O le togalaau

Salvia officinalis - vao o le ola manuia ma le soifua maloloina

Salvia officinalis na faʻaaoga mo le tele o seneturi i le fale e togafitia ai le malulu. O se togafitiga faʻalelei lenei, lea na taʻua e fomai anamua o le mutia o le tino ola pea, o le mutia o le ola manuia ma le soifua maloloina. Faʻaliliu i le Rusia, o le upu o lona uiga "o le sao i le soifua maloloina." O le taua o le salvia officinalis o se punavai o vailaau ma mea e aoga mo le soifua maloloina o tagata e faailogaina e le fomaʻi aloaʻia. I totonu o lenei tusiga, faitau e uiga i togafitiga faafomai o togafitiga faafomaʻi, o ana sauniuniga ma le faʻagogo, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o suauʻu manogi.

Salvia officinalis (Salvia officinalis).

Faamatalaga faʻapitoa o le laau

Salvia officinalis (i le gagana Latina - Salvia officinalis) o loʻo faʻamatalaina i se maualuga maualuga o le suauu taua, lea e matua aoga lava le faʻamalolo. O loʻo i ai se aafiaga lelei i le tele o faʻamaʻi o tala eseese.

O vaega uma o le laau ei ai lona faʻamalologa. O fualaau faʻamaʻi ma mea faʻaleaganuʻu, e taua e pei o se faʻamaʻi manuʻa, anti-inflammatory, expectorant, astringent, antiseptic. I le faʻaopoopoga i le fomaʻi, e masani ona faʻaaogaina i le meaʻai, mea manogi, ma le cosmetology.

I lalo o le natura masani, o le salvia officinalis e tupu i totonu o le laufanua matagofie o mauga o Asia-Europa, i atunuu Metitirani. I Rusia, e le tupu i le vao. O le malulu malulu o le tau e afaina ai le sage. O togafitiga o togafitiga faafomaʻi mo togafitiga faafomaʻi ua tupu aʻe i itulagi mafanafana o Rusia (Caucasus, Crimea), o nisi o itulagi o muamua le USSR (Moldova, Iukureini).

I foliga vaaia, salvia officinalis e faigofie lava ona vaʻaia mai isi ituaiga. O se laau umi umi (70-80 cm) o se lanumeamata lanumoana ma se paʻu, o le manogi o le manogi, aemaise lava pe a fufulu lau i totonu o lou alofilima. O le tofo o le oona-vevela, astringent.

O le aʻa sili ona lelei, faʻapitoaina, faʻamaonia. O le 'au e saʻo, 4-foliga, faʻamalamalamaina i le vaega pito i lalo, ma tumau pea le vao i le pito i luga. Mai le paʻu enaena i lalo o le a avea ma foliga o le mutia i le tumutumu pito i luga o le vao, ma tuʻuina atu ai i le lauulu lanumeamata lanumeamata.

O lau laʻau e tele, 5-9 cm le umi, faigofie. O le laula o le laula o loʻo ufiufi, e iloagofie mai i lalo e vela vela. O le lanu enaena lanumoana i le silver ona o le faʻaauau pea o le ufiufi ma pulu pupuu. O fugalaau e lanumoana-lanumoana, lilac ma isi lanu lanumoana, e tele lava, 1-5 i totonu o fagu pepelo o loʻo i tua o paranesi i le ituaiga o pulumu apolima.

O le Sage o se vailaau faʻasolosolo faʻamaloilo. E fuga mai ia Me ma Aokuso. O le vaalele faʻatasi ma le iʻuga o le vaitau tuputupu aʻe ua maliu i tausaga taʻitasi. O le fua e fua mai i le 4 lanu, e lamolemole, lanu uliuli i le lanu.

O vailaau faafomai o le togafiti

I le fale ma i togafitiga aloaia, ua faʻaaoga salvia officinalis e togafiti ai:

  • faʻamaʻi pipisi o faʻafanoʻona eseese (gaʻo tautala ma nasopharynx, pusa o le respiratory upper, with pleurisy, tuberculosis, asthma, stomatitis);
  • tatala manuʻa, maʻi pipili, solia o le paʻu mai le malulu ma mumu, faʻamaʻi, suppurations;
  • otaota, prostate, faʻasaʻo;
  • ituaiga uma o faamai o le gastrointestinal tract, ate ma le vevela.

Sage foi isi togafitiga faafomai e faʻaaogaina i le fale e avea o se fomaʻi, faʻamoemoe, viseptic, diuretic, antispasmodic, hemostatic, sosoʻo, astringent ma emollient.

O le Sage e mafai ona faʻaaogaina na o ia pe i se paluga faʻatasi ma isi laau.

