Laʻau

Maota ofoofogia i totonu ma ulutala

O vavae ma ulutala latou te masani ai ona fenumiai, o tagata e ona le igoa faʻalēleleia mo le umi ma le matagofie o latou lalaga matagofie. I le potu o aganuu, e le pei o togalaau, e seasea lava. Ma o le mea e le gata o le vevela e tusa lava pe o nei nila o nei laau papaʻe matagofie. Yews o loʻo i ai i se tasi o ituaiga sili ona taugofie o faʻasalalau, e le maofa lava le maofa i lona siʻosiʻomaga. E manaʻomia e Yews le tausiga ma le faʻaauau pea. Ae o le matagofie o nei fetu mataʻutia e le mafaatusalia ma soo se mea lava. O le mea faapitoa ma le lanu, o le mafai ona faʻataʻitaʻi i le laʻau, foliga ma le lapopoa, e aoga le taumafaiga na faʻaaluina i le tuputupu ae.

Harrington's capitate (Cephalotaxus harringtonii).

Initaneti:

  • Faʻasogo i le faʻasologa o potu
  • Ituaiga ituaiga o vevela i totonu ma faʻamalosi
  • Tausiga ile tausiga i le fale
  • Yew malamalama ma le tuʻuina atu
  • Lafoga ma le faʻaleleia mo le vavalo o le va
  • Yew vaʻai ma le faʻafefe
  • Laʻei pito i luga ma le tuufaatasiga o fomaʻi mo le va o totonu
  • Yew teuteuina ma fusi
  • Yew transplant ma soʻo
  • O faʻamaʻi ma faʻamaʻi, e masani ona aʻafia ai laau oona
  • Faʻafouina o vavaega i totonu

Faʻasologa o le vavalo ma ona aiga i totonu o le potu

O le faʻatusaina o vavalo i totonu, e le pei o le togavao, e sili ona lelei. A o avea ma sui o le mamanu o le ata u (genus Lafoga), i totonu o se potu, o laau totino o le ituaiga e masani ona faʻaaogaina Ootia (Cephalotaxus) I faʻamaumauga ma le olaga i aso faisoo, o nei laau uma e faʻaauau pea ona taʻua o solo, e masani ona lafoaʻi nisi o meaola e pei o isi. O le igoa moni o le taofiofi o vavaega e seasea lava. Mo totonu o laau toto, e talafeagai le mafaufau i "golovachotiss" ma le "yew" synonyms, ona latou te ola i le auala lava e tasi, o le eseesega ua na o le teuteuina "auiliiliga". O le eseesega tele i le va o le faʻataʻitaʻiga o le umi o nila ma vine e pei o vine. I le tausiga, o vavae uma e tutusa lelei le tasi ma le isi.

A aunoa ma se faʻasesega, o alo uma, faʻapea foʻi ma alovae ulu, ua lauiloa ona o lo latou umi ma le mafai ona tausisia le maualuga o meaʻai, e oʻo lava i le tele o seneturi, ae mo le tele o tausaga. I totonu o le aganuu, o vavae foi o se tasi o tagata e sili ona mataʻina centenarians. E ui lava o kilipa ma isi conifers i totonu o potu e aofia ai na o laau laiti lava, e mafai ona avea le au maualuluga e avea ma se aiga. E moni, o nei laau toto o le a faʻaalia o latou gafatia atoa ma le faʻaauau pea ona tausia lelei tulaga lelei mo le tausiga.

Cephalopods ma yews o ni laʻau mūmū poʻo ni laau e fai ma sui o le aiga o le igoa tutusa Yew (Taxaceae) ma o se tasi o le tele o laau totō i luga o la tatou paneta. O le maualuga o le vavae e matua faatapulaa: i le natura, e le sili atu i le 20 m le vavao ma le 10-15 mita mo le gaogao o laau, o le maualuga ole maualuga ole 4-5 mita. 1 m e fuafua i le auala filifilia. O nei mea e tutupu lemu i luga o laau tetele e le o vave ona latou ave foliga manaomia ma e toetoe lava a le iloa. Ae o lenei tulaga e mafai ai e tagata matutua ma matai matutua ona faatumauina lo latou matagofie mo le tele o tausaga.

