Fualaau aina

O afea ma pe faapefea ona sili atu le totoina o kāloti?

Kāreti o loʻo i totonu o fualaau faisua taua ile laulau. O le tele o ipu lauiloa e faʻaaoga lenei fualaau lauiloa. E taʻitasi tausaga taʻitasi ona totoina e kāva taʻitasi ia kāloti i lana togalaau ina ia selesele se fua lelei i le autumn. I le taimi lea, e le taugata, ae latalata i le tautotogo e amata ona tulai mai le tau. Afai e te ola ae oe, e mafai ona e teu se tupe ma 'ai se fualaau aina lelei ma lelei.

Mo faifaatoaga tomai i le totoina o kālati leai se mea tele. Latou te iloa le tele o auala e toto ai lenei fualaau faisua ma tausaga uma latou te nonofo ai i le seleselega. O le a matou taumafai e aʻoaʻo atili auiliiliga pe faapefea ona totō kāloti ma mea e tatau ona mafaufauina ina ia mafai ai ona totoina togafitiga ola maloloina ma lelei mai le togalaau.

Galuega sauniuni ao lei luluina

O se fualaau ola maloloina ma lelei e matua lofituina, o lea o le maua o se seleselega lelei e le faigofie. E mafai ona totō Karoti i le tausaga atoa ma o iinei e tatau i tagata uma ona filifili mo i latou lava po o fea o le totoina o filifiliga e filifili ai:

  • toto i le taumalulu;
  • lulu i le amataga o le tautotogo;
  • toto i le taumafanafana.

Laʻau mo le luluina o fatu kāloti e tatau ona susu. O lenei mea o le a mafai ai e fatu ona faʻaaogaina le faʻaleleia o le suavai faʻaputu i le palapala. Pe a vave ona tulaʻi le koko ile kāloti ma o le ai ai le tele o laau.

Aʻo le i luluina, e tatau ona saunia moega. O loʻo iai i totonu o eleele papaʻu le mamao o le 18-20 cm mai le tasi. O lo latou loloto e tatau ona tusa ma le 5-6 cm. A maeʻa, e tatau ona faʻafefe ma tafe le togalaau. O fatu e tuʻuina ifo i le loloto e tusa ma le 1.5 cm, pe a uma ona faʻafefeteina uma ia eleele ile eleele. E fautuaina e faapea o le eleele e tele lona latalata atu i fatu, o le a sili atu le faʻafesoʻotaʻi ma le palapala ma maua ai le avanoa i le susu i fatu. E taua tele le fufuluina o le moega i le vai, ma mulumulu foi i le paʻu mama i totonu o le 1 cm le papa.

Ina ia faatelevaveina le germination o fatu, e mafai ona e faʻaaoga se mea e ufiufi ai. Faatoagaina masani faʻaaogā ata tifagama tuʻu ai se va i le va o le ata ma le moega pe a ma le 5-6 cm. O lenei metotia o le a faʻatagaina ai le palapala ina ia aua le mago ma puipuia ai le faʻaogaina o le palapala. A uma ona totoina, ona aveese lea o le ata, a leai o le a faʻaosoina le toto.

E faapefea ona toto kāloti i le taumalulu?

Ina ia maua le seleselega muamua o se fualaau aina peleina e tagata uma, e tatau ona e lulu fatu aʻo leʻi oʻo i le taumalulu. Mo lenei mea, o se fanua eleele puipuia mai lologa e ala i le suavai suamalie e talafeagai. Fautuaina o le moega e le afaina i matagi malolosi ma e mama mai vao.

O le fanua na filifiliina e faʻataʻaleʻaina i le loloto o le 20-25 cm, ma pe a talafeagai ai, faʻafeiloaʻi humus. Afai o le eleele e matutu, e tatau ona lelei le vai ma aveeseina vao pe a aliali mai. Ua faia le togavao i le 4-5 cm loloto ma ufiufi i se laulau malamalama o le 1-1.5 cm humus, peat or compost, o nei vaega uma e tatau ona mago. Afai e leai, e mafai ona e suʻe oneone mo lenei faʻamoemoe. E manaʻomia e mulch le eleele.

O fatu e tatau ona totoina i taimi uma, ma pe a faʻatusatusa i le totoina o le tautotogo, o le numera e tatau ona ave i le 25-30% le sili atu ile iunite vaega o le moega.

Mo le malulu atoa o le taimi, o fatu o le a ui atu i vaega o le faʻalavelave masani. O lenei mea o le a maua ai ei latou le avanoa e teteʻe ai i le totogo o le tautotogo pe a uma le germination. O le a latou faʻaalia i le amataga e tusa ma le 2 vaiaso nai lo le faʻamaina o le toto. O kāloti na totoina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu o le a maua ai le aʻafiaga o aʻafiaga, pei o aʻa o le a fafaga i le malulu. E tusa ai ma tagata atamamai, o aʻafiaga o le taumalulu e faʻaleagaina ai meaola laiti. E mafai ona selesele aoina 2-3 vaiaso muamua atunai lo le totoina o le toto.

O le filifilia o fatu mo le totoina i le taumalulu e sili atu mo i latou e sili atu ona tetee i tau leaga i le taumalulu. O fualaau e maua ai e le talafeagai mo le teuina o le malulu, e tatau ona faʻaumatia ao le i amata le tau malulu.

