O le togalaau

Feijoa

E toatele e mafaufau feijoa O fualaau aina suamalie e tutusa ma, mo se faataitaiga, kiwi, pineapa po o faʻi. E ui i lea, e ui lava i lenei, ua leva ona ola lenei laau e pei o se fale ile fale. Ma ua faia lenei mea e le gata i fualaau faifaatoʻaga o loʻo i ai le poto masani i tua atu o latou, ae faʻapea foi i le amataga. Ma e oʻo lava i le amanaʻiaina o ona mea uma, o le tuputupu ae feijoa e faigofie tele, mo se faataitaiga, pei o lemoni poʻo le rimoni.

Feijoa, o le a?

O le a le feijoa? I le vao, e mafai ona maua lenei laau i Amerika i Saute. O le mea lea, na maua i Pasila e tagata Europa. O aso nei ua tupu i Caucasus, Azerbaijan, Crimea, Turkmenistan, ma isi. O lenei laau e taʻua foi o Akka Sellova (Zellova).

Feijoa fualaau aina e aoga tele mo le tino o le tagata. O le mea lea, e masani ona faʻaaogaina e puipuia pe togafitia ai faʻamaʻi pipisi, faʻapea foʻi le atherosclerosis. O le mea uma, ona o loʻo aofia ai le tele o iodine.

O le tofo o feijoa e le masani ai. E foliga tutusa i gooseberries, strawberries ma le pineapple, o lea pe afai e te 'ai faatasi uma. Ae e iloa e tagata taitoatasi le tofo o nei fualaau aina i la latou lava ala. Afai e tausia lelei le laau, pe a oʻo ina avea ma tagata matua, atonu o le a mafai ona e maua se kilo kilokalama o fualaau aina i le tau ma sili atu. Myrtle o le aiga sili ona vavalalata o feijoa, lea e mafai foi ona ola i le fale.

Aiga Tausi

Tulaga o le vevela

O le tele o fai togalaau e fai mai i le taumalulu, e manaʻomia e lenei laau le faʻaitiitia o le vevela o le 12-14 tikeri. O le fea e matua moni lava, ona o le feijoa o loʻo i ai se taimi malolo i lenei taimi. Ma ei ai foi se manatu o lenei laau o le a mafai ona tupu atoatoa ma atiina ae pe afai o le taumafanafana o le vevela i totonu o le potu o loʻo i ai i totonu o le 18-20 tikeri. Ae ui i lea, e le saʻo lenei. Afai o le laau e lelei ona faasusu ma susu, o le a sili atu le lelei e oʻo lava i le vevela-tolusefulu tikeri. Ae sili atu pe afai e mafai ona taofia le vevela o le ea i totonu o le potu i se tulaga faapena. E le gata i le taumafanafana, ae fautuaina le feijoa e siitia i luga o le auala poʻo le faletalimalo.

Malamalama

O lenei laau e matua fiafia i le malamalama ma o lea e tatau ai ona filifili se nofoaga mo le mea o le a lava. E tatau ona manatuaina o ave saʻo o le vevela vevela o le la, e faʻafeiloaʻi lelei tele, o lea e tatau ai ona e faʻaogaina le laau mai ia i latou. I le tulaga pe afai e itiiti lava le malamalama masani i totonu o le potu, e mafai ona e faʻaaogaina moli moli e faʻalauiloa.

E faʻafefea ona faʻafeinu vai, fafagaina ma faʻamamaina foliga

Feijoa e tatau ona faʻaleleia tele ma tele lava, ae naʻo le taimi o le tautotogo-taumafanafana. I le taimi o loʻo moe i le taumalulu, e tatau ona faʻaitiitia le faʻavaʻa.

O lenei fale e manaʻomia le faʻaogaina lelei o luga. Ma e manaʻomia e ia le tele o faʻamaʻi. O le mea moni, e mafai ona e faʻaaoga fugalaau faʻapitoa mo le fafagaina, ae sili ona lelei le vaevaeina o le mea e faʻaleleia ai mea e faʻaaogaina (fuamoa, nitrogen ma le faʻamalolo). E tatau ona fafagaina le laau i se tasi itu ma le tele o vaiaso ole vaiaso.

Mo se faʻataʻitaʻiga:

  1. E pei o le faʻamalosi o le kulimi, e mafai ona e faʻaogaina manulele o manulele, o le maualuga o le a 1:15, pe e mafai ona e ave mullein (ma o lona faʻamasinoga e tatau ona 1:10).
  2. Superphosphate e mafai ona faʻaaogaina e pei o le phosphate fertilizers. Mo lenei, 1 lepp. o lenei vailaau ua sasaaina i le 1 lita. vai fou ua tunu. A uma le mafanafana o le fofo, ona sasaa lea i totonu o le lita o vai inu.
  3. O le uʻamea o le ash e lelei atoatoa e pei o se fafie. Mo lenei, 1 tbsp. l efuefu palu ma le 1 lita. vai ma mafai ai ona fofo le fofo mo le 7 aso.

