Fugalaau

Aoaoina o Faamai a Yucca ma a Latou Togafitiga

Malosiaga o Yucca ma a latou togafitiga, o ata o ia mea e mafai ona vaaia i lalo, e tele lava ina foliga mai e le talafeagai mea. O lenei fugalaau e matua vevela, e faigofie ona faʻafefeina le vevela o le tau ma le lāmala. Ma le tausiga lelei, e mafai ai ona tuputupu ae i ni telē tetele. Ae ui i lea, e mafai i nisi taimi ona tuʻu atu i faʻamaʻi eseese ma faʻamaʻi. O le mea lea, e tatau i tagata fai togalaau uma ona iloa po oa lamatiaga o iai ma le auala e taulimaina ai.

O a ni faʻafitauli e mafai ona e feagai pe a tupu se fugalaau

O le tulafono faavae pe a tausia se yucca o le taofia lea o le suavai o le eleele. Afai e te tele vai pe tele foi, o le a amata le pala o le aʻa po o isi faamaʻi. O se fugalaau e sili atu ona lelei ona faʻafefeteina nai lo le felauai, talu ai ona faʻafefeina le lamala e sili atu nai lo le tele o le susu.

E toatele e le iloa le mea e fai pe a togi e yucca lau. Ae o le mea moni lenei e masani ona faʻaalia ai le soona fai.

O faafitauli e sili ona taatele e tupu pe a tupu lenei laau toto:

  • leai se fugalaau;
  • se faʻamaʻi pipisi;
  • faia o lanu enaena i lau;
  • i luga o laulau yucca lanu samasama;
  • o pito ma pito o laulaʻau e lanu enaena;
  • o foliga vaaia o lanu uliuli i laulaau;
  • le i ai o le pala i luga o le ogalaau ma aʻa.

E le gata i faʻamaʻi, e mafai foi e aʻafiaga o meaola faalafua ona aafia ai le yucca. O le tele o taimi o le papaʻe, pseudoscutis, slugs, spider mite ma le mealybug. Faʻafefea ona taulimaina faafitauli o loʻo i luga, o le a tatou iloiloina i lenei tusiga.

O le a le mea e fai pe afai e le fuga o yucca

Ua fuga mai Yucca i le tele o fugalaau manaia na valiina i ata eseese. E le gata i lea, e tatau ona tupu mai pupuʻu i taumafanafana uma, pe afai e te mulimulitai i tulafono uma o le tausiga, fatuina tulaga e tutusa ma mea masani. Ae ui i lea, o le mea e leaga ai, e le o tagata uma, e oʻo lava i le au fai togalaau, e mafai ona ausia lenei mea. O se muai manaomia mo le galueaina o le yucca o le i ai o se malamalama umi, ona e alofa tele i le malamalama, faapea foi ma le vevela lelei. A e tupu aʻe i totonu o fagu totonu, e tatau ona e na o na o lau lau.

E tele taimi e le malamalama ai tagata o lo o umia lea tulaga pe aisea e le fuga ai se laau talavou. Mo uluaʻi osofaʻiga e aliali mai, e manaʻomia le tausiga lelei mo le fa i le lima tausaga.

Fuʻa paʻu

O se faʻamaʻi faapena e matauina i taimi uma. Ae peitai, afai e aafia ai le laau, ona atoatoa lea ma atoatoa. I ia tulaga, o loo mafaufau tagata fai togafiti pe aisea ua liua ai e yucca le lanu samasama pe faapefea ona lavea le laau. Afai e te vaʻai i ni mea o le a oʻo ina pogisa uli, ona e feagai ai lea ma se siama siama.

O lenei faalavelave e tupu, i le tele o le tele o mataupu, ona o tulaga le talafeagai o le tuputupu ae. E foliga mai, ei ai le maualuga o le vevela ma le vevela.

