Laʻau

Echinacea

O le vaʻaiga o le fuga o laau Echinacea (Echinacea) o se sui o le aiga Asteraceae, poʻo Asters. O lenei ituaiga e tuufaatasia e tusa ma le 9 ituaiga. O le mea na fanau mai ai se ituaiga o laau o le itu i sasae o Amerika i Matu. O le igoa "Echinacea" mai le gagana Eleni e faaliliuina e pei o le "sulu, po o le prickly, e pei o se pa." O ituaiga e sili ona lauiloa o le Echinacea purpurea, poʻo le Rudbeccia purpurea, o ia ituaiga laau e masani ona faʻaaogaina i vailaau faʻapitoa ma faʻapitoa, faʻapea foʻi ma togalaau teuteu. K. Linney i le 1753 muamua na faamatalaina se ituaiga laau toto, ae na ia taʻua o le ituaiga o Rudbeck. Peitai, i le fasefulu tausaga mulimuli ane, na vavae ese ai Echinacea i se isi ituaiga, talu ai ona o eseesega eseese na maua i le va o nei laau toto.

Vaega o Echinacea

O le Echinacea o se vailaʻau oona o se mea faʻalelei. O le maualuga o le osofaʻia o pine e afaina pe a ma le 100-150 cm. O lapisi laulaʻau lapopoa e lautele tele ma ogatasi foliga, o lo latou mata o loʻo faʻamalosi, ua tuʻuina i luga o petioles umi. O laulau lapisi laulamu e masani ona i ai, toetoe lava leai se mea pe leai foi, ei ai se mea e le mafai ona faʻaaoga. O le tuufaatasiga o inflorescences e aofia ai ni ato lapoa, e aofia ai fugalaau totoga ogatotonu, valiina i le lanumumu mumu po o le lanu-mumu, faapea foʻi ma fuga lauulu papaʻe, lanu mumu po o le lanu piniki. O le fua o se faʻataʻitaʻiga o le tetrahedral.

Laʻau Echinacea i fafo

O le a le taimi e toto ai

O le Echinacea e mafai ona totō ile lauʻeleʻele i le tautotogo poʻo le tautotogo. O le tele o taimi e faia lenei mea pe a uma ona vaevaeina le vao o Echinacea. O lenei fugalaau e mafai ona tupu mai fatu, peitaʻi, i lenei auala, o ituaiga Echinacea e masani lava ona faʻalauteleina; o auala vegetative e faʻaaogaina e faʻaleleia ai ituaiga o ituaiga.

O se nofoaga e talafeagai mo le totoina e tatau ona susulu ma maua ai se meaʻai, loloto le gasolosolo, sina paluga eleele poʻo le le mautonu. Le oneone oneone oneone po o le palapala susu e le talafeagai mo le totoina o se togalaau fugalaau. Afai o le palapala o le aʻa, ona mafai lea ona e faʻaogaina lenei mea e ala i le faaopoopoina o le lime i ai.

Laufanua Faʻamasinoga

Pe a totoina fatu, o le loloto o pupu e tusa ma le 50 mm, ae o le mamao i le va oi latou e tatau ona tusa ma le 30 centimita. Pe a totoina le toto, o le tele o le lua e tatau ona laʻititi laitiiti nai lo le aʻa o le laau totō. I le pito i lalo e tatau ona e taoto sina vaega o le faapalaga, pe a maeʻa ona totoina le Echinacea. O laau toto e totōina e manaʻomia le faʻamalosi. Afai e totogo laau toto i totonu o pusa, ona e manaʻomia lea o le totoina o le lua, e tusa ma le 0.4 mita. O lenei lua e tatau ona 1/3 tumu i le palapala elepeti e aofia ai le faapalaga, oneone ma le eleele togalaau (1: 1: 1). A maeʻa, ona sasaa lea o le fale i totonu o se lua, ma tuʻuina faʻatasi ma se fasi eleele. E tatau ona totō le fatu i le loloto e tasi lea na tupu ai i totonu o le fagu.

