Faatoaga

Aʻoaʻoga faʻavae faʻatasi ma 'oti

I le tele o tausaga ua mavae, sa ou manuia lava e auai i le semina na faia e Dr. Robert M. Miller i le aai Niu Sila o Palmerston North. Na ia talanoa e uiga i lana metotia o aoaoga mo pepe ma pepe. I luga o le tele o tausaga o lona poto masani o se fomai manuʻau, na iloa ai e Miller e iai se eseesega tele i le va o amio a solofanua matutua na ia feiloai ma manu i le taimi na fanau mai ai o ia pe asia ma togafitia mulimuli ane. Na ia maitauina o solofanua sa ia feiloai talu mai le fanau mai o ia o se vaega o le lafu, ae le o se tagata ese. O le tele o taimi, sa latou feoai solo i luga o le fanua e faafeiloaʻi Miller, e aunoa ma le taina o ia i le tafailagi.

Ina ua maeʻa le felafolafoaiga pe aisea ua matua ese ai le uiga o nisi o solofanua ia te ia (e pei o ia o se tagata o le aiga), na mafai e Dr. Miller ona tuu faatasi vaega o le paso ma faatuina se mea e tuufaatasia uma ai manu - sa i ai le tagata i le fanau mai o ia. Na amata ona fuafua e Miller nisi faʻataʻitaʻiga ma foals e faʻavae i lenei sailiga. Na amata ona ia faia ni togafiti ma manu faatoa fananau mai, e peiseai na ia suesueina i latou i le galuega a le fomai manu: na ia lagona ona tamatamailima i ona taliga, ala o le gaogao ma le vevela, ma faapea ona tuufaatasia ai le faagasologa o le fuaina o le vevela.

O le manino o le manuia o ia ituaiga faʻataʻitaʻiga na mafai ai e ia ona fatuina ana lava metotia faʻasologa, lea na amata ona faʻaaogaina e Miller i lana polokalame faʻaleleia. Na ia faaali mai ia i matou se vitio lea na ia galulue ai ma manu e masani ia te ia mai le fanau mai. E le mafai ona iloa le fesoʻotaʻiga manino i le va oi latou. Afai e te fiafia i solofanua (pe togafiti foi isi meaola), ou te fautuaina e te faatauina le tusi Imprint Training for Newborn Foals, lomia e West Rider (1991). E ui i le mea moni o le tusi e tuuto atu i solofanua, ae na ou faaaogaina le tele o auala faamatalaina i au taifau, ma o lea ua ou faaaogaina nei mea i aʻu'oti. O le mea moni, o le taimi na faʻatasi ma aʻu i le 24 itula mulimuli ane talu ona fanau mai na tolopo e le faʻamaoniga i le faiʻai o le manu mo le ola. Na feiloai fiafia le 'oti i aʻu ina ua ou ulu atu i le fale e taofi ai, ma sa ou malolo atoa i oʻu lima, ma mafai ai ona ou faia soo se mea.

Talosaga a le Falemaʻi

Mo le amataina o le faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e faʻatali seʻia oʻo ina fanau mai le 'oti ma amata ona e momoe tamaiti. Talu ai e galue Dr. Miller ma solofanua, ae le o le taʻua o le mea moni o ia o se fomaʻi fomai, e sili atu lona silafia nai lo aʻu pe a amata ona amata aʻoaʻoga. I totonu o lana tusi, na ia fautuaina e amata vave lava pe a uma ona fanau, e aunoa ma le avatu i le mare o le avanoa e tui ai le tamaʻi mama. Ou te manao e tuu le natura e ave ona aʻa, ma faatalitali seia oʻo ina oti e le 'oti le pu.

Fufulu mama

A faʻasalaina le tamaititi e le tina (pe a oʻo i le ulu ma le ua), e mafai ona e solo e solo i se solo. Ona amata lea ona paʻi atu ma faʻafefe nei vaega i ou lima, ma faʻatagaina ai e le manu ona manatua lou manogi. Aua le tuliesea le 'oti pe a manaʻo e nofo i le pulu. I le faagasologa, o le pepe o le a oso ma fefe. E tatau ona e alofa ma tumau.

Faʻaosofia o mea faʻatau

E le mafai ona faʻaaogaina le fuainumera o le paʻi paʻi, i se isi itu, atonu latou te le lava. Afai e te faatagaina le meaola e aloese mai le faʻafesoʻotaʻi, aloʻese i ou lima, o lenei amioga o le a teuina i totonu o lona faiʻai. Faʻaauau pea ona paʻi i le pulu seʻia maeʻa ona tuʻuina atu ma taofia le tetee. O le manatu o le meaola muamua na lagona le le toʻa, ona aveesea lea o lenei lagona i lima malu o se tagata. O sea fegalegaleaiga ma le pulu i se amataga vave o le a fua mai pe a matua. Na taʻua e Dr. Miller le taliaina malie o le paʻi o tagata "matua," e ui e toatele o le a taua o le "gauaʻi."

