Laʻau

Pandanus - pulupulu paleni

O le genus Pandanus (Pandanus Parkinson.) E tusa ma le 600 ituaiga laau o le aiga pandanus e ola i nofoaga o tropical o le Old World.

O le igoa o le ituaiga e sau mai le igoa a le Malay i lenei fale.

Pandanus, poo Pandanus (lat.Pandanus) - o se ituaiga o laau o le aiga o Pandanova.

Laʻau faʻamalosi poʻo vao; lala na puipuia, e oo atu i le 9 mita le maualuga. O laulaʻau e laina laina poʻo se mea e leai se mea e tasi, faʻapipiʻiina, ma le manava, faʻamaʻi i le pito i tua, e tolu laina eletise eleʻele (faʻasalalau - o lona uiga o le igoa lona lua o le laau o se pipi faatautau). Fugalaau i vao mafiafia o sana. I le aganuu, e seasea tupu. Vaovao ma aʻa malolosi (pe a oʻo le aʻa i le eleele ma ola i totonu, o le vaega pito i lalo o le ogalaau e amata ona mate i aʻa, ma o le mea lea e maualuga ai le laau i luga ae o le palapala ma e taoto i luga o aʻa ua taua o aʻa) - P. furssus Roxb.

Mo se tasi e alofa i laau faʻamalosi e ola vave, e sili ona fetaui lelei le pandanus.. O le pandanus e masani ona fenumiai ma papalua ma dracaenas, talu ai e tutusa i nisi o auala ia i laua uma. I le matua, o le pandanus e foliga mai o se pama pepelo e tusa ma le senetimita senetimita, faatasi ai ma ni laulaau uumi, laʻau faʻamalosi ma i luga o se ogalaau e foliga mai o se uila e fetaui ma laupepa laititi o loʻo i ai i luga. I le tele o ituaiga o pandanus, o pito o laulaʻau ma le ogatotonu o loʻo i lalo o loʻo ufiufi i ni malosi malolosi, e tatau ona amanaia pe a maua se laau.

O le Pandanus o se laau lelei mo potu tetele ma faleoloa. E manaʻomia ai le tele o avanoa ma e ese le mataʻutia o se mea e tasi.


© Ozjimbob

Faʻapitoa

Luga: E sili i potu mafanafana ma le vevela e tusa ma le 20 ° C, taumalulu aupito itiiti o le 16 ° C.

Malamalama: Pandanus e fiafia i se nofoaga pupula ma malamalama manino ma le puipuiga mai le la susulu.

Faʻatau: Le talafeagai i le tautotogo ma le taumafanafana - e tatau ona faʻamago le eleele, o lona uiga. fafaga pe a ma le aso, mai le faʻafefe o le tautotogo e faʻaitiitia i le lua taimi i le vaiaso. Pandanus e le taliaina le tele o vai, aemaise lava i le taumalulu, i taimi o taotoga.

Fertilizing fertilization faʻamalosi vai mo 'aiga i totonu mai Mati ia Aukuso i le lua vaiaso.

Faʻamamaga o le ea: Faʻaauau le faʻaleleia, e ui lava o mea faʻalavelave e faʻafefe ai le ea malulu.

Suiga: O laau talavou e totoina i tausaga taʻitasi, tagata matutua - i le lua tausaga i le tautotogo. Soʻo - 1 le vaega o le eleele masima, 1 le vaega o le peat, 1 le laʻau lau, 1 le vaega humus ma le 1 vaega le oneone. Lelei lelei alavai.

Faʻafouina: Pe a fesoʻotaʻi faʻatasi ma o latou lālā, o le aʻafiaga e sili atu le faigata, o le mea lea o aʻafiaga o mea faʻaola e pei o le heteroauxin e sili ona lelei.

Tausiga

O le pandanus o se laau e le lelei, ma e le faigata ona tupu e tusa lava pe amataina e tagata e fiafia ile vaomatua i totonu. E sili ona lagona i se mea susulu po o se mea malulu paʻu. Lelei mo le tuʻuina atu o ni faamalama ma se faʻaaliga i sisifo poʻo sasaʻe. I le taumafanafana, i luga o faamalama o le itu i saute, e tatau ona malulu le laau mai le 11 i le 17 itula. Atonu o le a leai se malamalama o le la, ae le o se taimi umi. Faatasi ai ma le le lava o le malamalama, o laulaau ua leai se malosi ma punou. I fesuiaiga o pepa ma le leai o se malamalama, ua leiloloa le lanu muamua o lau.