Tausia o Echinacea i le Faatoaga

Tuputupu ae echinacea i le togalaau e le faigata, ae e tatau ona e nofouta i nai tulafono. Muamua lava, e tatau ona totogi le tausiga faapitoa i le fafaga, e tatau ona tele ma faʻaauau, aʻo fautuaina e faʻafefeteina fugalaau i le afiafi. E tāua tele foʻi le mama o le 'upega tafaʻilagi, o le mea lea e tatau ona faʻaumatia le vao pe a uma ona aliali mai.

Amata mai le tausaga lona lua o le tuputupu aʻe, o se fugalaau e tatau ona fafagaina i le fafie laupapa ma palapalifi pala, o loʻo i ai se aafiaga lelei i le fugalaau, lea ua tupu tele. E manaomia e Echinacea ona fafaga 2 taimi i le vaitau: i le tautotogo, ma pe a maeʻa. Afai e te manaʻo e aoina fatu, ona tipi ese lea o mea e le maua ai le maʻi, e tatau ma se vaega o le ata i le laʻau lanu meamata muamua.

Faʻapenaina o Echinacea

Faatoa manaʻo le faifaatoaga e faʻaleleia le echinacea i le va o le vaeluaina o laau. O lenei faiga e mafai ona faia i le tautotogo ia Aperila, faʻapea foi i vaiaso o le autumn i le vaitau o le paʻu laʻau. O le vaega muamua o le togavao e faatoa faia pe a maeʻa ona taʻi 4 pe 5 tausaga. Aveese ma le faaeteete mai le palapala, ia faaeteete ia aua nei faamanualia le mea sili. Ona vaevaeina lea o le vaomatua i ni vaega, ia taitasi e tatau ona i ai le 3 po o le 4 o faʻafouga o le faʻafouina. E totoina Delenki i le auala tutusa e pei o ni fatu laau i le taimi o le totoina muamua.

Ua uma ona taʻua i luga e sili atu i le au fai togalaau le faʻaleleia o ituaiga o echinacea e le fatu. E tele naua fatu. Latou te totoina i le tautotogo i luga o eleele eleele, ona o le 13 tikeri ua manatu o le maualuga o le ea vevela mo le foliga mai o ni fatu. O fatu na lūlūina e le tanumia, ae sausau i le pito i luga ma se fasi anufe o le eleele. Ae ui i lea, o fai togafiti poto e fautuaina le totoina o fugalaau i fualaau aina, o le mea moni e faapea o laau toto e foliga mai e matua vaivai lava ma e mafai ona oti ona o le tau le tumau lea e tupu i le tautotogo. Mo fualaau aina e faʻaaoga ai koneteina poʻo ni atigipusa. O fatu e tatau ona tanumia i totonu o le meaʻai e na o le 5 mm, ma i le luga e tatau ona fufuluina i se fasi 'eleʻele o le palapala. Ona faʻamalūina lea o fualaau aina mai le pamu moli. O le ola mai o laau toto e tatau ona faʻatali mo se taimi umi, o nisi taimi latou te ola ae na o le 6 vaiaso talu ona toto. E tatau ona totoina laau totō i le togalaau. Ona faʻamalūina lea i se taimi talafeagai, o le vao e masani ona aveesea mai le 'upega tafaʻilagi ma vaʻavaʻa le lauʻeleʻele. O le Echinacea e tupu mai i fatu e tupu tele i le tausaga lona lua o le olaga, ma i le tausaga muamua latou te ola ai se rosette laʻau, lea e mafai ona oʻo i le 15 i le 20 senitimita.

