Laʻau

Liona lemoni

O se laau laʻau e pei o le Citrus (Citrus), pei lemoni (Citrus limon) o se tasi o le aiga Rutacea. O lea ituaiga laau na pauu atu i atunuu Metitirani i le amataga o le seneturi 9, lea na amata ai ona ola ae o se togalaau. Ma na faaulufale mai mai Asia i Saute. I lalo o tulaga masani, o le uluai ituaiga o lemoni ua le mafai ona ausia.

Ua ola le lemoni e avea o se mea teuteu ma fualaau suamalie. Talu ai e fiafia tele o ia i le vevela, ua tupu o ia i eria ma le ita tele, e pei o se laau toto i totonu o potu. Faatasi ai ma le amataina o le mafanafana o le vaitau, ua fautuaina e siitia i le auala, ma toe foi mai i totonu o le potu i le tautoulu. I tulaga o potu, e tele ituaiga eseese o lenei laau ua ola, ma ua fuga uma ma fua mai.

E ese mai i le mea moni e matagofie le laʻau o lemoni, e matua aoga lava. O le mea lea, i totonu o le paʻu o le fusi lava ia o loʻo i ai le tele o suauu tāua, ma o le pulupulu e aofia ai le tele o vailaʻau eseese. O le laau lava ia, lea ei ai le malosi e faatumauina ai se microclimate lelei i totonu o le fale, e aoga foi. O le mea moni o le faʻasaʻoina o vailaau oona (faʻaogaina), lea i le auala aupito sili e aafia ai lagona faʻalagona o tagata o nonofo i totonu o le fale, ma fesoasoani foi e faʻamalosia a latou polokalama puipuia.

I totonu o le fale, o lenei laau toto e mafai ona ausia le maualuga e 150 centimita. E i ai se faʻalaʻau saʻo, faʻalauteleina le taimi. O tamai lala o loo valiina i se lanu lanumeamata lanumeamata, ae o le matutua o loo ufiufi e se paʻu manifinifi o se lanu enaena. Ina ia mafai ona fausia se pale paleni, ia toe teuteu lau paʻu.

Laʻau lanu meamata lanu o lenei laau, o le pito i luga e manaia ma manaia, ia i ai se foliga faʻalelei. E i ai ituaiga eseese ei ai ni meaola laiti i le laʻau.

E mafai ona tupu le fugalaau i le mafanafana ma i le tau malulu. Ae peitai, e fuga tele i le tautotogo. I luga o le laau i le taimi e tasi, atonu e iai ni fualaau, fugalaau, faʻapea foʻi ma le faʻagasolo o faʻaʻau. O kulimi laiti po o fugalaau sinasina-e paʻepaʻe i tamai fusi, ae o le tele o taimi latou te nofofua. Ina ia mafai e le laau ona fua mai, e tatau ona eleelea fugalaau. O le faʻamaeʻaina o se faagasologa umi ma e tusa ma le ono masina.

Lemon Care at Home

Malamalama

E alofa tele o ia i le malamalama, ae e sili pe afai e faataapeapeina. O lea la, e fautuaina e tuu se lemoni latalata i se faamalama o loʻo i le itu i saute o le potu. O iina e mafai ona tupu le toʻa i le tausaga atoa sei vagana ai aso vevela, aso vevela. I se tulaga lautele, i le taimi mafanafana, ua fautuaina ai sea laau ina ia siitia atu i le auala. Ae afai e le mafai, ona oʻo lea i le taumafanafana i vevela vevela e tatau ona fufulu mama le ogalaau i totonu o le potu mai pupuni.

O fualaau o le Citrus ua maofa e uiga i le suiga i le moli. O lea la, afai e te toe fetuunai le laau mai lea nofoaga i lea nofoaga pe liliu i le faamalama i itu eseese, e mafai ona mafua ai le paʻu o ovaries ma fugalaau.

