O le togalaau

Poskonnik poʻo le faʻatafunaga Toto ma tausi lelei ile laufanua ituaiga ma ituaiga ata ma faʻamatalaga

Poskonnik laufanua lanu violē ma ata teuteu i mamanu o le laufanua

Poskonnik (lat. Eupatiorium) o se laʻau faʻamaina o le aiga o Astrov. O le Eupatorium o le Latina igoa lea o le laau, lea ua tuuina mai e faamamalu ai le pule o le Pontic Pule Mithridates Eupator (sa ola i le 132-63 TLM). E tusa ai ma le tala, na ia faʻaaogaina le laau e avea o se vaifofo. O le igoa Slavic e faatatau i le upu "lean" - male hemp mai le ogatotonu o le ie na lalagaina. Ona o le tulaga tutusa o nei laau toto, ua salalau le igoa i itu uma e lua.

Faamatalaga o le Botanical

O Poskonnik ei ai sona aʻa malosi, ae e le faʻafefeina isi mea totō. O le ogalaau e saʻo, e le o le paranesi, o le maualuga o le laau e faalagolago i le ituaiga (ituaiga) ma le tikeri o le eleele, susu mai le 90 cm i le 2.4 m. Pepa lapisi e pei o ni pito lima, pito i luga o le pito, e mafai ona lamolemole pe pala. O laʻau e faʻafeagai, e le masani ona faʻapotopotoina i latou.

I le galueaiina ma le tausiga, o le faamalama sill e le lelei, e puipuia i le malulu, e le afaina ona o faamaʻi ma meaola faalafua. Ona o le suamalie o mea e maua, e mafai ona faʻaaogaina e faʻaleleia ai vaituloto ma isi nofoaga susu.

Amerika i Matu ua manatu o le nofoaga na fanau mai ai le vaomatua; i le taimi nei, o vao vao vao o loʻo maua i Asia, Europa, ma Aferika o le taumalulu.

Aʻo fuga mai le pua

Fugalaau fugalaau totoina ma tausia le totoina ma le tuputupu aʻe

O le fuga o le faamalama-amata e amata mai le ogatotonu o le taumafanafana, malie seia oʻo muamua i gutu. O le tele o fugalaau fugalaau e faʻaputu i totonu o le malu-malu, o lona lautele e oo i le 25 cm. O le lanu o le corollas e mafai ona sinasina, sinasina, lanu violē. O le fugalaau eo mai faatasi ma se manogi manogi e le manaia lea e manaia tele i le inu, e tosina ai foi pepe ma isi iniseti.

Tuputupu ae se faamalama e susulu mai fatu

Fatu o ata o le kalaberry

Stratification o fatu ma le taimi e totō ai laau totō

Faʻafouina (fatu) toe gaosia o le fale e aofia ai le totoina o fatu. Ina ia faʻavaveina le fatuina o fatu ma faʻaleleia manuia le atinaʻeina o laau talavou, e fautuaina mea e gaosia i le fatu ina ia faʻamalosia mo le 1 masina. O fatu e tatau ona fefiloi ma le oneone, ona sasaa lea o le paluga i totonu o se atigipusa ma taofi lelei (vevela i le ea i le range mai le 0 i le +3 ° C, o le fualaau aina o le pusaaisa e lelei). Toto mai le ogatotonu i le faaiuga o Mati.

E faʻafefea ona toto ma ola totō

O le a e manaʻomia ni pusa lautele (mo se faʻataʻitaʻiga, pusa masani poʻo se fatuga faapitoa) ma le faʻafefiloi o le eleele. Tufatufa fatu i luga o le eleele ile na o sina pipiʻi i totonu o le eleele, faʻamamaina e ala i le pulupulu mai se pulumu vavalalata solo (e mafai ona e faʻaaogaina le vai mafanafana poʻo se vailaau vaivai i le vai mālūlū o le potassium). Mo le faia o se faʻaaogaina o le aulama, luga ma se ata tifaga poʻo se tioata malamalama.

Fatu laau o le windowsill photo

Tuʻuina le vevela (20-24 ° C) ma le malamalama mimiti. Faʻasala i aso taʻitasi e puipuia ai le faʻafefete, faʻamamaina le eleele pe'ā manaʻomia. Faatali tusi mo le 14-20 aso. Ona tatau lea ona aveese le fale. Pe a tutupu ae laau toto ma fai 4 laʻau moni, e tatau ona totoina i ni atigi pusa eseese. O le tausiga o fatugaina o le faʻafeusuaʻiga talafeagai.

