O le togalaau

Taumamafa i se laʻau - ia fiafia

O le Plum o se fualaau aina o le aiga Rosaceae. E le tupu i le vao, i le aganuu ua sili atu ma le lua afe tausaga. Na sau mai le sopoia o vao tuitui ma pulu vine. Ua totoina i soo se mea, talu ai o lenei laau totō ua faʻaalia mai i le vave matua, maualuga le gaosiga ma le faʻaleleia lelei o le eleele ma le tau.


© Konrad Lackerbeck

Plum (lat. Prúnus) - o se ituaiga o laau fualaau suamalie, e aofia ai meaola e pei o le Plum, Cherry, Peach, Apricot, Almond ma isi. E masani lava ona faasino i le falemaʻi o le Plum (lat. Prunoideae) poʻo le Almone (lat Amygdaloideae) aiga Pink (lat. Rosaceae). O le tele o ituaiga o pamu e lauiloa, tufatufaina i le itu i mātū o le lalolagi.

O laulaau e faigofie, vavalalata, o loʻo faʻasolosolo ile pito. O fugalaau e masani ona paʻepaʻe po o piniki, ma petalima e lima ma le lima sepals, tasi poʻo le faamalu mai i le lua i le ono fa.

O le fua o se paluga ma se ponaivi tele.


© YAMAMAYA

Laʻau totoina

Plum, i le mataupu faavae, e mafai ona toto uma i le autumn ma le tautotogo. Ae ui i lea, i le ogatotonu o Rusia i le taimi o le totoina o le autumn, e leai se taimi e maua ai ni aʻa e malosi ai ma malosi ma e masani ona malolo i le taumalulu. O le mea lea, e fautuaina e totoina lenei totogo i le tautotogo.

O vaeluaga o loʻo saunia mai le tautoulu po o le amataga o le vaitau 1-2 vaiaso ao le i totoina. E laliina 60 cm le loloto ma 60-70 cm le lautele O le eleele na aveesea mai le lua e fefiloi lelei ma humus i se fua faatatau o le 2: 1 ma o lenei paluga ua sasaaina i le lua.

O se laau laupapa e lafoina i le ogatotonu o le lua, lea e nonoa ai se fatu. O loʻo aʻafia i le pito i matu o le fale ma tanumia ina ia mafai ai e le aʻa (pe a afu aʻa ma amata le ogalaau) 5-7 cm i luga atu o le palapala. sa i ai ni meaola.

O le laau ua totōina e tele lava le vai, ona faʻafefeteina ai lea o le eleele o loʻo siomia ai i se vaega o peat or compost. Pe a totoina se paʻu, ia taulai faapitoa atu i vaega nei e tolu.

Aua nei faaopoopo ni suauu malosi i le totoina o le lua.: i le tulaga sili ona lelei, o le a latou faʻaosofia ai le tuputupu ae o lala i le leaga o le fua, i le sili ona leaga - latou te susunuina aʻa.

A uma ona totōina, o le aʻa o le fatugaina e tatau ona maualuga i le 5-7 cm i luga ae o le eleele. I le aluga o taimi, pe a maeʻa le eleele, o le a oʻo le ua o le ua i luga o le eleele.

O le faʻaleleia o le tafe mai e leaga tele mo paʻu, talu ai e mafai ona oʻo atu ai i le matuitui o le paʻu ma le faʻasauāina o le laau, lea, mulimuli ane, o le a aʻafia ai le aʻafia ma le fuaina mai.

O vailaʻau matutua matutua e manaʻomia le faʻapipiʻi i siteki i le lua muamua tausaga talu ona totoina. O le va i le va o le siteki ma le ogalaau o le seedling e tatau ona tusa ma le 15 cm. O le seedling e nonoa i le siteki ma masini mumu i le va o le 30 cm. Aua le faʻaaogaina le uaea poʻo isi mea e mafai ona faʻaleagaina ai le paʻu laau. I le lua tausaga muamua, e tatau ona siakiina i lea taimi ma lea taimi e le o faʻaosoosoina le masaga i le au ma e le paʻu i totonu o le paʻu ao vele. Ona mafai lea ona aveese ia siteki.


