Laʻau

Faʻavae o le faʻaaoga, faʻamanuiaga ma le leaga o pi

Legumes o se tasi o muamua e faʻaaoga e tagata mo meaai. I le faʻaauau pea o le tuputupu ae, ua amata ona avea ma mea e taugofie ai fualaau aina ma fualaau lelei mo sui o le tele o tagata. O pini o se tagatanuu o Amerika i Saute, lea e maua ai e tagata suʻesuʻe o le eleele ia fatuga o lenei aganuu fualaʻau i luga o laupepa e lata mai i taimi o le aganuu Aztec anamua. Talu mai lena taimi, ua salalau le aganuu i le lalolagi atoa, ma faʻafetai i ona mea aoga, ua avea malo ma faʻailoa fiafia i luga o laulau i le salafa o le lalolagi.

O le tuufaatasiga o pi ma lona kalori

O le a le mea e fuafua ai le lelei o pi, e afaina pe afai ei ai ni faʻafitauli o le soifua maloloina, ma oa maʻi e faigofie ona togafitia e ala i le aofia ai o ipu ma lenei ituaiga o leki i le taumafataga? O mea taumafa ma vailaau o fatu pi e fuafua i lona fatuga, lea e mafai ai e le tele o mea tau togafitiga ma togafitiga faafomaʻi ona mataʻutia. I le 100 kalama o fatu fatu pi o:

  • 54.5 kalama o carbohydrates, o le 4.5 kalama o le suka, ma o le malologa o le maso;
  • 22.5 kalama o le protein;
  • 1.7 fua o le gaʻo;
  • 14 kalama o le susu;
  • 3.9 kalama o fiber.

Pe tusa o le kuata o pi e aofia ai le protein e taua i le tino o le tagata, lea ua uma ona fuafuaina lona taua tele i le taumafa a tagata o aso nei. I le faaopoopo atu, o fatu pi e mauoa i vitamini B1, B2, B3 ma le B6, B9, E ma le PP. O a mea e sili atu ona aoga? O fua matutua ma pulu vaʻaia e aofia ai mea taua mo le ola o le tagata, e pei o le fluorine ma le uʻamea, phosphorus ma le calcium, potassium ma le molybdenum, iodine, manganese ma le magnesium, faʻapea foi le kopa, zinc ma le sodium.

E tatau ona mafaufauina pini calori maualuga pe afai e te manao e aveesea le mamafa, faapea foi ma tina maitaga e pulea le mamafa o le tino. I le 100 kalama o fatu, e fuafua i le ituaiga, mai le 298 i le 301 kcal. Ae o laumei lanumeamata, lea e le itiiti ifo le aoga o mea aoga nai lo fatu pi, e na o le 31 kcal.

O pini e mafai ona mafaufau saʻo i ai o se oloa e aofia ai le toetoe lava o mea uma e manaʻomia e se tagata i tulaga talafeagai.

E faigofie lava ona faigofie ona malamalama i meaʻai, ma o le mea sili ona taua o le acid ascorbic ma vaega o le vaega B. Vitamin PP e lagolagoina le metabolism protein, e fesoasoani i le faatinoga o le cardiovascular ma le tino. E le gata i lea, o le suauu nicotinic e tumau pea i le mucosa o le intestinal, e auai i le faʻaogaina o meaʻai ma maua ai le aoga aoga i le mamafa.

Faʻaaogaina pi pi

O fatu fatu fatu pi e aoga foi i totonu o minerale e faʻaputu ai a latou fatuga. O se faʻapogai moni lenei o le uʻamea, lea e matua manaʻomia tele i tulaga latalata i le anemia, pe a lamatia ia tissu ma okeni i le matelaina o le okesene ona o le leai o lenei elemene. O aoga aoga o pi ia e taua tele mo faʻamaʻi pipisi, o le taufaʻataʻu o le malulu o le tau ma faʻamaʻi viral. Ma o le phosphorus ma le magnesium e avea ma se lagolagosua sili mo le vaʻaia, fatu ma le toto.

O le aʻafiaga autu o ipu pīni o luga o le faʻaogaina o meaʻai, faʻaleleia ai le tino e faʻamamaina ai o ia o meaola faʻapitoa, toxins ma toxins. O fatu fatu ma le manaia o pi o le puipuiga o le atherosclerosis, maualuga maualuga ma le maʻisuka. O le mea lea, o pi e masani ona fautuaina mo tagata matutua ma matutua atu.

Faatasi ai ma le vaivai ole gaogao o le intestinal vaivai, o se pene aoga i le tuufaatasiga o ipu kuka e tatau ona gaoioi le faanunununuina, faamalosia o totoga uma o aofia i le faagasologa e galue lelei ma lelei. Ma le gata i lea, o togene uma na faʻaleleia, o totoe o meaʻai ma le toxins o le a tuʻu ai le manava.

