faaalu tatalaina le eleele i le aʻa aʻa. E taua tele le faʻaaogaina o le palapala i le loloto o le 10 cm. A maeʻa lena, e tatau ona ufiufi i se paʻu o mulch. Ona amata lea o le laei pito i luga.

O le tautotogo ma le amataga o le taumafanafana o na vaitaimi ia e matua vaivai le kulisi i le susu. O le tuʻuina atu o le fale i le vai, e fautuaina e faia i taimi o tausiga saofaga po o le suavai.

I le faʻaaogaina o nei metotia, e mafai ona tuʻu saʻo le susu i le aʻa, lea e tu i le loloto e 5 i le 40 cm. E tusa ma le lima ituaiga o mea e tatau ona faia i taimi taʻitasi. I lenei tulaga, e matua le taliaina le faʻaaoga o vai malulu.

Afai e te filifili e ola vine, ona i ai lea i le faagasologa o le tuua oe e te manaʻomia le tausia o se lagolago mo paʻu paʻu maualalo. E masani lava mo nei faamoemoega e faʻaaoga vaitafe po o upegalea e faʻapipiʻi i se maualuga e tusa ma le 30 cm i le va o laina.

Tausiga Autumn

I le faagasologa o le tausiga o gooseberries i le tautoulu, e manaʻomia le fai togalaau e saunia le vao mo le taumalulu. O le faʻatagaina i lenei taimi o le tausaga o fafagaina.

O le iʻuga o le faʻamaʻiina o meaai, gooseberries e amata ona fai fua o fualaau aina ina ia mafai ai ona tupu le tuputupu ae i le tausaga a sau. E le gata i lea, i le tautoulu e manaʻomia le teuteu.

E le fautuaina e tuʻuina atu lenei taʻaloga i le vaitau o le tautotogo, ona o lenei mea, o le a faʻavaivaia ai vao, ma o lenei mea o le a faʻaitiitia ai le puipuia o faʻamaʻi eseese.

Laei vine

Soʻo se faʻatoʻaga uma e filifili e ola i vine i lana togalaau e tatau ona ia iloa o le fua o le fua e tatau ona tausi le laau mo le tele o tausaga. I le taimi lava e tasi, i le faagasologa o le tuu i lalo o le vao, e masani ona manaʻomia le faia o fugalaisa, lea e manaʻomia tele i le tele o mea.

Ina ia mafai ona faʻatumu le vaivaiga o elemene uma, e fautuaina e faʻaaoga minerale ma le faʻamalosi faʻasili. O le mea lea, afai e te le manaʻo e tauivi pea ma faʻamaʻi kulisi gogoberry ma maua ai le maualuga o fua o vine i taimi taʻitasi, ona e manaʻomia lea e aumai i taimi uma meaʻai i lalo o le vao.

O vailaʻau nei e talafeagai lelei e pei o laʻei pito i luga: e tatau ona e ave le afa pakete o humus, faʻafefiloi ma le 50 g superphosphate, faʻapea foi le ammonium sulfate ma le sulfate sulfate, e 25 g ia taʻitasi.

O lenei fuālaʻau ua lava lea e maua ai meaʻai i le vao o le masani masani. Afai e tele tele le vao, ona e manaʻomia lea e faaluaina nei vaega.

O le fesuiaiga o le eleele ua fuafuaina i luga ole nofoaga o le palealii. O laʻei pito i luga e tatau ona maeʻa e ala ile tatalaina o le eleele.

A maeʻa fuālaʻau fugalaau, faʻapea foʻi ma le lua vaiaso mulimuli ane, e tatau ona faaopoopo i ai faia se mullein solution. Ina ia saunia, ave le tasi vaega o le faʻafefiloi ma faʻafefe i le 5 vaega o le vai. A itiiti ifo i le 5 lita o fofo e tatau ona faʻaoga i se tasi laau.

Siama

O le tele o mea leaga e ono mafua ai togalaau paʻu palapala. E lauiloa foi o le faletusi o le lalolagi. Ua lava le faʻamaʻiina o le togavao i lenei faʻamaʻi ina ia tuʻuina atu le faʻatoʻaga e aunoa ma se fua.

I faailoga muamua o le paʻu o le paʻu, e tatau ona faia vave ni faʻataʻitaʻiga e foia ai, a le o lea, o le a mavae atu ni nai tausaga ma o le a mate atoa le laau. O tulaga sili ona lelei mo paʻu paʻu e tutupu i na aso pe a tumau pea le tau mafanafana ma le malulu.

O le paʻu palapala e faʻaalia i foliga vaaia i vaega uma o le laau, e aofia ai vine, lalaga paʻepaʻe mama. Mulimuli ane, e liua i se mea lanu enaena. Afai e aliali mai le papa i luga o pupu, ona iu ai lea ona latou punou ma faasolosolo malie lava.

O laulaʻau e faʻapupii ma pau, ma o fua, e le oʻo atu i le tulaga o le matua, faʻapalapala i le eleele. E mafai ona e aloese mai le faaleagaina o togavao i lenei faʻamaʻi pe afai e te fufuluina i latou i se vaifofo o le vailaʻau o loʻo i ai le paʻu o le HOM ao lei tupu. Ina ia saunia le oloa, ave le 40 g o le vailaʻau ma faʻafefe i le 10 lita o le vai.

E le gata i faʻamaʻi faʻamaʻi mo gooseberries Anthracosis, mosaic ma le gogot rust.

Mose. O lenei faʻamaʻi e mafua mai i vailaʻau faʻamaʻi. Afai o le vao e iai ni faailo o lenei faʻamaʻi, ona le aoga lea. I tulaga faapena, e te manaʻomia i se taimi vave e mafai ai eli i luga mea vao ma susunuina i latou.

Mo isi laau toto, e mafai ona e taumafai i le auala lea o togafitiga. O le pulupulu e mafai ona fesoasoani i le tetee i mosaic. "Nitrafen "po o le sulfate suauu.

Fualaau 'eseʻese

Manatua o le aso nei e tele ituaiga eseese o gooseberry ua fafaga, auala eseese o le totoina ma le tausiga, toe gaosia ma togafitiga e faʻaaogaina ia i latou. O ituaiga eseese o laau e mafai ona faʻatusalia i ni vaega se lua.

O se aganuu le taua i le muamua European gooseberries. O se uiga masani o le vavao o se vaitau umi e fua ai, i le taimi e tele ai vine. O le vaivaiga vaivai o le tetee tele lea i meaola faalafua ma faamaʻi.

O le vaega lona lua ua fausiaina ituaiga vao, lea e lauiloa foi o Amerika-Europa. E le masani ona aafia i faʻamaʻi. O isi ituaiga kulisi e lauiloa foi, e fuafua i le nofoaga o vao tuitui. O laau sili ona lauiloa e leai ni laau talatala o:

  • vavae;
  • serenade;
  • agamalu;
  • e aunoa ma se paʻu.

Gooseberries e amiotonu lava i le tele o fai togalaau. I le uma, e le gata e aoga tele, ae e le manaʻomia ai foʻi le palota i le faʻatupulaia o le faagasologa.

Ae ui i lea, ina ia maua mai le tele o fua mai le kulisi, latou te manaʻomia saunia tausiga talafeagai. O le vailaau oona e faamalosia, lea e tatau ona faia i totonu o le aʻa.

E taua tele le tuʻuina atu o le meaʻai i le togavao, aua a faʻaleleia le fua, o le a manaʻomia foʻi le gooseberries i elemene eseese.