© pfly

Tausiga

O le 2-3 tausaga talu ona totoina, o laau e faʻaaogaina ai meaʻai na faʻaofiina i le totoina o le lua. I tausaga mulimuli ane, o loʻo faʻapipiʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma mea faʻamalosi i le poloka poloka. O le poloka poloka e vaʻaia ma faʻaumatia vao vao.

Le tali mai o le Plum i le faʻamalolo. I le popofou o le tautotogo ma le maea ai o le fugalaau, e faʻaaogaina ai le faʻamalositisi oona, e mafua ai le tupu malosi o le laau. Mai le afa lona lua o le vaitau o le tuputupu aʻe, ua faaopoopoina ai le kulimi-pata ma le phosphorus-potassium maniua, lea e talafeagai mo le faaputuputuina o meaʻai. I le tautoulu, i lalo o le eliina o le eleele, faʻaopoopoina faʻasusu ma fulu-mumu-fugalaau.

O le tausia o laau matutua e aofia ai foi le vevela ma teuteu.

O se fua taua o le tausiga o paʻu o le aveʻesea masani o aʻa o aʻa, lea e mafai ona aliali mai i ni numera telē i le laina e oo atu i le 3 mita faataamilo i le vao ma mafua ai le tele o faʻalavelave i le togalaau. E tatau ona aveese le 4-5 taimi i le taimi o le taumafanafana ina ia le faʻavaivaia le tina ma e le faʻaititia ai lona fua. Mo se manumalo sili atu i aʻa o aʻa, e fautuaina e vaʻaia ma le faaeteete le pito i luga o le eleele i le mea e alu ese ai le aʻa mai le aʻa o le laau, ma ave ese mai le aʻa. O lenei mea o le a faʻagesegese ai le fausiaina o se aʻa fou.


© Harald Hillemanns

Fualaau aina suamalie

O le tele o ituaiga o plums e tasi le mea e le lelei - o le taimi o le fuaina. O faʻaeseesega o fua mai mai lea vaitau i lea vaitau e mafai ona taumafai e faʻasaga i le faʻaaogaina o se auala faʻaaogaina faʻatautaia e pei o se fualaau suamalie. I tausaga o loʻo i ai le tele o ovaries, e fautuaina e faʻaumatia fua ae leʻi amata ona faʻatumu. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻamautinoa le lelei aupito sili ona lelei o le seleselega mo le taimi nei ma faʻasaoina meaʻai mo le isi togalaau. O se fuainumera tele o fualaau aina e afaina foi mo le mafuaaga e mafai ai e lala fua suamalie ona talepe i lalo o latou mamafa.

O fualaau suamalie e tatau ona faia i ni laasaga se lua: i le amataga o Iuni, i le taimi lava na faia ai ovaries, ma i le ogatotonu o Iulai, pe a amata ona sasaa paga. Muamua lava, ua aveeseina ia fasi fualaau aina. O isi mea e faʻamaʻapeʻapeʻa, ma tuu pe a ma le 7 cm i le va o fua, ina ia mafai ona sasaa paʻu e aunoa ma le paʻi o le tasi i le isi.

Fesoasoani Lagolago

Afai, e ui i le vevela, o le uta i luga o le laau e tumau pea le tele, e tatau ona faʻamalosia lala i le lagolago. Taʻu le nofoaga o loʻo fesoʻotaʻi ai le lagolago ma se paranesi, mea vaivai. O lenei mea o le a puipuia ai le paranesi mai le afaina o meaʻai, lea e mafai ona faaleagaina ai le paʻu ma mafua ai ona pisia le laau i faʻamaʻi pipisi.