O se uiga iloga o solo uma - o se pale lautele, ma le matagofie, o lona lalelei ua uma ona faailoaina atoa na o le matua - e mafai ona avea ma uiga o ulu. O le paʻu e faʻapipiʻi i pito uumi. O fusi saʻo ma pulupulu vavaeina o vavalo talavou e faasolosolo malie ona suia i luga o lala maualuluga, ma faia ai se ata sili ona manaia ma se pale pale paleni faapitoa. O lau o le nila o le capitate e ese mai lau laulaau i le umi. Latou te lanuina le lanu uliuli i le pito i luga o nila ma se mea mama - maualalo, e mafai ona tupu e oʻo i le 8 cm le umi, sili ona manaia ma vaivai i le paʻi, lea e manatu o se faafitauli ogaoga (o laulaau launiu e masani ona paʻi i ai, lea ona o le afaina e masani ona oo atu i taunuuga le lelei ) O se faatulagaga matagofie i se taamilosaga poʻo i laina faʻateleina tele e maua ai e le laau se aafiaga faapitoa.

O le mea aupito sili ona mataʻutia o le tiga o le ulu o le i ai lea o ni tane o loʻo faʻapotopotoina i vaega i vaitau o le tausaga talu ai, lea e tupu aʻe ai fatu fatu. O ulu e lauiloa mo a latou fua matagofie, e na o le teuteuina o lenei laau. O fualaau e pei o le Berry-e amata mai ia Aokuso i Setema, e faasolosolo malie ona suia le lanu, e mafai ai ona e mafaufau i le fausaga lauiloa ma se paʻu tino i fatu. O vine suamalie e mumu mumu, oona, e lemu lemu.

Ituaiga ituaiga o vevela i totonu ma faʻamalosi

Faatasi ai ma vavao i totonu, o le taʻitaʻi sili lava o le laau, o le tele o fai togalaau e iloa Tou te manatu (Cephalotaxus drupacea), ma o le asō ua toe faʻaaogaina Maʻa o le Harrington (Cephalotaxus harringtonii) O se mea manaia lenei e lalagaina e le lanu paʻepaʻe fasi 'eseʻese o paʻu ma moa felafolafoaʻi e faʻapipiʻiina i totonu o selu, lea, e faalagolago i le ituaiga, e mafai ona faʻavai pe tulaʻi. O laʻau o le laau e le tutusa ma apalai masani. O ni faʻamau faʻapala, ma se pito faʻamalosi, faatulaga i laina malulu, mafai ona oʻo i le 5 cm le umi, paʻu ma le pogisa.

E sili atu ona taatele Manua o le Fortune (Cephalotaxus fortunei) - o se ogaumu lapoa, mafolafola faʻatasi ma se umi umi, e oʻo atu i le 8 cm nila, o loʻo i totonu o laina faʻasaga ma faʻaalia i ni lanu se lua - pouliuli i pito i luga o lau ma le malamalama - i le pito i lalo.

O vaʻa moni e sili atu ona taatele ma o loʻo faʻatusalia e se tasi o ituaiga e tolu:

  • e tele (Taxus cuspidata);
  • taupulega (Taxus × faasalalauga);
  • o le meaʻai (Taxi baccata).

Yew bonsai.

Tausiga ile tausiga i le fale

Yews i le potu o le aganuu e le o se mea le aoga le mafaufauina o laau toto. E masani lava ona aofia ai i totonu o lisi o fale e sili ona leaga, ae le o faʻaalia o latou gaʻo pe a fesoʻotaʻi ma le paʻu, ae pe a faʻaaogaina i totonu ma le faʻaeteeteina. O le mea moni, e le tatau ona totoina nei laau mo i latou ei ai tamaiti laiti po o fagafao, ae o le vavalo e leai se mea matautia e pei ona fai mai ai tala.

O le filifilia o se vavao e avea o se tasi o togavao masani e masani lelei i aiga oo latou aiga, e taua le mafaufau o le malosi ma le leai o ni pule e le o se tofi. E mafai ona fautuaina Iews i ni togalaau faʻapitoa, oi latou o loʻo i ai tomai e fausia ai laau totino poʻo le itiiti ifo foi o le malamalamaaga e uiga i le ata o bonsai. E manaia le tuputupu ae o lenei aganuu ia te oe lava. E mafai ai e oe ona faʻaleleia ou tomai ma faaleleia ou tomai. Ae i le tausia o oe i totonu o se potu, e taua tele le le na o le siakiina o le tulaga o le laau, ae mafai foi ona mafai ona matauina nai faafitauli laiti ma vave tali atu ia i latou.

