Laʻau

Lili lili

Calla (Calla) e taua foi Zantedeschia. O lea ituaiga laau, o se mea taua, e fesootai tuusaʻo ma le ituaiga o Aronica poʻo Aroid. E fiafia o ia e ola i le susu i Aferika (mai Tanzania i Nigeria), faʻapea foi i Amerika i Saute. O lea ituaiga o laau o loo i ai i se mafutaga ma le marsh calla (Callas). O lenei laau e na o le pau lava lea o sui o lona ituaiga, ao tuputupu ae i le vao i totonu o le Northern Hemisphere. O nei fugalaau e taʻua foi o Richardson poʻo le calla ethiopian. O lea igoa e pei o se zantedesky laau na maua mai le Siamani Sprengel o le tagata lauiloa iloga. Ma sa ia tuuina atu sea igoa i se fugalaau e faamamaluina ai lana uo Italia o D. Zantedeschi, o le sa avea foi ma se fai togalaau. Ae ui i lea, o le igoa e sili atu ona lauiloa mo lenei mea totino o loʻo ola. O lea fugalaau e sili ona lauiloa i fualaau faifaatoaga, aua o ona lau laʻau matagofie, e pei foi o se fugalaau matagofie o se foliga e le masani ai. Ma e alofagia foi o ia aua e mafai ona tuputupu ae o ia i le avanoa tatala ma i le fale.

Vaega o le tausiga o togalaau

O lenei laau, oe ma soo se isi lava e tatau ona siaki lelei. I le taimi lava e tasi, o le mea autu o paʻu o le latou tuputupu ae matagofie i fafo i eleele lanu ma fale i totonu o ipu. Talosaga tausi lautele:

  1. Pe a totoina, e le tatau ona tanu i le palapala. O lo latou aʻa e na o sina mea itiiti lava e sausau i le eleele. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia le foliga mai o le pala.
  2. O fugalaau fugalaau e leai ni fugalaau e taʻua fugalaau o lenei laau o se faavaa (ie ufiufi). E afifiina i totonu o le taliga o le faʻailoga. O fugalaau moni e laiti tele ma e leai ni foliga matagofie. Ae e matua manogi lava.
  3. O le Calla e mafai ona faʻaali umi (pe a ma le masina). O le mea moni, o le mea muamua, e tupu aʻa, ona oʻo mai ai lea o le totogo.
  4. Pe a eliina fatu, e faigofie lava ona faʻaleagaina, o lea e tatau ai ona e faia lenei faiga ma le faʻaeteete tele.
  5. O le mea e malie ai, o lenei laau toto ua taua o se "alavai ola." O le mea moni o le a oʻo i le timu, faʻafefe ai le maualuga o le ea, ma o le calla e faʻaalia i le mea moni o loʻo faʻaputuina laʻau vai i luga o le pito i luga o laupepa lau.
  6. Mo le totoina, ua fautuaina e faʻaaoga se pusa o loʻo i ai puipui puipui, aemaise lava pe a tatou talanoa e uiga i le Etiopia, lea e sili ona fiafia e ola na o ia (e aunoa ma ni tuaoi). O lenei mea e mafai ai ona sili atu le susu e faʻaalu.
  7. O le fugalaau e tusa ma le 4 vaiaso.
  8. O se suiga sui o le pito i luga o le ulo e manaʻomia. Ina ia faia lenei mea, aveese le pito i luga ma tuu se mea fou, taumafai e aua neʻi faalavelaveina le aʻa.

O ituaiga autu ma ituaiga o lili calla ma ata

I le ituaiga, e 8 ituaiga eseese o nei laau totō e tu i fafo, ae na o le 3 e sili ona lauiloa i le au fai togalaau ma le au fai togalaau aina.

Calla Etiopia (Calla aethiopica)

O se laufanua laititi lea, o ona fugalaau e paʻepaʻe i le lanu. O ponuncles e mafai ona umi atu nai lo le 100 senitimita, ae nai lo le pulu i totonu o sea calla, o le vaega eleele lalo ifo o se mea sili ona lelei. O lea ituaiga laau e fiafia tele i le susu ma e iai laupepa lanumeamata lanu meamata e le mafai ona mou ese i le taimi o le taotoga. O ituaiga e sili ona lauiloa o:

