Laʻau

Totoina ma le tausia lelei masani: faʻamatalaga, ata o le pa

Faatasi ai ma laau teuteu, e masani ona tu i fafo, o se laau toto laau toto e ola e oo i le 5 mita le umi. O le tele o taimi, e iai lona pale lautele ma le tutusa. Ae ui i lea, o ia o le na te tuʻuina atu le togavao ma le manaia, talu ai e matua mataga ma faia e lala tetele. Mo na tagata fai togalaau e mananao e sui a latou fuafuaga, o le mea masani o le tasi lea o filifiliga matagofie. Ma ia tupu lenei laau i luga o le malosi e oo lava i le amataga o tagata nofoa mafanafana.

Ligustrum vulgare - faʻapitoa masani

Ua i ai i le amataga o le taumafanafana, o fugalaau e aliali mai i luga o le pusi, lea e ofoina mai ma se foliga manaia seia oo i le faaiuga o Iulai. Ia Setema, o fua e amata ona vevelapeitaʻi o latou oona. La latou gafatia e tumau i luga o lala seʻia oʻo i le muamua o le kiona e mafai ai e oe ona faatumauina le matagofie o le togavao. O fugalaau ei ai le manogi manogi; o faʻalavelave tutupu mai ia i latou e maua ai le lanu. O pusi o tagata masani e iai ni vali lanu uliuli ma se faʻalelei. E tele lau laʻau ola i luga o lenei laau, lea, faatasi ai ma le amataga o le tautoulu, suia ai la latou lanu muamua i le samasama-lanumeamata.

O le masani ai o se tasi o laau sili ona masani ona faʻaaogaina e le tele o tagata e faia ata. I le faʻamuamua, o lenei ogalaau e mafai ona manatu e le lelei, talu ai e mafai ona tupu i luga o soʻo se eleele, sei vagana ai vaega ia o loʻo i ai i totonu o peʻa. O le faʻaleleia o se laufanua e faapalepale laufanua, o lea e mafai ai ona faaitiitia le faʻafefe. E faʻaalia e le faʻamasino ona uiga matagofie e pei o se pa puipui, ma o lenei mea e mafai ona mafai ona mafai ona mafai ona faigofie ona faʻatagaina le teuteuina.

E masani ona masani o se fualaau malulu malulu, lea e mafai ona faigofie ona faʻafetaui le fesuiaiga o le vevela i totonu - 30 tikeri. Ona o lenei mea, o fausaga o ituaiga eseese ua foafoaina mai ai - polo, pyramids, meainu ma isi mea teuteu i togalaau ma paka.

O lenei laau afu e mafai ona foliga matagofie i taimi uma pe afai e mulimulitaʻia tulafono uma pe a totoina ma tausia. E taua tele le faia o mea uma i se tulaga masani.

E faʻapefea ona tausi?

Le faia o ni tulaga mafanafana mo le aʻa o le mea masani masani ma tuʻuina atu i le ea, e tatau lava i taimi uma i le vaitau tuputupu aʻe feaveai le palapala. E tatau ona mafaufau i ai ao leʻi oʻo i le taumafanafana. I le taimi nei, o tulaga aupito sili ona lelei mo sea ituaiga taotoga ua faia: o le eleele o loʻo i ai le tele o le susu ma maua ai le mafanafana lelei.

E sili atu le ola masani o tagata matutua i nofoaga lelei. E ui o le a le o se mea sese le tuu o ia i totonu o le paolo. E le manaʻomia e se tagata faʻapitoa le tausiga, ae e manaʻomia ona e teuina i taimi uma.

E faʻapefea ona teuteuina le masani masani?

O se ata o le vao o loʻo faʻaalia uma lona matagofie, e ui i lea, e mafai ona foliga mai na o le tausiga talafeagai, lea e aofia ai le teuteuina masani.

O le faʻaleleia o le totoga e naʻo le lelei mo ia, aua e mafai ai e oe ona fausia se pale paleni ma afifi. O le mea lea, i mataupu pe a talafeagai fatuina tuaoi poʻo puipui, e filifilia e tagata atamamai le faʻauiga o tagata masani.

  • e sili ona lelei le tipiina o le laau i le afiafi, pe a uma ona fautuaina e ufiufi le laau ma se ie susū. O le aso e sosoo ai o le taeao e mafai ona aveese. O se auala talitutusa e faatelevave faamalolo manuʻa;
  • lapisi teuteu e fautuaina ia Me ma Aokuso. A o faagasolo lenei faiga, e tatau ona aveese le tipi lona tolu o le umi;
  • E faasaina le tipiina o le laau i le taimi o fuga.

I le tele o taimi, pe a oʻo i le taumalulu e matua matautia lava, o timu e afaina i gutu malulu, lea e mafai ona malolo ai le auʻau o laau. Ae peitai, e le o se mafuaʻaga o le fiafia, aua talu ai le taimi o le tautotogo e faʻamaeʻaina vaega uma ua faaleagaina e mafai ona faigofie ona aveese.