Yew malamalama ma le tuʻuina atu

O le aoga sili o tui vavave o le gafatia lea ona fetuutuunai lelei atoatoa i le moli faʻamalamalamaina ma susulu. E le fefefe tagata matutua i soʻo se mea lafulemu po o se paolo malulu. O le mea moni, o le malamalama e tatau ona mausali ma e tatau ona aoaoina lemu i nisi tulaga, faʻalauteleina le faagasologa ma faʻaitiitia ai le faʻalavelave. O le paolo paolo mo le vavalo e sili atu pe afai e afaina le laau i le vevela i le taumafanafana po o le taumalulu. O le malosi tele o le malamalama e faʻafefiloi ma vevela vevela e mafua ai ona faʻamago ese mai le nila ma le paʻu o lanu, e oʻo lava i nisi auala mo le malūlūina o le ea.

Afai e mafai, o le maualuga o le uila mo vavae, lea latou masani ai i le taumafanafana, e sili ona tausia i le taumalulu. E sili atu ona faigofie le faia o nei mea mo vavave o loʻo iai i totonu o le moli faʻamalamalama po o le malu puipuia (na o le siitia atu i se mea susulu i luga o le windowsill e sili ona totogi mo le faaitiitia i le taimi i le malamalama).

Lafoga ma le faʻaleleia mo le vavalo o le va

E tusa lava pe o le a le tulaga o le potu, e tusa lava pe o le a le mea e tumau ai le tali a le bonsai, ae o le suʻeina o le vevela, e ui lava o le suʻeina o le puleaina o le vevela ma le faatagaina o le fale e gase ai e le aoga lava. O le pulega sili ona lelei o le taumalulu i le vevela o le 13 i le 15 tikeri.

I le taimi galue o le tuputupu ae, o le laau e pulea lelei ma soʻo se potu vevela, ae afai e mafai ona aloese mai le vevela, ona sili lea ona faʻaaogaina. O le mea moni, i le vevela maualuga, o nai mea sese laiti o le a aafia ai le matagofie o le pale.

Yews fiafia i le ea fou ma i le taimi atoa o le taumafanafana e sili ona lelei i latou i fafo pe ave i luga o le faletupe. O le taimi atoa, pe a fai o loʻo i ai le vavao, e sili atu ona faʻaauau le faʻamalosi e le aunoa. Laʻau e le fefefe i faʻataʻitaʻiga, ae afai e ola se talo i totonu o se potu malolo, ona tatau lea ona puipuia mai vaʻa malulu.

Yew vaʻai ma le faʻafefe

Yews o se tasi lea o ituaiga sili ona faigata o faʻatau e uiga i le faʻasusu. O nei laau toto e matua mataʻalia i le susu e latou te le taliaina ai le mafiafia o le eleele masani. Aʻo leʻi fafagaina, e tatau ona e siakiina pe matagogo le palapala i le ogatotonu o ipu. O le faʻamamaina atoatoa o le palapala e sili atu ona lelei le tuʻuina atu nai lo isi ituaiga o bonsai. Mo oe, e tatau ona e faʻaaoga le vai vevela vai ma uiga vaivai.

O le mea moni e tatau ona faʻaleleia le malūlū mo le vavalalata i le malamalama susulu ma le maualuga o le vevela, ae o le vavalalata o faʻamaoniga o le faʻafefe o le ea e tutusa, o le sili atu o le a faʻaleleia nei foliga. I le tau mafanafana ma le taumalulu, o laau e tali atu ma le agaga faafetai i le faʻaleleia o aso taʻitasi poʻo le faʻapipiʻiina o mea faʻafiafia.

Harrington's capitate (Cephalotaxus harringtonii).

Laʻei pito i luga ma le tuufaatasiga o fomaʻi mo le va o totonu

Mo lenei ituaiga o laupapa i totonu, e sili ona lelei le mulimuli i se faasologa lelei o meaai. O nei laau totō e le tali lelei i le tele o fagotaga, ma o luga o laʻei e masani ona mafua ai le tuputupu aʻe i le faʻaleagaina o foliga ma le matagofie. O fualaau e faʻaaogaina i na o le tautotogo ma le taumafanafana faatasi ai ma le taimi e tasi i le masina.

Mo soʻo se vavao i totonu, e fautuaina e faʻaaoga fomaʻi faapitoa mo conifers poʻo fomaʻi mo talo.