Tausia ma fafaga o moega

O le taimi muamua pe a uma ona totoina, e manaʻomia e moega le faʻaleleia o le eleele, aemaise lava i le taimi o timuga. E tatau ona aveeseina vao i le taimi atoa o le tuputupu aʻe o kāloti. E le gata i lea, o laʻau e aʻafia ai fatu laau ina ia latou le tupu tele. E tatau ona faʻainu vai i le moega ma, pe a manaʻomia, faia fuālaʻau faʻamaʻi. O nei galuega uma e tatau ona faia i se taimi talafeagai e maua ai se seleselega lelei.

Faatasi ai ma le tuputupu ae o aʻa laau e sili ona tele, latou te le lava le avanoa mo atinae masani. Afai e le o faia i le taimi o le vevela, o le aʻa o le a totogia ma e faʻafefe. Ina ia maua ni aʻa malolosi ma maloloina, e tatau ona e tuua ni mea tetele, ma aveese mea vaivai. O le taimi lava e oʻo atu ai le maualuga o le vaimui i le 5-7 cm, e amataina le amataina o laina. E masani lava e faalua ona faia lenei galuega ma sili ona lelei i taimi uma o le veleina. O le mamao i le va o aʻa laau e tatau ona le itiiti ifo i le 2-3 cm.

A o faagasolo taimi aʻa o fua o faatoaga ua sausau i le eleeleina ia le osofaia i latou e meaola faalafua, e pei o se lele.

Kāreti e fiafia i le susu ma e manaʻomia le suāsusu e maua ai se seleselega tele. O le faʻaleleia o le sua e faʻaleleia ai le gaosi i le 1.5 taimi, ma faʻaleleia foi le tofo o le fualaau faisua. Afai e le lava le susu, o le a galo ma le leai ni koko. Suavai sili ona lelei mo se fualaau faisua - 1 taimi i 8-10 aso, faatasi ai ma le faʻaaogaina o le 1 m2 6-8 lita o vai. Afai o le kāloti e tele lologa i le susu, o le a oʻo atu ai i le tuputupu ae malosi o luga, ma aʻafia ai fua o le a amataina lemu.

Afai i le vevela o le vevela o le fualaau faisua ua uma ona faatumu, o le aʻa o le a totogo. E sili atu le aua le faʻatumuina i le vai i le taimi lava lena, ae ia faasolosolo malie le susu o le palapala seia oʻo ina tumu i le faʻalelei. Le mea lelei, o le palapala e tatau tumu i le susu i le loloto o le 12-15 cm. E fautuaina e tatala le palapala i luga o le moega ma ni kāloti aʻo leʻi faʻafeinu ma faʻafeinu. O le auala e sili ona lelei e faʻaleleia ai le auala o le faia lea o ni paʻu papaʻu i le va o laina ma faʻatumu i vai. A maeʻa lena, sasaa i le eleele vaeluaina. Pe a ma le 3 vaiaso aʻo le seleseleina le fualaau faisua, e tatau ona taofi le vai.

O le vai malulu ei ai sona aʻafiaga i fua o le aʻa, o lea e lelei ai le faʻaaogaina o le timu poʻo le mea e tu i le la i totonu o fagu vai. O le faʻamauina i le afiafi o le a sili ona aoga.

Toto ma vili luga

O le muamua veleina e faia pe a laʻititi fua, e tusa ma le 2-3 cm. E tatau ona faia lenei mea ma le faʻaeteete, faʻasaʻo naʻo le vavae ma ia mautinoa e faʻaumatia vao. Afai e le aveeseina vao i le taimi, o le a tutupu vave ma puipuia le fualaau mai le atinaʻe. O se taunuuga, o lenei mea o le a oʻo atu ai i le leiloa o le afa o le seleselega.

Afai o le kāloti e ola i luga o eleele ma se mamafa mamafa, ona i ai lea i latou pe a uma timuga mamafa ua aliali mai se mea e pala. O le a atili ai ona fefete le fesuiaiga o le kesi ma o le a le mafai ona atinaʻe masani laau ona o lenei mea. O le veleina i le va o laina o le a faʻatagaina aʻa e totō lelei. E tatau ona e faʻamalo le eleele ile loloto -4-5 cm, sili ile la, ia vevela vave le vao. Afai e te vavalalata loloto, e mafai ona e faʻaleagaina le aʻa.

Pe a 3-4 laulaʻau luga o luga o kāloti, e aoga le fafaga. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga:

  • nitrogen fertilizers (urea);
  • phosphoric;
  • fagu;
  • vaifofo o manulele manu (mo otaota lalo ifo);
  • minerale maniua.

E faʻaaoga lelei uma fugalaʻau pe a susu le eleele, o lea e sili atu ona lelei. E masani ona faʻaaogaina e le au fai togalaau le faʻaogaina o ofu pito i luga faigofie - vao mafolafola ma fafie. O le tino maeʻa ua manatu lelei e aoga ma e faʻapupulaina ai fua o kāloti.

O le tuputupu aʻe o keke mafanafana ma suamalie e le faigata pe afai e te faʻaaoga le fautuaga a le au fai togalaau masani ma galue malosi. O se seleselega lelei mai lau lava togalaau o le a mafai ai e oe ona 'ai se fualaʻau ola maloloina ma le vaitamini toetoe o le tausaga atoa.