Faʻasaʻo Tulafono

O le maualuga o le susu i luga o vao laiti. Faʻatonuina o le vai pe a ma le lima taimi i se vaitau. O lea la, e le o iai le vai i le togavao, e tatau ona tausisia le polokalame o loʻo taua i lalo pe a faʻafefeteina - 35-50 lita i le 1 sq. m. O le mea sili ona lelei uma e tali atu i le fafagaina, pe afai e seasea faia, ae tele. E taua tele le faʻamamaina o le eleele i le nofoaga o le vaomatua i le laina 50 cm.

E tatau ona ou fafaga?

I le amataga o le tautotogo, e tatau ona e filifilia se aso mo laei foliar. E fautuaina e fai lenei mea aʻo leʻi amataina le matala, aʻo le vevela e tatau ona teuina ile tusa ma le 5 tikeri le vevela. Faatumu mea e manaomia mo laau toto vailaʻau faʻasaʻo faʻaoʻo. O le aoga lelei o lenei taotoga e faʻaalia i le mea moni o loʻo puipuia ai le meaola mai meaola faʻamaʻi na faʻataunuʻuina. Ina ia saunia le vaifofo, e tatau ona e ave le 0.5 kilokalama o le suauu ma faʻaitiitia i le 10 lita o vai. O se taunuuga o lenei togafitiga, o le a maua ai e le faʻamamā le vevela e manaʻomia.

E mafai foi ona faʻaaogaina laupega o aʻa i lenei laau. E faia foi lenei mea ao lei amataina le paʻu. O lenei mea o le a manaʻomia ai se vaega itiiti o le faʻamalaʻau granular, lea e tatau ona faʻafefe i le lava voluma o vai. O le vaifofo sauniuni o le Uurea e faʻafeinuina i laau toto. Fafagaina e mafai ona faia i le tautoulu: i le taimi lenei o le tausaga, faʻapipiʻi faʻamaʻi paluga i le eleele, lea o le a fesoasoani i le totoina ma le itiiti ifo o tupe gau i le taumalulu.

O a laupepa i laulaau?

I le faagasologa o le tuputupu ae o le tagata fai togalaau masani e mafai ona vaʻai i lauulu lanumeamata pe lauulu i laulaau. E saʻo lena mea faailoga o le eletise palapala. E mafai ona e faʻasaʻo le tulaga e ala i le faaopoopoina o le lime i le palapala. Mo le faia o lenei mea, faʻasalalauina le lime faʻafefete i luga o le eleele ma se fasi mea manifinifi. E le o toe umi ae e matauina o le a leai se mea e maua mai i luga o laulaau.

O se vailaau lelei e toe faʻafoisia ai le eletise palapala i se tulaga masani o le falaoamata o le dolomite. I le taimi lava e tasi, o le eleele ua faʻamaoaigaina ma o le elemene e manaʻomia. O lenei fuālaʻau e masani ona faʻaaogaina e le au fai togalaau, aua e oʻo lava i le tele o tausaga e leiloa ai ona uiga ma i le taimi e tasi e le taugata.

O a mea e tatau ona e iloa pe a tulaʻi?

Muamua, e tatau i le tagata fai togalaau ona filifili pe o fea o le a toto ai lenei laau. O le mea pito sili ona talafeagai mo tagata masani o le vaʻaia lelei. Afai o se nofoaga mo le totoina o laau toto e filifilia i tafatafa o fale mautu, ona tatau ai lea tutū i le 100 cm mai ia i latou. Ona e le maua ai lea o ni faafitauli faapitoa pe a oo mai le taimi e teu ai vao.

Sauniuniga

Afai e te manaʻo e maua se elemene teuteu o le faʻasologa o laufanua i luga o lau 'upega tafaʻilagi, ona e muamua saunia lea o le saite mo le totoina. Ia mautinoa e eli le eleele i le loloto o le 20-30 cm, pe a fai e faia ai se pu. Pe a fuafua le tele, e tatau ona manatuaina o lona loloto e tatau ona tusa ma le 30 cm le maualuga nai lo le aʻa o le vao.

Ia mautinoa e totō le lua lelei ae lei totoina. Pe a oʻo uma le susu i se mataua, e tumu i le paluga ua saunia mai le fanua togalaau ma le faapalagaaveina i le aofaiga tutusa. I le taimi o le faatofuina o laau, e taua le aʻa i aʻa.

Togalaau Tausi

I le maeʻa ona totoina o le togavao, o le a oʻo mai le taimi e mafai ai ona e amata faia ni gaoioiga mo le tausiga o le pipi. Faatasi ai ma mea e ave i ai le faamuamua, e taua le faailogaina o le uluai teuteuina. E faafetai ia te ia o le a maua e le laau le paleni talafeagai o le pale. Ina ia mautinoa o le teuteuga teuteu o tagata masani e mafai ona ala i le tipiina o lala i le tasi vae tolu o le uumi.

E ono mafai ona faateleina le avanoa o le ola o le vao na saunia e faapea i le tolu vaiaso talu ona totoina le togalaau tausia le palapala susu.

