O le togalaau

Laʻau tele o le pulu lipano: faʻamatalaga, tausiga ma le faʻatoʻaga

O le laʻau faʻasalalau faʻalelei e mitamita i nofoaga i vaega fefiloi, aemaise lava i le faʻatasi ai ma le totoina o conifers ma laau laʻau. E le gata i lea, o ona lau laʻau, e pei o laʻau rhubarb, e fetaui lelei ma mea toto na toto i luga o pupuni ma i luga o auvai o tino vai. I lalo ifo o le ae maua ai se ata ma se faʻamatalaga o mea manogi, ma ia aʻoaʻoina pe mafai faapefea ona tupu mai fatu ma vaega o rhizomes.

O le a le foliga o le pulu lipano: ata ma faʻamatalaga

O Badan o se lauiloa faʻatasi ma se laumei mafiafia, toetoe lava latalata i le laina ma le paʻu lanu paʻepaʻe, e laulauina e le autumn. Pink fugalaau o se laau o le pulu lipano e tusa ai ma le faamatalaga e talitutusa ma logo, ua aoina i le pito i luga o pito maualalo i totonu o mea eleelea. O le fua o se atigipusa ma le tele o fatu laʻitiiti laiti. Laʻau maualuga 25-40 cm.

E fuga mai ia Me. O loʻo faʻagasolo atu le faʻaogaina o aʻafiaga i le tala o le lanu uliuli. Laʻau lanu susulu susulu e taofi lo latou teuteu seia oo i le faaiuga o le vaitau tuputupu ae ma e oo lava i le lanumeamata i lalo o le kiona.

O le mea sili lava i totonu o togalaau e tupu ai le manogi manogi. E fuga mai ia Aperila-Me ma fugalaau lanu piniki e fausia ai pulumu pala. O lona lanu violē e maua ai fuga lalac pua.


O le frangipani e saʻo lona sao.



Faatasi ai ma paluga o mea manogi e iai laau totő ma lanumumu lanumumu-mumu, paepae ma se lanu piniki ma le lilac liuliu.

I le avea ai o se mea teuteu, e mafai ona totoina le mea manogi e avea o ni vaega toalaiti i totonu o le mutia, i luga o se mauga mauga, e lata ane i se vaituloto.

I totonu o se togalaau malulu o se totoa o se laau manaia mo se tuaoi. E lagona e sili ona latalata i vaomatua, i lalo o laau i le pito i matu o le pale.

Vaavaai i le pupuni i le ata oi lalo:


Tuputupuina o se laau lauiloa o le pulu lipano

Malamalama, susu susu, suamalie o loʻo lelei le eleele e sili ona fetaui mo le totoina o laau vao. E le taliaina e le laau le le lava o le susu, ae o nofoaga maualalo maualalo e maua ai le vai mama mo mea manogi e le talafeagai. E mafai ona tupu i le la ma lalo o le paolo, ae e atiaʻe lelei i nofoaga ma sina malulu.

Badan e mafai ona faʻalauteleina i fatu ma vegetatively. O fatu e le manaʻomia le faʻamalosi, ae i le taimi o le taumalulu taumalulu, o fualaau e sili atu ona lelei ma e tele, ao le tautotogo latou te aliali mai pe a maeʻa le masina ma, e pei o se tulafono, e faʻamavaeina. O aʻafiaga o fatu e tumau pea mo le tolu tausaga, ae o loʻo i ai nei i le tausaga lona lua ua faʻaititia.

O lanu laiti e laiti tele, o laau toto e tutupu malie, e faia i le tausaga muamua se tamai rosette o le 4-5 laulaʻau ma laulaʻau maaleale. I le tausaga muamua, e tatau ona veleina moega ma vaovao ina ia le malemo vao vao laiti. E oʻo atu i le faaiuga o le tausaga muamua poʻo le lona lua e mafai ona faʻaosoina.

Pe a tupu le pulu lipano ma le tausia o le laau, aua nei galo e ufiufi ia laau toto ma se apa o lau vevela mo le taumalulu. O tulaga taʻitasi o aganuu e tupu naʻo le tolu tausaga, ma o le tele o fugalaau e tupu i le lona fa.

E sili atu ona faigofie le faateleina o le pulu lipano e vaega o rhizomes, lea e totoina i se mamao e 30-40 cm. I se tasi nofoaga, e mafai ona ola le mea manogi mo se taimi umi, e oʻo atu i le 10 tausaga pe sili atu.