Laʻau

Wanda

Vanda (Vanda) o se laau epiphytic mai le aiga o Orchid. O le nofoaga na afua mai ai Wanda o loʻo avea ma teritori vevela vevela o Filipaina, Initia, Saina, Initonesia ma Ausetalia i Matu.

O Wanda o se epiphyte monopoidal e iai sona aʻa malosi. O aʻa o le vanda e lanu-lanumeamata. O aʻa taʻitasi e ufiufi i se mafiafia papaʻi o sela ua oti, lea e fausia ai le eleele vaʻavaʻai e tatau ai mo le faʻafefeina o le vai mai le soʻo ma le ea. E le gata i lea, o lenei vaega o siama ola e puipuia ai aʻa mai le afaina o ave o le la. O le aʻa o le vanda e mafai ona oʻo i le 1 m le maualuga. O laulaʻau e faʻalanoa, fusipaʻu, paʻu ma paʻu i le paʻi. O le lanu o laulaau e eseese mai le lanumeamata i le lanumeamata ma se lanu malulu.

O laupepa e sosoo ma le tasi. O le laau e fausia ai ni paʻu uumi e tupu mai le leaf leafuses. O puipui taitasi e aofia ai le 15 fugalaau. I luga o se tasi o laau, e tasi le fa i le fa ni taamilosaga e mafai ona fausia i le taimi. O le tele o foliga ma lanu o le vanda e ofoofogia. O nei fugalaau manogi e mafai ona sinasina, samasama, lanu viole, mumu, moli, lanumoana-lanumoana ma a latou tuufaatasiga eseese. O fuga fugalaau ei ai lona uiga taua: a maeʻa ona tatala, e mafai ona e vaʻaia o latou pale ma laʻititi i le telē. Ae i le aluga o taimi, o fugalaau e tele ma e mafai ona oʻo atu i ni lapoa tele, ma maua ai foi le lanu lanu. E tolu masina le fuga o le orchid. O le tele o le fugalaau e tele taimi i le tausaga (fuafua i tuutuuga o le taofia).

E tausi e Wanda le fale i le fale

Nofoaga ma moli

O le Orchid vanda o se laau tele telefoni. I le faaopoopo atu i le mea moni o le nofoaga o le a faatuina ai le vanda e tatau ona malamalama lelei, e tatau foi ona i ai se tafe faifai pea o le ea fou. Matafaga i Sautesisifo poʻo le itu i saute e sili ona talafeagai mo le. I le tautotogo ma le tau mafanafana, o Wanda e alu i le ogatotonu o le aso e tatau ona ufiufi e susulu o le la. O aso o le ao mo se vanda e tatau ona le itiiti ifo i le 12-15 itula, naʻo le tulaga lenei o le a tuputupu ae lelei le laau ma fiafia e tupu i le tausaga atoa. I le taumalulu, faatasi ai ma se pisi o le ao, e taua le faʻaaogaina o faʻamalama faʻavae.

Lulu

O le vevela i le ao i le tautotogo ma le taumafanafana e tatau ona tusa ma le 20-25 tikeri, i le po - e le maualuga atu i le 17 tikeri. I le taumalulu ma le autumn, o le vevela o le aso e le tatau ona 20-22 tikeri, ma i le po - e tusa ma le 14 tikeri. Afai e teuina le laau i tulaga pe afai o le eseesega i le ao ma le po o le vevela e tusa ma le 8-10 tikeri, ona fuga mai loa lea o le vanda. O tuutuuga o le taofia e filifilia taitoatasi mo ituaiga vanda taitasi. O ituaiga lanumoana e manaʻomia ai le malulu o le tau malulu e tusa ma le 14 tikeri.

Faʻamamaga o le ea

O le suavai mo le tausia o le vanda e tatau ona le itiiti ifo i le 60-70%. O le malulu o le ea o le a mafua ai ona mamae aʻa ma laulaʻau o le laau, ma e mafai ona paʻu i lalo, e aunoa ma le fuga. O aso uma e te manaʻomia e sulu ai lau o le togi i le vai mafanafana, puipuia.

I le taumalulu, ma le vevela o le ea mai mea vevela, e faaopoopo atu i le pulumu, e tatau ona e faʻaaoga auala faaopoopo o le faʻafefeina o le ea (punavai teuteu, pusa i oneone susu poʻo le uamea lautele). Ae o le maualuga maualuga o le toʻimamaʻi e tatau ona alu faatasi ma le faʻaleleia lelei o le potu, a leai o le a tupu mai faʻafitauli faʻapitoa.