E taua tele lenei mea i le faʻaleleia o solofanua, aua e sili atu lo latou lapoa nai lo 'oti i le matua. O lau mafutaga o le a faalagolago tonu ia latou amio.

Faʻaleagaina

E leai se mea e le tatau ona faanatinati! Lio le ulu, isu, taliga, manava ma le vaega i lalo o le siʻu. Massage uma vaega o le tino ia maeʻa seia oʻo i le mea e faʻafefeteina ai meaola, faʻatagaina le faʻalauiloa. Fai mai Miller e faapea, i le tulaga o fofeti, e manaomia le 30 i le 100 ia toe fai, ae na ou iloa o le tulaga ma le 'oti e sili atu ona faigofie. Faatasi ai ma le finafinau lelei, e tusa ma le 10-20 toe faia o tala, taliga taliga na avea ma vaega sili ona faigata mo le faʻaaogaina. O lenei ua mafai ona ou nofo, ma le togiina o taliga o se 'oti, lea e sui ai ma le alofa. Atonu o le a momoe foi i ona lima ma e le tali mai pe afai ou te paʻi atu i lona siʻusiʻu pe paʻu i lalo ifo. ('oti e fiafia e paʻi i le siʻu!)

Polokalame aʻoaʻoga

O le sini autū o aʻoaʻoga faʻataʻitaʻiga o le faʻafaigofieina o fegalegaleaiga ma se meaola matua. Vaʻai faalemafaufau i se tulaga e te manaʻomia e tuʻuina atu ai ia te ia se tui, pe manaʻomia e le fomaʻi ona fufulu le alalaʻau taliga ma faʻaofi le thermometa i le va. Ina ia mafai ona avea se manu ma se "miti a se fomai manu," e tatau ona e galue muamua. A uma ona masani le paʻi ia te ia, amata ona tuu i totonu tamatamailima i totonu o le gutu, isu, taliga taliga ma le u. E leai se faʻasalaga e le amataina le faʻatinoga mai le aus. E tatau ona e amata i le ulu ma faasolosolo malie agai i lalo.

Limeti

I le taimi nei, e mafai ona e galue ma ni nofoaga e le mautonu. Ia mautinoa e le o amanaʻia ou vae, vae, susu ma le manava. E pei ona taʻua i le taimi muamua, faʻamaʻi ma tafe uma vaega seia oʻo ina uma le faʻaogaina o le manu. E tatau ona faʻapipiʻiina e le 'alovae o' oti i taimi uma (e le pei o le solo), o lea e taua tele ai le faʻaaogaina o le manu e faʻaoga ai ona vae.

Tuu le tina e faatasi ma le pepe ao e galue ai. Galue i nei eria, ae ui i lea, ia tuu le 'oti e lalaga ma fafaga le pepe i le va o toe fai. O le mea lea, o manu uma e lua e toʻafilemu vave. O lenei faagasologa e le tatau ona faamalosia, e mafai ona tele ni itula poʻo nisi aso.

O le aso e sosoo ai

E na o le 26 o latou tausaga, ma ua iloa aʻue tamaiti ma fesoʻotaʻi ma o latou lima i le faigofie ma le toʻa. Ina ia faʻamalosia le aʻafiaga, o le a faaauau pea ona ou tago i manoa i aso uma mo nai vaiaso o lumanai, aʻo tuputupu aʻe tamaiti.

Galuega a Miller

O lana galuega ma solofanua e sili atu le lautele nai lo le mea ua ou faamatalaina atu i luga, ma ei ai mafuaaga lelei mo lenei mea. O le faʻaleleia o solofanua ua uma ona fai ma au lavalava, ma o lea e manaʻomia ai le tele o taumafaiga nai lo loʻu faʻaaluina i'oti. Faamolemole suesue i le tusi ma le galuega o lona olaga atoa pe afai o le metotia o toleniga e te fiafia i ai, faapea foi pe ae manao e faataitai i au solofanua po o isi meaola. Ou te le faafoliga o aʻu o se tagata tomai faapitoa i lenei matata, na ou faatoa fetuunai nisi o auala a Miller i laʻu galuega i le faatoaga ma manu ou te fegalegaleai ma. Faʻatasi ai ma le aʻoaʻoga a Dr. Miller, o le a liliu ese lau tama mai se vaʻa le mafaufau i totonu o se tagata matua, lelei le aʻoaʻoina o solofanua!