  1. "Nicolai" - e mafai ona oʻo i le limite 150 senitimita le umi. O lanu lanumeamata lanumeamata ua afaina ma foliga lelei umi. O le vaega pito i lalo ma le pito i fafo o le ufiufi e lanumeamata, ma o lona lautele e eseese mai le 8 i le 12 senitimita.
  2. Pelo - o se laau laugatasi e oʻo atu i se maualuga e 50 centimita. Le filifiliga sili mo le tuputupu ae i totonu o se fale.
  3. Schone zweibruckerin - faʻavave le umi ile 100 centimita. O lapisi lau laʻau e iai le lanu malamalama, o le vaega pito i lalo o le lautele e lanu meamata, ma o le lautele o le vaega o loʻo i luga e eseese mai le 10 i le 15 senitimita.
  4. Atua fafine lanu - O nei mea matagofie ma matagofie tele laau tetele, o le maualuga e mafai ona tusa ma le 90 inisi le loloto.

Calla Rehmann (Calla rehmannii)

O se fale faʻatautaia lelei, o lona maualuga e le sili atu i le 70 simita. O le lautele e masani ona i ai se lanu piniki, ae e mafai ona lanu piniki-mumu po o le paʻu-lilac. O laupepa lapopoa e vali lanumeamata. Lalolalo o ni fatu e tutusa ma mea e maua i le gloxinia poʻo le begonias. I le autumn, e vaʻaia ai le vaitaimi, ma i le taumalulu, e matauina se taimi malolo. O ituaiga e sili ona lauiloa o:

  1. Chameleon - o se laau faʻapitoa, o lona ufitia o loʻo i ai se lanu paʻu ma se lanu auro. E talafeagai mo le tuputupu aʻe i le malae vaʻaia ma i le fale.
  2. Pati afiafi - satin laʻau violē-uliuli.
  3. Indian summer - mumu ma le lanu rimoni.

Calla Elliott (Calla elliottiana)

E tele laulaʻau lanumeamata lanumeamata ma se foliga o le fatu, o loʻo i ai se speck on their surface. O le itu leaga e samasama, ma o le pito i luma e samasama-lanumeamata. O le maualuga o le vao e tusa ma le afa mita. O ituaiga sili ona lauiloa:

  1. Yellow corner - luga o luga o laʻau lanumeamata lanumeamata lapopoa o loʻo i ai se lanu samasama lanu samasama. O le ufiufi e lanu samasama.
  2. Vermeer - o le pito pito i luma o se veli laititi o le veli e paʻepaʻe paʻepaʻe, o totonu o le cherry-lilac ma se lanu violē loloto. I luga o laʻau lanumeamata lanumeamata o laʻau papaʻe.
  3. Lanu uliuli - o le lapisi o loʻo i ai se paolo kulimi malulu ma se sina lanu o le lemoni. I luga o le lau o le lau o se speck.

O loʻo i ai foi ituaiga o callas e tupu na o le vaomatua: alalaupapa laʻau (Calla albomaculata), calla fiafia (Calla jucunda), calla calf (Calla odorata), (Calla pentlandii), malosi malosi (Calla valida).

Vaega o le totoina o togalaau suamalie

O Callas o le a sili atu ona manaia o so o se togalaau, ona e foliga mai e ese le matagofie. O nofoaga e ola ai nei fugalaau e tutusa ma le ata vali fausaga. O tausaga taʻitasi, o lau laʻau mataʻina e tutupu i totonu ia i latou, ma o le foliga sili ona matagofie e aliali mai - o le fuga o le fuga ...

O lea ituaiga laau e manaomia se vaega avanoa o se lapoa tele. E fiafia i le 'eleʻele' aina o meaʻai. Ae ui i lea, ua fautuaina e puipui mai mai le malamalama o ave o le la, talu ai e mafai ona latou susunuina le laʻau. I lenei tulaga, e fautuaina ia laʻau e totōina latalata ile vaomatua poʻo laau. O eleele lafulemu e tatau ona faʻamalolo pe pisia foi. E le gata i lea, e tatau ona vaʻaia lelei, talu ai afai e masani ona faʻaleleia le fatu, e mafai ona faʻaumatia le laau. O le eleele sili ona lelei mo le totoina o le oneone, o le humus leaf, land and peat, lea e tatau ona faʻaopoopo i le tutusa tutusa.

Lotoina o lili lalata i le avanoa

Totoina o le toto

O le faʻalaʻeleina i luga o le eleele tatala o loʻo faia i le masina muamua o Me. A o lei totoina, e tatau ona tuu ifo i totonu o le vaifofo o le paluga mo le 30 minute. A maeʻa lena, ona faia lea o se suesuega maeʻa. O nofoaga afaina e tatau ona vaʻaia ma le faaeteete ona togafitia lea ma le lanu meamata.