I le taumafanafana, e mafai ona ave i totonu o le ea, ae tatau ona puipuia mai le susulu o le la, mai le timu ma le tusi. Afai e te le maua le avanoa e tuʻuina ai laau i fafo i le taumafanafana, ona tatau lea ona e faʻavavevave le potu.

I le taumalulu-taumalulu, e manaʻomia le faʻamalamalama lelei, i le taimi lea e le manaʻomia ai le ufiufi. E mafai ona e faia se moli faʻaopoopo e faʻaaoga ai moli mumulu mo lenei, tuʻuina i luga o le laau i se mamao o le 60-70 cm, mo le itiiti ifo ma le 8 itula i le aso. I le taumalulu-tau malulu, e tatau foi ona faʻamalosi le potu, ae tatau ona aloese mai faʻataʻitaʻiga. Mo le puipuia o le tasi itu itu, e fautuaina e toe faʻapipiʻi pea le fagu.

Pandanus toleni lelei le vevela o le vevela. Mo se laau, o le eseesega i le taumalulu ma le vevela o le vevela e le taua. Pandanus fiafia i vaitau uma o le vevela e le o lalo ifo o le 15 ° C, o le sili ona lelei - i le lautele o le 19-25 ° C.

I le tau mafanafana, o le pandanus e matua malulu, i le va o vai e tatau ona faʻamamago le pito i luga o le meaʻai. Aua nei faatagaina le magoina o se coma. O se taunuuga lelei e maua mai e ala i le faʻavaivai i lalo ma le mafanafana (e oʻo i le 35 ° C) vai. A maeʻa le afa itula pe a uma le suāsusu, e tatau ona liligi le tele o vai mai le apa. I le tautotogo ma le taumalulu, faʻafeusuai le pandanus e faʻalelei pe faʻatapulaʻa, e faalagolago ile faiga o le vevela, faʻafefe i le lua i le tolu aso pe a maeʻa le pito i luga ole palapala. O le vai e faʻaaogaina mo le faʻaleleia o le vai e faʻamalūlū ma faʻamalieina, lua i le tolu tikeri i luga aʻe o le vevela o le potu. A faʻamaligiina i le vai i le vevela o le 18 ° C poʻo lalo ifo, e ono maʻi le fale.

E tumau le maualuga o le suavai. E le fautuaina le pandanus mo le susunuina, faapea foi ma le fufuluina, e pei ona mafai e le vai ona ulu atu i totonu o le laʻau, lea e mafua ai le pala o le ala. Ina ia faʻaleleia le susu, e mafai ona tuʻuina le laau i luga o se paʻu i luga o le masi susu, faʻalautele le gaʻo po o maa. I lenei tulaga, o le pito i lalo o le ulo e le tatau ona paʻi i le vai.

E tatau ona aveese le pefu mai laulaʻau ma se mea paʻu laitiiti (e pei o le vai e le tolotolo pe a tipi ese mai ai), solo ese mai le pito i lalo o le laulaʻau i le pito i luga, talu ai o laʻau pandanus o loo i ai ni laau i luga o le laulaau. O lenei faiga e sili ona faia i totigilima.

O le laau e fuga aʻa (aʻafia), e le mafai ona tipi ma aveese. Ina ia puipuia i latou mai le faʻamamago, e mafai ona e ufiufi aʻa ma se vaega o le ogalaau ma moa susu po o peʻa, ma faʻamalosolo taimi. O nei mea tutupu e taua tele i le taumafanafana. I totonu o le fale, o le faʻaaogaina o aʻa (air) aʻa e seasea ona maua, ona o le maualalo o le timuga. O le mea lea, o le laau e le mafai ona tetee i tausaga. I le maualalo maualalo o le lauʻeleʻele, e faʻamago ai le lauulu o lau.

E manaomia e le laau le faʻamagoaina i fugalaau fugalaau mai ia Mati ia Aokuso, pe vaiaso pe lua vaiaso. I le autumn ma le taumalulu, e le sili atu ma le 1 taimi i le masina e fai ai lavalava.

O le gaoioi e faia e pei ona tatau ai pe a ufiufi aʻa i se paʻu omea. Talavou - i tausaga uma, tagata matutua - 2-3 tausaga uma. Talu ai o le pandanus e iai ona aʻa, e fautuaina e toe faʻafefeteina (e aunoa ma le faʻaumatia o le eleele).

