Laʻau

Metrosideros

Metrosideros (Metrosideros) o se genus o laau totō. E fetaui lelei ma le myrtle family (Myrtaceae). I lenei ituaiga e 3 subgenera ma silia ma le 50 ituaiga eseese. I lalo o tulaga masani, e mafai ona maua nei laau i Niu Sila, Filipaina, Ausetalia, Atumotu o Amerika ma Amerika Tutotonu, faapea foi i isi vaega eleele laiti ma le vevela. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona vaaia se tasi o meaola i Aferika i Saute.

E sili atu ile subgenera:

  1. Mearnsia - tuʻufaʻatasi 25 ituaiga o vao, laau ma vine. O a latou fugalaau e mafai ona valiina i le piniki, moli (lanu samasama), mumu poʻo le paʻepaʻe.
  2. Metrosideros - tuʻufaʻatasia 26 ituaiga o laau afu ma laau. O latou fugalaau e tele lava ina vali mumu.
  3. Carpolepis - e 3 ituaiga o laau, o semi-epiphytes. E i ai la latou samasama samasama.

I lenei tulaga, e na o taimi uma. O latou laupepa faafeagai e puupuu-lea. O le paʻu, o laʻau manogi e mausali ma maua ai se foliga o le elliptical poʻo le lanceolate. O fugalaau e aoina mai i ni mea faʻapitoa, o loʻo i ai le foliga o se panicle poʻo le faamalu. O mea laiti laiti e toetoe lava a le mafai ona vaaia, ma ua matua faʻapuupuuina pedicels. Fugalaau e matua ese lava le foliga. O le mea lea, o la latou fila vela e umi lava (o nisi taimi e sili atu nai lo laulaau) ma vali i lanu paʻepaʻe, ma nai polo laiti laiti o loʻo i luga oa latou faʻaiʻuga. Pe a fuga le laau, atonu e foliga mai ua ufiufiina i luga o pomomoni.

Home Metrosideros

O lenei mea totino e le o se mea e sili ona faigata i le tausiga, ae i le taimi lava e tasi, ina ia mafai ai ona tuputupu ae ma atiae masani i tulaga o potu, e tatau ona iloa ma mulimulitaia nisi tulafono.

Malamalama

Tele laau telefoni. I le gasologa o le aso, e tatau ona susulu le susulu i le susulu o le la (ia le itiiti ifo i le 6000-7800 lux). O lenei laau e mafai ona tetee atu i le malulu, ae ui i lea, e le lelei le malamalama, e le tatau ona umi. I le potu mo ia, e tatau ona faamamafa se faamalama o le itu i saute. I le taimi mafanafana, e fautuaina le siitia i luga o le auala poʻo le faletusi, aʻo filifilia le la o le sunniest.

Tulaga o le vevela

I le vevela o masina, e manaʻomia ai le vevela lelei o le 20 i le 24 tikeri. I le taumalulu, e manaʻomia le malulu (mai le 8 i le 12 tikeri).

E faʻafefea vai

E tatau ona tele le sua e pei o le palapala i totonu o le ulo. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga lelei le puipuia, vai malulu, lea e le tatau ona i ai se lime ma le chlorine. O le fufuluina o metrosideros e le manaomia, aua o ona aa e faigofie ona pala.

Faatasi ai ma le amataga o le taumalulu, e tatau ona faʻaitiitia le faʻafefe.

Totogi

Manaomia le maualalo maualuga. E fautuaina e faʻaleleia pea le laʻau i se pulumu. E mafai foi ona e faʻaaoga isi auala e faʻaleleia ai le maualuga o le ea.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O eleele lelei e tatau ona avea ma mea matagofie pe le faaituau, faʻamaoaigaina i meaʻai, faʻafefe faʻafefe vai ma le ea. E mafai ona e faʻatau le faʻapalapala o eleele mo faʻalaʻau laau. Ina ia faia se paluga talafeagai ma ou lava lima, e tatau ona faʻapipiʻi lau laumei ma le oneone, oneone lapoʻa poʻo le perlite, faʻapea foʻi ma le peat i le ratio 1: 2: 1: 1.

Aua nei galo le faia o se alavai lelei, mo lenei mea, faʻaaoga pebbles poʻo le faalauteleina o le ele.

