Laʻau

O le a le uiga o le ate?

O le tele o laau totő na sosola mai le vao i togalaau teuteu lelei. O se tasi o ituaiga e sili ona lauiloa o le tamaʻitaʻi mamalu (coppice)lea, ona o tulaga le lelei o le siosiomaga, ua lisiina i totonu o le Tusi Pulu Mumu.

Faʻamatalaga ma uiga o le Hulu Hulu

O le sui o le aiga o le buttercup o le tele o laau toto. Nofoaga - nofoaga feololo o le Northern Hemisphere. O le maualuga o le mama e le sili atu i le 15 cm, i luga o ogalaau umi o loo iai laulaau e tolu laula. O aganuu a tupulaga talavou e i ai se tamai laititi, lea e mou atu i le taimi. I luga o le pito i luga o le pito i luga o le uʻamea paleni o le paʻu o le paolo lanu enaena. Mai le sinusina o laulaau o le tausaga ua teʻa, o vaʻaiga fou e momotu i foliga o uʻamea.

Malosiaga i luga

O le ate e amata ona fuga i le amataga o le tautotogo, e aliali mai mai lalo o le kiona. Mai i togi taʻitasi, 3 to 6 fugalaau e fai ma le limite o le sili atu i le 1.5 cm. O latou lanu e mafai ona: lilac, lanumoana. Laititi ma le paʻepaʻe eleelea e le taatele i le natura. O le faʻaleleia o le tautotogo o le laau e matua vave lava lea o le togavao ua amata ona totoina i totonu o nai aso e tolu. O le taimi vavalalata e maua ai se fiafiaga matagofie, ae e na o le 15 aso le umi.

O vaega uma o le laau e afaina, o lea pe a uma ona e faafesootai le fugalaau e te manaʻomia e fufulu lelei ou lima.

O se vaega o le ate o le tali lea o fugalaau i le ao. A o oso aʻe le la, e tatala ai palu, ma pe a ulufale - ua toe tapunia.

O ituaiga e sili ona taʻutaʻua o fesuiaiga

Aofaiga i le natura e tusa ma le 10 ituaiga fesuiaiga. Faʻatoʻa iloa e le aufaifaatoʻaga Amateur le tele o ituaiga lauiloa e tutupu i luga o se fuafuaga a le tagata lava ia e aunoa ma se faigata.

Asian

Liverwort faʻamatalaga

Muamua mai vaomatua i Sasae Mamao, Saina, Iapani ma Korea. O le fuga o le seleselega e le tupu i tausaga uma, ae i le taumalulu o loo i ai se mataua o lau laau. O inflorescences ei ai foliga vaaia masani, o le lanu o le petals e masani ona paepae pe lanu viole.

Transylvanian

Transilvan liliu

E sili atu ona taatele i Romania ma le vaomatua Carpathian. O le ituaiga e le lelei, e puipuia i le maualalo o le vevela ma le malosi e atiae ai masani i le paolo.. O inflorescences ei ai le lilac lanu, e le masani ona maua fugalaau piniki ma papae i le natura. O loams ua avea ma eleele lelei mo ituaiga Transylvania.

Amerika

Amerika agavaʻa

Muamua mai Amerika i Matu. O le aganuu e ese mai isi ituaiga o mata i luga o le ala ma lapotopoto lima laʻau e lima. O paʻu inflorescence e vali paʻepaʻe..

Paʻu

Hepatica Lobular

E mafai ona maua le gasegase maualuga i vaomatua vaʻaia. O laulaau e tolu lobes, ma fugalaau lanu paʻepaʻe ma se lauʻeleʻele lanu meamata tetelee tuʻuina mai ai le faʻamaoniga o le faʻamalosi.

Nofono

Malosiaga i luga

E le o se mea e sili ona matagofie le matagofie o le vaʻai ma le fugalaau fugalaau. O fuga lanu piniki mumu e teuteuina soo se fugalaau. E masani ona maua i le natura le lanumoana, ae o le galo o le matagofie o le malu malu e foliga mai e le mafai mo i latou oe na vaʻaia se kapeta e fuga mai i totonu o le vaomatua.

E faapefea ona filifili se nofoaga mo le totoina o fugalaau?

E le fiafia le laau i le vevela ma le susulu o le la. O se nofoaga lelei e totō ai o se togalaau lea e faia ai e palealii o vao ma laau le ata o le fugalaau. Afai e faʻapipiʻi le coppice ma isi mea totō, e taua le mafaufau pe a oʻo mai le malu puipuia mai fale poʻo puipui.

Pe a tulaʻi i le togalaau papa, e tatau ona tu i luga le itu i tafatafa o se ogalaau i le itu e puipui ai e le pale le fugalaau mai le la i le aoauli.

E fautuaina e le Faatoaga le sauniuni o le eleele aʻo le i amataina. O sui o le aganuʻu o le laumei e fiafia i le eleele lafulemu faʻamalosi ma se faʻalaʻau. Mo le faʻamamaina, e mafai ona e faʻaaogaina se paluga paʻu e faia i totonu o le fale ma ni laulaau vavao-afa.

Tulafono mo le totoina o se laau i luga o le eleele

E sili ona lelei le faʻaleleia o le eleele i totonu o le atunuʻu: vave pe a uma ona totogo pe tuai. O le togavao o se laau matua ua vaevaeina i ni vaega, ia mautinoa o aʻa e tumau i luga o laina taitasi.