O le sui o le (ma le Ph e tusa ma le 6) e pei o nei: faʻafefete, eleele laʻau, humus ma oneone i tutusa tutusa. Mo faʻataʻitaʻiga e sili atu i le 5 tausaga, ua saunia se mea sili atu.

E fufulu ipu, o le alavai i totonu o le ulo e tatau ona le itiiti ifo ma le tasi vaetolu o le ulo. A oʻo i le gaosiga, e le o tanumia i lalo le aʻa, e ui lava i le i ai o aʻa aisa, ua totoina i totonu o se fagu fou i le tulaga e tasi e pei ona masani ona tupu. A o le totoina o meaʻai i totonu o pusa tetele (atigipusa, pusa), o le aofaʻi o le eleele eleʻele ua faateleina i le 3 vaega. E le manaʻomia e laau o Kadok le faʻafetauina, na o se faʻaopoopoga faaletausaga o se vaega fou o le lalolagi e manaʻomia.

Aʻo leʻi faʻataunuʻuina poʻo le faʻavasegaga, ua fautuaina ina ia faʻaputuina le vao tuitui "i se fusi" ma nonoa.

Tofiga

Faʻapenaina e fatu, vaevaega o vao, tipi.

O nisi ituaiga o meaola e faʻaleleia e fatu.. O fatu, e aunoa ma le saoloto mai le fausiaina, e totoina vave lava pe a uma le seleselega. Tui fatu i le paluga o laupepa oneone ma le oneone po o le peat ma le oneone (1: 1). Ufiufi laau i se pusa tioata po o se pusa palasitika, ia faatumauina se vevela o le 25 ° C, faʻaauau pea ona mumu ma faʻaauau pea ona faʻaleleia. Pe a faʻaaogaina le faʻaogaina o mini-greenhouses ma le faʻaititia o le mafanafana, e vave tele le faʻamaina o fatu. E foliga mai i ni vaega pe a uma le 2-4 vaiaso. I le oʻo atu i fualaau e lua laulaʻau, e totō taʻitasi i totonu o ipu e tumu i paluga eleele mai vaega tutusa o turf, fanua laupepa ma oneone.

Pe a faʻasalalauina e ala i le tipi, e seleseleina mai taamilosaga. E selesele le 20 cm le umi ile seleni, talu ai o aʻa laiti e foliga leaga. Tuu vaega o loʻo sosolo i le pefu ma paʻu. A maeʻa lenei mea, ona totoina lea o laʻau i se paluga o le eleele mai vaega tutusa o fanua o peat ma oneone. Ufiufi i se pulou tioata po o se taga palasitika paʻepaʻe. Faʻaauau pea le vevela o le 25-28 ° C, faʻapipiʻi ma faʻaauau ona faʻaauau. Tafaʻavaeina i le 1.5-2 masina. A faʻaaogaina aʻafiaga o aʻa ma mini-greenhouses, o le aʻafiaga e vave tele.

O le pandanus ua faʻatautaia ma le manuia e le tama teine, e foliga mai i ni fuainumera tele i luga o se tamaʻi tagata matutua i lalo o le ogalaau ma i tua o laʻau. O le tama teine ​​o le vavao ua vavae ese mai le tina pe a latou oʻo i le umi pe a ma le 20 cm ma ua i ai aʻa. Ina ia faʻaleleia le tuputupu aʻe oo latou aʻa, o le pito i lalo o le tama teine ​​e afaina tele i le sphagnum (e mafai ona e faʻapipiʻi le pu); o le galu e masani lava ma na o sina susu itiiti mai se mea manogi (Epin e mafai ona faaopoopo i le vai). O le taimi aupito sili ona lelei mo le faʻaleleia o laau o le ogatotonu o le tautotogo. Oti ese ni laʻau e tatau ona faʻamago mo le aso e tasi ma toto i totonu o koneteina, i le pito i lalo o le alavai faʻavaivai (1.5-2 cm) mai le fusi ma le oneone laititi, ona tuʻuina lea o le 6-7 cm o le vavao ma le laulau (3-4 cm) o le mulumulu oneone. O pipi e totoina i le loloto o le 2 cm, faʻapipiʻi lelei, fufui tele ma ufiufi i le tioata. E tatau ona tausia lelei le suavai i taimi uma. Faaaoga le faʻaititia o le mafanafana (vevela o le eleele e le tatau ona laʻititi i le 22 ° C). E i fafo atu o le 1-1.5 masina le faʻaaogaina o fafo. Mo aʻafiaga, e mafai ona e faʻaaogaina ni popo.