© Mark Stimson

Pruning teuteuina

E lua mea taua e tatau ona mafaufau i ai pe a teuteuina se paʻu.: Muamua, o le ituaiga manaʻoga o le tuputupu ae e te manaʻo e tuʻuina atu i ai le plum, ma lona lua, pe faʻafefea ona faʻaitiitia le lamatiaga o faʻamaʻi konekarate, e pei o le paʻe paʻepaʻe poʻo le maʻi pipisi.

Ina ia aua le faʻaaogaina le laau i le paʻu paʻepaʻe ma le faʻamaʻi pipisi, e fautuaina e le teuteuina i le tautoulu, ae i le tautotogo e leʻi leva pe a maeʻa lau lau, pe oʻo foi i le amataga o le taumafanafana, pe a leai se paʻu o le vevela o le po e aʻafia ai manuʻa na maua e laau ona o le teuteuina . O fasi keke e tatau ona faia i se manoa maamaa pe vaai foi i se mea e sili ona lelei, ia faaeteete ia aua le faaleagaina le fafie. Pe a teuteuina laʻau tele, o nofoaga o tipi poʻo tipi e togafitia i le togalaau. O maʻi ma lala mamago mu.

O togafiti teuteu e faʻalagolago i foliga o loʻo manaʻomia e le laau.. O le faʻavaeina o purof pyramidal plums e ese le ese mai le teuteuina o pale paʻu po o laau uumi.

Pyramidal teuteu teuteu

Ina ia faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi, e fautuaina e faia vave le vevela i le amataga o le taumafanafana, i le vaitau o le tuputupu ae tuputupu aʻe o vine. O le vaega pito i luga o le au e tipi, tuu pe a ma le 60 cm i luga ae o le eleele. O le tipi e faia saʻo i luga o le fatugaʻo. O se fatuga o loʻo i lalo ifo o le pi pito i luga o se fatuga faʻapuupuu ua aveesea. I le taimi lava e tasi, ia le itiiti ifo ma le 3-4 isi fatugaʻo e tatau ona tumau i lalo ifo o nei gaʻo maualuga i luga o le au.

Mo paʻu na ulu atu i le vaitau o le fualaau aina, o le teuteuina o le malamalama, o le autu autu o le faatumauina o le tele o le laau ma le pale ua filifilia. E fautuaina ina ia faapuupuu ia ta laau, ma tuu ai ni laulaau se ono i luga ia i latou: o lenei mea o le a faaosofia ai le fuaina i luga o latou i le tausaga a sau. Pe a oʻo atu le ogalaau i se maualuga pe a ma le 2.5 m, e faʻapuupuuina ina ia mamao ese le ape i se mita mai le paranesi maualuga.

Pe a teuteuina, o lala mago ma momotu ua aveeseina foi, lea e susunuina.


© cheekycrows3

Faʻasaina le paʻu laau po o le ogaumu vao

Ina ia aua neʻi tuʻuina le fale i le lamatiaga o le paʻepaʻe paʻepaʻe ma le faʻamaʻi pipisi, e fautuaina e teuteuina le laau ia Iuni, ao faagasolo le vaitau o le tuputupu ae o le tuputupu ae.

O auala mo le teuteuina o paʻu, ola laau, ma paʻu manogi e masani lava ona tutusa, sei vagana ai le teuteuina o le taitai o le nofoaga tutotonu. O le faʻavaeina o le pale e faʻatatau i le maualuga o le teuina o le ogalaau.

Na totoina le taʻi tausaga i Iunio le tuʻuina o le pou 1 m maualuga i luga aʻe o le eleele mo le faʻavaeina o se pulu paʻu, 1.2 mita le maualuga mo le fausiaina o se laau tele ma le 1.9 m mo se laʻau umi. Mulimuli ane, o nei ituaiga tolu o le fua o le paina ua teuteuina e tusa ai ma le tulafono e tasi.