O le taimi saʻo mo le totoina o le gasewort ua maeʻa-vaitau

O lea la, o lanu e pei o le lanu e maua ai ni lanu susulu i luga o le fugalaau, e tatau ona e totoina se kopi e latalata i le tasi, faia o vaega o le 5-10 togi. Faʻasalaga lelei ma le lelei o le palapala, e fuga mai le ate i se nofoaga e tasi mo le tusa ma le 17-20 tausaga e aunoa ma le toe totoina.

Faatasi ai ma le nofoaga sao, e vave ona fuga le fugalaau ma vave ona tupu ma atiina ae. Afai o le tuputupu ae o loʻo vaivai, ae leai ni mea faʻaletonu, ona tatau lea ona e filifilia seisi nofoaga i luga o le saite.

A maeʻa ona vaʻaia le tausiga

E le manaʻomia e le tausiga le tausiga faapitoa. Mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻe, naʻo le fausua, faʻamalo le palapala, faʻaaogaina o vao. E le manaʻomia le faʻatumu o togavao, ua lava le mataʻituina e le malogo le eleele. E tusa ai ma le faʻamatalaga, o le agavaʻa e iloga i le tutumau, ma o lea e mafai ai ona feagai ma le lāmala. Ae i le umi o le leai o se susu, ua vavae ese ai e le laau lau laau, e pei ona molimauina i iloiloga o tagata fai togalaau.

E tatau ona faʻataunuʻu paʻu i tausaga taʻitasi ma le fugalaʻau. E le talafeagai le folasia o meaʻai i totonu o le palapala, ua lava lava le salalau solo i le vao. I le avea ai o ni okeni, e mafai ona e faʻaaogaina le peat pe paʻu lau laʻau.

Afai o le eleele e maualalo le fua, e fautuaina e faʻafeiloa le pala i luga ole a maeʻa le kiona, ma a maeʻa le vaitau o le fugalaau, faʻatamaoaigaina faʻatasi ma le faʻaaogaina o le kulimi. E le gata i lea, i le faaiuga o le taumafanafana o le toe faatutuputuina ma le maika ma le potassium e le afaina.

Tofiga

O kopi e faia i ni auala se tolu:

  • Faaaoga fatu o nisi ituaiga o gasewort ua tupu, ae e taua le matauina o lenei faagasologa e faigata tele. O le mafuaʻaga mo lenei mea o le maualalo o le fatuina o fatu ma le filifilia o vine laiti. I le mauaina o se taunuuga manuia, e totoina le laau i le eleele ma e fugalaau pe a uma le 2-4 vaitau.
3 auala e toe gaosia ai le gasewort
  • E sili atu le aoga auala e faʻaaoga ai le itu pito i fafo. E vavae ese 'eseʻese mai vao faʻatasi ma aʻa ma totōina i totonu o se pu valavala. O aʻa e vave ona aʻafia ma amata ona fuga i le vaitau e sosoo ai.
  • O nisi o ituaiga o le fatuina o fatu e le faia, mo le toe gaosia, o le auala o le vaevaeina o le ie puipui ua faʻaaogaina. I le taʻi 4 tausaga le matua, ua uma ona fausia le aʻa, e mafai ona vaevaeina i ni vaega e le afaina ai le laau. Ina ia faia lenei mea, e fufui le fuga ma lulu ese le eleele. A maeʻaeʻa vavae ese, ona totoina lea o fualaau i le pito i luga ma mulumulu. I le taimi muamua, e tatau ona faʻafeinu vai masani fou e puipuia aʻa mai le faʻamago.

Pests ma faafitauli tuputupu aʻe

Liverwort e faigofie ona maua i siama faʻaleagainaO le mea lea, e taugofie le puleaina o le tikeri o le eleele i le taimi o le fausiaina. E tatau foi ona e togafitia le togavao pe a uma le fugalaau e faaaoga ai le 1% o vaifofo o le vai o Bordeaux.

Fuafuaga o fanua

Pe a mamanuina se mamanu o le laufanua, o le faʻaaogaina o nisi o laau e faʻaaogaina. E taua le mafaufau i le lelei o le lotoifale mo le faʻataʻitaʻiga. O fua nei e fautuaina.:

  • nila;
  • sefe;
  • fern;
  • Faʻasologa
  • Hellebores;
  • daffodils;
  • Heichera ma isi
E sili atu le fiafia i luga o paʻu papa

O se nofoaga i luga o se mauga paolo o le a sili ona atagia ai le matagofie o le ate i le taimi o le fugalaau. E leai se mea e sili atu le mataʻina o le a avea ma nofoaga o primroses latalata ane ile faʻailoga o le fale poʻo le pa. O le tele o faʻataʻitaʻiga alpine slide e aofia ai ituaiga o ituaiga eseese i totonu o le tuufaatasiga e faia ai ni faʻamafaʻailoga manino. O se kapeta matagofie o fugalaau o le a avea ma se teuteuga o soo se mutia.

Ina ia mafai ona fuga le ate, e te le manaʻomia le tele o taumafaiga, na e manaʻomia ona e amanaʻia mea e fiafia i ai le laau.