Fugalaau

Phlox Drummond

Drummond Phlox (Phlox drummondii) o se faʻausaga faʻapitoa teuteuina o laau toto ma se vaitau umi o le fugalaau ma ituaiga eseese o ituaiga ma ituaiga eseese. O le fanau mai o nei fugalaau matagofie o Amerika. Faatasi ai ma le fesoasoani a lenei faiga faʻaletausaga ma tomai faʻapitoa, o le fugalaau fugalaau i le togalaau o le a tumau i le fuga ma foliga lanu, e amata mai i le amataga o le tautotogo ma faaiʻu i le taufaʻaiuiuga o le autumn. Ua leva ona mafaufauina e tagata mamanu le phlox o fugalaau mataʻina, lanu ma fugalaau fiafia ma fiafia e faʻaaogaina pe a totoina alalaʻau ma paka i nofoaga faʻafiafia ma teuteu ai auala o le aai.

O vaega iloga o se laau totō o le susulu matagofie o le faamalu mai ituaiga eseese o fugalaau eseese ma lanu e tusa ma le 3 cm. O lenei laumei e maualalo (pe tusa ma le 35 cm) vao i le foliga o se polo e matua talisapaiaina ona o lona uiga e le masani ai ma muamua, faapea foi lona manogi matagofie ma le matagofie.

Fiafia ituaiga

O le tele o ituaiga o phlox e eseese i lanu ma i foliga o petals. I luga o fugalaau moega ma fuga o fugalaau e mafai ona e vaʻai i lanu paʻepaʻe, lanu moana, lanu viole, piniki, mumu ma le lilac. O le sili ona lauiloa o:

  • "Drummond" o le ituaiga lanu e sili ona lauiloa ma fugalaau fugalaau tetele, lea e faʻaaogaina e teuteuina ai tuaoi, mauga alpine ma moega fugalaau.
  • "Chanel" ma le "Strawberry with cream" o ni mea manogi eseese ia e faʻapipiʻiina ai fugalaau i foliga o lanu pupula e tele-lanu.
  • O Grandiflora o se ituaiga malulu e malulu ma fugalaau manaia matagofie (e tusa ma le 4 cm le lautele).
  • "Milky Way" ma le "Star Lace" - o fugalaau i foliga o ni fetu pupula o le eseesega tele lea o lenei ituaiga.
  • "Button" o se tuputuga o le ulu e oʻo atu i le maualuga o le 15-20 cm. E aofia ai fugalaau e lua-lanu.

Fatuina o fatu

Faatasi ai ma le totoina lelei, faia o tulaga lelei mo le tuputupu ae ma le tausiga lelei, o le a faaalia e phloxes uma lo latou matagofie ma le matagofie ma o le a fiafia mo le tele o masina i se laina.

Nofoaga

O le saite mo le tuputupu aʻe o le phlox e tatau ona i ai i se nofoaga avanoa, e aunoa ma le ufiufi. O le laau e fiafia tele i le susulu o le la ma le mafanafana. O le vavalalata o fuafuaga o laau uumi ma laau e le manaomia. O le eleele e tatau ona mama ma lafu, o le mea lea o fugalaau e matua faigata lava i luga o lona fausaga. E mafai ona faʻaleleia eleele palapala oneone ma le mamafa ma humus, peat or humus.

Totoina fatu

O le taimi fiafia mo le lūlūina o meaʻai fatu o le vaiaso muamua o Me. I le tapenaina o le loloto o le suavai ma le loloto o le 1.5-2 cm, faʻalautele fatu (2-3 fatu faʻatasi). Afai e tatau ai, afai e tofu uma fatu e 3, e na o ni laau malolosi e mafai ona totoe, ma o isi mea e mafai ona aveʻeseina pe toe faʻapipiʻi. O le mamao i le va o tulaga e tusa ma le 15 cm. A maeʻa ona toto, e fautuaina e faʻaaoga se laupepa mo moega fuga (mo se faataitaiga, lutrasil). E mafai ona aveeseina pe a uma le tele o foliga o fualaau o le a totogo pe a ma le 10-15 aso.

Togalaau Tausi

O le taimi lava e ola ai fatu uma, e tatau ona faia muamua le tatalaina muamua o le palapala ma aveese uma vaivai ma le lelei ona totoina laau.