Faʻasa

I le tautotogo ma le taumafanafana, e tatau ona faʻaleleia ma le faaeteete soo, ae o aʻa e tatau ona i ai le taimi e faʻamago ai. O le auala o le faʻavaivai e faalagolago i le malosi o le vanda. Afai e faʻapipiʻi le laau i ato teuteu poʻo luga o le paʻu o se laau, ona tatau lea ona e faʻafeinu i le suʻeina o le meaʻai i le vai mafanafana mo le 20-30 minute. E mafai foi ona e faʻaaogaina le timu mafanafana. E taua le manatua o le vai e le tatau ona paʻu i laulaau, a le o lea e vave ona latou pala. O le meaʻai i le va o vai e tatau ona i ai le taimi e faʻagogo ai, a leai o aʻa o le a amata ona pala, lea o le a oʻo atu ai i le oti o le fugalaau.

I le taumalulu, o le vanda ua malolo, e mafai ona faia e aunoa ma ni faafitauli e aunoa ma le fafagaina mo le 5-7 aso. A o faagasolo lenei vaitaimi, o faʻalavelave faʻavaomalo i totonu o le gaosiga e faʻagesegese, o lea e le manaʻomia ai le faʻafeinu. O le vevela o le vai mo le faʻavaivai e tatau ona mafanafana (30-50 tikeri).

Fertilizers ma faʻamaʻi

E tatau ona e faʻafefeteina le vanda i vai inu uma i le gasologa o le tausaga. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga se faʻalapotopotoga faʻavaomalo mo ni orchids ma faʻafefe i le 1/8 o le faʻamasinoga o loʻo faʻaalia i faatonuga i luga ole pusa. E mafai ona fesuisuiai aʻa i foliar e ala ile laʻauina o laulaau. O le a fesoasoani lenei mea e aloese ai mai le faʻaogaina o le aʻa o le laau.

Faiga Faʻavae

I le fale, o le tulaga sili ona lelei mo le tausia o se vanda o le a taofia lona tulaga. I lenei tulaga, o aʻa e le tatau ona i totonu o le mea e sui. Mo le faʻaaogaina o mea leaga e faʻaaoga ai ipu palasitika ma ato.

I le asō, o le tele lava o taimi e mafai ai ona e vaʻai i mea o loʻo i totonu o vanda i vasa vali. I totonu o se fagu, o se vanda e tatau ona faʻapipiʻi i se lagolago, ma o aʻa e tatau ona tautau saoloto. O le pito i lalo o le fagu e tatau ona aofia ai se vaega o le oneone susu po o le uamea lautele, lea o le a fafaga ai le laau i le susu. Pe tusa o le afa o aʻa e tatau ona i luga o le fagu.

E le gata i lea, ma le manuia, e mafai ona ola le paʻu i totonu o se fagu palasitika ma se mea e fai mo isi pegala, e aofia ai le faʻafefiloi o le paʻu pine, sphagnum moss ma le malala.

Wanda na totoina

O le orchid Vanda e faʻalauiloaina e ala i auala i fafo - tamaiti. O tamaiti taitoatasi i le taimi e teteʻa ai e tatau ona i ai sona aʻa ma ia tusa ma le 5 cm le maualuga. O mea e fai ai le togafitiga e togafitia i le malala. Mo le malosi o le pepe, e teuina ile maualuga maualuga (pe a ma le 85%) i totonu o se fale e tele-fale koli.

A maeʻa le pepe ma oʻo i le maualuga pe a ma le 15 cm, e mafai ona faʻapipiʻi i totonu o se pusa lapoa e avea o se tagata tutoʻatasi tutoatasi.

O le tuputupu ae o tamaiti i luga o le vanda o se mea e seasea tutupu, aemaise lava ile tulaga ole potu. O le mea lea, o loʻo i ai se isi auala e faʻamalosia ai le faʻapipiʻiina o se laau - e faʻaaoga ai faʻasolosolo apical. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga pito o laulaau laulaau o le aʻa, lea e maua ai le ea. O loʻo faʻapipiʻiina ia afifi i se mea e aofia ai le faʻafefiloi o moss-sphagnum ma fern roots poʻo conifers. O aso muamua e tolu, o le gasegase e tele le vai, ma o le faasusuina e toetoe lava a taofi ma aumaia i se taimi e 1-2 taimi i le masina.

Maʻi ma meaʻai

O le tele o taimi, o le vanda e aʻafia i se maʻi faʻaleagaina e pei o fusarium. E foliga mai o lanu enaena i lalo ole lau. O le mafuaʻaga o lona faʻaalia o le aveeseina ma le le faʻaleagaina o aʻa ma aʻa. E mafai ona e togafitia le faʻaleagaina mai le fusarium ma se vaifofo o fundazole.

O le isi faʻamaʻi e ono mafua ai se vanda e oti o le siama siama. E mafai ona e tauina ma le fesoasoani a le antibiotic tetracycline, faʻamaʻi i le vai. E le gata i lea, o sauniuniga faʻamalosi e fesoasoani i ituaiga uma faʻamaʻi pipisi.

O meaola faalafua e seasea afaina ai le vanda, ae ui i lea, aphids, thrips, ticks, ma mealybugs e mafai ona maua i luga o laau.