Maʻi ma faʻamaʻi

O le Echinacea e sili ona puipuia i faʻamaʻi. O le tele lava o taimi, e maʻi le fale ona o le mea moni e le lelei le tulimataʻi. Afai o le taumafanafana e vevela ma susu, ma o le fesuiaiga o le vevela o le a matauina foi, ona mafai ai lea ona pisia fugalaau i le paʻu palapala. E le gata i lea, o na laau totő ua tumu i le eletise e mafai ona aʻafia i lenei faʻamaʻi. I totonu o le mea e aʻafia ai, o le mea e sili ona mama e fai i luga o lauʻau, laʻau ma fugalaau. E tatau ona sosolo se laau mama i le paluga Bordeaux poʻo le sulfur colloidal.

E le gata i lea, o lenei fugalaau e mafai ona maʻi faʻatasi ma cercosporosis ma septoria, o faʻamaʻi faʻamaʻi foi. I totonu o le togavao ua afaina, o laʻau e foliga mai i luga o laupepa, lea e faavaivaia ai ma faasolosolo lava ona mate le laau. Afai o le faʻamaʻi i le amataga o le atinaʻe, ona lava lea e vavae ese vaega uma o le vao. Afai o loʻo maʻi le faʻamaʻi, ona tatau lea ona sosolo le echinacea i se fualaau faʻamaʻi.

Afai e aʻafia le togavao i se faʻamaʻi vailaʻau, o le a tupu le faʻaleagaina o ponuncles, faʻapea foʻi ma le samasama ma le faʻamagoina o pepa laulaʻau. I faʻamaʻi muamua o faʻamaʻi pipisi, e manaʻomia ona taina ma faʻaumatia ia laau mamaʻi, ae tatau ona faʻamaʻi le saite i se vaifofo malosi o le potassium. I le taimi nei, o nei faamaʻi ua manatu e le mafai ona faʻaleleia.

I nisi tulaga, slugs, bedbugs ma slobbery pennies nofo i luga o vao. Pe a aliali mai slugs, e ao ona aoina ma le lima, ao le atigi mai le kulimi e tatau ona tufatufaina i luga o le 'upega tafaʻilagi, o le a avea ma faʻalavelave matuia i nei gastropods. Mo le faʻaumatiaina o meaola faʻamaʻi pepe, faʻaaoga sauniuniga inisetila, mo se faʻataʻitaʻiga, Karbofos poʻo Actellik.

Mo le puipuiga, e fautuaina oe e mulimuli i tulafono o le tekinolosi tau faʻatoʻaga o lenei aganuu.

Echinacea pe a uma ona tupu

Fatuina fatu

O fatu Echinacea e tatau ona selesele i le taufaʻaiuiuga o le vaitau, ma e tatau ona selesele saʻo i luga o le vao. Ae e tatau ona maitauina o le aoina o fatu e faʻatupulaʻia lemu, aua e le tupu i latou i le taimi e tasi. A maeʻa le vaeluaga o le ato, e tatau ona e aveese fatu mai lona ogatotonu, aʻo fautuaina e puipui le lima ma se totigilima. Ona vavaeina lea o fatu, ave ese fugalaau, ma faʻagogo. E tatau ona totoina fatu i le taimi lava e uma ai le seleselega, aua e tumau pea le aoga mo se taimi puupuu.

Saunia mo le taumalulu

O le Echinacea e matua mausali i le malulu, ae afai e itiiti le kiona i le taumalulu, o le a mafai ona tafe le vao. O fulu malulu e sili ona matautia mo laau talavou e leʻi atoa le tausaga. Ina ia aloese mai le maalili o le togavao, i aso mulimuli o Oketopa, e tatau ona tipi ese uma laʻau, ae o le ua uʻu e ufiufi i se apa o mulch. O le saite lava ia e tatau ona ufiufi i laʻau mamago pe ufiufi i lala paʻu.

Ituaiga ma ituaiga o Echinacea ma ata ma igoa

I le vaomatua, e mafai ona e feiloai i ituaiga eseese o echinacea, ae e masani ona totoina e le fai togalaau ia ituaiga o ituaiga ma ituaiga o Echinacea purpurea.