O le Sage ei ai lona maualuga maualuga o gaʻo taua, aemaise i laulaau.

Faʻailoga i le faʻaaogaina o le togafiti mo togafitiga faafomaʻi

O le Sage ei ai lona maualuga maualuga o gaʻo taua, aemaise i laulaau. I totonu, o le manogi malosi o le manogi e mafua ai le tale, le tiga o le tino, le mautonu, le mautonu, loto momomo, ma le vomiting.

Salvia officinalis e afaina, ao le i faaaogaina, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi faapitoa.

Mo togafitiga faafomaʻi, pe afai e tatau ona fai ni fofo lelei o le faateleina o le faʻamalosi, e le mafai ona e faʻaaoga sauniuniga o laʻau mo le sili atu i le 2 i le 3 masina. Tali e afaina ai le mucous membranes.

Aua le faʻaoga le sage:

  • faatasi ai ma se allergy i le mutia (suamalie, urticaria, fula);
  • ao maitaga;
  • pe a fafagaina se pepe;
  • vailaʻau;
  • mafaufauga;
  • maʻi faʻamaʻi;
  • pyelonephritis ma le mumū tele o fatuga, afaina;
  • faʻatasi ai ma le faʻaogaina o faʻailoga ma se gaʻo umi faʻalauteleina.

O sauniuniga a le Sage ua solia i le tulaga o le le faapalepale i lenei fofo.

Faʻaaogaina o falemaʻi ma vailaʻau

O falemaʻi falemaʻi o le sage e mafua ona o le i ai i laulaau o meaola malosi, flavonoids, tannins, alkaloids, oona, vailaʻau, vitamini, e aofia ai vaega "B", "P" ma le "PP", o se suauu taua o loo i ai cineole, borneol, salven, thiajone ma isi meaola, faapea foi ma le i ai o le tolauapiga. O vailaʻau faʻamaʻi e faʻalavelave lelei le gaioiga o le antimicrobial ma saofagā i le faʻasaina o le microflora pathogenic.

Le faʻaogaina o le togafiti i togafitiga faʻapitoa

I totonu o falemaʻi, e mafai ona e faʻatau sauniuniga sauni ma sauni (sauniuni e le fomaʻi):

  • Sage tincture (Tinctura salviae) - mo le fufuluina;
  • faaputuga vaigogo o lau laulau eseese pe avea o se vaega o se aoina i faaputuga o le 50 g ia - mo le sauniuniga o fofo-inflammatory ma emollient solutions;
  • suauʻu manogi - mo le faʻaaogāina, laʻei, ma isi.
  • pusa ma lozenges - mo le toe faʻaofi, ma isi.

Mo togafitiga, e le gata o laulaau e faʻaaoga, ae o aʻafiaga laiti foi o le pito i luga o le laau.

Faʻatauga, faʻagogo ma le teuina o meafaitino mataʻutia

Mo togafitiga, o laulaau ma laʻititi laiti o le pito i luga o le sage ua faʻaaogaina.

Aoina

Mo togafitiga e faʻaaogaina i laʻau faʻapitoa o togafitiga faafomaʻi, i le fale latou te aoina ai vaega pito i luga o tamaiti laiti.

O le aoina o mea e masani ai (eseese laulaʻau ma le faʻaaogaina o togafitiga faafomaʻi) amata ia Iuni. O le faaputuga maualuga o suauu i lau e tupu i le taimi o le fatuina o fatu. I le ogatotonu pito i luga o le vao, o le maualuga o le suauu i totonu o laula ma aemaise lava siʻusiʻu e itiiti ifo.

O le aoina e faia pe a uma le timu ma faʻafefe solo e oʻo ile 11 itula. E talafeagai le aoina o meaʻai aʻo lei amataina le vevela ina ia mafai ona faatumauina le maualuga o le tele o suauu taua i lau. I le vaitau o le tau mafanafana, o le aoina o togafitiga faafomaʻi ua faia 3-4 taimi ma ua maeʻa i le afa muamua o Setema. A maua le seleselega mulimuli ane, o le suauu o loʻo i ai e faʻaitiitia.

O laulaʻau ma meaʻai o togafitiga faʻapitoa o loʻo faʻaputuina i ni pusa eseese, faʻapipiʻiina o mea e gaosia ma se mea e le mafai ona faʻaaoga. E mafai ona vavae ese laulaʻau, ae talu mai le toe faʻaaogaina, e sili atu ona talafeagai le tipiina o laulaau ma le pito i luga o le faʻalavelave.