Afai i le taumalulu o lemoni o loʻo i totonu o se potu malulu, pe a oʻo i le vevela o le vevela i le va o le 7-14 tikeri, ona paʻu ai lea (moe le tupu). I lenei tulaga, e le manaʻomia e ia se faʻamalamalamaga. Ae pe a mafanafana le laau i le taumalulu, ona tatau lea ona tuʻuina atu ia te oe le 10-12-day light day, ma e mafai ona fesoasoani i le toe faʻamalamalama.

Tulaga o le vevela

Pe a tupu le lemoni, e tatau ona e mafaufau e le fiafia i suiga faafuasei i le vevela. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai i le taumalulu e te tatalaina se faamalama i totonu o le potu e tu ai le laau, o le mea lea e mafua ai ona paʻu lau lau. E le fautuaina foi e faʻafeiloaʻi i se potu mafanafana aʻo le i toʻa. E tatau ona faia muamua lenei mea, aʻo lava le mafanafana, i le ao ma le po. I le tulaga pe a faasolosolo malie atu le vaivai ma ei ai le taufaamatau o le maalili, ona tatau lea ona ave muamua le lemoni i se potu malulu (mo se faataitaiga, i luga o le fale), ma ina ua mavae ni nai aso ua uma ona aumai i le fale lava ia.

I le tautotogo, pe a faʻavae le tumutumu ma le amataga o le ola, e tatau ona tuu le laau i se nofoaga malulu (mai le 14 i le 18 tikeri). Afai e mafanafana i lenei taimi, ona paʻu ai lea o ovaries ma tumutumu.

O le laau e mafai ona ave i fafo naʻo le maeʻa o le ea i le 12 tikeri, ma o le a le pa'ū ifo i lalo lenei tau. E manaomia e le laau se fetuutuunaiga malie i le susulu o le la i le ea fou. O le mea lea, mo tagata amataina, e tatau ona lafo i lalo.

I le amataga o le vaitau o le tautoulu, e tatau ona aumai le lemoni i totonu o le potu pe a maeʻa le vevela o le ea i le 11 po o le 12 tikeri. E mafai ona faamamaina se laau laitiiti i totonu o le fale i le po, ma i le ao e tatau ona toe ave i le auala. Le tuʻuina atu o se tagata matua i totonu o le ogaumu i le ea fou, ona oʻo lea i totonu o le fale i aso uma e faʻafitauli tele, aua e aumai i totonu o le potu pe'ā lava le mafanafana i luga o le auala. E fautuaina e amata ona tuʻu le lemoni i luga o se vevela vevela mo le 1-2 vaiaso.

I le taumalulu, e tatau ona tuu le laau i se nofoaga malulu (mai le 14 i le 16 tikeri). Afai o le taumalulu e teu mafanafana, ona tatau lea ona masani ona susu mai le sprayer.

Faʻamamaga o le ea

E sili i le maualuga o le susu. I le tulaga e matua maualalo, ona paʻu lea o laulaau. Ina ia faʻalauteleina le susu, e tatau ona e fufulu le lemoni pe tuu le fagu i luga o se pani ua tumu i tamaʻi tamai ili poo le faalauteleina o le oneone ma sina vai. E mafai foi ona e faʻaaogaina se mea faʻamaualalo.

E faʻafefea vai

E tele le suavai, o le mea lea e tatau ai ona faʻafeinu i le tautotogo ma le vaitau o le taumafanafana i taimi uma ma tele. I le tau malulu, e faʻaitiitia ai le susu. I le tau malulu malulu, o le suavai e le lava, ma afai o le taimi lena e mafanafana ai le fale, ona tatau lea ona faʻafeinu pe a mu le meaʻai. Aloese mai le faʻamamago ese o se ele, ona o lenei mea e mafai ona mafua ai le samasama ma le paʻu o laʻau.

E le gata i lea, ia mautinoa o le palapala e le faʻafefe. O lenei mea e mafua ai le fausia o le pala ile aʻa. Ina ia taofia lenei mea mai le tupu, e tatau ona e faia se alavai lelei i le taimi o le totoina.

