O le togalaau

Ata matagofie le begonia

I le lalolagi ei ai le tele o ituaiga o begonia. O nisi oi latou o loo fuga mai ma le ofoofogia, ao isi e teuteu a latou lau. E oʻo lava i ituaiga meaola ua faʻaleleia i le laufanua.

O tagata begonia e taʻua o le taliga o Napoleon.

O nei laau toto ua salalau i vaomatua, ma i luga o mauga.

O le sili ona telē o le begonias o Amerika i Saute. E le gata i lea, o lenei laau toto e mafai ona maua i atumauga mauga o Initia, le Eastern Himalayas, i le motu o Sri Lanka.

Tuputupu ae ma Tausiga Tausiga

Le palapala e tatau ona aofia ai le tasi le vaega o le oneone, peʻa, humus ma 2-3 vaega o eleele lau.

Malamalama E sili atu le tuʻuina atu o le malamalama, ae aunoa ma le susulu o le la.

E manaʻomia le tele o le taumafanafana i le vai begonias, faʻaitiitia le malosi i le taumalulu ma le autumn.

Mai le tautotogo i le pau fafaga o lenei mea totino o le faʻaaogaina o le suavai i le 2 vaiaso.

Ina ua uma ona tupu seleselega taʻavale.

Suiga manaomia i le tautotogo.

Faʻapena begonia e faʻaaoga ai ni tipi po o ni fatu.

Tausiga

O Begonias o ni laau e le lelei, e puipuia i faʻamaʻi, ae manaʻomia ona tausia lelei. Muamua o le malulu o le ea. E manaʻomia ei latou uma le maualuga o le faʻamafanafanaga, o lea ia faʻapipiʻi lau laau i taimi uma. E mafai foi ona e tuu se fugalaau fugalaau i luga o se fata vai, ae le i ai le ipu i totonu o le vai. I le isi itu, e mafai ona liligi ifo i luga o le ipu le laumei.

Faatasi ai ma isi mea, o le tausiga o le begonia e aofia ai le tausisia o le puleaina o le vevela. I le taumafanafana, e tusa ma le +20 tikeri, i le taumalulu e tusa ma le 15, ae le o lalo.

I le taumalulu, e tatau ona faʻaalia le laau i se mea susulu i le taeao ma le afiafi mo ni nai itula.

Taofi le palapala ile susu ae le susu. I le tautotogo ma le taumafanafana, o le filifiliga lelei o le faʻaleleia lea o le eleele pe a maeʻa, i le taumalulu e tatau ona faʻaitiitia le fafaga.

O le a fautuaina e fafaga begonia ma faʻamaʻi faʻamalosi atoa pe tusa o le faalua i le vaitaimi o le tuputupuaʻe. Le faʻaleleia atili o le fugalaau, aveese lala fafine i le amataga o le tuputupu aʻe.

Tofiga

E toetoe lava o ituaiga uma o begonia e toe faʻaaogaina le faʻaaogaina o ni meaʻai po o laʻau, ma le vaeluaina o le vao. O ituaiga meaola e mafai ona faʻaleleia e fatu. Faatasi ai ma lenei toe gaosia, o le totogo pe a uma ona fuga mai, e tipi ese ia upega. A uma ona tuu le mea i le oneone poʻo le paʻu mo le teuina i le vevela o +9 tikeri.

E tatau ona totō fuālaʻau mai Fepuari ia Me. E totoina i totonu o tamai fagu i oneone oneone ma e na o le loloto ua loloto.

O le faʻaleleia o fatu o se mataupu e sili ona faigata ma faʻalavelave.

Maʻi ma meaʻai

E ono tupu na amata ona lafoaʻia e Begonia laulaʻau po o ni afifi. O le mafuaaga e sili ona mafua ai ona o lenei le leai o se susu i le palapala ma le malulu o le ea.

O lanu paʻu lau laupepa o le faailoga autu o le mumulu o le malamalama.

Afai e te tausia le fale i totonu o se siʻosiʻomaga agamalū ma i le maualalo o le vevela, e mafai ona fesuisuiaʻi le pala. E mafai ona e tauina lenei afaina i le na o le aveeseina o vaega ua afaina ma le gaioiga mulimuli ane o vaega ma le fungicide.

O meaola faalafua e sili ona taatele o le begonias o miti ma le aphids. O nei sui e toʻalua o loʻo lafoina i tua o le laulaʻau, 'aina fua o vine. E mafai ona e faʻaumatia na mea ma isi ma le fesoasoani o fualaau oona ei ai fiva vevela. E manaʻomia le faʻaleleia seʻia oʻo lava ina mou ese atu iniseti.