Toto

O le mea e aoina i le fale e faʻamamāina vave lava mai meaʻai. Ona o le malosi malosi o le sage, latou te galulue i le paolo ma le ata faataitai. O mea e faʻamamaina e sili ona lelei ona faʻagogo i tulaga masani i luga o taʻavale poʻo ni fusi laititi laiti (pe a fai o faʻalavelave) o loʻo taofiofia i totonu o le atigi po o lalo o se faʻavalava. Laʻau uliuli, o le manogi o le pala o loʻo taʻuina ai le le faʻamamaina. O mea faapena e le mafai ona faʻaaogaina. E auina atu i fale apili.

Teuina

O meaʻai vevela vevela o loʻo teuina i totonu o pusa oloʻo faʻapipiʻi faʻapipiʻi (sili ona tioata). Soifua ile ola 2 tausaga.

Auala mo le sauniuniga o vaifofo togafitiga e faavae i le togafiti

Pulu mo le faʻafofoga tautala

Laʻau 200-250 ml o le vai. I le fufuluina o le vai, sasaa se sipuniti o laʻau mamago o le sage ma tape le kesi. A maeʻa le 20-30 minute o le faʻafefete, faʻafefete le susu. Aumai ao leʻi faia se taumafataga (20 minute) ipu kuata, 3 taimi i le aso. Faʻaaoga mo le fufuluina ma faʻamaʻi o le gastrointestinal tract. E le mafai ona ave se vaifofo sili atu ona fofo, e mafai ona mafua ai le manava, le galala, ma le popole.

Teuga mo le faʻaaogaina fafo

E tutusa le auala e kuka ai. Ae i le vai inu, 3 teaspoons poʻo le 1 sipunifi o le pito i luga ua tumu i mea faʻaaoga. A uma ona faʻamalosi ma faʻamamaina, o le solo o se mea masani e faʻamalūlūina, faʻapipiʻi laitiiti (e le tatau ona inu le vai) ma faʻaaogaina i le maʻi afaina: manua, alosi, fao, faʻapala.

Suafa vai o le sage

O le fusi e ese mai le teuteuga i le auala ua saunia ai. E le mafai ona faʻafefete faʻamaʻi. Ina ia saunia le folaʻau, sasaa 1 sipuniti o le 200-250 ml o le vai inu, tapuni le pusa ma tuʻu mo le 1 itula. Faʻasologa. Ave le 1-2 vaimuni 3 taimi / aso 20 minute aʻo leʻi 'aʻai. Faʻaaogaina mo le gastritis, spasms, mumunia o le manava, afaina, faʻamaʻi o fatugaʻo, ate, gase vevela.

Ava malosi

O vailaau oona o togafitiga faafomai e taua o le elixir o le ola. E mafai ona e faʻatau se faʻasologa e faia i se fale talavai. O se vailaau aoga mo le antimicrobial mo le le faʻaaogaina o le pupuʻu tautala (faʻaitiitia i le vai) mo stomatitis, gingivitis, mo le faʻaaogaina fafo.

E mafai ona saunia tutoʻatasi i le tutoʻatasi. 2 sipuni faʻatasi ma luga mo ava malosi po o le 40% vodka, faʻalatalata ma tuʻu i totonu o se nofoaga malamalama. 25-30 aso tumau. A o lei aveina, faamama le aofaiga manaomia. Ave i le taeao i luga o se manava gaogao, 1 sipuni sipuni o le tincture, fufulu i le vai mafanafana. E faʻamalieina lelei le popole.

Sage tea

O le sipuniti o le sage ua sasaaina i se ipu vai inu, ua tauanau mo le 10-15 minute, inu pei o le lauti. I totonu o faleoloa e mafai ona e faʻatau ai taga lauti i taga.

Salvia officinalis suauu.

Faaaogaina o Suauʻu Masima

O le suauʻu sosoʻo e faʻatau i falemaʻi. Mo le faʻafofoga tautala, 2-3 faʻapalapala e faʻafefeteina i le vai mafanafana ma inu aʻo le i ai ni taumafataga e sili atu ma le faatolu i le aso ma le le lelei o le 'aina o meaai, masini, toto maualuga. O faʻamalologa e aoga mo uluga ma malulu, i fafo - i le faiga o talosaga, faʻamalosi.

Mo tagata pepese! O se fofo o le suauʻu manogi e fesoasoani e vave faʻafouina le leo.

E faʻaaogaina foi le suāuu taua mo le faʻaogaina o le massage ma le faʻamalolo vai.

Afai e te tuputupu ae i luga o le saite pe maua foi le poto masani e faʻaaoga ai mo togafitiga faafomai, faʻasoa atu lenei faʻamatalaga i le au faitau o Botani i faʻamatalaga i le tusiga. Masalo o le a fesoasoani se tasi i lou poto masani e faatoilaloina se maʻi ogaoga.