Mo le faʻaaogaina o le vai e faʻafefe ai mafanafana (o le vevela o le lua o tikeri maualuga atu nai lo le vevela o le potu) ma e tatau ona faʻamalieina vai. E fautuaina foi le faʻamausalisa poʻo le timu.

Laʻei pito sili

O laʻei pito i luga e tatau ona faia i le taimi o le tuputupu ae malosi (mai ia Mati e oʻo atu i Oketopa) tasi i le 10-14 aso. E faʻaaogaina le fuālaʻau suamalie mo lenei mea, faʻafeiloaʻi e faʻaofiina i totonu o le eleele pe o mea faʻalelaʻau poʻo minerale. A o malulu le taumalulu, e le faia le laei pito i luga. A tuʻuina i totonu o se potu malulu, e tatau ona e fafagaina le lemoni 1 le taimi i le masina ma sina siʻosiʻomaga.

I lena tulaga, pe a i ai le laau i luga o le auala, e tatau ona e faʻaogaina manulele manu, humus ma slurry e fafaga ai. O nei "mea e tatau ai" e tatau ona faʻamaʻi muamua i le vai.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O laau talavou e manaʻomia le faʻatulagaina o tausaga. E faia i le tautotogo ao le i fuga. O le suʻeina o loʻo faʻatinoina ma le faʻaeteete, e ala i le fesuiaiga. I le tulaga e le mafai ona gaoioi le lemoni i le taimi i le tautotogo, e mafai ona faia lenei mea i le tautoulu. A oʻo ina avea le laau ma se tagata matua, o le a faʻaaogaina le toe faʻaleleia e le silia ma le 1 le taimi i le 3 po o le 4 tausaga, ae o le pito i luga o le eleele e manaʻomia ona suia i tausaga taʻitasi.

O le suʻeina o loʻo faʻatinoina lelei. Ia mautinoa o le eleʻele eleʻele e le faʻaumatia. Ua tuu le laau i totonu o se fagu fou ma sasaa le aofaiga sao o le paluga palapala. O le mea uma lava, aua o loʻo i luga o le pito i lalo o le lau o le laau o le mycorrhiza (togi faapitoa), ma latou saofafai i le sili atu o le soona inu o meaʻai mai le eleele. Ina ia mafai ona tuputupu ae lemoni ma atiina ae masani, aua nei galo se mea faapena, ma e leai se tulaga e te manaomia e lulu pe fufulu ai ona aʻa. E mafai ona faia lenei mea i le na o le fesuiaʻi o aʻa ina ia mafai ai ona lavea le laau.

Pe a filifilia se ipu mo le toe totoina, e tatau ona e mafaufau i le mea moni e tatau ona na o sina centimita sili atu nai lo le muamua. O le a fesoasoani lenei mea e aloese ai mai le faʻamaʻaloga o le vai i le palapala ma, o se taunuuga, o foliga vaaia o le pala. E tatau foi ona e iloa i ipu vavalo o lemoni, o le fugalaau e le tupu.

Afai e tele tele le laau, ona filifilia lea o se paʻu palasitika po o se fafie, lea e tatau ona tele ni pupu i le pito i lalo. Aua neʻi galo e uiga i se alavai lelei alavai, lea e tatau ona aofia ai le faalauteleina o le ele, aua o le a mafai ai e le tele o le vai ona vave tuua le fagu.

Faʻafefiloi o le lalolagi

Mo le faʻaleleia o loʻo faʻaaogaina ai le eleele, sina eleʻele pe le mautonu. E tatau ona faʻafefiloi le 1: 2: 1: 1: 1 e faʻaputuina ai se faʻafefiloi lelei ole eleele, humus, turf ma land deciduous, faʻapea foʻi le oneone ma le peat. Afai e manaʻomia, e mafai ona e faʻatau se paluga ua saunia mo fualaau suamalie.