Echinacea purpurea (Echinacea purpurea)

O le maualuga o lenei fausaga e tusa ma le 1 mita. E saʻo saʻo laʻau. O faaputuga laulaau basal ua faaputuputu i totonu o se sola, ua i ai le foliga lautele o foliga, ua matua sasaina i petilesla uumi. O laulau lapisi laulamu e masani lava ona i ai, e le mautonu, e leai se mea e mafai ai. O faʻaupuga o ni ato, i le ogatotonu o loʻo i ai ni fuga lanu mumu lanu mumu-lanu mumu, ma fugalaau lanu piniki ma le lanu violē-paʻepaʻe e tu i tafatafa, e tusa ma le 40 mm le umi, e faasino atu i le apex. O ituaiga sili ona lauiloa:

  1. Pamekaisa. O le maualuga o le vavao e tusa ma le 1.3 mita. O ato i le lautele e oʻo i le 13 simita. O fugalaau a Reed e lanu violē ma sina laulaau susu, ae e 2 nifo i luga o le ape. Ma o fugalaau faʻalanuʻu o lanu uliuli e fausia ai se eleʻele o foliga faʻafefe, e oʻo atu i le 40 mm le lautele.
  2. Sonnenlach. O le togavao e oʻo atu i le 1.4 mita le maualuga O le tele o vaega o le ato e oʻo atu i le 10 simita, e aofia ai fuga lau o le lanu mūmū, e tusa ma le 35 mm le umi, ma i luga o laʻau e 2 pe 3 cloves, faʻapea foʻi le tubular fugalaau e fausia ai se elemeli o le lanu enaena.

Echinacea Sunset (Echinacea x sunset)

O se faasologa lea o hybrids na maua e ala i le faaaogaina o le Echinacea paradox ma le Echinacea purpurea, e mafua mai i le galuega a R. Skol. O nei kulupu e tuʻufaʻatasia lelei pito sili ona lelei o ia ituaiga laau: e tele naua mea e tutupu mai, pulupulu sili ona maualuga, o se manogi manaia, o pamu tuʻu ma lanu matagofie e pei o le sinapi, strawberries, mango ma peaches. O paʻu faʻapitoa e valiina i le lanu o le henna. Faʻafetai i faifaʻatasiga, o ituaiga na faʻaalia i totonu o ato na valiina i le paʻepaʻe, piniki, moli lanumumu, lanu viole, moli ma samasama. O ituaiga o togalaau echinacea e sili ona lauiloa:

  1. Iulia. E fesoʻotai i le ituaiga "Butterfly Kisses". O le maualuga o le vao vao e le sili atu i le 0.45 m. O pusa moli moli suamalie na tatalaina i vaiaso muamua o le taumafanafana, ae latou te le o ese atu seia oo i le faaiuga o le vaitau.
  2. Cleopatra. O lenei ituaiga na maua ai lona igoa e faʻaaloalogia ai le lauiloa samasama samasama. O lanu samasama lanu samasama e oʻo atu i le 75 mm, o fuga fugalaau e tuu faʻaputu, ona o ato e pei o la i se ata na tusia e se tamaititi.
  3. Ivnin Glow. O fualaau e aofia ai fuga fuga o le lanu samasama, o loo i ai se fasi moli lanu piniki, ma i totonu o latou ogatotonu o fugalaau pupula e gaoioi e pei o se paʻu o se lanu uliuli.
  4. Talosaga. O keke ei ai se lanu meloni. O peti Reed e faatulaga i laina e lua ma foliga pei o se moli-lanu piniki. Ma o le nofoaga i le ogatotonu o le fugalaau e aofia ai fugalaau paʻu o se lanu uliuli.
  5. Faiga Faʻafefe. O se mea e le masani ai. O fugalaau laulaau samasama-auro o loo uʻamea i totonu o ogalaau, i le ogatotonu o fugalaau laulaʻau o le lanu meamata-lanumeamata. O lenei ituaiga e fesoʻotaʻi ma le ituaiga o Letos Buggy, o nei laau totō e puipuia mai le lamala, faʻapea foi ma le le lelei o le tausiga.
  6. Uluaʻi Scoop Cranberry. O lenei ituaiga o toleniga lauʻeleʻele e matua faigofie lava ona tausia. O ato lanu lanu moana e ofoofogia ma e manaia i fofo. Latou te fautuaina mo le faʻaaogaina pe a fai ni vevela.

