Laʻau

Aisisia poʻo le fatu o le hen E tupu mai fatu ma alu i le fale Ata o meaola

Fugalaau ardizia auala e tausi ai Toe faia le ata o le ardizia

I le siosiomaga masani, e tufatufaina atu le laau i afā o le feteʻenaʻi ma le sami o aferika, Asia, Amerika, i atumotu o le Pasefika. Ardizia o le aiga o Mirsinovy. O se laau laʻau, vao poʻo se laau. O nisi o ituaiga meaola e mafai ona ausia le maualuga o le 8 m, ae i le tele o tulaga e gata i le maualuga maualuga o le 2 m.

I totonu o le fale, ua tupu aʻe le ardisia e pei o se paʻu tasi le laʻau. O laulaau e paʻuʻe, elanuga, paʻu, o pito e vaʻavaʻa, valiina i le lanumeamata. O fugalaau Aisisia e laiti, ae o vine matagofie e aliali mai i lo latou nofoaga, e fai ma sui o le mea taua. E laiti, tele, muamua vali paʻepaʻe, kulimi kulimi, ae mūmū aʻo latou matutua.

O afea e fuga ai le ardisia?

Fugalaau e tupu i le ogatotonu o Tesema, lea e taua ai le ardisia o le Kerisimasi. O le eseesega o laʻau matagofie ma fua susulu e faʻafefeteina ai se taʻitaʻi ile vaomatua totonu. I le faaopoopo atu i ai, o le laau e tumau i se vaaiga matagofie i le gasologa o le tausaga. O lenei laau i totonu o le fale e tumau pea uiga teuteu i tausaga taʻitasi.

O fua o le arisia e leaga?

E mafai ona 'ai fua o le ardizia? - mautinoa e leai! Matou te le i suesueina atoatoa lenei mataupu, o le mea lea e sili ai le le faʻamalosiina o vine ina ia aloese ai mai iʻuga le lelei.

I le tulaga lautele, o le laau o loʻo faʻamalolo ai meatotino. Faʻaaoga vailaʻau faʻataʻitaʻi i vaega uma o le laau, e aofia ai vine. O le teuteuina o aʻa ma laulaau e faʻaaogaina i le togafitia o faʻamaʻi pipisi, malulu, ma gutu o gata.

E faʻapefea ona tausia le vaʻaia i se potu

Aryizia town care home photo

Ardizia i le tausiga e faigofie tele, e le lelei, e mautinoa lava e faʻaopoopoina ona lelei.

Filifiliga nofoaga ma le malamalama

E sili atu le aua nei tuʻuina se laau i luga o se faamalama. Faʻasalaina le susulu o le la. Suʻe se nofoaga ma faʻasalalauina. O le itu i sauté sisifo poʻo le itu i saute sasaʻe e talafeagai. I le taumalulu, ia faaumiumi aso o le ao ma moli susulu.

Feavega o le ea

I le vaitau o le tuputupu ae malosi ma le fugalaau, ia tumau pea le vevela i le ea i totonu o le 20-24 ° C. I masina o le tau malulu, e manaomia le paʻu o le vevela ole 15-18 ° C. O le malulu malulu ei ai le aoga aoga i le atinaʻeina o le tele o fatugaʻo. O le maualuga o le vevela e mafai ona amata ai le lafoaia o vine. E mafai e Ardizia ona faapalepale se faʻaitiitia o le vevela i + 7 ° C.

Faʻasa

A o faagasolo le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu ae ma le fugalaau, o le suavai e manaomia e masani ma tele, ae aunoa ma le faaleagaina o le susu, a leai o le a maʻi le fale. Vai i taimi taʻitasi pe a fai sina vevela. I le taumalulu, pe a malulu, e tatau ona faaitiitia le suāsusu, ma faʻamamaina le palapala i sina vaega. O le maualuga o le susu e mafai ona mafua ai le siaki. Ia mautinoa e faʻafefe le vai o totoe pe a uma ona fafaga mai le apa. Faaaoga vai i le vevela o le potu.

