O le togalaau

Matou te aʻoaʻoina mai i togalaau faʻapitoa 12 mea faalilolilo o le totoina o tipu

I le iloaina o mealilo e 12 o le totoina o tipu tipu, e mafai ona e mauaina se seleselega lelei mai se tamai togalaau. Kapisi o se tasi lea o mea e sili ona le lelei. E mafai ona tupu i le toetoe lava o soʻo se eleele, aʻo tuʻuina atu fua lelei i tausaga taʻitasi. O laulaau laulaʻau e faʻaaogaina i le kuka, cosmetology ma vailaʻau faʻaleaganuʻu. Ae ui i lea, e manaʻomia foi e le togalaau le tausiga, fafaga, togafitiga masani mai meaola faalafua.

Filifiliga ma sauniuniga

O se tasi o tulaga mo fua maualuga o le filifili lea o le saʻo m e saunia ai mea mo le luluina. Laʻau amata amata ona faʻaleleia le malosi o le malosi i le taimi lava e maeʻa ai le germination, o lea e taua ai le faʻalogo i ai.

Eseese o le Kapisi Mafiafia

O le kapisi paepae o le igoa taatele mo se ituaiga, lea e aofia ai le tele o ituaiga. E eseese i latou i le tofo ma le matua, o lea ao leʻi faia se faʻatauga po o fatu, e tatau ona e filifili poo a mea o le a faʻaaogaina.

Filifili se ituaiga kapisi e faalagolago i le faʻamoemoe o lona faʻaaogaina.

Filifiliga filifilia:

  1. O ituaiga muamua e seasea lava ona maua mai ai fua lelei ma e le lelei le teuina, o lea e sili atu ona lelei le fufulu. E filifilia i latou ona o le saoasaoa o le vave - o ulu o kapeti e tupu i le maualuga i le 60-80 aso.
  2. E eseese lelei ulu ma e teuina umi, ae o laulaau e le o se mea malie. O latou vaitaimi matua e mai i le 85 i le 120 aso.
  3. Mulimuli ane na tutupu le 130 aso talu ona totō ile eleele pe sili atu foi. E malu o latou ulu ma mafai ona teuina seia oʻo i le isi vaitau. E le gata i lea, o la latou laʻau e faʻaputuina le maualalo o le tino pe a faatusatusa i isi ituaiga.

O le popo e faʻauluina fou, faaopoopo i salamu ma mea vevela. O mea mulimuli ane e talafeagai lelei mo le faasaoina. E sili atu le ola i luga o moega eseese.

O a fatu o le a totogo?

O fua o le gaosiga o le lumanaʻi e faʻalagolago ile lelei o fatu O le auala pito sili ona faigofie e maua ai fatu o le ituaiga faʻamaonia o loʻo e manaʻomia o le aoina mai mai kapisi mo le tausaga a sau. A e filifilia mo le muamua fatuina i totonu o le faleoloa, e tatau ona e tulimataʻi atu i ni faʻavae:

  • mamā mamā e le lelei, ma o vailaʻau e sili atu ona lelei;
  • le mafai ona tupu i nisi tulaga tau fesuiaiga;
  • matua ma gaosia;
  • naunau e tafe le ulu o kapeti - o se mea e le manaomia.

O vailaʻau faʻapitoa e maua mai i le sopoia o ituaiga o kāpeti. O ia laau toto o le a le gaosia mo le isi tausaga, o le mea lea e tatau ona faatauina mai fatu i tausaga taʻitasi.

I luga o le faʻatau, o loʻo i ai foi ni fatuga ua saunia ma le kuka. O lea e mafai ai ona e faʻaalu se taimi i lona faʻatoʻaga ma maua atili ai le talitonuga o le a aʻafia i totonu o moega.

Fatuina sauniuniga

I luga o le faʻatauga, o loʻo i ai tupe mo le togafitiga o fatu kuki ao le i luluina. E faʻaaogaina e faʻatele ai le germination o fatu, togafitiga e faʻaleagaina ai faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi. O fatu e faatauina mai e faapitoa lava le manaomia o le gaioiga aua e ono aofia ai ni faʻafitauli e le masani ai. Latou te gase i le fofo mo le tele o itula, ona totoina lea ile eleele.

O le auala pito sili ona faigofie mo le faʻamaʻiina o fatu o le tuʻuina lea i totonu o le vevela ma le malulu tasi i le taimi. O suiga o le fesuiaiga e afaina ai ituaiga eseese o siama.

