Fugalaau

O le kalena o le tau vevela: o loʻo galue i fugalaau i Iulai

Iulai o le ogatotonu o le taumafanafana ma le pito i luga o le fuga o le tele o aganuu teuteu. Ae i tua atu o fugalaau fugalaau i totonu o le fugalaau o se galuega tele a le tagata nofo i le taumafanafana. O le a le mea o totoe e faia ia Iulai? Faʻafefea ona lagolagoina lau peleni ma fatuina se faavae mo le lumanaʻi?

O galuega autu a le fugalaau i Iulai:

  • veleina o moega o fugalaau;
  • teuteuina o fualaau oona i luga o laau matala ma laau afu;
  • lūlū vao;
  • fafaga ma fafagaina laau totō.

E ui e tumau le togavao, o laau e manaʻomia le fafagaina ma le fafaga. O le mafanafana o le taumafanafana e aumaia ai le ola i ituaiga eseese o vao, lea ia Iulai o le a sili atu ma le faatasi ona e faʻaumatia, ia faʻamalosolo le eleele i lalo o laau teuteu, fugalaau ma fugalaau na totoina i le tautotogo.

E le mafai ona e toso ese vao, pa puipui, tuaoi ma fefiloi ma le veleina, aua o le vave ona totoina o vao i luga o le faʻamaina ma le susu o le eleele e mafai ona fatuina fatu ma faʻamalosia le galuega mo le isi tausaga.

Faʻataʻotoina o laʻau faʻamalo ma mea matala

E oʻo atu ia Iulai, o ituaiga uma o lilac, ulamu moli, ituaiga o meaola taitasi, ituaiga o viburnum ma le tele o isi aganuu ua uma ona mou atu. Faatasi ai ma pulumu paʻepaʻe o le efuefu o le mauga, ua amata ona foliga mai ua mumu le lanu mumu-lanu enaena. Ina ia faatumauina le foliga matagofie o foliga o vao ma ia aua neʻi aveesea mai ia i latou malosiaga i luga o le fatuga o fatu, o le a vavae ese ia laau ma lala.

O ia galuega e manaʻomia ona tuʻuina atu taimi i moega fugalaau i taloni, irises, lupins ma lapisi. Afai e te le manaʻomia ona maua ni fatu, e sili atu ona saʻo le aveeseina o fualaʻau matagogo o se suauu mata, o pito i luga o le malulu i pusa ua faʻapipiʻiina, pupu vine o le aquilegia. O fugalaau e leiloa a latou faatosinaga ua aveesea mai aso e tasi, mai tafaoga ma le logo o togalaau.

I le taimi o le fugalaau, o laau toto e tele ai le malosi. O le faʻasusu vai masani, tuʻufaʻatasia ma ofu pito i luga, o le a fesoasoani e faʻatumu.

Fertilizing ma faasusu fugalaau i totonu o moega o fugalaau o Iulai

I le afa lona lua o le taumafanafana, e faʻaaogaina ai fugalaʻau phosphorous-potassium i lalo ole laʻau ua galo i le fua ole 50-100 g o superphosphate ma le afa o le aofaiga o le potassium sulfate i sikuea mita i le lua vaiaso. O le aofaʻi o le faʻamaʻi saʻo e fuafua i le tele o le laau ma le malosi o lona fuga.

Aiseā e tatau ai ona tuʻufaʻatasia le tuʻufaʻatasia o le paluka ma fuamosa ma faʻamapulaʻa ai laau i le vailaʻau? Nitrogen stimulating growth i le afa lona lua o le taumafanafana o le a mafua ai le fausia o laʻau lanu meamata ma o le a le mafai ai ona sauniuni mo le taumalulu. I le avea ai o se tulafono, o laau na maua le tele o le vevela ia Iulai ma Aukuso e sili atu ona leaga ma e mafai ona toesea e tusa lava pe o malulu malulu. Vaʻaia ma le paluka, i se isi itu, ia tuleia ia fatu o fatuga mo le tausaga e sosoo ai ma fesoasoani i le faʻaputuina o meaʻai.

