Laʻau

Matou te ola i fatu lanu mumu maloloina i la matou 'upega tafaʻilagi

Faatasi ai ma ituaiga eseese o pi e tofo ai, o le foliga o le vao ma le tauau, e tu i luga o ituaiga lanu mumu. O ona fatu, ona o le lanu lanu, ua i ai meatotino ua faaleleia e anthocyanini. O le mea lea, o aoga o le 'aiina o pi pi mumu e manaʻomia ai se suʻesuʻega ese. I le taimi muamua, sa faʻaaogaina se malolo mai Initia mo ni mea teuteu, ma e na o le tele lava taimi na latou mauaina ai lona taua.

Pipi mumu, o lona fatuga ma le gaioiga

O le aoga o oloa e fuaina i lo latou malosi, o mea o loʻo i totonu o minerale, vitamini ma vailaʻau faʻamalosi. E masani lava ona i ai ni elemene malolosi, ae latou te avea o ni mea e faʻaaogaina mo gaioiga eletene i totonu o le tino. I luga o le malosiaga na maua mai le gaosia o meaʻai, o loʻo i ai se lalolagi ola, ma e le o se tagata faʻapitoa.

O le malosi tele o le malosi o se oloa lea o lona tau e masani lava ona fuaina i le calories, pe o le a le malosi o le a faʻasaʻoloto pe a vaeluaina mai le 100 g. O pini e aofia ai:

  • polotini - 21 g po o le 84 kcal;
  • gaʻo - 2 g pe 18 kcal;
  • carbohydrates - 47 g po o le 188 kcal.

O le fua faatatau o pi pi e 28% / 6% / 63%.

Ae o gaʻo i totonu o lenei tuufaatasiga e tele lava ina faʻatusalia i fiber, lea e faʻagesegese lemu, faʻagesegese le suiga o le suka i totonu o le toto ma e aoga tele i le maʻisuka. O le kalori o le oloa e 298 kcal. E ui lava i le maualuga maualuga, o pini e manatu o se meaʻai fua.

Pipi mumu e mafai ona avea ma cereal ma siliki. E le gata i lea, o le saito o le saito e sili atu ona paʻu nai lo le eseesega o le ituaiga o oloa. O ituaiga pi pi pi e masani lava ona mumu pe fugalaau lanumoana ma lanu lanu i le taimi o le tuputupu ae.

O le aoga aoga e fai ma sui o se vaega o vitamini B, lea e lelei ai B1,2,6, A, E, PP. Tuʻu atu i pi ma ascorbic acid.

O minerale taua - potassium, magnesium, sulfur, copper, galuega zinc i vaega uma o le tino. Amino acids - arginine, methionine, tyrosine ma le lysine e faʻamalosia ai le faʻavaeina o toto ma vaʻa toto, faʻapea foi ma le fatu o le fatu.

O faʻamanuiaga ma mea leaga o pi pi

O se oloa e maua i mea amino ma vitamini ma faʻaaoga masani e puipuia ai le tino mai le tele o faafitauli:

  • faamalosia le puipuiga ma le malosi o le tino i faamaʻi pipisi;
  • o gaioiga o le tino ma le aveeseina o otaota mai le gaosiga o le tino ma le taloina o le auala e faatelevaveina;
  • o le galuega o le loto ua faamalosia, o le vaivai o toto toto ua faateleina, o le tuufaatasiga o le toto ua suia mo le sili atu;
  • ua faʻamamaina le faiga o le bronchopulmonary;
  • o le galuega o le mea e gaosia ai meaʻai e masani lava ona masani.

E le tatau ona e 'ai ni pi pi. O loʻo aofia ai mea matautia e faʻamaʻiina i taimi o togafitiga faʻamafanafana. O pi lanu e manaʻomia ai le umi o kuka e faʻatusatusa i le paʻepaʻe, e manatu o le mea sili ona leaga o ituaiga uma. O pi pi e sili atu le malie, ae e mafai ona faʻaaogaina pe a maeʻa togafitiga vevela.

O vailaʻau uma o loʻo i totonu o le atigipusa lanumoana o le pi, ae e iai foʻi le malosi sili atu ma le vailaʻau B6. O fatu mumu e fautuaina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le fiber e matua taofia ai le glucose, i le taimi lava e tasi, faʻafetai i le paʻu pogisa, le malosi o le diuretic ma le faʻamalosia o meatotino o le fiva. Faʻasalaga e tatau ona faʻaaogaina i sina vaega itiiti e tagata maʻi ma matutua. O le leaga o pi pi e sili atu ona lelei mo i latou.

Mo maʻi ma gout ma tagata e le faʻaaloalo i fualaʻau fualaʻau, ua faʻaseseina ia pi. Faatasi ai ma le faʻaeteete faapitoa, e tatau ona ofoina atu ipu pipi i fafine maʻitaga ma tamaiti. O le fautuaga a tagata fai meaʻai e faatagaina oe e aofia ai pi pi mumu i la latou lisi e le silia ma le tasi i le vaiaso.

O nisi tagata ua faamalosia e lafoaia ipu o pi ma le faateleina o le gaosiga o kesi. E mafai ona aloese lenei mea pe afai e suia le vai i le tele o taimi i le taimi o le sologa lelei. Faʻapipiʻi le oloa i luga o le vevela vevela e aunoa ma le osofaʻi. Lisi sauniuni ma pi, e tatau ona e inu tele vai, lea e manaʻomia mo fiber.

O se mea taumafa e maua ai le polotini fualaau aina e taua i aso anapogi mo tagata faʻatuatua. O le fufuluina o pi ona o le tele o fiber ua paʻu mo se taimi umi, ma o le tagata anapogi na vaivai lona lagona o le matelaina. I le taimi lava e tasi, o le gasegase umi o pi e fesoasoani foi i le paʻu o le mamafa e aunoa ma se popolega.

O fualaau faʻapitoa o teuteuga ma mea faʻaleagaina o launi pia, fugalaau faʻatoʻaga ma le teuteuina o pi. fualaau faasaina ua saunia e faʻaitiitia ai le toto toto, ma faamama maʻa ma oneone. Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o le faʻaaogaina le pulea o vailaʻau faʻamaʻi mai i pi pi mumu e matautia. Aua e te mafaufau ia te oe lava. O mea uma e teuteu ai ma mea faʻaleagaina e faʻaogaina i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

Faʻaaoga lelei o pi

O le mea o loʻo iai i le vitamini E, o loʻo aʻafia ai le elasticity o le paʻu, meaola faʻamalosi, lea e tatau mo le fafagaina o le epithelium ma le i ai o le zinc i ni aofaiga tetele, e mafai ai ona e faia ni masikasi mai le pi mama pi. E sili ona aoga o maso e faʻamamaina ma faʻamamaina e faia mai fatu pi pi. O le suamati suamalie ma le suauu olive e faaopoopo i le sulu. O le paʻu mai lenei tausiga e susulu.