Faʻamamaga o le ea

O le suavai mo le faʻasalalau e manaʻomia ile 50-60%. Lafoaia e le aunoa (o le a puipuia foi le laau mai le apogaleveleve). E tatau ona taofi le pulupulu i le vaitau o le vavao ina ia le susu le polu. I le taimi lea, faʻaoga isi metotia o le faʻamamaina: tuʻu se fagu vai i tafatafa o le laau, faʻaaoga vailaau faʻamalolo, faʻapipiʻi le pusa ma le laau i luga o se paʻu ma le susu susu lautele, maso.

O le eleele e manaomia le ola maloloina, malamalama, ma le le tali tutusa. O se faʻafefiloi o le eleele, oneone ma le peat e talafeagai.

Mai le faʻaiʻuga o Fepuari i Setema, e tatau ona faʻasalalau i taimi taʻitasi ni faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa. Faia lenei mea i vaiaso uma e lua.

Teuteu

Ina ia fausia se pale matagofie matagofie, e tatau ona vavaeina lala laiti vaivai i punavai uma, faapuupuuina lala autu ia e taʻei fafo mai le pale.

I le tautotogo o le tautotogo, e fuga ai le laau. Fugalaau e le mafaamatalaina, aua o le ovary e tupu fua, o le palotaina o fugalaau e talafeagai. Ave se pulumu mumu ma tuʻu le pollen mai le tasi fugalaau i le isi. E le talafeagai lenei mea pe afai e lua au fetaui i totonu o le potu e tasi.

O le a faʻamatalaina le vitio e uiga i le tausiga lelei o le vaʻaia:

O le a le mea e fai i le maeʻa ai ona faʻatau le ardiziya

E taua le mauaina o se laau ia Novema-Tesema, pe a faʻamalosia e le ardisia fua. E manaʻomia le faʻaogaina o le laau i tulaga fou o ola. Faʻasaʻo le laau Kerisimasi (vavae ese mai lau isi laau). Faʻaauau pea le maualuga o le vevela ma le faʻafefeteina o vai; I le taimi o le fetuunaiga, o laʻau laititi e mafai ona lafoai - e aoga tele le faʻamaʻaina o le laau, ae leai se fulufulu. E tāua le asiasia o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. A mavae ni nai vaiaso, ona totoina lea o le laau e ala i le fesuiaiga.

Faʻatulagaga a Aisia

O le uluai totoina o le a manaʻomia 2 vaiaso talu ona faʻatauina. I le tolu tausaga muamua o le olaga, e tatau ona e faʻatulagaina i tausaga taʻitasi. Ona sili lea e aua nei faalavelave - ua lava lea e sui ai le pito i luga o le meaʻai i se fou fou i tausaga taʻitasi. Suʻe pe a manaʻomia (o le a faʻapipiʻi le pusa).

O le gaioiga e faia i le tautotogo faatasi ai ma le faʻafefeteina o se apa i totonu o se ipu lautele lautele. Ina ia faʻateleina le friability o le palapala, e mafai ona e faʻaopopoina le malala, muamua e fufulu. Ia mautinoa ia taatia le alavai i le pito i lalo.

Diseases and pests of ardisia

Masalo na o le toe foi mai o lenei laau matagofie e le o lona tetee atu i meaola faalafua ma faamaʻi.

Pests o ardisia o aphids, fuainumera iniseti, mealybugs, miti vaʻaia. Faʻamama se paʻu o le cotton i se vai e afaina ai poo le ava malosi ma aveese meaʻai mai le laulaau. Ia mautinoa ia togafitia le mea na afaina ma ona tuaoi i se malie.

A aʻafia i se faʻamaʻi pipisi, e tatau ona togafitia i se mea malie.

I le tulaga o chlorosis (lanu samasama o laulaau), ia mautinoa e faʻaopopo faʻamaʻi faʻasamaʻi i le uʻamea autu.

