O le togalaau

Ata ma le faʻamatalaga o faʻamaʻi pipisi ma le taua faasaga ia i latou

E ui lava i le le mautonu o le otaota, e le mafai i taimi uma ona maua le greens manaomia. Ma o le mafuaʻaga o lenei mea o faʻamaʻi e aʻafia ai laau toto, o faʻatoʻaga e mafua ai le tele o nei mea o gaʻo leaga.

E tusa ai ma taunuʻuga o le tele o tausaga o faʻamatalaga na faia e tagata tomai faapitoa o le totoina o fatu ma le faʻaleleia o faatoaga, paʻu paʻu, fomosis ma le cercosporosis o le sili lea o le lamatiaga o le totoina o faatoaga. Ae ui i lea, e leʻo se lisi atoa o faʻamaʻi pipisi. O le a se mea e tatau ona ou faia pe afai o le lala e liua samasama i luga o le moega, po o ona lanu e lanu uliuli ma le paʻu? Faʻaalia le faʻamaʻi o togalaau faʻatoʻaga ma faʻataʻitaʻiina auala o le a fesoasoani i le faʻamatalaga o faʻamaʻi ma ata o laau afaina.

Malosiaga malosi o le opu

O le faamai, mafua mai i le anufe Erysiphe umbelliferarum, e taatele i itu uma o le atunuu ma e aafia ai e le gata o le otaota, ae o le tele o fualaau e fesootai, e pei o kaloti, parsnips, celeri ma fennel.

I totonu o le eleele puipuia, o le sui mafuaʻaga o le paʻu paʻu o loʻo maua i totonu o greenhouses o loʻo i ai vao, ma i le gaogao avanoa o vao e masani ona afaina ai fualaʻau i le vevela ma le timuga.

O se faʻamaoniga o le faʻamaʻi o se mea papaʻe, muamua e pei o se puluvao ma mulimuli mai i le paʻu paʻepaʻe po o le falaoamata, e aofia ai le mycelium o se fasipolo vevela. O laʻau o loʻo faʻaalia i luga o le lanu lanumeamata fou fou seia oʻo i le faʻamaʻi aʻafia uma o gaʻau eletise o le laau. O le lauolaola ma foliga o le paʻu palapala, ua le toe maua ai lona suamalie, manogi ma le tofo.

E pei o le tele o mea faʻaleagaina o lenei ituaiga, suauu afaina i le malulu o laau e leʻo aveeseina mai moega, ma tumau pea i luga o vao. Faʻafeiloaʻi ituaiga o palapeti e ola faapitoa lava.

Dill peronosporosis

O le paʻu paʻu o le paʻu poʻo le peronosporosis, foliga tutusa i foliga vaaia, e aʻafia ai foi le eletise o le laau. O le tele o faʻamaʻi pipisi o siama e matauina i le susu o le tau, i le vevela mai le 18 i le 20 ° C.

Aʻo tupu le faʻamaʻi, o le dill e lanu samasama ile pito i fafo, ma 'enaena. Ma i le pito i tua, o se paʻu papae papae e manino lava ona iloa. O se mamanu faapena e atiina ae i luga o faamalu, fatu ma laau. I le aluga o taimi, o se laau na aʻafia e le peronosporosis toetoe lava a magoto.

O le a le mea e fai pe a liliu le fugafulu samasama i luga o le moega? O le faʻapogai o le faʻamaʻi o loʻo taoto i vaega pau ma le eleelea o laau, vao, ma le faʻamaʻi e mafai ona salalau i fatu ua uma ona pisia. O le mea lea, e leai se tulaga e tatau ona tatou faatagaina le faʻaalia o vao vao ma vaega o pamu o loʻo aʻafia i le eleele.

Fomoz dill

O le mafuaʻaga e mafua ai ona liu le au i luga o moega e mafai ona taoto i totonu o masini o laau afaina e aʻafia ai le sui faʻamaʻi o fomosis. O le faamai, e salalau solo mai le Non-Chernozem Territory i le Itumalo o Krasnodar ma le Volga e mafua ai le faaleagaina tele o faatoaga tetele ma faatoaga a le au amateur i poloka a le tagata lava ia.

O faʻaaliga o le faʻamaʻi e mafai ona vaaia i luga o vailaʻau laiti ma le paʻu uliuli e aʻafia ai aʻa, po o le afa lona lua o le taumafanafana i luga o paʻu matutua.