Ua toe teuteu le lua o laau toto ia Me-Iuni. A o laʻitiiti, o le popum e maua ai le tuputupu ae malosi ma lala i le pito i lalo o le ogalaau. O faʻatupulaia uma e faʻapuupuuina i se umi 25 cm mai le ogalaau. O se teuteuga malosi i le lanu lanumeamata e taua tele, ona o le laʻititi o le pulu, o le itiiti ifo o le tiga o le aveese lea o lālā.

I le tausaga lona tolu, o le teuteuina o le teuteuga o loʻo toe faia ia Me-Iuni. O pupuuga o le faaauauina o lala skeletal ma le taitai tutotonu e faapuupuuina i se umi 30 cm. O le totoe o le tuputupu aʻe ua faapuupuuina i se umi o le 15 cm. O pupu uma lava e vavae saʻo i luga o se fatuga maloloina.

I le lona fa ma tausaga mulimuli ane o le olaga, o loʻo faʻaauau pea ona faia e le faʻatoʻaga ia seleselega taʻitasi ina ia faʻavaivai vaivai ma paolo lala i totonu o le pale, aveeseina o mama mama ma puipuia le pale mai le tuputupu ae tele. O pupuʻu o le Skeletal e faapuupuuina e le 1/3 o le uumi, ma o lala o totoe o loo tipiina i le umi o le 15 cm, ma faia ai se pale o le paʻu i foliga o se fagu. Ua aveeseina ma susunuina lala ua mama ma momotu.


© Sanja

Tofiga

Ua faʻaleleia le laumei, e pei o fualaau maa uma: faʻamaʻi, aʻa, aʻa ma lanu meamata. O nisi ituaiga pulu, e pei o le ituaiga Skoroplodnaya, e maua ai se pasene tele o laau totoina pe a totoina i fatu. Ina ia faia lenei mea, o fatu e totoina i le tautotogo i luga o toleni lelei lelei i le loloto o le 6-7 cm ma le mulch ma le humus poo le faapalaga aʻo lei amataina le taumalulu. O le mafiafia o le maʻa mulching e tatau ona 2-4 cm. E ono tulaʻi mai i le tautotogo.

Pe a faʻaleleia e ala i tui, o se mea taua o le totoina o se fatuga e avea o se faʻatauga mai fatu o le tele o vaitau o le taumalulu ma le maʻalaʻau i totonu o le itulagi, vao tuitui po o paʻu o le ituaiga Ussuriysky. O le tui i luga o na fualaʻau e faʻapupulaina ai le faigata o le taumalulu o le faʻapipiina o ituaiga laau. Faʻapenaina e ala i lanu lanumeamata e tutusa ma le faʻalauteleina o cherries.

Aoina mai ma le teuina o pamu

E fua mai le Plum i le 4-5 tausaga talu ona totoina. I luga o le tasi laau, e le o fua uma e ola i le taimi e tasi, ae i totonu o le masina. O le mea lea, e tele taimi e aoina ai, ao latou matutua. O fualaʻau mamaʻi ua vave aveeseina. Mo le maua o gaosi lelei, e fautuaina ina ia totoina ia le itiiti ifo ma le tolu ituaiga o vaitau eseese.

O fualaau aina e aina fou, ma gaosia foi i fualaau mamago (palu), faasao, meainu suamalie, lapisi, jam, marmalades, marshmallows, etc. Ina ia tumau pea le umi, e aveʻesea paʻu laiti i totonu o pusa, tuʻuina i le pepa, i se mea pogisa ma malulu.. O fualaau o le Plum ua lelei ona teu malu.


© Hiuppo

Ituaiga eletise

I le filifilia o ituaiga popo, faatasi ai ma uiga tetele ma le lelei o le tofo, na maua ai e le au faifaatoaga o le amateur le sili ona taua i lona tuufaatasia o le faigata o le taumalulu: o le paʻu, laau, laʻau ma fualaau aina. O nei uiga e sili atu ona tumu i vao tuitui ma laau tuitui tetele.