I totonu o le eleele tatala e totōina fatu toto mai le ogatotonu o le tau o Me.

O le totoina o le tagata lava ia o le faamalama sill e mafai. I soo se tulaga, ao faagasolo le faʻalauteleina o fatu, o loʻo faʻatatau le vaomatua i le tolu tausaga o le tuputupu ae.

Faʻaleleia fua o le faamalama sill

Bush division

O le laau e mafai ona ola lelei i le tasi nofoaga e aunoa ma le toe suia mo le tusa ma le 10 tausaga ao tausia le teuteuga. O le auala mo le vaevaeina o le vao, e fautuaina e faia le 1 taimi i le 5 tausaga. E mafai ona faia lenei mea i le tautotogo ma le autumn. O le totoina o le tautotogo e sili ona lelei, talu ai i le tautotogo o le tuputupu ae o le faamalama sill ua amataina ma i le gasologa o le vaitau, o le a maua e le au tufatufa le taimi e maua ai aʻa. Toto le tipu, tuu ai se maualuga e tusa ma le 20 cm. Vaʻa lelei ma eli se togavao. E matua malosi lava le rhizome ma o nisi taimi e tatau ona e faʻaaogaina se pulou mo le vavae ese. O vaevaega taitasi e tatau ona aofia ai ia le itiiti ifo ma le 3 tupuga tuputupu ae. Tausia nofoaga faʻasolosolo ma le malie. Delanki toto i vaalele e lua.

Faʻapenaina e paʻu talavou

Mo le toe gaosia, faʻaaogaina foi le toe faaleleia o fatugao. E seleseleina i le tautotogo faatasi ai ma se vaega o le rhizome, pe a oʻo atu pine i le maualuga e tusa ma le 5 cm. Fualaau aina i luga o pusa taʻitasi mo le aʻafia. Afai e te ola i se atigipusa tele, ia e vavalo mamao pe a ma le 7 cm i le va o laau taʻitasi. A maeʻa pe a ma le masina, ona toto lea o laau ma ola, ona mafai loa lea ona e totoina i le eleele.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

O le filifiliga lona tolu mo le faʻalauteleina o laau o le aʻafia lea o lanu meamata. E vaeluaina i latou i le faaiuga o Iuni. O fatu taitasi e tatau ona 10-15 cm le umi, ma ia i ai foi ia le itiiti ifo ma le tolu le tuputupu ae o le fatu. Toto le 'au i totonu o se atigipusa o loʻo iai se faʻafefiloi oneone, faʻapipiʻi i se fagu moli po o se pusa tioata filo mai luga. O le faagasologa o le a tumau pe a ma le tasi le masina.

Totoina o le faamalama matala i luga o le eleele

A totoina i le laufanua, ia usitai i mataupu faavae nei:

  • Fuʻu se saite ao le i totoina, aveese maa tetele, mutia vao;
  • Afai ua pala le palapala, faaopoopo le humus mo le eli. Pe a totoina laau toto e totoina mai fatu, faaopoopo le falala ma le paluga i le totoina o le lua;
  • I le va o vaovao taʻitasi, ia faʻaalu le mamao pe tusa o le afa mita, i le va o laina - 35-40 cm;
  • Tuu se fatu laau, luga i luga o le palapala, mama le manava. O le toe faafouina o pepe e tatau ona faʻaloloto i le eleele e 4-5 cm, lea o le a puipuia ai le laau mai le malulu;
  • Liligi. Pe a faʻafefe le vai, mulch le eleele (faʻaaoga peat, vao mago).

Faiga mo le totoina

Mo le tuputupu ae o se faamalama, e sili atu ona fetaui lelei le laufanua, atonu e foliga mai o le malulu. A o tuputupu aʻe i le paolo, o le a faʻalautele lauulu i le sailiga o le malamalama, e ono le tupu fua.

O le palapala e manaomia ai meaʻai, faʻafefe, malupuipuia.

E faʻapefea ona tausia se matala i luga o le avanoa

E faʻafefea vai

O le faʻalavelave faʻaleagaga e mama, o le mea autu lava ile tausiga o le faʻamautinoa lea o le faʻasusu masani. I le tulaga o le totoina o laau ma le delenki, ia sili atu le gauai i lenei mataupu. Suavai i le lumanaʻi i le faʻamautuina: aua neʻi faʻatagaina, ae le tatau ona faʻamago le eleele.

Laʻei pito i luga ma le galueaiina

E masani lava e le manaʻomia le fai o lavalava. Ua lava le faʻaopopoina o se faʻalavelave o fugalaʻau o le mineral (nitroammofosk, Kemir) faʻatolu: i le amataga o le vaitau tuputupu aʻe, i le taimi o le fuga ma le taimi o le fugalaau.