O togafitiga mo lenei maʻi o le yucca (ata) e matua faigata. O le mea lea, ina ia aloese ai mai se ituaiga o faafitauli, matou te fautuaina e vave lava ona totoina se yucca, faaaoga na o masini faapitoa faapitoa e togafitia ma eleele ua faatauina i se faleoloa ua faamoemoeina mo lenei ituaiga laau. O le mea lea, e mafai ona e faateleina le malosi ma le tetee o le fugalaau i lenei ituaiga o mumu. E le gata i lea, e mafai ona pisia le yucca mai isi faʻamaʻi faʻamaʻi lata ane. Po o le uila e ono avea ma iniseti e faaleagaina ai laulaʻau poʻo aʻa o le fugalaau.

E taua tele le matauina o se vevela i le aso muamua lava o le aliali mai, aua a leai ni fua faʻatatau i le taimi, e le mafai ona faʻafetaui lenei faʻamaʻi. Ma e tatau lava ona e lafo ese lau yucca e sili ona e fiafia i ai. I le mea na e vaʻaia ai ni lanu samasama-lanu uliuli i luga o laulaau, ia vave aveese otaota ua faaleagaina, ma faʻaopoopo le togalaau i le Bordeaux vai, poʻo soʻo se vailaʻau.

Brown sulu

O se maʻi faapena e mafua mai i le Coniothyrium concentricum fungi. O se vaega o lenei maʻi o le muamua e aliali mai i laʻau maualalo. O papatusi o loo i ai ma o le faavae lava ia, o meaola ninii e aafia i le mea muamua. Muamua, i luga o laupepa e mafai ona e vaʻai i ni lanu lūlū lea e lanu samasama i le taimi. A maeʻa ni nai vaiaso, ona liu enaena lea o lanu.

Ina ia faasaʻo le tulaga, vave togafitiga faʻatasi ma fomaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, pei o le:

  • Vitaros;
  • Oxychom;
  • Alirin-b.

O ia sauniuniga e tatau ona faʻamalosia i vaega o loʻo faʻaalia i luga o afifi ma faʻapipiʻiina i se fagu moli. O togafitiga faifaipea e tatau ona faia i aso uma e sefulu. E sili atu le vavaeeseina o lālā e le mafai ona faʻaolaina.

Ina ia puipuia le lanu enaena, ia taumafai e faatumauina le talafeagai o le susu ma tulaga vevela. Mataʻituina le taimi o le fafaga. O le mamafa o le vai ma le toesea atoatoa e le faatagaina.

O le a le mea e fai i le lanu enaena o laulaau

O se faafitauli talitutusa e matauina pe a tupu se fugalaau i totonu o potu. E masani lava, o le fautuaga a le yucca e mago i le taumalulu pe a amata le taimi vevela. Ona o le faagaoioia o masini eletise, o le ea i totonu o le potu ua matua matutu, lea e le mafai ona aafia ai le tulaga o laau. I le tele o tulaga, o le fugalaau e afaina i se mea leaga. Ae o nisi taimi e mafai ai ona amata faʻagogo le lau o lau laʻau.

Ina ia aloese mai lenei faamai o le potu yucca, e tatau ona ausia se faateleina o le susu i totonu o le potu. E mafai ona faia lenei mea i ni auala se lua: faʻaaogaina o mea faʻapitoa faʻamafanafana, poʻo le faʻaauau pea ona faʻaleleia mai se fagu moli.

O le isi mafuaaga mo le faia o lanu enaena i luga o laupepa e mafai ona avea ma taimi faifai pea. Taumafai e sui le nofoaga o le laau.

Sueina grey

O se tasi o mafuaʻaga e mafua ai le yama i le lanu samasama ma faʻagogo o le fulufulu lanu. O se faʻamaʻi faapena e amataina malie. Muamua, o lanu lanu enaena ma lanu enaena o loʻo i luga o laulaau, poʻo le tuaoi o le lau e maua ai lenei lanu. E seasea afaina ona o nei maʻi. I le avea ai o se tulafono, e aafia ai le pito i lalo o pepa tuai.