Tuilaʻau masani

E tupu aʻe i le tulaga o le salalau o le vao e oo i le 2-3 mita le maualuga. O ona fua e laiti, e tele tannins, o lea la e sili atu ona lelei le tofo ma faʻaleleia pe a maeʻa i le malulu. O le taimi e sili atu le taumalulu ma e masani ona faʻaaogaina e le au faifaatoaga i le faʻatoʻaga o le taumalulu ma le vailaʻau. E masani ona faʻaaogaina e le aufaifaatoʻaga Amateur e fai ma faʻatauga-mea e faʻaleleia ai le taumalulu o le taumalulu o laʻau faʻapipiʻi. O le taimi o loʻo i ai se uiga e le manaomia: o le tele o aʻa tetele, e foliga mai i ni numera telē i le laina o le 2.5-Z i le vao ma mafua ai le tele o faʻafitauli i totonu o le togalaau.

Toa matala tele

O le togavao e laʻititi le lapopoa, ma le paleni lapotopoto. O fua e fua tele (mamafa o le 1 fua 13-16 g), e amataina i le faaiuga o le masina o Setema, e aofia ai tannins ma e masani ona faʻaaoga mo le gaosiga (mo fualaau aina, jam). O le gaosiga e maualuga - e oo atu i le 10-15 kg mai le vao. O le faigata o le taumalulu e maualuga.

Popo muamua

Folafolaina le eseesega mo le totonugalemu o Rusia. E oʻo mai i le vave amata - i le 2-3 tausaga ina ua uma le tui. Fuga vave. Fua o le laʻau tele, lapotopoto, lanu mumu, lanu tele, ma se manogi manaia suamalie. Faaumatia fou. Ripen i le ogatotonu o Aukuso. O le ituaiga o mea e le lelei ai le tagata lava ia. O ituaiga e sili ona lelei e palola ai: Ussuri plum, Dawn, Red ball, Sister Dawn, etc. O le faigata o le taumalulu e maualuga.

Lanu mumu

O se ituaiga masani o le vave ona matua. Bushes o le maualuga maualuga, 2-3 mita le maualuga, ma se pale lapotopoto. O le faigata o le taumalulu o laupapa ma fatugaʻo e maualuga atu i le averesi. O fua e laiti ma laʻititi i le lapopoa, lautele, violē-mumu. O le pulupulu o le fualaau aina o le mea manogi, suamalie-suamalie, o le tofo faafomaʻi. O le gaosiga e maualuga. O fua na aina i le taimi e tasi. O le vailaʻau o se vaega o le tagata lava ia, ae pe a paʻuina i ituaiga elemene (Rakitova, Renklod kolkhoz, Vengerka, Moskovskaya), o le a faateleina le fua.

Tatar samasama

O le tele o ituaiga o fua o le ola. Bushes o le maualuga maualuga - 2.5-3 mita le maualuga, ma se pale paleni. O le faigata o le taumalulu e maualuga. O lenei ituaiga e fuga mai i le leva, pe a uma le tafe o gutu. Fua o le laʻau tele, lanu samasama-lanu samasama, o le tofo malie-suamalie, e amata i le 1-2 aso o Aokuso. O le gaosiga e maualuga.

Greengage Tenkovsky

Winter-hardy, maualuluga o fualaau aina e talafeagai lelei mo le galueaina i tulaga o Tatarstan, Bashkortastan ma isi itulagi i se tau vevela. O laau e tele-lapopoa, ma le paleni lautele. O fua e fua-lapopoa, lapotopoto, moli-lanu mumu, ma se vevela vevela, maua ai le suamalie manaia o le suamalie suamalie, e oʻo i le ogatotonu o Setema. E talafeagai mo le taumafa fou ma le gaosiga. O le ituaiga o mea e le lelei ai le tagata lava ia. Vaiaso e ituaiga: Red ripening early, Eurasia21, vao. O le vailaʻau e faʻasaga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Blue eye