Vaʻaia taimi taʻitasi le palapala, aveese le mutia vao. Afai ei ai le mulch, e mafai ona aloese nei taualumaga.

Teuteu

I le faaiuga o le fugalaau, vavae ese mea e lelea. I le tautoulu, teuteu siami, tuu ai se maualuga e tusa ma le 10 cm.

Maʻi ma meaʻai

O Pokonsnik e puipuia i faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi, lea e le masalomia e faʻaopoopoina i le tuputupu ae.

Mai lea taimi i lea taimi, e mafai ona aʻafia se tagata e gaosi lau laʻau. I luga o laupepa o le a e maua ai uiga o punctures, ona latou liua ai lea i lanu enaena, e iu lava ina mate pepa laulaau. Faʻaalu togafitiga o iniseti.

Fautuaga faaopoopo

  • A oʻo mai le faʻatau mai o fatu, faʻalogo i lona uiga. O aʻa e le tatau ona tafe mai fafo o le ulo - ua le mafai ona totoina ia laau ma e le mafai ona totoina se laau matagofie mai se fatu laau. E le gata i lea, o laulaau e tatau ona malosi ma malosi, ma o le eleʻele e tatau ona susu.
  • Mulimuli ane, o le foliga mai e totogo i le tautotogo (seia oo i le masina o Me) e masani lava mo le pua.
  • E le o iai le fuga ona o le leai o se malamalama.

Liliu o le faamalama

I le ogatotonu, o loʻo ola lelei le fale e aunoa ma se fale. Afai e muaʻi iloa le malulu o le kiona i le taumalulu, e lava lava le mulumuluina o laau ma laʻau mamago poʻo le ufiufi i lala paʻu.

Faʻasao eleele

Poskonnik Evpatorium i le mamanu o le ata o le togalaau

O vao tetele e masani ona faʻaaogaina mo le teuteuina o fausaga e le lelei, fauina pa, o le a avea ma puipui lelei mo isi laau.

Poskonnik i le ata ata ma ata eseese

Lauga foliga foliga maualuluga ma matagofie i le taimi lava e tasi. O le taʻutaʻua lauiloa iloga o Pete Udolph e fautuaina le faʻapipiʻiina o le faamalama sill ma le tele o vaovao teuteu, ma faʻaaogaina e avea o se mea maualuga.

Faʻasusu i luga lauulu kulimi sukalati totoina ma tausi i fafo

I totonu o kulupu kulupu, Echinacea, astilbe, phlox, salvia, numera, lavender, cohosh uliuli, buzulnik, rudbeckia, gelenium, dolphiniums, gloriosa, sunlilsies, leucanthemum, ma o salu o le a avea ma tuaoi lelei.

Poskonnik ma isi lanu photo

O le taʻalo i luga o le auala e tusa ai ma le vaega i le mixborder e matagofie tele.

Florist i Floristry

Lafoaʻia o mea manogi leaga o Evaborium pe a uma ona vavae mo se taimi uumi e taofi pea lo latou fou. O lo latou lalelei tauagafau e mafai ai e oe ona fatufatu muamua falafasi faʻatasi ma isi, sili atu faʻaaliga manino.

Ituaiga ma ituaiga o windowsill

Potato Eupatorium purpureum

Poskonnik purple Eupatorium purpureum 'Little Red' ata fugalaau

O aʻa e oʻo atu i se maualuga pe a ma le 1.5 m, o loʻo i ai se lagomalie. O lapisi lapoa e lapoa, mamao. Faʻailoga o le mūmū mūmū sesega, lanu violē, e le masani ona faʻapipiʻiina le lanu i le ogatotonu o le taumafanafana ma le fiafia mo le 1.5 masina.

Eseesega:

Little Red - o se laau toto 0.9 mita le maualuga. O fugalaau e mafai ona avea ma se piniki mālū po o se uaina-piniki uliuli;

Little Joe - o le maualuga o le vao e mita, o fugalaau ei ai se piniki piniki.

Pohkonnik na vaʻaia atropurpureum Eupatorium maculatum

Sa vaaia e le tagata le Eupatorium maculatum (Atropurpureum Group) 'Riesenschirm' photo

O puʻu malolosi e oʻo atu i le maualuga o le lua mita, o laupepa laupepa e umi, o aʻafiaga o loʻo i ai le lanu violē. O le manumalo tele i le ogatotonu o Rusia e aunoa ma se isi fale malulu.