Le afaina leaga Phoma anethi Sacc e faʻapipiʻiina ai meaola uma, o loʻo faʻamatalaina i fafo atu i foliga vaaia i luga o laʻau, laulaʻau, mea e le faʻaogaina ma e oʻo lava i luga o aʻa o le pogisa o foliga faʻalanu ma ni manulele uliuli faʻaalia. O le taua tele o lenei galo lea e mafai ona avea ma tali i le fesili pe aisea e pogisa ai le moega i moega. Talu ai ona o le atinaʻeina o le galo i luga o le laau afaina ua afaina e le sili atu i le 2 vaiaso, i le gasologa o le vaitau e maua ai e le pest le tele o augatupulaga ma ono mafua ai le tele o galu o le faamai. Faʻaiʻu i le matagi, timu ma iniseti ua salalau, ma faʻaauau i vaega oti o laau ua pauu i le palapala, fatu ma vao.

Pe a afaina le pulu i fomosis i le tulaga o le fatuina o fatu ma ua matua, o le a toesea ai le germination ma avea ma punavai o siama.

Dill cercosporosis

O Cercosporosis e tutusa lelei ma le fomosis o le dill ma, o le mea moni, e muamua atu i le atinaʻeina o lenei maʻi. O lenei mea e mafai ona iloa i le ata o le meaʻai, ma o le tau faasaga i faʻamaʻi e aofia ai foi fua masani. Aisea e pogisa ai au i moega? Mai le faʻamaʻi o loʻo salalau e Cercospora aishi fungi, o mafatiaga uma o loʻo i luga o le alalaʻau e pagatia, ma o loʻo i ai ni lanu pogisa po o le lanu enaena i nofoaga e ulu atu ai le galo, ma mulimuli ane faia se foliga tutusa ile vaʻa.

Pe a amata le amataina o le maturation, e ufiufi le mea e paʻu ai i le paʻu, ma le mama. O le faʻapogai o faʻamaʻi pipisi e teuina i luga o fualaau mama, faʻapea foi i luga o mago malogo e leʻo iloa mai le moega.

Lanu uliuli o le pi

O le leiloa o le totogo o le pi mai le lanu uliuli e masani lava ona tupu i greenhouses poʻo le taimi e totoina ai fua i totonu o greenhouses i luga o se fuafuaga a le tagata lava ia.

O le faʻapogai o le maʻi o fatu na afaina i se maʻi pipisi. O se taunuuga o le toe faʻafouina, o le fesuiaʻi o le aʻa ua amata, o se taunuuga o lea ua liua ai le pepe, o leʻau o laau i aso muamua talu ona tulaʻi mai e foliga mai ua vaivai ma mago. O le atinaʻe o le vae uliuli e oʻo lava i le amataga o le faʻaaliaina o laʻau moni. Ma i tulaga o le maualuga o le susu, e oo atu i le 50% o mea totō e pepelo ma oti.

O le atinaʻeina o le vae uliuli e le gata ina aofia ai le tele o meainu, ae faʻapea foi:

  • fesuiaiga mataga i le vevela;
  • leai o se ea i totonu o le fale lauʻeleʻele;
  • toe faʻaaogaina le eleele lava e tasi i totonu o greenhouses ma greenhouses, faʻapea foi ma le taimi e totoina ai fatu;
  • o le leai o se vavalalata ma o le mea e maua ai le pala i luga ole eleele;
  • faateleina le eletise o le eleele;
  • maualalo le malamalama
  • e le lava le totoina o mea totō.

O le mafuaʻaga lea e liua paʻu moli i luga o moega.

O le aʻafiaga o le salalau o le vae uliuli e faʻaleleia le tele o taimi pe afai o fatu e leʻi faʻasalaina e faʻaaogaina mo le luluina, ono ono aʻafia i le phomosis ma le cercosporosis.

Fusarium eliina o laau totō

Fusarium i luga o le dill e amata i laʻau pito i lalo, muamua le lanu samasama lanu samasama, ona sui lea o le lanu mumu pe lanu enaena. O le salalau, o le faamaʻi e maua ai le pito i luga, ma o le a faasolosolo lava ona mou atu laau. O le maualuga o le siama e mafai ona faʻamasinoina e le vaega o loʻo i tua o le aʻa, e mafai foi e ona atunuʻu ona maua se lanu samasama, lanu moana poʻo le mumu. Afai o le dill i le togalaau ua liua samasama, o le a le mea e tatau ona faia e le fai togalaau?

Pathogens Fuga o galu Fusarium e faaputuputu ma taumalulu i le eleele. O le mea lea, o meaola faalafua e mafai ona avea ma uta. O le anufe e mafai ona ulu atu i totonu o le mea oona e aunoa ma le faʻaeteeteina, e faʻapea foʻi ma le faʻaogaina o mea. O se tulaga lamatia mo le atinaʻe o fusarium o le faʻaleleia lea o le palapala i taimi uma, faʻapea foʻi le vevela o le palapala.