A maeʻa le lua masina, ona tatau lea ona faʻavasegaina i totonu o le ipu ma le paluga e aofia ai vaega e tolu o le laʻau, lua vaega o eleele masima ma le tasi vaega o le oneone.


© KENPEI

Meaola

Pandanus Veitch poo Vicha (Pandanus veitchii) Synonym: P. i lalo o le (Pandanus tectorius Parkinson.). Homeland - Southeast Asia. O se laau toto e pei o se laau e pupuu ma aʻa aisa-e lagolagoina le faalauteleina mai - (i luga o le taimi, ua mate le vaega pito i lalo o le ogalaau, ma o le laau e faalagolago i luga o aʻa).

O lau o loʻo faʻapipiʻi i luga o le ogalaau, faʻapipiʻi faʻatusatusa e pei o taʻavale, faʻataʻaliʻoliʻo le tasi i le isi ma o latou faʻavae, 60-90 cm le umi, 5-8 cm lautele, paʻu, lanumeamata i le ogatotonu, valiina i ni lanu paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe lautele i le pito. O pito o le laʻau o loʻo nofo i luga o mea mama mafiafia ma faʻamafanafana. E fesuisuiaʻi i potu e seasea ona tupu. I lalo o tulaga lelei o le potu, e mafai ona oʻo atu i le 1.5 m i le 10 tausaga.

O ituaiga eseese eseese e masani ona faʻaaoga i aganuu.

Pandanus e faʻaaoga (Pandanus e faʻaaoga) O se laau tele, i tulaga masani, o laau e oo i le 20 mita le maualuga, i totonu o nofoaga puipuia o lona tele e sili atu ona talafeagai (2-3 m). Old plant plant after the formation of inflorescences; i le aganuu, e seasea pe leai i le paranesi uma. O laulaau e tutusa foliga, 1-1.5 mita le umi ma 5-10 cm le lautele, faʻamalosi, tuusao tuusaʻo, lanu meamata, laʻau mumu lanu vavalalata i pito o lau lau lauulu, o loʻo nofo foi le taʻele i vao tuitui.

Pandanus Sanderi (Pandanus sanderi). E tupu i le vaomatua o vaomatua o le Malay Archiplago (atonu i le motu o Timor).

O le pusa e puupuu. Lafoaʻi e oo atu i le 80 cm le umi ma le 5 cm le lautele, faʻamalo i le pito i lalo, pouliuli lanumeamata, faʻamaʻi lanu samasama lanu samasama.

Pandanus o loʻo natia (Pandanus tectorius). Laʻau, i lalo o le natura masani, faʻatupulaia e oʻo i le 3-4 mita le maualuga, faʻalaina, ma aʻa aʻa. O aʻa malolosi e fausia i le vaega pito i lalo o le aʻa e tupu aʻe i le mea e sui ai, o le ogalaau i lalo ifo o le nofoaga o latou alagaupapa, ma o le laau e taoto i luga o nei aʻa. O laulaʻau o laina, o loʻo i ai se anisophyllia manino (tele laulaʻau lapopoa), o le apex e matua vavalalata, ma lanu papaʻe paʻepaʻe. Fualaau suamalie suamalie ma se manogi matagofie, samasama, moli, mumu.


© David.Monniaux

O aʻafiaga ono tutupu

O lau lanu enaena lanu enaena e mafua mai i le ea malulu. Pandanusi, e ui lava latou te le manaʻomia le faʻaleleia soo, ae afai ei ai le mafanafana o le fale, e tatau ona e susuina le ea. Atonu e mafua mai i le le lava o meaʻai, talu ai o le pandanus o se faʻavavevaveina o laau toto, o laʻei masani luga i le tautotogo ma le taumafanafana e talafeagai. Masalo o le leai o le susu i le mea e fai ai le mea: o le magoina o se siama eleʻele e le taliaina, o le eleele e tatau ona susu.

Lea lafoaʻi a latou fesuiaiga, ma o laulaau fou e le tetele - ona o le leai o se malamalama. Pandanus e le fiafia i le susulu o le la, ae o le nofoaga mo ia e tatau ona susulu, ae maise lava i le taumalulu.

O laʻau e mama, toetoe lava a paʻepaʻe ona o le tele o moli, maualuga o le calcium i totonu o le palapala ma faʻavaivai i le vai malosi.

Faʻasaina: siaki, mealybug, apogaleveleve mite.


© Xemenendura

Faatali mo au faʻamatalaga!