Laʻei pito sili

Faʻamalo le laau i le taimi o le tuputupu ae 2 taimi i le masina. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le fugalaau faʻapitoa mo fua o vaovao. Mai le ogatotonu o le taumalulu i le ogatotonu o le tautotogo, e le mafai ona faʻaaogaina fugalaʻau i le palapala.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

A o laiti le laau, o lona gaosiga e faia i le 1 taimi i le tausaga i le tautotogo. Faʻatasi ai ma le tuputupu aʻe o metrosideros, e faʻaititia ma itiiti ifo i lenei faiga. O le siama, lea e manaia tele i le lapopoa, e le mafai ona suia, ae peitai, e fautuaina i le tausaga ona toe faafou le pito i luga o le masini i totonu o le koneteina e tupu ai.

Teuteu

A maeʻa le taimi o le vavalaʻau, e manaʻomia e le laau se teuteuga teuteu, lea e faigofie ona faʻasaina. O faʻataʻitaʻiga talavou e faʻatagaina e selesele ma faʻamalosi i le tausaga atoa, ae a oʻo i le taimi, e tatau ona ausia le foliga manaʻomia.

Faʻatauga auala

Mo le faʻalauteleina, o fatu uma e lua ma le faʻapipiʻiina o laʻau e faʻaaogaina. Ae o lenei gaoioiga e matua faigata lava ma e mafai ona muta i le toilalo.

Mo otaota, ua vavae ese le totogo apical o le tuputupu ae o loʻo iai nei. E tatau ona tofu i latou ma le 3 internodes. Mo le aʻafiaina, vermiculite e faʻaaogaina, faʻapea foi ma se fale-mumu, lea e tatau ona vevela. A o lei totoina, o le tipiina o le tipi e tatau ona togafitia i penelamoni. O lea ituaiga toto e ola pe a mavae le 3 po o le 4 tausaga.

E leʻi tupu mai fatu, aua a maeʻa se taimi puupuu e matua leai lava se latou gafatia. E masani lava, o fatu na faatauina i totonu o se faleoloa e le tupu.

Pests ma faʻamaʻi

E mafai ona faʻamautu se sisiva po o se apogaleveleve. A maeʻa ona maua se meaola faalafua, e tatau ona faatulaga se vai mafanafana (tusa ma le 45 tikeri) mo le fale. O le faaputuputuina o leoleo e tatau ona aveʻesea i le fulufulu mamoe ua faʻamaluluina i totonu o se vai inu vai. Ona tuʻuina lea i lalo o le faʻaaogaina o Fitoverm, Actellik poʻo se isi sooupu vailaʻau o faʻatatau tutusa.

O le masani ona faʻamaʻi o le pala o le aʻa. O le lolovaia poʻo le faʻaleleia o le meaʻai e mafai ona oʻo atu ai i ia faafitauli. Ma i le tulaga foi pe afai e le lava le malamalama, o le laau o loo i le malulu po o le suamalie i totonu o le potu e maualalo tele, e mafai ona togi uma laulaau, pulumu ma fugalaau.

Toe iloiloga ata

O ituaiga autu

Metrosideros carmine (Metrosideros carmineus)

E aofia i le subgenus Mearnsia, ma o se uluai laau mai Niu Sila. O lenei liana e puipui ma e 15 mita le umi. E ia te ia ni aʻa uila. O tamaʻi tumutumu e ufiufi i se paʻu manifinifi o lanu mumu-lanu enaena, ma o le matua o le a sili atu ona pogisa. Laititi lanu lanu meamata e lanu meamata. E foliga mai e foliga mai o le a foliga lelei ma e tafe i le pito. Fugalaau carmine (fusi).

Metrosideros hill (Metrosideros collina)

Faʻatasi i le suʻeseʻese Metrosideros. I lalo o tulaga masani, e mafai ona maua lenei laau i motu o le Pasefika mai French Polynesia i Vanuatu. O lenei mea e sili atu le umi (e tusa ma le 7 mita) ogalaau poʻo se laau laʻititi. O mataitusi ovale e tusi i pito. O latou pito i luma o loo vali lanumeamata ma e lanu enaena, ma o le itu sese e pei ona lagona. Fugalaau e vali mumu.

I lenei pepa, e lua ituaiga e sili ona lauiloa:

  • "Tahiti" o se laau paʻu e oʻo i se maualuga e le sili atu ma le 100 senitimita;
  • "Tahitian sunset" o se fesuiaiga o le ituaiga muamua, ma o ona lau o loo i ai se lanu masei.