Faʻafefea ona fausia se pale

O lenei laau e maualuga lona faʻalauteleina, ma ao laʻititi, e fautuaina e faʻavasegaina le faʻapitoa mo le tuputupu aʻe o pale paleni. Afai o le laau o loʻo i ai ni fatu poʻo ni ovaries, ona e le tatau lea ona liliu, aua o le mea lea e mafua ai ona paʻu. E tatau ona e liliu laitiiti (pe tusa ma le 30 tikeri) i aso uma lava.

E fautuaina e tagata faapitoa le faia o se pale i foliga o se laau ma se atigipusa maualalo (pe a ma le 20 simetimita ao lei totoina). O le ogalaau e tatau ona vavaeina ma le au faʻataʻitaʻi, o lenei mea o le a faʻaosofia ai le foliga mai o fatugaʻo lalata. A maeʻa le tausaga, e tatau ona faʻapuupuu ia lala o le itu, ma pe a tatau ai, ona oʻo lea i le pito i lalo. O lala, lea e fai ai le ovaries, e toetoe lava a le tupu ma e masani lava ona vele, o le mea lea o le toso ese o fua, e tatau ona tipi i le 2 po o le 3 laupepa.

Faʻasalaga

Ina ia mafai ai e lemoni ona fua mai, e tatau ai ona palotaina fugalaau i le lima. Ina ia faia lenei mea, o le ae manaʻomia se tamai pulumu. E tatau ona e ave le pollen mai nisi fugalaau ma ave i isi.

Faiga Faʻavae Tuputupu Fua

O le taimi matua o le fua e faalagolago i le ituaiga o mea ua tupu. Ae ui i lea, e aoga le mafaufau e matua umi lava lenei faagasologa. I le fale, e mafai ona ave mai le 7 i le 9 masina. Puipui le laau mai fesuiaiga o le vevela, ma e faasaina foi ona liliu ile taimi lenei. O pepa, lea e faigofie ona faʻaaogaina le carbon dioxide mai le ea, o se ituaiga "fale teu oloa" o meaʻai. Ina ia na o le 1 fualaau e seti ma atiae masani ai, e tatau ona i ai le 12 i le 15 laulaau maloloina i luga o le lemoni.

Faʻafefea ona faʻaleleia

Mo le faʻaleleia, o loʻo tipi mai laulani varietal. E mafai foi ona e faʻalauiloa le lemoni e ala i le faapipii i luga o fualaau aina suamalie eseese.

O fatu mo le totoina e mafai ona ave mai le faatauina mai o lemoni. O fualaau toto e lelei tele le olaola ma ola malosi, ma faʻalelei lelei foi i tulaga fou ola. Ae i le taimi lava e tasi, latou te le maua tofi o le tina, o lona uiga o ia laau o le a le fua mai. E fautuaina le totoina o se fatu mai le suamalie fualaau aina i se ituaiga fatu.

E sili atu ona faigofie le totoina o se laau faapena mai le tipi, lea e mafai ona ave mai i uo poʻo le faʻatau i luga o le Initaneti.

O le umi o le 'au e tatau ona mai le 8 i le 12 senitimita. E tatau ia i latou taʻitoʻatasi ona maua ni fatuga fatu e lima. I le pito i luga, o le tipi e faia le afa centimita i luga aʻe o le fatugaʻo, ma i le pito i lalo, saʻo i lalo ifo. O le tipi e tatau ona faia i le maualuga o le 45 tikeri. E tatau ona aveese le laupepa pito i lalo, ma o le isi e tatau ona faapuupuuina e le ½ vaega.

O seleselega aʻo lei totoina i le oneone oneone po o oneone e fefiloi ma le eleele i se fua faatatau 1: 1 e tatau ona togafitia i se aʻafiaga tuputupu aʻe o le aʻa (faatusa, heteroauxin). Ma faʻagasolo foi le pito i lalo ma le gaʻo. O le faʻaleleia o eleele e faia i le loloto o le 10-15 millimita i le maualuga o le 90 tikeri. E tuʻuina i latou i le vevela (ia le itiiti ifo ma le 18 tikeri) ma faʻapipiʻi faʻapipiʻi. O le taʻavale o le a tupu i ni nai vaiaso.