  • pe a toto le laau ma amata ona ola, o le suavai e faatapulaaina;
  • e tatau ona faia mulimuli ane i le na o taimi o le oge;
  • e talafeagai le ufiufi o le aʻa aʻa i se mulch layer of 1-2 cm.

Fale puipui

O le masani ai o se laau lauiloa, lea e faʻaaogaina e fausia ai puipui. E le gata i lea, e mafai ona e faʻaaogaina lenei manatu i ou lava oe pe aofia ai ni tagata tomai faapitoa i le galuega. Faatasi ai ma le fesoasoani a lenei laau toto, e masani lava ona faʻatinoina le faʻaogaina o fanua ma fausia ai pa. Ae ina ia mafai ai e le sui ona avea ma teuteuga mataʻina o le teritori, o le a talafeagai le tuuina atu o mea tausimai ma le tausiga talafeagai.

E tusa lava pe e te totoina se tamai laau i se nofoaga filifilia, e tatau fuafua le laina o le faasologa i le lumanaʻi. O le auala sili ona faigofie e fai ai lenei mea o loʻo i ai se maea. O le faia o lenei mea, e tosoina tutusa ma le uali eliina, pe a fuafua e totoina vao o mea masani masani. E le sili atu le latalata i le 40 cm mai laau toto. O se mea masani e totoina i le fesuisuiaʻi, o lea e liliu ai le vaega o le vao i itu eseese. A maeʻa ona totōina, e tatau ona faʻafefeteina fualaau seia faʻamago le susu.

Pests ma faʻamaʻi

E ui lava i mea teuteu uma o mea masani, e pei lava o isi laau totō, e ono aʻafia i meaola faʻamaʻi eseese, lea e ono faʻafefe ai le tele o fai togalaau. Ae peitai, afai o le totoina ma le tausiga e faia e tusa ai ma tulafono, ona mafai lea ona faaitiitia le tulaga lamatia mo le togavao. O ituaiga nei o tagata masani e masani ona lagona le fiafia pe a tutupu aʻe i nofoaga ma tulaga leaga.

I le taimi lava e tasi, e manaʻomia le tagata fai togalaau ina ia faia ni metotia talafeagai ina ia mafai ai e le laau faʻapitoa le taulimaina o pepe.

  • faatasi ai ma le amataga o le taumafanafana, e tatau ai ona fuafua vaega o le tele o le tuputupu ae ma aveeseina;
  • ia mautinoa e teu pupu na i le itu taumatau i le puipui;
  • e tatau ona faʻamaeʻa taʻitasi lauulu lauulu ma faʻamalolo ma togafitiga. I lenei tulaga, o le a le mafai e le gata ona tausisia le saʻo o foliga o le pale, ae ia faateleina ai foi le tetee o le laau i fungal.

Ituaiga o mea faamama

I aso nei, e sili atu ma le 20 ituaiga masani masani e masani ona faʻaaogaina i mamanu. O nei vao toto e ola i foliga o laau afu po o laau teuteu ma se pale matagofie. O fugalaau o loʻo faia i totonu o nei mea e iloga i se paleni lanu lanu, e ono aofia ai paʻepaʻe, samasama ma isi lanu. I le tautoulu, fualaau aina suamalie. O laulaʻau o le vao e fesuisuiai, o vine e susulu, o le pale e lapotopoto i le laititi.

O le tele o fai togalaau o loʻo faʻatautaia le ola faʻateleina masani e faʻamaonia le le lelei o lenei fale. Ae peitai, o le totoina ma le tausia lelei o nei laau toto i tulaga taitasi e mafai ona maua ai o latou lava uiga, ua fuafuaina e le ituaiga o palapala lea e totō ai laau. E le fautuaina le tuʻuina o vao i nofoaga e paʻu ai le susu, aua o le a vave ona latou le fiafia. O le mea e sili ona lelei mo le tuputupu aʻe o le faʻatoʻaga, o nofoaga ia e ola ai loam gaʻo ma e tele lava lau laʻau. A totoina le toto i le eleele, e taua tele ona eli.

E tusa lava pe o le a le ituaiga, o lenei laau toto o se togalaau malulu. Ae i le sauniuni mo le taumalulu e tatau ona ia ufiufi i laʻau matutu. E masani ona faʻaaogaina ituaiga o meaʻai e teuteu ai greenhouses.

Faaiuga

O le toʻatele o fai togalaau atonu na sili atu ma le tasi ona latou vaʻai i le faʻatoʻaga, e ui lava latou te leʻi masalomia e mafai ona tuʻuina atu i ai lenei fausaga matagofie. E mafua ona o le lauiloa teuteu e masani ona faʻaaogaina lenei laau i le mamanu o mea eseese, e aofia ai le puipui. O le mea lea, e masani ona maua e le gata i fale o le taumafanafana, ae i nofoaga foi o paka. E le faigata tele le totoina o se togavao, ona o le mea e le aoga, e le lelei, o le mea lea, pe afai e te amanaia mea e sili ona lelei, e oo lava i le le talafeagai o tulaga e mafai ona tupu ma e masani ona fiafia i ona fua.

Faʻatoʻa toto