O le togalaau

Brunfelsia: faʻamatalaga o meaola ma faʻatoʻaga

O le fugalaau o le vevela Brunfelsia (Brunfelsia) o le aiga o le nightshade. O totonu o aiga o vaomatua o vaomatua o Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute. O le laau o se laau teuteu teuteu e tusa ma le 60 cm le maualuga. I lalo o le natura masani, e mafai ona tupu i le foliga o se laau e oo i le 3 mita le maualuga. O laulaau e eseese, atoa, paʻu, ma petioles pupuu. O fugalaau e manogi, lanumoana, lanumoana, samasama ma le lanu viole. O le togalaau e tosina ai tagata fugalaau mai le lalolagi atoa ma lona lauolaola susulu ma le manogi tulaga ese, lea, e pei o se tulafono, e iloa ai lava ia i le po. O le togavao e toetoe lava atoa le tausaga atoa. O le sua o le fugalaau e matua vevela lava, o lea pe a galue ai, e tatau ona e mulimuli i tulafono saogalemu ma faʻaaoga meafaigaluega puipui.

Ituaiga ma ituaiga o laau brunfelsia

E sili atu ma le 40 ituaiga o laau matagofie lenei ua lauiloa i le lalolagi atoa. O le mea moni, ua tupu uma i latou i le avanoa tatala i atunuu ei ai se mafanafana mafanafana o le tau.

Ituaiga o fugalaau Brunfelsia:

Amerika (B. Americana).

Malocotsvetnaya (B. pauciflora).

Faʻatasi faʻalelei (B. uniflora).

Ipu (B. calycina).

Ausetalia

Faanatinati faʻafefe.

Tele-faʻafefe.


Amerika eseese O Brunfelsia laau laʻau o loʻo i ai se manogi manaia ma fugalaau paʻepaʻe, lea i le faaiuga o le fugalaau e maua ai se lanu samasama. E tele lava ina taʻua e tagata le laau "Ata o le Po" pe na o le "Amerika".


Laʻau maualalo maualalo O le fugalaau Brunfelsia o se tamai laʻau e fuga i le tausaga atoa. Mai ituaiga eseese uma, ua iloga i se vaʻaiga faapitoa o le faʻavaeina o mea leaga.


Brunfelsia nofo toatasi o se tasi o sui tele o le ituaiga. Ua mafiafia le laulaau i le 10 cm le umi, valiina i le lanumeamata lanumoana. O fugalaau e oʻo atu i le maualuga o le 2.5 - 3 cm ma ola tasi i le taimi. O latou lanu e eseese mai le lilac i le lanumoana lanumoana pe toetoe a paepae.


Vaʻaga i foliga o le laʻau brunfelsia o loʻo i ai se foliga faapitoa o le corolla - i le foliga o se ipu loloto, lea e vaʻai ai ni meaola laiti. Ole maualuga o fugalaau e oʻo atu i le 5 cm. O le vaitaimi o le tele o fugalaau e amata mai Fepuari ia Mati.


Ausetalia vaaiga o brunfelsia o le sili ona faʻalelei ma matagofie. O loʻo i ai fugalaau tetele e oʻo i le 6 cm le lautele, lea e ufitia tele ai luga o le vao.


Laʻau tele-fuga o brunfelsia e seasea lava ona maua i totonu o le aiga. O le mea autu o le vao o loʻo i luga ma laititi lau. O fugalaau tetele e oʻo atu i le lautele o le 14 cm. O le lanu lanu o le fugalaau e mai le beige i le paepae.


Vaʻaiga faʻapitoa i Brunfelsia po o le telefelu i lalo o tulaga lelei e mafai ona fuga mai le tautotogo i le autumn. O fugalaau e lapopoʻa ma e mafai ona suia le paolo lanu i totonu o le 3-4 aso.

Vaavaai i ata o ituaiga o laau o Brunfelsia o loʻo tuʻuina atu i le tusiga o loʻo i lalo:


Brunfelsia tausia: fafaga, faʻamaina ma le totoina

O mea e manaʻomia mo le siʻosiʻomaga o mea ola faʻatoʻaga e faigofie lava. Brunfelsia e fiafia i potu susulu ma le la. I le tau mafanafana, e tatau ona ufiufi mai le susulu o le la. E sili ona lelei le tuu o le laau i luga o sisifo ma sasaʻe.

O le vevela i le taumafanafana e 20-25 ° C, i le taumalulu - 10-12 ° С. O le fugalaau e le fefe i le vevela, ae e matua le lelei lava mo le ulu o le kiona, aua o se aganuu vaomalo faaleaganuu.


Matagofie Brunfelsia e faigofie. Faʻasusu vai i le taumafanafana, faʻalelei i le taumalulu. E le manaʻomia le pulupulu. O se fale e faʻaleleia le susu lea e manaʻomia ai le faʻaleleia o le palapala i vaiaso taʻitasi i le suavai malulu ma vai inu i le vevela o le potu. E taua tele le mataʻituina o le susu o se paluga eleele i le taimi o le fugalaau ma le faʻatupulaʻia o le tuputupu ae. I le tau malulu, e sili atu le faʻaitiitia o le tele o le fafaga i le 1.5-2 taimi. O le susulu tele o le susu ma le maualalo o le vevela e mafai ona tupu ai le pala o le aʻa.