O le tele o ituaiga o fua o le ola. O le vao e lautele, ma le lautele. O le faigata o le taumalulu ma le gaosiga e maualuga. O fua e laiti, lapotopoto, mafiafia lanu moana. O le tofo o fualaau suamalie e manaia, suamalie, laitiiti tele; fualaau aina e talafeagai mo le taumafa fou ma le gaosiga. Ripen i le faaiuga o Aukuso. O le gaosiga e maualuga. O lenei ituaiga o loʻo lauiloa i le tele o faifaatoaga faʻamalo ona o le mea moni o loʻo faia ai sina siʻosiʻomaga. O le ituaiga o mea e le lelei; ituaiga o meaola eletise: Ula vave vave, vao tuitui.

Volga matagofie

O le maualuga o le gaosiga o ituaiga o matua matutua, tuputupu aʻe ma se laau ma se pale lapotopoto. O le ituaiga o mea e le lelei ai le tagata lava ia. Folafolaina o ituaiga eseese: Iulai, Souvenir of East and others, o le fugalaau e fetaui ma le taimi. O fua e lapopoa, lanumoana, manaia, manaia lelei. O le faigata o le taumalulu o le averesi.


© Fir0002 / Flagstaffotos

Pests ma faʻamaʻi

Laʻu moli- o lenei pest e 'ai plum, cherry plum ma isi fua o fua. Ua faʻafeiloaʻi le anufe i totonu o le fomaʻi, faʻapipiʻi le ala i le 'au, afaina ai le vascular system, faʻalavelaveina le masani ai o meaʻai. O le tuputupu aʻe o le fomaʻi e faʻaitiitia tele, ma o le taimi e galo ai le la ma pau ai.Caterpillars le taumalulu i le tele o cocoons i fusi o le paʻu, lata i se laau i luga o le palapala.
Auala e tau ai e aofia ai le eliina o le eleele i totonu o le togalaau, faʻaaogaina o fusi faataamilo i tafatafa o le laau. A maeʻa le seleselega, e ao ona faʻaputuina manu ma faʻaleagaina.

Laʻau samasama vaaia 'ai fua o le plum, e itiiti lava - isi fua.
Auala e tau ai faatasi ai ma se sikūsusu e aofia ai foʻi le eliina o le palapala. Aʻo lei oʻo i le fuʻa, e masani ona luluina alofilima i luga o le papa, ma o laau foi e sosolo i karbofos, chlorophos, ma isi.

Plin pollinated aphids masani ona faaleagaina ai paʻu, cherries, apricots, peaches, ma isi. O le meaʻai e masani ona faʻapupulaina le itu pito i lalo o laʻau, o le mea lea e amata ai ona matala laʻau, o le a faʻamalo le fua o le laau, o fua e le tupu ma pala.
Auala e tau ai e aofia ai le totoina i le amataga o le tautotogo ma le nitrophene, benzophosphate, carbophos, ma isi.

Lisi Fuafuaga -o lenei pest pest pest e faaleagaina ai ituaiga o fualaau aina suamalie. 'Oloʻo fufulu laʻau lau anufe, faʻasaʻo i luga pe faʻapipiʻi i totonu o se mea. Leafworms e masani ona suia nofoaga i luga o se laau, faaleagaina ai lau fou.
Auala e tau ai I se tulaga lautele, faatasi ai ma se tamai laumeʻa, e manaʻomia lou aoina o le butterfly ile lafoaʻi o fuamoa, aua o le vaitaimi lea latou te le felelei ai, ae o loʻo tafe i luga o le ogalaau. O se vailaau aoga ma se meaʻai e taina ma le nitrofen i le amataga o le tautotogo.


© elisfanclub

I le faaopoopo atu i le tofo lelei tele, e tele togafitiga ma togafitiga o vailaʻau e maua. O le Plum e sili ona aoga mo le tino ona o lona fatuga tele. Faatali mo lau fautuaga!