Yew teuteuina ma fusi

O le lapoa, foliga, le ituaiga o vele i totonu e pulea e faʻaaoga ai le uaea ma teuteu teuteu. Yew uaea e naʻo luga o paʻu matutua, e faʻapea foi i lālā laiti e faigofie ona manuʻa ma e masani lava ona mate. E mafai ona faʻatonu ma taofi le tupu aʻe o tipu i lenei ituaiga o bonsai i le taimi o le taimi malolo. O le faʻapipiʻiina o tumutumu o le vaetogo e le aoga, ua suia mo vavae ma fuga o fuga. Afai e fuga lelei le talo, e te manao e ausia le tele o fualaau suamalie, ona fai lea o le pine pe a uma ona tupu i le auala masani. E mafai ona faʻatulagaina vine i le tautotogo, i le amataga o le tuputupu ae malosi, ma aʻo leʻi oʻo i le taumalulu. O le mea masani, o le laau e fausia e tusa ai ma le mea e manao ai, e taulaʻi i le tele ma tipi uma ai tanu tetele. Yew e le fefe i le teuteuina, o le meafaigaluega autu mo le faatulagaina o le bonesai. Na o le pau le tulafono o le faʻasagaga o le tipiina lea o nilala, ae le oi latou.

Mo laau vao, e ese mai i le teuteu masani, e tatau ona e tausia le faamamaina mama:

  • aveeseina o lala ua faaleagaina, mamago, ma lanu samasama;
  • aveesea o nila mago ma le le faʻafefe (e masani lava o lenei faiga e faia i na o le tautotogo po o le amataga o le tautotogo);
  • i luga o le fufuluina o le paʻu ma se pulumu mumu e aveese ai le tele o pefu, otaota ma otaota laau (latou te faʻamamaina lelei le paʻu i lala ma laʻau);
  • i luga o le aveeseina o otaota laau mai le pito i luga o le mea faʻapipi poʻo le teuteuina o le faʻapala.

Yew transplant ma soʻo

Faʻavave o le tuputupu aʻe e mafai ai ona gaoioi pe a manaʻomia. Laʻau, tusa lava pe laʻititi, laʻititi le gaogao o le vaega o le eleele ma faʻagasolo malie le faʻaleleia o vaega o luga, o le mea lea, e masani ona faʻatulagaina i se taimi e tasi i le 3 poʻo le 4 tausaga.

E manaʻomia e laau Yew se eleele faapitoa. Latou te le manaʻo e le naʻo le calcareous, ae o eleele eleele, e ui lava e mafai ona latou ola i soo se mea lautele i le potu aganuu. Bonsai e mafai ona tupu i le eleele faapitoa. Afai e te faʻafefiloi le palapala ia oe lava, ona mafai lea ona e faʻaaogaina se vaega faigofie o vaega tutusa o le vaitafe o le vaitafe, laupepa palapala ma le faʻapalapala maualuga. E mafai foi ona faʻaaoga ni mea teuteu faʻapipiʻi mo conifers.

Malosiaga mo le tuputupu ae o vavaega ua filifilia e tusa ai ma le tulaga o le tuputupu ae o laau. Aʻo tuputupu aʻe le talo, ua tupu aʻe nei vavao i bonsai teuteu, ae e mafai ona tuʻuina laau i totonu o pusa masani. O le mamafa tele ma le maualuga o le pale e manaʻomia ai le filifilia o pusa oloa. Mo outou, o ipu ma le loloto e sili atu nai lo le faataamilosaga e sili ona lelei. E masani lava, o le tele o le ulo e filifilia e tusa ma le lautele o le ogalaau ma le pale, ona o le tele o le aʻa e faigofie ona puleaina e ala i le taina masani o se vaega o le rhizome.

O le faʻatulagaga mo le vavaeina o vavaega e faapitoa lava. E tusa lava pe le faia se bonesai mai le laau, e fautuaina pea e aveese se tasi vae tolu o aa i taimi taitasi e gafa ai e faʻaitiitia ai le latou voluma. I lenei tulaga, o le teuteuina o loʻo faia faataamilo i le nofoaga, taumafai e aua nei faʻaumatia le eletise ma faʻasaoina le eleele autu o loʻo i lalo o le aʻa.