O ituaiga sili ona lelei:

O le gasegase na maua ai le album Eupatorium maculatum Photo Album

O le tusi o se laau e lua mita le maualuga. O le fua o fugalaau e paʻepaʻe ma se lanu enaena.

Atropurpureum o se laau e lua mita le umi, o laʻau o loʻo i ai se lanu uliuliuliuliuliuliuli, o le inflorescences ua i ai se lanu piniki-lanu violē.

Maʻi maʻi Eupatorium maculatum Mataʻituina o le faʻasologa o ata

Faʻailoaina le Faʻaipoipo - o le vao vao e oʻo i le 2.4 mita le maualuga ma le paʻu o le kiona.

Maʻi maʻi Eupatorium maculatum photo Carin

Carin - aʻa e oʻo i le maualuga o le 2 m. Fugalaau o le lavender lavani.

Glutball - tigā e oʻo atu i le 1.7 m. O faʻamalologa e tele ma lapoa, e iai se lanu mumu-violet.

Na vaaia e le tagata le Eupatorium maculatum 'Fugalaau' Purple Bush '

Laʻau Purupia - laʻau e oʻo i le maualuga e oo atu i le 1.5 m, o le vao e ola i le lautele e oo i le 2 m, ae i le taimi lava e tasi e faatumauina atoatoa lona foliga. O aʻa e i ai se mamanu i foliga o ni paʻu o se lanu uliuli po o le uliuli uliuli, lea e matua fetaui lelei ma le faʻaogaina o le piniki ma le lanu violē.

Riesenschrim - o loo i ai se lanu uliuli, uliuli, lanu violē ma lanu violē-lanu violē.

Mickling Eupatorium maculatum 'Orchard Dene' ma le Bloodbread Sanguisorba canadensis 'Twisty' photo

Orchard Dene - o laufanua e foliga manaia, talu ai o le maualuga o le vao e 2.4 mita, ma o lona lautele e oo i le 1.5 m. O le fugalaau o loo i ai se kilipa uliuli, o le isi e lanumeamata ma le lanu uliuli lanu uliuli. O le ituaiga o loʻo faʻamatalaina e le umi o le vaitau o le fugalaau. Inflorescences o ni lanu piniki.

Lulu Tele - o puʻu o loʻo i ai se paʻu paʻu, o le mea e faʻaaogaina e piniki ma se lanu enaena, e peiseai o le mea e teu ai.

Epatorium na vaʻaia Eupatorium maculatum (Atropurpureum Group) 'Gateway' ata

Gateway - o se laʻau 1.2-1.5 mita le maualuga, o laʻau o loʻo i ai se uaina-lanumumu, mea faʻapipiʻi piniki.

Taumafai Taumafa Faʻamatalaga Eupatorium 'Phantom'

Laʻau - o le maualuga o le laau e eseese i le 0.9-1.2 m.

Cannabis hemp poʻo le hemp Eupatorium cannabinum

Laʻau o le sapling poʻo le hemp Eupatorium cannabinum photo

I totonu o le natura natura o loʻo ola i nofoaga vavalalata, o le mea lea, o le aganuu e manaʻomia le tele o faʻamafa. O le maualuga o le laau e 1.5 mita. O laulaʻau laititi e laiti lava, e faʻapipiʻi i petioles pupuu. O loʻo faʻagasolo i le masina o Iulai;

Eupatorium cannabinum Flora aveʻesea Eupatorium cannabinum 'Flore Pleno' ata

O le togalaau o Flore Pleno ua faʻaalia e le maualuga o le 1.6 mita, o aʻafiaga o loʻo i ai se kiona pipi mafiafia, e le oi ai le toto o le tagata lava ia.

Lulu fefiloi Eupatorium rugosum

Taumatau rugosum Eupatorium rugosum lucky melody ('Allmelody') ata

Laʻau mita mita. Pepa o le laupepa ma pito faʻamalosi e faʻafeagai.

Eseesega:

Taumafa Rugosum Chocolate Eupatorium rugosum Taikalama ata

Cholati - o le ituaiga e muamua lava i le matagofie, ei ai le maualuga o le toʻa. O lau laititi o loʻo i ai se lanu violē, i le aluga o taimi e avea ai i latou ma paʻu lanumeamata lanumeamata-lanu enaena Fugalaau e papaʻe le kiona.

Lauga Winkler White Snakeroot photo

Rubu - o fugalaau e tele, e aofia ai peti e 4, maua ai le lanu piniki.

Poskonnik rubrum Eupatorium rugosum 'Rubrum' ata