E tatau ona faʻafefiloi se faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa ile palapala (i le 1 mita sikuea mai le 30 i le 40 g). Fuʻe le eleele. O le loloto o le pu e mai le 5 i le 10 senitimita, ma o le mamao i le va oi latou e 30-40 centimita. O le mea faʻapipiʻi ua tuʻu ifo i totonu o le lua, totoina, ma ua lelei le vai. E tatau ona manatuaina e le o tupu mai le calla sprout muamua nai lo le 2-4 vaiaso, aua o le vaega lalolalo e tatau ona fai muamua. Aua le gauia se pu ina ia mautinoa o mea uma lava ua faatulagaina lelei. A maeʻa ona totoina se mea e sosoʻo ai, e le manaʻomia le fagogo.

E i ai se metotia o le sauniuni o lenei laau mo le totoina i le eleele. O le mea lea, mo lenei mea, i le aso mulimuli o Mati poʻo le masina muamua o Aperila, e manaʻomia lou totoina o fatu i nai fagu. O le totoina e ave i le loloto e 2 i le 3 senitimita, ao faʻaaogaina se paluga faʻapitoa o le eleele poʻo le eleele e togafitia i se ogaumu mo le 40 minute. E faʻataʻitaʻiina le 1 pe 2 taimi i le 7 aso, ae a oʻo i le 7 aso e totoe aʻo leʻi toe faʻavasega, e tatau ona e faʻamalosi le pala. Ina ia faia lenei mea, tatala le faamalama mo se taimi puupuu. Suia le laau ma se faaputuga eleele.

Tausiga o le autumn

I le autumn, e le totoina lenei laau.

Faatoaga Calla Care

O le tausia o lili palala o le a le mafua ai ni faʻafitauli faʻapitoa. O le mea autu o le fafagaina lea oi latou i le taimi talafeagai ma tatala le pito i lalo i le maea ai o lenei gaioiga. E tatau ona faʻaleleia ma faʻaleleia le faʻaleleia, aʻo i ai i aso vevela o latou fuainumera ma le faateleina o le faateleina. I le tulaga pe'ā e faʻamaʻaina le eleele aʻo lei totoina laau, ona latou le manaʻomia lea o meaʻai faaopoopo i le faagasologa o le tuputupu ae. Ae peitaʻi, afai e le oona tele le eleele, ona tatau lea ona e faʻafeinu i le vai, lea e te manaʻomia e faʻaopopo ai sina tamaʻi vailaau faʻasolosolo po o le citric acid.

Tulaga o le ola i totonu

Vaaiga

I le taumafanafana, e manaomia e le fale le vevela o le 22 i le 25 tikeri, ma i le taumalulu e tatau ona mautinoa e le sili atu le vaivai o le potu nai lo le 14 tikeri. E manaʻomia le malamalama lelei, ae e manaʻomia foʻi le ufiufi mai ave saʻo o le laʻai 'ai. E le taliaina toleniga. O le elemene o le eleele e tatau ona i ai i le maualuga o le 6-6, ao le peʻa faʻatasi ma le sawdust poʻo le sphagnum e fautuaina ina ia faaopoopo i le eleele e tumu i meaʻai. Mo le totoina, ua faʻaaogaina fatu, o lona lautele e tusa ma le 6 inisi le tutusa. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga se ipu o lona lautele e 25 simita, ma le loloto o le totoina e tatau ona tusa ma le 5 inisi le umi, ao le tuber e tatau ona totōina i le itu o loʻo i lalo. E tatau ona liligi faʻamaʻi totoa o callas ma se vaifofo saunia mai le fungicide.

Tausiga

O le tausia o se ituaiga o le fale e faigofie tele. E tatau ona saʻo le fufulu, e pei ona amata ona pala le fatu. E i ai se tamai togafiti e mafai ai ona e latalata i le taimi o le fuga ma faateleina le saturation o le lanu o le lautele. O le mea lea, i le po, e tatau ona teuina le fugalaau i le vevela o le 16 tikeri, ma i le ao - tuʻuina i totonu o se nofoaga manaia (e le tatau ona i ai ni ave o le la). I le mea e tupu i le taumalulu lena faʻamaʻi, ona manaʻomia ai lea o le malamalama atili. O le mea lea, o le umi o le ao e le tatau ona itiiti ifo ma le 10 itula. Mo le fafagaina o le faʻaaogaina o le faʻamautuina o le vai (mo se faʻataʻitaʻiga, "Kemira Lux"), aʻo faʻamaʻapeina i le vai, ona faʻamaina lea i se fugalaau. Ma latou faʻaopoopo le faʻamalolo i le vai ma faʻavaivai uma e 5.