Faʻasalaina solo, po o Sisifo Sasae (Taxus cuspidata)

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi, e masani ona aʻafia ai laau oona

Faatasi ai ma meaola faalafua o loo iai i totonu o vavao i totonu, o loʻo i ai le iniseti o iniseti, leafworms, galls, e aʻafia ai tumutumu o laau. E sili atu le togafitia o meaola uma o iniseti i le taimi lava lea e ala i le gaosia o iniseti.

O le le faʻamalosia o le faʻafeinu ma le suavai e mafai ona mafua ai le salalau o aʻa uma e lua ma pala. O le vave faʻamagoina o se siama o le eleele ma le suia o le faasologa o le faʻavaivai o le a fesoasoani e taulimaina uluai vaega o la latou faasalalauina.

Tau masani masani i le tuputupu ae o tamaiti:

  • faamagoina o laulaau i le ea ma vevela;
  • samasama o le pale pe a faʻavaivai ile vai malulu poʻo le ea.

Faʻafouina o vavaega i totonu

O metotia mo le tuputupu ae o vavae i le ituaiga o talo e leai se eseesega mai filifiliga mo le faʻalauteleina o lenei laau i le togalaau faʻatoʻaga. E mafai ona maua Yews mai fatuga poʻo le taʻeina o lau. Ae o le auala e sili ona lauiloa mo le fausiaina o talofa o le vavaeeseina, lea e mafai ai ona saʻo filifiliga o paranesi mo le aʻafiaina muamua e faʻavae le foliga o le laau. Mo lenei mea totino, o nisi taimi e faʻaaogaina ai le metotia o le suluina (i le pito i tua o vaega o faʻamatalaga e faigofie ona maua, tipiina le fasi fanua pe'ā uma ona maua aʻa). Mo le fausia o se talo ma le fesiitaiga i aganuu i totonu, e mafai ona e faʻaaogaina vavae laititi laiti e faʻatau e pei o togalaau aina.

O seleni mo le aʻafia o le vavave e tatau ona filifilia ma le faaeteete, ona o le natura o le tuputupu ae o le laau o le a faʻalagolago i le mea e filifilia ai laʻau. Mo le faʻalauteleina o pepa ma mea e faʻaaogaina, o laʻau e naʻo latou lala o loʻo i ai. Ma afai e te manaʻo e maua se foliga o le pyramidal, o le faʻasolo foliga poʻo le faʻalanu - aʻa o le pito i luga, tipi ese le aʻa mai le ogatotonu tutotonu. O le tipiina o naivi ua tipiina i le amataga o le tautotogo, i le ogatotonu poʻo le faaiuga o Setema, vave ona togafitia i se vaifofo o se tuputupu aʻe osofaʻi ma totō totoa i totonu o se mea lelei fua. O le taina e umi se taimi. I le taimi o le taumalulu, e teuina i totonu o se lauʻeleʻele poʻo potu malulu, o le aʻafia e masani lava ona tupu i le faaiuga o le taumalulu po o le tautotogo.

O fualaau o Yew e manaʻomia le faʻasolosolo umi. E fautuaina e tuu i latou i le malulu mo 10-12 masina i le maeʻa ai o le aoina, aveese ma le faaeteete fua o le tino mai fatu ma faʻamago i totonu o se potu mafanafana, ma faʻavave. A maeʻa ona tuʻuina atu, faʻaaogaina se vaifofo o mea e faʻaleleia ai le tuputupu ae.O fatu e le totoina loloto i totonu o pusa laititi taitasi. A o tumau pea le malamalama, o le eleele tumau tumau, o fatu fatu e tupu mai i le 7-8 masina talu ona lulu. O fualaau laiti e mataʻutia i aʻa aʻa, susulu malamalama o le la, faʻamamago mai le palapala, ma le tele o le suāsusu.

Faʻafetai i se pale paleni paleni, e mafai e le vavalo ona faigofie ona punou ma totō aʻa. Mo le aʻafiaina o le filifilia filifili fesuisuiaʻi ma avea ma talavou e pei o lālā talafeagai. O le nofoaga e tuʻuina i le eleele e faʻaalia mai nila ma o loʻo faia se mimita umi i le paranesi. O le metotia o le taina o laau e tutusa ma soʻo se togalaau totō: o se lala ua faʻamautu i le palapala ma faʻafefete i le pito i luga ma se meaʻai, tausia pea le susu. E mafai ona e tipi ese mai le togavao pe afai e amata ona amataina laʻau talavou i le pito i luga. E maua mai i lenei vaega le tausiga faʻaeteete, puipuiga mai le vevela o le vevela ma le susulu o le la.