Laʻau

O totonu o le mimosa ma le matagofie o lona matagofie

Le fefe ma le mataalia, agamalu ma atoatoa, muamua ma paʻi ... O le a le ituaiga o tala e le maua ai se avanoa. O le lalafi faʻalilolilo i tua o ia lava ma e pei o le faʻaalia ma le le faʻaalia o ona uiga e le masani ai i totonu o le lanumeamata, o lenei lalelei e ofoina mai ai le faamemelo i se tasi o laʻau matagofie i le fausaga o totonu o laau. E le o se mea e sili ona faigata le tuputupu ae, ae e tusa lava pe tausia, o se mea e le masani ai o le a le taofia ai le maofa ia te oe. Ma e ui lava e le o le susulu le la, ae o le piniki, e le mafai ona faaigoa isi nai lo foliga fiafia o lenei vavega i totonu.

Mimosa bashful (Mimosa pudica).

Mimosa bashful - fetu teuteu

O se tasi o le sili atu o sui o ituaiga o meaola teuteu Mimosa (Mimosa) e aʻafia ai e le gata i le fa selau ituaiga o meaola, ae faʻapea foi a latou eseesega eseese. I le legume family (Leguminosae) o nai laau e mafai ona latou mitamita i le le tutusa o isi mutia ma laau toto. Ae o le faafitauli o le filifilia o ituaiga mimosa e le faʻaaogaina i totonu o laau. O le mea moni, mai ituaiga eseese o aganuu, taʻutaʻua mo a latou siaki olaola, latou te faʻaaogaina na o le tasi ituaiga o meaola e pei o se fetu teuteu teuteuina - mimosa mimosa (Mimosa pudica).

I le vao, o le mimosa o le tasi lea o laau sili ona susulu ua maua i luga o le ea ma le vevela. O se mea masani lea i fafo o Amerika i Saute, e pei o se fale teuteu ua salalau solo i le lalolagi atoa. O lenei ituaiga mimosa e lauiloa mo lona gafatia e galo ai laulaau mai soʻo se paʻi ma usitai i se paʻu vavalalata.

Mimosa fai mea leaga (Mimosa pudica) - o se tulaga faʻapitoa faʻapitoa. O lenei mea o se mea e matala, e vave ona vave faʻaitiitia, puupuu-soifua, ae o le mea la lea e le itiiti ifo le matagofie o laau totō ma aʻa malolosi ma laulaʻau tulaga ese. O le maualuga maualuga o le mimosa mafolafola e gata i le 70 cm, e ui lava e masani lava i se aganuu e tupu ai lenei laau i le 30-50 cm. Faʻasoʻalua o laʻau e faʻaloloa-oval, nofo filemu, fatuina se lagona e toetoe lava a lelei atoatoa. E i ai laina laiti laititi i le ogatotonu tutotonu, ae o le mea e sili ona taua i laupepa o le mimosa o lauulu sili ona matala o le pito, lea e tali atu i soʻo se paʻi. O le igoa o le matamuli mimosa o loʻo atagia atoa ai le uiga autu o le laau - faʻapipiʻi vave o laulaʻau i luga o le veto tutotonu i lalo o soʻo se faʻaaliga, faaopoopo i le paʻu o le petiole. E oo lava i se paʻu o le mumu e mafua ai lenei "matamuli" tali, ae e mafai ona e matauina le manaia o le gasologa o masini e oo lava i le po, ma le malulu, ma e oo lava i aso leaga. O lau o le mimosa o loʻo faʻatulagaina lelei, o le laau e lauiloa tele, o laʻau ua vaneina e faia ai se pale matagofie, ma e te manaʻo e te le vaʻavaʻai i laina ma auiliiliga o le lauusiusi. E taua le matauina o le paolo o le lanu o lauusiusi - loloto, maumaututu ma lauolaola lanumeamata, e foliga mai e le talafeagai ma isi mea totino i totonu.

O fualaau mimosa suamalie e le sili atu ona manaia nai lo ona lauusiusi. O fugalaau laiti e aoina i le toetoe lava a taamilomilo, "polosolo" apolo o inflorescences. O le aʻafiaga o le fesuisuiai tulaga ese e fesuisuiai fugalaau e pei o mea uma i luga o maʻa, o "filo" uma i totonu o le lalolagi e foliga mai e taua tele. E faʻaputuina ulu o le suavai i ni faʻalavelave lavelave, ae seasea ona maua mai i luga o laʻau po o pito i luga o le mama. O la latou lapopoa e tauagafau, na o le 2 cm, ae o ia polo e foliga mai o se tamai vavega, na faia e teuteu ai lenei mea teuteu. O le lanu piniki-lanu enaena o le mimosa e tulaga ese foi, e manaia ma e maaleale i le taimi e tasi, e susulu atu i tua o le lanu lanu o laulaau. O le fuga o le mimosa e tumau i le taimi o le taumafanafana. A maeʻa ona fuga, o le mimosa e faʻapipiʻiina le masani mo le aiga atoa, ae le o ni fualaau teuteu teuteu. Fruiting is plentiful.