Faʻafefea ona faʻaleleia

E mafai ona e faʻateleina i le vaevaeina o vao, tubers, faʻapea fatu. E le gata i lea, o le metotia mulimuli o le sili lea e le faʻalagolago ma umi. E mafai ona e vaevaeina le vao i le tautotogo, ma na o Ethiopian calla ma ona ituaiga eseese e talafeagai mo lenei mea. O le mea lea, i le maeʻaina o se laau, e tatau ona vavaeeseina le tama mai le laau ma se fasi meaʻai. Ua totōina i totonu o se koneteina ua tumu i paluga eleele, ma i le taimi lava e tasi, faatasi ai ma le amataga o le tautotogo, ua toe totoina i eleele palapala. O isi vailaʻau e faigofie ona faʻasalalau e fatu. Ina ia faia lenei mea, i le tau o le autumn, e fueina ma teuina mo le vaitau atoa o le taumalulu. I le tautotogo, totōina ile eleele.

Foafoaga ina ua uma le fuga

E tatau ona siaki ese ma le ese mea o le Rhizome ma le paʻu. O le mea lea, i totonu o se laau o le rhizome, e matauina se vaitau malolo i le taumafanafana faatasi ai ma le amataga o le vaitau faigata. O le laau muamua e amata ona tupu lemu, ona taofi atoa lea, ao laulaau e suia la lanu i le samasama. E tatau ona faʻaitiitia le faʻaleleia, ma fugalaau e tatau ona faʻafeiloaʻi i le ea, ma tuu i totonu o se nofoaga lelei, puipuia mai timuga. I le amataga o Iulai, e tatau ona totoina le laau, aʻo aveese uma tamaiti matutua ma laulaau, ma suia le eleele i le fou. Latou te tuʻuina i totonu o se nofoaga malulu, faʻaleleia masani ma fafaga. O le mea lenei e popole ai i le totoina o le fale. O meaola e ola i totonu o le togalaau ua faʻauluina i le tautoulu, ma faʻatasi ai ma le palapala palapala o loʻo teuina i se malulu ma le malulu mo le taumalulu atoa.

A totogo laau totō, e faasolosolo malie le lanu meamata. O lapisi e liu samasama ma mamago. Callas i luga o le auala e tatau ona eliina ma le totoa i le tolu tausaga o Setema. Ua aveeseina le eleele tele mai fatu ma tuu mo le afa masina i se nofoaga malulu (5 i le 10 tikeri). O lenei mea o le a faʻatagaina ai meaʻai e pasi atu i totonu o le pusa mai le eletise. Ona tatau ai lea ona aveese lau lau.

Winter calla storage

I le vaitau ogatotonu, e le mafai e taulati ona malulu i le laufanua. E tatau ona aveeseina laʻau mate ma eli aʻe fatu. E mulumulu ma fufulu mama mo le afa itula i se vaifofo o le manganese potassium. Ona toe fai lea, e tatau ona fufulu ma faʻapipiʻi fatu i se mea pogisa seʻia latou matutu. A uma ona tuʻuina fatu i ato pepa ma teuina i se mea malulu, mo se faʻataʻitaʻiga, i pusa fualaʻau i totonu o le pusaaisa.

E tatau ona teu i totonu o se nofoaga lelei mo le teu, ae mafai foi ona teuina e pei ole fatu. Ae ui i lea, e tatau lava ona vele muamua ma aveeseina le lau. E manaʻomia lou siaki tasi i le vaiaso pe faʻapefea ona lagona e le mea totō mea totō. O lea la, afai e maualuga tele le vevela, o le a amata ona faʻagogo, ma i le faʻateleina o le manogi, o le pala e ono oʻo mai.

O le faʻatoʻaga o le fale mo se taimi e malolo ai, e pei o se tulafono, e tuʻuina i se pusa. E tuʻuina atu i se vaʻa malulu poʻo se faapaologa. I le tulaga pe afai o le pala e faapitoa lava ona le maua le taimi o totoe, e faʻaosofia ai lona alualu i luma, e mafua ai ona leai se fuga.