O fualaau faisua tetele e faʻaaogaina i togalaau e tusa ma le 10-20 cm le mamao mai aʻa. A uma ona faʻamaluluina o latou moa ma faia ai ni maʻalaʻau, latou te fufuluina i le eleele ma toe faʻaleleia tele le laau.

Afai o le a fuga mai tagata o le fugalaau ia Iulai ma Aokuso, mo se faataitaiga, o phloxes, dahlias, rudbeckia, perennial asters, ua fafagaina i se nitrophos. Ma i le taimi o le tele o le fugalaau, ua latou fesuiaʻi i le faia o paluga-phosphorus.

Vaega o togavao faʻatoʻaga ua maeʻa ona toto, e le gata o fugalaau, ae o le vaega atoa o loʻo i luga. O nei togalaau e faʻamaʻiina seia oʻo i le oti o le lauusiusi, o le fanua lea ua vavae ese ai le ola o le mama ma le laʻau, ma o le nofoaga i luga o le fugalaau ua gaogao.

Faʻailoga e alu mo le taumalulu ma ola ola ma o fuʻa ua faʻamalolo ma faʻafefe i le tau timu seia oʻo i le tautoulu.

Afai ei ai irises luga o le laupepa, ia Iulai e le na o fugalaau fugalaau e vavae ese mai ia i latou, ae faapena foi ona puipuia siaki mo faamaʻi. O laʻau e aʻafia e le siʻi ua tipiina i se mea maloloina lelei ma togafitia i fomaʻi.

Lafoaʻi, veleina ma mulching fugalaau fugalaau

A maeʻa le faʻavaivai, aemaise lava luga o le mamafa o le palapala, e vave ona faʻaogaina se paluga eleelea, puipuia ai le susu ma le ea mai le ulu atu i aʻa. O le mea lea, ia Iulai, o le eleele i luga o moega fugalaau e tatalaina i taimi uma, i le taimi e tasi ona aveese vao vao ma taumafai e aua nei paʻi atu i rhizomes o fualaau teuteu.

Ina ia faʻaalu le taimi tāua ia Iulai, mulimulita i vao vao ma le mutia, pe o le peat poʻo le humus o loʻo totoe pe a uma le moa o le a fesoasoani.

O le faʻamautuina o otaota e puipuia ai le toe gaosia i fugalaau ma le aphid ma isi meaola faalafua.

Iulai e puleaina meaʻai

O le tele lava o taimi, o nei iniseti, e maua ai le tele o augatupulaga i le tau mafanafana, e fiafia i le tele o fugalaau ma mutia, vine laiti o le lalala, o le vao, vao o fualaau auro, o laau e maaa ma cherries. Afai o nei laau totō e lata ane i moega fugalaau, gaogao, gaʻo vao, vevela solofanua, ma laau ma togavao e togafitia i iniseti.

Talu ai ona o le tele o laau i totonu ole fale ua ave i le togalaau ia Iulai, e manaʻomia foi ona puipuia mai iniseti, faapea foi ma togafitiga faasaga i siama eleele. O fualaau vao vao e masani ona pa'ū i totonu o fagu, o lea la e tatau ona e siakiina le eleele ma aveese tagata asiasi e leʻi valaʻauina.

I le masina o Iulai, o ituaiga togalaau o rosa ma rosa e avea ma aʻa. Ina ia faatumauina le foliga o le vao, ma i rosa ma puipuia ai le tupu mai o ni vao vao, o nei ituaiga uaua ua oti. O le tele o laau teuteu ia Iulai e mafai ona vavaeina mo le aʻafia ma le mauaina o mea totō e toto ai le autumn.

O le tausia o le matagofie o le lumanaʻi o le fugalaau, o le totoina o faʻailoga e mafai ona amata ia Iulai. E oʻo i le autumn, o le totoina o fasi turuma ma delphinium, o aʻafiaga ma aʻafia ai rosa, violets ma pansies o le ai ai le taimi e tuputupu aʻe ma faʻamalosi ai.