O le matafaioi o se ituaiga fatu pi e faia e faatatau i le cholesterol. O lenei aoga aoga o pi ia ua leva ona iloa e fomaʻi oe fautuaina e aofia ai laumei i le lisi mo tagata uma ua muaʻi oʻo i le atherosclerosis pe ua uma ona lagona ona aʻafiaga leaga.

E ui lava i le maualuga o le kalori, o pi o se vaega o mea taumafa ma meaʻai faʻamaʻi ma le tele o faʻamaʻi ma faʻalavelave faʻasoesa. E maua foi e pini se nofoaga i le taumafataga o tagata o loʻo feagai ma aʻafiaga o le umi o le tino ma le popole. O pi mai lenei laau e mafai ona toe faʻafoʻisia le malosi, toe faʻaleleia le paleni o le mafaufau ma faʻamalosi puipuiga puipuia. O le mea lea e mafua ai ona fautuaina e fomaʻi ia fatu i le tulaga o se taufaamatau pe ua amata ona amataina le gasegase.

Na iloa foi le mea o meaʻai o fatu pi, lea, faatasi ai ma le aafiaga anti-inflammatory, e fautuaina ai le aoga o le faaaogaina o pi mo faʻamaʻi eseese o le urogenital sphere, e aofia ai cystitis ma urolithiasis.

O loʻo i ai se tala faʻasolopito e faʻapea, o fatu fatu o le legume na avea ma se vaega o le paʻu na faʻaaoga muamua e Cleopatra.

I aso nei, e sili atu le lelei o vailaʻau e maua i tamaitai, ae e mafai ona faʻaaogaina mea aoga o pi mo le lelei o le paʻu. O Porridge mai fatu o fatu fatu pi o le a fesoasoani i le faʻasaʻoina o le vavaeese o sebum, faʻasaʻo le ita ma faʻafefeteina le maanuminumi. E oo lava i se teuteuga o fatu e tutusa lona aafiaga.

Sauniuniga saogalemu

Faatasi ai ma le tele o faamanuiaga o pi, o le afaina mai le aina o pi e le itiiti ifo le mamafa, pe afai e te le amanaiaina nisi tulafono faigofie. Muamua, 'aua neʻi' ai fatu e leʻi faʻaaogaina le vevela o meaʻai. O le mea moni o, i le faaopoopo i mea aoga, o pini e aofia ai le tele o proteins ma gaʻo, o le tino e matua faigata pe e le mafai foi ona eli. I le faʻaopoopoga, o lanu paʻepaʻe, mūmū po o le uliuli o loʻo i ai glycosides o loʻo aʻafia i le tino.

Ina ia lagona le lelei o pi, ae le o le afaina, e le gata ua kuka, ae na susu foi mo le tele o itula aʻo le i faaaogaina. O lenei fuataga e mafai ai le tele o mea leaga e alu ese ai le oloa ma alu i totonu o le vai.

Ae ui i lea, o glycosides, o le tele o fiva ma le porotini e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i le soifua manuia, mafua ai le tiga ma le lagona o le vaivai i totonu o le manava. O se faailoga iloga ina ua uma ona 'ai e le lava le kuka ma fufulu ni pi, o le tele lea o meaola o gaʻo ma e oʻo lava i faailoilo o mea oona. Aumai nei foliga, e tatau ona faʻaaoga le pi i le tausiga tele i le taimi o le maitaga, pe o le tiga tiga, e afaina i le tina ma le pepe, e le o aofia ai. A manaʻo le tina i le lumanaʻi e togafitia ia lava i lana meaʻai e sili ona fiafia i ai, e mafai ona faʻapipiʻiina se tamai fennel poʻo ni fatu i luga o le vai lea e kuka ai pi. Ma o fualaau aina fou o nei laau vevela vevela e faʻaitiitia ai le gaosiga o le kesi, faʻafeʻai lau vaega.

Afai ei ai ia lapataiga e tusa ai ma fafine maʻitaga, e mafai ona maua ni pi i se tina tausi maʻi? Talu ai ona o le pepe e mafai ona maua ni mea leaga ma meaʻai i le susu, e sili atu le faʻaeteete i pi pe a fafagaina i le i ai o ni mea le lelei i le tino o le tino. A le o lea, o fautuaga e talitutusa ma mea e fesoʻotaʻi ma ipu mai pi i le taimi o le maitaga. E taua le manatuaina o pi pi mumu e sili atu ona lamatia mo vaega o aʻafiaga nai pi pi.

E le gata i lea, aua le aveʻesea pi mai tagata matutua, ae faʻamaonia le pancreatitis, gastritis ma le peptic ulcer, cholecystitis ma colitis, o lenei oloa ua matua faʻaseseina.