Faʻalauteleina o metrosideros (Metrosideros diffusa)

Faʻatasi i le subgenus Mearnsia. Homeland o Niu Sila. O lenei vine faʻatasi ai ma ni fuālaʻau uumi (e oʻo i le 6 mita). O laʻau laititi e oʻo atu i le 2 senitimita. O lau o loʻo i ai se foliga faʻalelei e foliga tutusa ma le ovoid. O le pito i luma o le pito i luma o le lanu lanumeamata, ma o le itu sese e matte. O fugalaau e mama mālū pe papaʻe.

Felt metrosideros (Metrosideros excelsa)

Pe, e pei ona taua ai, pohutukava - e faatatau i vaega ole Metrosideros. Homeland o Niu Sila. O le umi lenei (e oo atu i le 25 mita le maualuga) ma le laau sili ona maualuga. I luga o lala ma le ogalaau o lenei laau, e masani ona e vaai i le ea, umi lava aʻa. O paʻu paʻu o loʻo i ai se foliga faʻalelei. I le umi e oʻo mai i le 5 i le 10 senitimita, ma le lautele - mai le 2 i le 5 senitimita. O le itu sese o laulaau ua ufiufi i se vaega o lauulu paʻepaʻe, e foliga tutusa lava lagona. O le tasi vaega o lauulu o loo i luga o pusa. O fugalaau e lanumoana-moli. E iai ituaiga eseese ma fugalaau piniki ma samasama.

Sparkling Metrosideros (Metrosideros fulgens)

Faʻatasi i le subgenus Mearnsia. O lenei laau e sau mai Niu Sila. O lenei lignified liana o le faʻalauteleina ma matua mamana. I le umi, e mafai ona oʻo i le 10 mita, ma o le ogaumu o le lautele e 10 centimita. O le paʻu, o lau lanu lanumeamata o lanu lanumeamata ei ai se foliga faʻalelei. O fugalaau e valiina i le lanumoana uliuli.

Metrosideros operculate (Metrosideros operculata)

Faʻatasi i le subgenus Mearnsia. Muamua mai New Caledonia. O se laau laʻitiiti laʻitiiti, lea e mafai ona oʻo i le maualuga o le 3 mita. O aʻa e i ai se vaega o se sikuea, ma i luga o latou luga o lauulu enaena. O pepa o loʻo i ai se foliga o le laina elliptical. I le umi latou te oʻo atu i le 4 simita, ma le lautele - 1 centimita. E masani ona i ai ni faʻataʻitaʻiga i fugalaau paʻepaʻe, ae o loʻo i ai foi mūmū po o piniki.

Metrosideros sclerocarpa (Metrosideros sclerocarpa)

Faʻatasi i le suʻeseʻese Metrosideros. O lona atunuʻu o Ausetalia. O lenei mea e sili ona faʻapipiʻi, lea e mafai ona oʻo i le maualuga o le 10 mita. O le paʻu, o laulaʻau lanu meamata o loʻo i ai se ata elliptical pe ovoid. I le umi, e mafai ona latou ausia mai le 3 i le 6.5 centimita, ma i le lautele - e tusa ma le 3 senetimita. Fugalaau e vali mumu.

Malufi metrosideros (Metrosideros umbellata)

Faʻatasi i le suʻeseʻese Metrosideros. Homeland o Niu Sila. O le laʻitiiti lea o le maualuga e oʻo i le 10 mita. O lau Greenish-gray e iai se foliga taua. I le umi, e mafai ona latou ausia mai le 3 i le 6 inisi.

O lenei ituaiga o meaola e sili ona leaga. E sili ona lauiloa i le au faifaatoaga ma e tele naua ituaiga o ituaiga ma hybrids.

Metrosideros polymorph (Metrosideros polymorpha)

Faʻatasi i le suʻeseʻese Metrosideros. O le nuʻuo loʻo iai motu o Hawaii. O le tele o taimi, o lenei laau o se ogalaau maualuga ma maualuga, ae o loʻo maua foi i le foliga o se laau. O laupepa e lanu mai le lanumoana-lanumoana i le lanumeamata. O latou foliga o le opovate. I le umi latou te oʻo mai le 1 i le 8 inisi le lautele, ma le lautele - mai le 1 i le 5.5 centimita. O le tele o taimi, e maua ai faʻataʻitaʻiga ma fugalaau lanumumu, ae o la latou lanu e piniki, mumu-lanu moli po o le samasama.