Totoina laʻau

O le faagasologa o le totoina o kapeti e le itiiti ifo lona taua, talu ai e le o fatu uma e ola. Faʻalogo lelei i le lelei ma le gaosia o le palapala, faʻapea foʻi ma isi mea laiti. Muamua, o fatu e totoina i le fale i totonu o ipu poʻo fata, ma o fatugaina o loʻo totoina i totonu o se fale kiona poʻo totonu o le eleele.

Laʻau mo kapisi

Eseese ituaiga o kāpeti ua fesuisuiaʻi e ola i ituaiga eseese o eleele. O lenei aganuu e tali lelei i le i ai o meaʻai ma minerale, o lea e tatau ai ona e filifilia se eleele sili atu ona lelei. O loʻo faʻafefiloi mea faʻapitoa i faleoloa ua makaina "mo le kapisi papaʻe" - e fetaui lelei mo le totoina o fatu.

I le fale, e mafai ona e saunia le eleele atoa mo le maualuga o le gaosiga o gaosiga. O le a aofia ai ni vaega:

  • 1 kg o fanua;
  • 1 kg o fugalaʻau (compost, humus);
  • 1 sipunipuni o le malala i le 1 kg o le mea ua maeʻa.

E le tupu lelei le kalama ile palapala. Mo lona alkali, e mafai ona e faʻaaogaina le fafie laupapa, falaoamata i le faletalimalo, carbonates poʻo le lime paʻu.

Totoina Aso

Ina ia mafai e le kapisi ona maua se seleselega lelei i le taimi, e taua le totoina i le taimi. O lenei faʻaaliga e faʻalagolago i le tele o aganuu ma le taimi o lona matua:

  • uluaʻi fualaau aina e tatau ona totōina i luga o laau (e le o tatala i lalo) seia oʻo i le aso 25 Mati;
  • togi maualalo - mai le aso 25 Mati i le aso 25 o Aperila;
  • mulimuli ane ituaiga - seia oo i le aso 25 Aperila.

O le Kapisi o le a mauaa aʻa i totonu o moega pe afai o le palapala e susulu lelei i le taimi o le totoina

I le averesi, e le itiiti ifo i le 50 aso e tatau ona faʻaaogaina mai le taimi o le totoina o fatu i luga o fualaau toto i le mafai ona toe totoina i latou i eleele tatala. O le taimi o le a fai sina eseesega e faʻalagolago i le tele o kapisi. E tatau ona latou o atu i le togalaau pe a maeʻa le eleele pe a uma le taumalulu.

Togalaau Tausi

O le auala e faʻapipiʻi ai le kāpeti mai fatu ile fatu i le fale e manaʻomia ai le tele o le taimi ma le mafaufau nai lo le faʻaaogaina o pulou ma fale. Ae ui i lea, o le auala lenei e mafai ona maua uma ai togafitiga atoatoa ile amataga. Ina ia maua se maualuga maualuga, e taua le filifilia o sui e sili ona aoga o le ituaiga. O le faagasologa e faia i nisi o tulaga:

  • lūlūina o fatu i fata taatele;
  • vevela o fualaau toto, ma e leai se sili atu i le 2 cm le vaega;
  • pe a mavae le 2 vaiaso - totoina o fatu, o lona uiga, o le aveeseina, seia oʻo i le 3 cm na totoe;
  • pe a mavae le isi 2 vaiaso - totoina o laau i ni ipu eseese.

Afai e le mafai ona vevela laau toto, e mafai ona e tuʻuina fatu taʻitasi i totonu o se pusa eseese poʻo se masini.

Faʻasaina, malamalama ma le vevela

O le aofaʻi ma le lelei o le fualaʻau e faʻalagolago i tulaga tuputupu aʻe o kāpeti. E taua le filifilia o ituaiga na e fetaui lelei i tau o le tau ile vaitau o le tau.

I totonu o le fale poʻo i totonu o le greenhouse, e le mafai ona e taulai atu i le vevela ma le i ai o timuga i le auala.

E i ai manaoga masani mo ituaiga uma o kapeti lanu paepae:

  • moli - e le itiiti ifo ma le 12 itula, e aoga le faʻaaogaina o moli;
  • susu - o le eleele e tatau ona faʻamaluluina e le aunoa, ae aua neʻi fafasi;
  • fua o le vevela - pe a oʻo mai pine, o le vevela o le ea i le aso e tatau ona oʻo i le 20 tikeri, ona mafai lea ona faʻaititia laitiiti e faʻamalosi ai pi.