Mo le atinaʻeina atoatoa, e manaʻomia e le laau le palapala ma le malamalama. O le faʻafefiloi o laupepa ma eleele vavao, peʻa ma oneone i le ratio 2: 2: 1: 1 e atoatoa. O le tali e tatau ona gaʻo (pH 5.5-6.8). I le avea ai ma se fagu mo le totoina, e sili ona lelei le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai mea tetele ma ogaoga tetele. O se laʻau tele lea, e manaʻomia ai avanoa mo le tuputupu ae. O le tulaga autu pe a totoina se fugalaau o se alavai faʻaleleia ma se mafiafia o le itiiti ifo i le 2 cm e aveese ai le tele o susu.

O le tausia o Brunfelsia i le fale e aofia ai se mea taua e pei o le ofuina pito i luga. E talafeagai lenei mea mo le atinaʻe atoatoa o le vao. A o faagasolo le vaitau o le tuputupu ae ma le fugalaau, e fafagaina i latou i aso uma e 10 ma le faʻaaogaina o mea uma. E mafai ona faʻatau ni mea faʻapitoa e faʻapipiʻi faʻamalosi i soʻo se faleoloa faapitoa.

Suʻe seʻia oo i le 4 tausaga i le tausaga, ona taʻitasi 2-3 tausaga. O le faagasologa o le toe faʻafouina o le pito i luga o le paʻu e faia aʻo leʻi amataina le vaitau tuputupu aʻe.

Auala e aʻafia ai Brunfelsia: faʻaaogaina auala

E mafai ona faia le faʻaaogaina o laau i le tele o auala:

  1. Faʻapipiʻi Apical e faʻaaogā ai mea e faʻaleleia ai le tuputupu ae.
  2. Atonu o fatu.

O le faʻaaogaina o le fugalaau brunfelsia i se auala vavao o le auala pito sili lea ona faigofie e faʻaleleia ai. Ina ia faia lenei mea, ia tipi ese le faiga o le togavao. E sili atu ona faia le faʻataʻitaʻiga ma se naifi malosi po o se faʻamalama togalaau. Mo le aʻafiaga, e talafeagai ia weni matutua soifua maloloina, o latou aoga o loʻo fuafuaina i le aofai o sili atu ma le tolu vaega i le taimi. O laʻau talafeagai e faʻafefeteina i se fofo fofo mo le 1 itula, ona totoina lea i se faʻafefiloi fou o eleele. A maeʻa lenei mea, e taua tele le faʻafefeina o le seedling ma ufiufi i le polyethylene eletise poʻo le pito i lalo e tipi ese mai se fagu palasitika. O aʻa muamua e tatau ona tupu i totonu o le 5-6 masina. E oo atu i le taimi lenei o le a sili atu pe a fai o le laau o loʻo i totonu o se moli tioata.


E leai se mea faigata e aʻafia ai se fugalaau Brunfelsia ma fatu. Mo lenei mea, o mea totō e faʻatoʻa faʻasaina i luga o le eleele suamalie susu, ona faia ai lea o se fale gaosi fale. E mafai ona e faia e faʻaaoga ai mea na faʻamatalaina i le metotia muamua. O le fufuluina ose mea e fai i isi aso uma. Faailoga o aʻa i luga o le isi 4-6 masina. A maeʻa lenei mea, e manaʻomia le totoina i totonu o tamai fagu.

Pests ma faʻamaʻi o Brunfelsia

O se ata ma se faʻamatalaga o maʻi o le fugalaau Brunfelsia o loʻo tuʻuina atu i lalo. O meaola faalafua masani o le vao o:

Shield.

Aphids.

Mealybug.

Whitefly

Spider mite.

I le iai o faailoga muamua o nei iniseti, e tatau ona faia se togafitiga ma fomaʻi faʻapitoa. Mo nisi togafitiga sili atu, e fautuaina le faia o se togafitiga ma vai inu, ona aveese lea o iniseti ma iniseti po o le actellica (18-20 gogo i le 1 lita o vai).

O se laau toto o Brunfelsia, ona o le le tausia lelei, e mafai ona aafia i le tele o faamaʻi:

Laʻu aʻa.

Chlorosis o lau.

Liliuina o le aʻa e tupu ona o le tele o le susu o le eleʻele o le eleele pe i le leai o se alavai talafeagai. Afai e aliali mai se maʻi faapena, e tatau ona suia le paluga o le eleele i le fugalaau, aveese le faagasologa o gaioiga ma maua se vaalele i totonu o le ulo. O le a fautuaina le faʻaitiitia o le vai inu i le taimi o le toe faʻaleleia.

I le i ai o se faʻamaʻi lona lua mai le lisi o loʻo i luga, o le autu autu o le faʻavasegaina ma le paʻu o pepa laulaʻau. O se maʻi e amataina ma le solia o le faʻamalolo o chlorophyll i totonu o le laau. Ina ia puipuia le tupu mai ma le salalau o chlorosis, e tatau i se tasi ona filifili saʻo ia meaʻai, ia fafagaina le fugalaau i se faʻalavelave fugalaʻau ma matauina le elemene o le palapala.