Meatotino aoga o Echinacea

O le vao o le Echinacea e aofia ai polysaccharides, flavonoids, tannins, saponins, hydroxycinnamic ma meaola oona, phytosterols, resins ma suauu taua. O le tuufaatasiga o le rhizome e aofia ai mea taua, e pei foi o suauu mama, resins, enzymes, macrocells i le ituaiga o le potassium ma le calcium ma elemene seleni, siliva, zinc, manganese, molybdenum ma le cobalt.

O auala e faia mai i lenei laau e ese mai i le antimicrobial, antifungal, faʻamaʻi faʻamaʻi ma manuʻa faʻaleagaina, ua faʻaaogaina e faʻamalosia ai le puipuiga o le tino, faapea foi i le mafaufau ma le faaletino. O nei tupe o ni mea teuteu, mea e maua mai, sua ma sua o le echinacea.

Laititi o lenei laau e fesoasoani e faateleina ai le malosi ma le vave faʻamalolo o mumu. O fualaau, afifi mai fugalaau fou, e faʻaaogaina i isi vailaʻau e togafitia ai manua, ma pe a faʻaaogaina i totonu, faʻaleleia le saoasaoa o le tui toto.

O le Echinacea purpurea e lauiloa i le tele o atunuu. O togafitiga mai fugalaau faapena i Siamani e faʻaaogaina i le togafitiga o le tonsillitis, tonsillitis, chroniosepsis ma isi faʻamaʻi pipisi. S. A. Tomilin o se polofesa Rusia o le na fai mai o Echinacea purpurea o loʻo i ai ia lava mea faʻamalolo e pei o le ginseng.

Lalo o fua o kuka mo Echinacea, lea, afai e tatau ai, e mafai ona faia i le fale:

  1. Tincture. Ave se moli tioata 500 ml ma faatumu i le pito i luga ma fugalaau echinacea fou. Ona faʻatumu lea i vodka ma tapunia le fagu ma se pito ufiufi. Aveese le fagu i se mea pogisa mo aso e 40. Ona sasaaina ai lea o le tinomi i totonu o se koneteina. E inu i le 15 matutu, lea e faʻamaʻape i le 1/3 ipu tiuti poʻo vai, i luga o se manava gaogao 30 minute ao lei faia se taumafataga. E fesoasoani i le tele o mea, faanoanoaga ma faʻamaʻi pipisi.
  2. Decoction o aʻa. 300 milligrams o le vai e tatau ona tuufaatasia ma le 1 sipuni tele o aʻa nutimomoia o le echinacea. O le faʻafefiloi e tuʻuina i totonu o se vai faʻaʻeleʻele ma faʻapipiʻi mo le 30 minute. A maeʻa le susu, e tatau ona fufulu. Fainu 3 pe 4 taimi i le aso mo 1-2 lapisi tele. E fesoasoani i le malulu, gasegase tumau ma maʻi faʻamaʻi pipisi.

Contraindications

O faʻavae mai lenei faʻatoʻaga o nisi taimi e mafua ai le faʻafefe o le faʻafefe. E le mafai ona faʻaaogaina e fafine maʻitaga, faʻapea foi i latou o loʻo susu, e pei foi o tagata o loʻo mafatia i le tele o le sclerosis, o le maʻi pipisi, leukemia, collagenosis. Ma e le mafai foi ona faʻaaogaina mo tagata e le faʻaaloalo. Ma i se tulaga lautele, aʻo leʻi faʻaaogaina nei vailaʻau, e malosi le fautuaina e faʻatalanoa se tagata tomai faapitoa.