Mo le tuputupu aʻe o le kāpeti i totonu o se kiona, e le taua le ituaiga. O iinei e mafai ai ona e fatuina ni tulaga sili ona lelei ma maua ai se seleselega, e aofia ai i le taumalulu. Ae ui i lea, o le faʻamautuina o le faʻavaivai ma le faʻamalama o le a avea ma faamuamua.

Le manaʻoga mo meaʻai

Fertilizers o vailaʻau ma vailaau oona ia e faʻaaogaina e laau totō e ola ma tausia ai faiga taua. O minerale taitasi e nafa ma vaega o vao, o le mea lea, o le tuufaatasiga o ofu pito i luga i vaitau eseese e ono eseese. O le mea lea, o le aʻafiaga e aʻafia ai le fausia o laulaʻau lanumeamata o fualaʻau, potassium ma fulukalama e sili atu ona manaʻomia i le taimi o fugālaau ma fualaau. O elemene faaopoopo o elemene e faamalosia ai aʻa, faateleina le tetee o laau i meaola faalafua ma tulaga o le tau.

E vave ona faʻaaogaina fualaʻau milila e laau totō nai lo mea faʻalautele.

E faʻatolu ona faʻaaogaina faʻamalosi mo fatu laau kapisi. O le uluai taualumaga e faia ia le itiiti ifo ma le vaiaso talu ona maeʻa, ma isi o loʻo i ai le vaeluaga o le 2 vaiaso. O le tuufaatasiga tutusa o le falu (i le 10 lita o le vai) o le a faapenei:

  • 2 g o le ammonium nitrate (punavai);
  • 2 g tapenaga o mea taumafa;
  • 4 g o le superphosphate - o le paʻu o le phosphorus.

Aʻo lei totoina i le lauʻeleʻele avanoa, e mafai ona e suia laitiiti le faʻaogaina o vailaʻau. O le potassium e afaina ai le fausia o le aʻa, o lea ua faateleina lona aofaiga i le 8 g i le 10 lita o le vai. O le maualuga o le faʻamalaina o le nitrate e faʻaititia i le 3 g i le 10 l - o nei mea e mafai ona faʻaputuina i laulaʻau, o lea e mafai ona faʻaaogaina e le sili atu i le 2 vaiaso aʻo leʻi seleseleina.

I luga o le faʻatauga o loʻo i ai ni mea faʻafefiloi faʻapitoa e faʻapitoa mo laau faʻasaʻo. E sili atu ona faigofie ona faʻaaoga, ae manaʻomia foi le tausisia o suʻega. O sauniuniga e mafai ona faʻatau i le tino o le paʻu vevela po o palulaʻau, vai mo le faʻavaivai poʻo le faʻaleleia.

Faʻamalosi ao lei totoina

Ma o le totoina i le moega avanoa e le o se atuatuvale mo fualaau, e faasolosolo malie lava. O le faagasologa e amata i le 10 aso ao le i taunuu mai. Muamua, e mafai ona e faapuupuu le vevela i totonu o le potu e ala i le tatalaina o faamalama ma faamalama, ma a maeʻa le vaiaso, e mafai ona tuua ni pusa i totonu o le pusa.

Puipuia o Pest ma Disease

O ituaiga kapisi lelei e maua mai i le maualuga o gaosiga e mafai ona pagatia mai faʻamaʻi, meaʻai, poʻo isi ituaiga faʻamaʻi. O togafitiga faafuasei o laau toto e faia e pei ona tatau ai i ni maualuga o fualaau oona. Mo le puipuiga, ua lava lea e faʻapipiʻi ai le pefu laupapa i le palapala mo laau toto - ua i ai sona faʻaaliga antibacterial ma antifungal. O le a fesoasoani e puipuia ai laau mai vae uliuli, ituaiga eseese o aʻa.

O le kapisi vine e manaʻomia le itiiti o le gauai atu nai lo tagata matutua i luga o moega. A o faagasolo lenei vaitau, e mafai ona e filifilia sui sili ona tele ma sili ona mautu, togafitia i latou mai meaola faalafua, tuu atu ia i latou se sapalai o meaʻai. A maeʻa sauniuniga tatau, o le a latou tupu tetele ma feʻai, taofi uma uiga sili ona lelei.