O le pito pito i luga luga o le laei faʻatasi ma se mea e maua ai le eletise e faʻaaogaina vave lava pe a maeʻa, ma le lona lua pe a ma le 10 aso. E tāua tele le tuʻuina atu o fua o le totoina ma le faʻaleleia o le mineral fertilizing i le taimi o le fauina o fugalaau. Faatasi ai ma le talafeagai ma le talafeagai o le faʻaaogaina o fomaʻi faʻapitoa, o laau totō e tupu mai fatu o le a fuga mai i le amataga o Iuni.

Totoina fatu toto

O tagata fai togafiti poto e fautuaina le totoina o fatu phlox i le faaiuga o le autumn po o le amataga foi o le taumalulu. O lenei mea totō e totoina ai le maualuga o le malulu ma o lea o le a le afaina ai i latou i le malulu ma le malulu. O le luluina o fatu e faia i le maeʻa o lau laʻau i Novema.

I le mafanafana o le tau o le itu i saute, e mafai ona e lūlūina fatu o nei faatoaga fua i le vaiaso mulimuli o Tesema. Mo le totoina, o le ae manaomia se pakete se tasi o le fanua o le togalaau, lea e selesele muamua, aʻo leʻi pa'ū le kiona. O le fogaeleele, faatasi ai ma le ufiufi o le kiona, e tatau ona muai totoina ma le faaeteete, ona fofola atu lea o 2-3 fatu ile va o le 20 cm ma ia sausau i se vaega laitiiti o le eleele togalaau aina. O lenei vaega o le a puipuia ai fatu i le taumalulu, ma i le tautotogo o le a totogo fatu i le taimi lava e mafanafana ai le la. O le a amata ona tupu mai i le aso muamua o Aperila.

Tuputupu ae Phlox Drummond seedlings

Faatasi ai ma le metotia o le totoina o le phlox, o le vaomatua e amata tele i le taimi muamua, e tusa o le amataga o Me. O fua e fautuaina e toto i le vaiaso muamua o Mati. O pusa totō e tumu i le palapala, tuʻuina fatu ma fufulu ile laufanua lauʻeleʻele (vaʻaiga mafiafia - pe tusa ma le 1 cm). Mo le vave oso, e tatau ona faʻaoga se pusa vela. O le a faia ai ni fale lauʻeleʻele, ma o le a foliga mai i le 5-7 aso. E tasi i le aso, e manaʻomia le faʻaauau o le falemalama.

A maea le tele o foliga o laau totō, ona faʻafeiloaʻi lea o atigi pusa i se potu susulu ma faʻafeinu vai masani i aso uma i le faʻaaogaina o se tamai pulumu.

A maea le faia o 2-3 laulaau atoa i luga o laau laiti, faʻafefe i totonu o ipu taʻitasi e faia. A maeʻa pe a ma le 10-15 aso, e tatau ona e faia muamua le fafagaina i le gaʻo.

Faʻatauga e faʻalelei ae masani. Ole maualuga o vai e faʻavaivai ai o le a aumaia ai taunuuga le lelei i le foliga o se vae uliuli po o le aʻa e pala. Fugalaau e tatau ona faʻafeinu pe a uma le faʻamamago o le palapala ile eleele ile 5-10 mm.

Mo le fausiaina o le tamaitai ma le matagofie (e pei ona taua i lalo), e tatau ona tui, e amata mai i le tausaga e tasi le masina. I le taimi lea, e tatau ona i ai i le laau ni laupepa se ono.

O le faʻamalosiina o fualaau aina ma masani ai i fafo e amata i le aso sefululima o Aperila. O pusa fugalaau ma laau e ave i aso uma i le faapaologa, faapaologa po o le togalaau.

O se taimi lelei mo le totoina o fualaau taʻitasi i luga o moega fugalaau ma moega fugalaau o le amataga o Me. E tatau ona i ai ni fugalaau fugalaau.

O se vaega taua tele o le tausiga o le taimi lea o le aveeseina o fualaau mamago ma mamae i luga o vaovao fuga, faapea foi ma gaʻo ua faaleagaina.

O le faʻaauau pea o le fuga o le phlox mai le tautotogo i le tautoulu e na o le pau lava le tulafono o tausiga.

Ina ia maua ni fatu mo le vaitau e sosoo ai, o laau ina ua uma ona fuga e vavae ese faatasi ma aʻa ma faataatia mo le malogo i totonu o se potu mafanafana mo le tusa ma le 20-25 aso. A maeʻa lenei mea, e faʻaputu laufanua mago, o fatu e aoina ma teu i taga pepa seia selesele.