Fungicides ua faʻaaogaina e togafitia ai lenei maʻi o le Yucca (ata). Aveese laulaʻau ua matua faaleagaina, ma faʻamalolo le laau i lenei vailaʻau. Ina ia puipuia le faʻamaʻi, faʻaaoga se vaifofo togafitiga i lea taimi ma lea taimi.

Liliu i luga o aʻa ma le au

O le mea e leaga ai mo Yucca, o nei maʻi e leaga. O nei faʻamaʻi ua vave ona tupu. E aʻafia ai le pala i le eleele atoa, lea e le mafai ai ona lavea le laau. O le i ai o lenei faʻamaʻi e masani lava ona faʻaalia i ni lanu pogisa i lau. E le gata i lea, afai e te siaki aʻa o le fugalaau, e mafai ona e vaʻaia o le suavai, susu, maua se manogi le lelei. Talu ai e le mafai ona lavea se yucca i le taimi o le pala, e tatau ona togafitia tulaga o le tausiga ma tiute uma.

Faʻasolosolo solo, o faʻaaliga faʻaalia foi e matauina, ae ua i ai i luga o le ala. E le gata i lea, o lona vaega pito i lalo e afaina tele. Uluai lanu mumu e mafai foi ona matauina. O le mafuaʻaga o lenei faamai ua manatu o ni suiga faifaipea i le nofoaga o le tuputupu ae o yucca. Talu ai e faigata tele ona togafitia se yucca i lenei mataupu, ua fautuaina e faia uma fuafuaga e puipuia ai le tupu mai o ia faafitauli.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e tausisi i tulafono faavae o le tausiga:

  1. Pe a totoina se laau, ia faʻaaoga naʻo ni fagu vailaau mama ma eleele.
  2. Fai vaiinu faʻavaitaimi, aloese mai le faʻaleleia o le palapala ma le faʻamamaina.
  3. A e ola i totonu o se potu, aua nei galo e uiga i pu i totonu o le ulo ma le i ai o se vaega o alavai.

E toatele o loʻo saili pe faʻapefea ona laveaʻi se yucca mai se ogalaau malu, aua latou te le iloa le mea e fai e le talafeagai. O le mea lea, ina ia aua le galo le laau, e tatau ona e tausia lelei.

Puleaina o pest

I le faaopoopo atu i faʻamaʻi, e tele iniseti e mafai ona mafua ai se faʻalavelave ogaoga i le yucca. E tele taimi e aafia ai le fugalaau i lenei fugalaau. Na te suʻeina le sua mai laulaau o le laau, ona o mea na leaga le faaleagaina o vaega, yucca wilts. Ina ia faʻaumatia, ia faʻaaoga vailaau oona e faʻamamafa i le vaega talafeagai.

E mafai foi ona aafia Yucca i talipupuni sese. Ia faʻafetaui nei faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻaaoga le ava malosi, faʻamalosi vai-in-oil. Toe sui foi le pito i luga o le ipu o le yucca.

O le apogaleveleve o se "malolo" sili ona talafeagai i luga o lenei fugalaau. O se tasi lenei o mafuaʻaga na mafua ai ona sosolo Ieucca i se vaovao. Afai e manua se apogaleveleve, e mafai ona e faʻaaogaina auala o loʻo i ai. O lenei iniseti e fefe i le vai, ia fufuluina lelei le laau i lalo o se vaitafe malulu. Ona togafitia lea o le laau ma le ola.

O le isi mea sese e masani lava ona faia pe a totoina lenei laau o le totoina lea e le au faifaatoaga fugalaau laulaau maualalo, ua mamae. Matou te fautuaina e le faia lenei mea, aua e le masani ai i se siosiomaga masani lea e lagona ai e le fugalaau le toʻa ma le toʻa. A leai, atonu o le a leai se paʻu.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, yucca, pei o se isi lava laau, e mafai ona faʻaalia i faʻamaʻi eseese ma faʻamaʻi. Ae ui i lea, o le iloaina o tulafono faavae o le tausiga ma le puipuiga, o nei faafitauli e mafai ona aloese mai ai.