E matua le manaomia lava le faatagaina o le faapaleina o le susu i le palapala ma le faateleina o meaola faalafua.

Verticillus wilting

O le anufe, o le mea e mafua ai le faʻamaʻi, e aafia ai toto toto o le laau. O le iʻuga o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, o le gaogao o le vao e galo atoa ai lo latou gafatia e maua ai meaʻai ma le susu, ma faʻapipiʻi ai le tino. O faailoga muamua o le faamai e mafai ona vaaia i le ogatotonu o Iuni, ma o le ata atoa ua atinaʻe nei i le afa lona lua o le taumafanafana, pe a fuga le fuga ma fatu fatu. I le taimi muamua, o le pulu ua afaina ua liua samasama i le vevela o le tau, ona pau uma ai lea o le lau, ua paʻu ma ua liu enaena.

O punavai o se faʻamaʻi matautia i le otaota o le eleele e afaina i le fuga o le Verticillium dahliae, o le mea e le lelei ona fugaina po o le faapalaga.

Tumu Fua Faatonutonu o Maʻi

Talu ai o fualaʻau lanumeamata, e aofia ai le fagu, e matua pele lava, o vailaʻau oona e le mafai ona faʻaaogaina e faʻafefe ai faʻamaʻi faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi.

Ma e pei ona mafai ona e vaʻaia i le ata o faamaʻi pipisi, o le taua faasaga ia i latou e le mafai ona faʻagata i togafitiga e tasi-taimi. O le mea lea, o le taulaiga autu e tatau ona totogi i le puipuiga ma le puipuiga o le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi e lamatia ai fua.

Ina ia faʻaesea le salalau o faʻamaʻi e ala i fatu ma puipuia mai meaʻai mai le fasiina o laau, e taua tele le filifili na o fatu maloloina lelei, faʻapea foʻi ma le faʻamaʻiina o fatu aʻo lei totoina. E mafai ona faia lenei mea e ala i le fagogoina o le fatu i le vai mo le 20-30 minute ma le vevela e le sili atu i le 45 ° C. I le taimi lava e tasi, e mate le galu, ae e le mafatia le tamaititi, lea e mafai ai ona maua ni togafitiga maloloina ma le tele o fua o fualaau fou.

Mo le lūlūina, e tatau ona tuʻuina atu ni vaega faʻamalamalamaina lelei e iai le eleele mama. O suauʻu ma gaioiga oona e faʻavaivaia. E le tatau ona faʻatagaina mo le meaʻai e lulu mo le tele o tausaga i le nofoaga e tasi. E sili atu le lelei i isi mea totō o lenei aganuu ma leki, nightshade, melons. Talu ai e masani lava ona aʻafia fua o togalaau i faʻamaʻi ma meaola faalafua, e leai se aoga e faʻalatalata i moega o kāloti, pi po o seleni.

O le tele naua o fualaau aina e le tatau ona faatagaina, lea e fesoasoani i le vaivai o laau ma le atinaʻeina o ituaiga uma o faʻamaʻi pipisi.

E mafai e le eleele ma manu felelei ona faʻasalalau faʻamaʻi pipisi. O le mafuaʻaga e faʻatalanoa ai laulaʻau e mafai ona avea ma pitonuu o le aphid lea na nofo i luga o laau. Ae afai o iniseti e mafai ona fufuluina i le vai, ona oʻo lea i le sigi lea e ulufale ai i totonu o fatuga o se taunuuga o punctures e mafua ai taunuuga e le mafai ona faʻamutaina. Ma o lenei e matua manaʻomia lava le faia o fuafuaga uma e puipuia ai le otaota e le gata i aphids, ae faʻapea foi ma mea e masani ai, uaea, moli ma moa.

O le totoina e mafai ona faʻamautinoa e ala i le aveʻesea e le aunoa o vao leaga uma, i luga o moega lava ia ma luga o latou nofoaga. A lūlūina pe a maeʻa le seleselega, e tatau ona faʻaumatia faʻatoʻaga o faʻatoʻaga.

Ae faʻapefea pe afai e liliu le manu i luga o le moega, liliu mūmū poʻo laulaau o le laau?

O le masani lava o le laeiina o faamalu o le faamalu i fualaʻau ma le potassium fertilizers o le a fesoasoani i le puipuia o le otaota mai afaina ma isi faamaʻi. Afai e faʻaogaina le faapalaga po o le meaʻai mo le faʻamaʻiina, lea e lelei ai le faʻamautuina o sipuni, e sili atu ona sui i luga o laʻei e faia i totonu o se fale gaosimea. O se vaifofo lelei o le laei pito i luga o le pi ma isi laau lanumeamata ma se vaivaiga vaivai o borax.