Faafitauli i le tuputupu aʻe o le au masani

  • I pito o laulaau e mafai ona e maua ai tubercles - o le nofoaga lenei o le nofo ai o siama aoga e fesoasoani i le faʻaaogaina o le gaʻo. E le mafai ona aveesea i soo se tulaga.
  • O pito o lau o le ardisia e amata ona mago mai le maualuga o le faʻamamafana poo le i ai i se ata.
  • O foliga vaaia o lanu paʻepaʻe luga o laʻau e faʻaalia ai le laititi - e tatau ona puipuia mai le susulu o le la.
  • O le lauulu o laulaau e lanu samasama ona o le leai o se malamalama po o meaʻai. Tuʻuina se moli talafeagai. Afai e tusa lava pe i totonu o se mea lamolemole o lau lanu samasama, ona tatau ai lea ona faʻaleleia le fua o le faʻamaʻiina o meaʻai faʻamaʻi.

O le a le mea e fai pe a afaina ai le Arataia

Afai e te faʻaaogaina le suavai, o le a amata ona pala le Kerisimasi. I lenei tulaga, e le mafai ona faʻatuai: toe manaʻomia vave le toe faʻaolaina. Otioti fualaau ma fugalaau, e mafai ona e aveese laulaau lalo ifo mai lala. Faʻamasala aʻa mai le ulo, siaki ma le faaeteete i latou, tipi ese uma vaega palau i se naifi, togafiti i se vaivaiga vaivai o le palatini (e mafai ona e tuu le laau i se vai piniki mo le 20-30 minute).

A maeʻa lena, ia faʻafefe le vai ma amata le toe totoina. Saunia se potopotoga loloto (e mafai ona e ave le mea tuai, ae tago i ai i le vai inu poʻo le palatini), faʻatumu le alavai ma le palapala fou, totoina ma le totoa le laau. E le manaʻomia vave le faʻasalaga, ia faʻamalosi le aʻa i manua. A uma le aso poʻo le lua pe a uma le faʻavasegaga, sasaa le ardisium ma se vaifofo o le phytosporin (o le meaola lea e ola ai le mea e fesoasoani e tau ai le pala).

I le lumanaʻi, sasaʻa i luga o le pani, ia mautinoa o loʻo faʻamalieina le eleele.

Tuputupu aʻe o le faʻapitoa mai fatu

Fatu fatu

E mafai ona faʻapenaina ile fatu ma fatu.

O le tupu o le ardizia mai fatu e matua faigofie lava, ona o le laau e masani lava ona fua mai i fua ma mea toto.

Auala e selesele ai ma lūlū fatu

Ardizia mai fatu fatu

  • Ia Ianuari, ia aoina fua sili ona tele ma sili ona matagofie, aveese le fatu ma totōina i totonu o se fuamoa ile susu, faʻalautele ile 1 cm.
  • O ponaivi malolosi e fautuaina e faila ma taofi i se tali o se mea e faatupuina ai le tuputupu ae.
  • Ufiufi le ipu i le tioata poʻo le tioata ma taofi le vevela ile 18-20 ° C.
  • O pupu muamua na aliali mai pe a ma le 30-40 aso.
  • O laau totō ua totoina le tasi i le tasi i totonu o koneteina ma palapala mo totonu ole laau.
  • A maeʻa le 2-3 tausaga, o le a faʻaaogaina e le au uso talavou le ituaiga o vao ma amata ona fuga.

Faʻapenaina o le alasite e ala i le vaʻaia

Totoina ata o ardiziya

Faʻapenaina o le alasite e ala i gaogaina e sili atu ona faigata - e faigata ma aʻafia mo se taimi umi.