E taua le fafagaina o le laau pe a maeʻa ona faʻafeinu.

I le tulaga pe a fai o totonu o le potu e feololo ai le feijoa, o le taimi e faʻamamaina ai (spraying) e faia i taimi uma e mafai ai. E faapitoa lava le aoga i le taimi malulu, pe a le o le taumalulu le fale, ae o totonu o se potu mafanafana. Afai e faasee le laau i le ea fou i le taumafanafana, ona mafai lea ona e fufuluina pe afai e tatau, pe i lau faitalia. Ae i soo se tulaga, o le totoina na o le aoga o lenei fale.

Faʻafefea ona vaʻaia

O le suia o feijoa e le faigofie tele. O le mea moni o ona lālā e matua mataga ma e mafai ona latou vavae ese mai soʻo se mea pagatia. E moni lava lenei mea mo na laau ua matua ma e tele lala.

O laau laiti e tatau ona toe toto i le tausaga, i le tautotogo. A maeʻa ona avea ma tagata matua, poʻo le, e oʻo atu i le tolu tausaga le matua, e mafai ona suia i tausaga uma (i le 2 poʻo le 3 tausaga).

Pe a toe totoina, e le manaʻomia le aveese atoatoa o le eleele tuai ma fufulu le aʻa. E faigofie ona e faia se faʻataunuʻu faigofie. Ae peitaʻi, afai o le meaʻai e vevela pe o le fale o loʻo i ai se faʻamaʻi, ona tatau ai lea ona faʻamamā le faamamaina. I le taimi o le faʻavasegaina o feijoa, aua le soona lafoina i le palapala.

O le mea e sili ona talafeagai mo le faʻaaogāina o se faʻafefiloi o le eleele e aofia ai laʻau ma eleele suauu, peʻa, oneone ma humus, lea e tatau ona faʻafefiloi i tutusa tutusa.

Faiga Faʻavae

Ina ia mafai ona faʻalauteleina lenei laau totō, e mafai ona e faʻaaoga auala eseese. O le mea lea, o le tele o taimi e tupu mai i fatu pe faʻalauteleina e ala i le tipi. Ae peitai, ei ai se isi auala e masani ona galo. Feijoa e mafai ona faʻasalalau e le aʻa ma e mafai ona faia faigofie. E sili ona lelei le faʻatinoina o se faʻavae i le taimi o le gaioiga. O lenei mea uma, ona o le ola o le laau e vave tele, ma a maeʻa le tele o taimi, o le a iai ni aʻa tetele, lea e fautuaina e le au faifaatoʻaga e aveese. Ma e mafai ona e faia lenei mea ao faagasolo le gaioiga. E mafai ona maua mea totō e ala i le vavaeeseina ma le faaeteete o le tuputupu ae mai le tina.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

O le mea pito sili ona faigata i lenei auala o le toe gaosia o le sailiga mo mea e totoina ai, sei vagana ai, o le mea moni, o loʻo i ai sau vaʻauta. Ae o le vaega o totoe, o lenei faiga o le faapipiiina o le a le faigata mo oe.

O le mea lea, o le aʻa e tatau ona faʻapitoaina, ma e umi le umi e oʻo mai i le 8 i le 10 centimita. O seleni e ave mai le ogatotonu o le pale o le a sili atu ona atiae ma malolosi. E tatau lava ona aveeseina laʻau uma, vagana ai le paʻu o loʻo i luga tonu lava.

O se faʻafefiloi o oneone (fatuga fatu) ma humus, e maua i se fua faatatau 1: 1, e lelei atoatoa mo le totoina o le va. Aua neʻi galo e faʻamalo le mea faʻapalapala nei aʻo le i alu ese. Pe a totoina, e na o le 1/3 o seleni e tatau ona tulaʻi i luga o le eleele. Ma o le a sili atu le aʻafia o aʻafiaga, o le totoina o loʻo faʻatinoina e aunoa ma se mamao tele.

A o le totoina le fatu, e fautuaina e sauniuni. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona tuu i se fofo o se faaosofia o le tuputupu ae o le aʻa (mo se faataitaiga, heteroauxin, rootin, ma isi), ma o iina e tatau ona i ai mai le 16 i le 17 itula. Ma a uma ona totoina i lenei vaifofo, e mafai ona e suʻeina le laau. Ma, a uma ona totōina, e tatau ona ufiufi le manoa i se pulou mai se pusa palasiti po o se ipu fagu.

O seleseleina e faia i le taimi o le tautoulu, pe a le toe toto le laau. Ona o loʻo i ai ni nai nuances e mafai ona faigata ona aʻafia ai le tipi.

  1. Laititi le malamalama. Feijoa e fiafia tele i le malamalama, ma o le mea lea o le a ia manaʻomia ai se malamalamaga.
  2. Ou te matua manaomia lava maualuga maualuga, i totonu o le 90%. Ina ia faia lenei mea, e tatau, i taimi uma e mafai ai, ona faʻamamaina le aʻa i le mafanafana ma le faʻafefeteina o vai e faʻaaoga ai se moli.
  3. O le laau e manaʻomia ona tuʻuina atu vevela maualuga. O le taina e sili ona lelei i le vevela mai le 26 i le 28 tikeri.

I le avea ai ma tulafono, o aʻafiaga e tupu pe a mavae le 4 vaiaso. Ae i nisi tulaga, e tupu lenei mea pe a maeʻa le 8 vaiaso. O se laau totō e tupu mai i meaʻai, pe a vaʻaia lelei, o le a ave muamua fua i le tolu poʻo le fa o tausaga o le ola.

Faʻafefea ona totoina e fatu

E mafai ona tupu feijoa mai fatu, ae o se faiga umi ma faigata. O lea la, muamua e manaʻomia ona e maua ni fatu lelei. O le mea e na o fatu fou e le itiiti ifo ma le 1 le tausaga e talafeagai mo le lulu. O le mea lea, e sili atu le aoina mai o oe mai le fua o le vao (e le o le televave) feijoa. A maeʻa lenei, e tatau ona fufulu fatu ma faʻagogo mo le lima aso.

Ona e manaʻomia lea ona saunia le paluga falaoa mo le totoina. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻafefiloi le oneone, palapala palapala, ma le paʻu i le fua faatatau o le 1: 2: 2. O fatu e totoina i le eleele ua saunia ma sapalai i luga ma le tuufaatasiga o le eleele (o le mafiafia o le pito i luga e tatau ona tusa ma le afa senetimita).

E tatau ona faia ma le faaeteete le faʻamaʻi. O le mea moni o loʻo i ai se tulaga lamatia o le fufuluina o fatu, pe vice versa, faʻalauteleina, ia e leai se mea e tatau ona faatagaina. E fautuaina e te muamua ufiufi le palapala ile pepa faʻapitoa (e mafai ona e sui i se solo pepa), ona e inu ai lea. Ma e sili ona lelei le faʻafefe e faʻaaoga ai se pulumu.

O le totoina o fatu e sili ona lelei e fai ia Fepuari, ae e mafai foi i masina o le tautotogo (ei ai i latou sa totoina fatu lelei i le taumafanafana). Afai e lūlū fatu i le taumalulu, ona oʻo mai lea o fualaau pe a mavae le 4 vaiaso. Ma oi latou na totoina i le mafanafana o le a totogo pe a ma le lua vaiaso. Ae ui i lea, o le uluai seleselega mai ia laau e mafai ona e aoina muamua i le 5 po o le 6 tausaga.

Pests

Brown pepelo pepelo. E mafai ona e faʻaumatia lenei pest e faaaoga ai karbofos. 5 kalama o lenei vailaʻau ua faʻaitiitia i le 1 lita. vai. O le laau e tatau ona togafitiga ia le itiiti ifo ma le faalua i se malologa o le 7 aso.

Laʻau mumu mumu. Afai e masani ona e felafoaʻi feijoa masani ma tausisia le maualuga o le faʻamamafana, o lona uiga atonu o le a le amataina lenei siaki.

Manatu taua i le tuputupu ae

Afai e te filifili e tupu feijoa i le fale, ona e manaʻomia lea ona e iloa mea taua o le a fesoasoani e aloese ai i mea sese e le mafai ona faʻaaogaina.

Muamua, e le o ituaiga feijoa uma, pe a tutupu aʻe i totonu, e mafai ona e fiafia i se seleselega. O le mea moni o le mea lea e tatau i le fale ona faʻafefeteina e le tagata lava ia. Afai e leai, ona tatau ai lea ona e tupu lua i le taimi e tasi (mo le felafolafoaiga). O le mea lea, pe a faʻatau, e tatau ona e filifilia mautinoa feijoa self-pollinating. O ituaiga sili ona lauiloa e pei o le: Crimean vave, Kulizh, faʻapea foi ma le manogi Nikitsky.

Lona lua, afai e te manaʻo e aoina se mea totino lelei mai se laau, ona e lafoai lea o ona foliga vaaia. I lenei tulaga, o le teuteuina ua na o le solia. O le mea uma, ona o fugalaau o loʻo i luga o lala, ma ona o le teuteuina, o le numera e mafai ona faʻaitiitia. Feijoa e tatau ona na o le faatasi. Pe a tupu le laau i le 20-30 senitimita, ona tatau lea ona tipi i le 1/3 vaega. O lenei mea e fesoasoani e faaosofia ai le tuputupu ae o lala laugutu. Ona mafai lea ona e togiina pito.

Tuputupu ae feijoa i le fale - Vitio