  • I le piriota mai le tautotogo i le amataga o le taumafanafana, ia tipi ese le afifi apical, tuu i latou mo ni nai aso i se vaifofo ma se tuputupu ae tuputupu ae, ona totoina lea i totonu o pusa lapopoa.
  • Faʻaauau le vevela o le 25-27 ° C, e fautuaina e faʻaaoga le faʻamafanafanaga maualalo e faʻavaveina ai le faagasologa o aʻa.
  • Suʻeina faʻasolo faʻasolosolo aʻa i totonu o ipu o loʻo i ai le lautele o le 7-10 cm ma tuʻu i se nofoaga malamalama.
  • O laau ola totō i le isi vaipuna e totōina i ni potopotoga eseese, e faʻafeinu ma fafagaina i taimi uma.

O le faʻaaogaina o lenei auala e faʻaleleia ai, o le amataga lea o le fugalaau nai lo le tupu mai fatu.

Ituaiga ituaiga eletise ua tupu i le fale

O le ituaiga o Aisisia e tele ma e aofia ai le tusa ma le 800 ituaiga. Na o ni nai toaitiiti o loʻo faʻaleleia.

Ardizia cricata poʻo ardizia crenata

Ardizia crustacean Ardizia crenata ata

I totonu o le fale, e oʻo atu i le maualuga e tusa ma le 2 m. O laulaau e lanu, lanumeamata lanumeamata i le lanu, ua faatulagaina i isi. O fugalaau e laiti, paʻepaʻe poʻo le kulimi i le lanu, faʻaalu se manogi manogi mama. A maeʻa le palotaina, ona fuaina ai lea o fua. O pipi e mafai ona tumau i luga o le laau i le tausaga atoa, seia oʻo i le isi fugalaau. I le amataga, ei ai la latou lanu lanu, ae faasolosolo lava ina avea ma lanu mumu. Eseesega ma le paʻepaʻe paʻepaʻe po o fuamoa 'oloʻo falaiina.

Ardizia faʻataʻitaʻi Ardizia kiliva

Ardizia e siaki le ata o Ardizia crispa

O le ituaiga o meaola e le taatele i totonu o togavao i totonu. O le laau e oʻo i le maualuga pe a ma le 80 cm. O laulaʻau ua faʻaloloa, pouliuli lanumeamata i le lanu, o le pito e vaʻaia. I le ogatotonu o le taumafanafana, fetu-fugalaau o se kulu paʻepaʻe-ula ma se manogi manaia. O lanu lapotopoto o lanu lanumumu mumu e tumau pea i luga o lala seia oʻo i le fugalaau e sosoo ai.

Ardizia maualalo Ardizia humilis

Ardizia laʻititi Ardizia humilis ata

O le maualuga o le laau e tusa ma le 25 cm, ma o laulaʻau e lanu e oo atu i le umi o le 15 cm, o la lanu e lanu meamata. Berries i le amataga o se lanu uliuli ulaula, ma pe a oʻo ina matua, ua toetoe lava a uliuli.

Ardizia solanzia Ardizia solanacea

Ardizia solanzia Ardizia solanacea ata

E vaeluaina ni laulaau lanu lanumeamata ma lanu o se mumu mumu. O vine suamalie ua valivali.

Ausetisia japanese Agedisia japonica

Ardizia japanese Ardisia japonica photo

O se ituaiga o meaola e maualalo ifo, o se laau e 20-40 cm le maualuga. O laulaau e le tele, e iai se foliga o le oval, e pisi lima i le ape. O fugalaau e laiti, paʻu enaena i lanu. O vine ua liu ua liu lanu uliuli. Ae sili atu nai lo se laau e taugata mo ona faʻamalologa. Faʻamaumauga faʻasoifua maloloina a Saina e faʻatuina e le laau se mea e mafai ona taofia le kanesa.

Ardisia Wallich Ardisia wallichii

Ardizia Wallich Ardisia wallichii photo

O laulaau e lapoa tele, e oo atu i le 20 cm le umi. O le foliga e lelei, e pipii i le faavae. E taua tele le fulafula lanumumu o fugalaau, ma fua mai fua ua liu uliuli. O se meaola i le aganuu e seasea ona tupu.