Ua tupu foi Shy mimosa o se mea totino masani, ma ua faʻaaogaina e gaosia ai le suauu muamua. Po o le a lava le tulaga e tupu ai lenei laau matagofie, e le suia e mimosa ona manaoga mo tuutuuga o le taofia ma masani. Ae o loo i ai pea se eseesega: pe a tupu ae i le foliga o se talo, o le mimosa e faʻaaogaina e pei o le faʻaleleia, ae i le tulaga masani o le tuputupu ae, o le le lelei o le teuteuga pe a uma le vaʻaiga e taʻitaʻia ai le mea e tatau ona tupu e pei o le taʻitasi ma le faʻafouina o laau tuai faʻatasi ma fualaau talavou. Mimosas faʻavavevave vave, ma e tusa lava pe o totoe mo le tausaga e sosoo ai, o le a le fiafia le laau i le matagofie o lanu meamata e aunoa ma le teuteuina malosi.

Mimosa bashful (Mimosa pudica).

Tulaga tuputupu ae mo totonu o le fale

O le Amerika Amerika i Saute Mimosa, faʻafefe, na faʻalauiloaina i totonu o aganuu i totonu, mo le umi, o tulaga potu e manatu e sili ona lelei mo ia. E le gata na te lagona le lelei i totonu o potu mafanafana: e masani lava o le vevela i totonu o fale, ae le o le togavao malulu, e sili atu ona talafeagai mo lenei fale. O se tasi lenei mea e faʻaaogaina ma le faʻaeteete le moli, ae ui i lea, o ia o se potu lelei.

O Mimosa o loʻo i ai le tomai faʻapitoa e tu ai i soʻo se tulaga. E tusa lava pe e te tuʻuina le laau i totonu o se atunuʻu tele poʻo se vaega o loʻo i totonu o laau sili ona susunuina, e le o leiloloa le mimosa. O le mea lea, e mafai ona faʻaaoga le laau e le gata o se leo matagofie ese i totonu, ae ia faia foi ni vaega teuteu. I le taimi lava e tasi, i totonu o le kamupani o soʻo se isi lava totonu o laau (teuteu ma deciduous, ma le fugalaau), o le mimosa o loʻo faʻaalia ai se isi meatotino e leʻi faamoemoeina - e faʻamalosia ai le matagofie o ona vaʻaiga lata ane. Ona o le le tele tele, o le mimosa sili ona tuʻuina i le pito i luma poʻo le ogatotonu.

Malamalama ma le tuʻuina atu o mimosa mataʻutia

Mo le mimosa e taua tele le fatuina o le faiga faʻamalamalama saʻo. O le le lava o le malamalama e aʻafia ai le fuga o le laau, ae faʻapea foi luga o lau. Leai o le lanu, lafoaʻi, vave le soifua matua - o ni nai taunuuga ia o le tuʻuina o mimosa i le paolo. O lenei aganuu e sili ona olaola i luga o faamalama, ma o totonu e mafai ona faaalia i le mea o loo i ai ni faamalama tetele. Mo se mimosa matamuli, e te manaʻomia se moli susulu. O lau o le laau e vaivai, ma mai le susulu o le la, aemaise lava i le taumafanafana i le aoauli, e sili atu le puipuia, aua o lenei afi e tumau i luga o le laau.

O Shameful mimosa e tatau ona aʻoaʻoina lemu i soʻo se suiga i le moli, i se nofoaga fou, faʻaitiitia le faateleina o le malamalama ma aunoa ma le faʻaalia o le laau i faʻalavelave mamafa.

E manaʻomia le faatumauina o le faʻasalalau faʻasalalau ma le maualuga aupito maualuga i le gasologa o le tausaga, ma faʻauluina le laau i fenumoli sili ona lelei mo le taumalulu. E le fiafia le mimosa mata i le faʻamalamalamaina.

Mo matamuli mimosas, sasaʻe, sisifo, faʻasasaʻe faʻasaʻe sasaʻe poʻo faʻamalama i saute ma se lapisi faʻasesea e atoatoa.

Tulaga o le vevela mo mimosa ma le ea

"O le nofomau" o le vevela o le filifiliga sili lea mo le faʻatupulaia o mimosa. O lenei laau e matua lelei lava le pulea o tulaga o potu, i le tautotogo ma le taumafanafana, i le faamalieina i le masani masani o le 20 tikeri Celsius. E le taliaina e le laau le vevela lelei tele, o lea afai e mafai ona faatapulaaina le maualuga o le vevela i le 25 tikeri, e sili atu le faia o lenei mea.

E pei o le tele o laau e maua ai le nofo tumau i le taumalulu, o le mimosa bashful o le a sili ona lelei le maualalo o le vevela. I le taumalulu, e le tatau ona faatagaina e tuu ifo i lalo ifo o le 15 tikeri o le vevela, ae i le taimi e tasi, o le vevela e tatau ona itiiti ifo ma le itiiti ifo i lalo ifo o le taumafanafana. O faʻamatalaga sili ona lelei e mai i le 16 i le 18 tikeri o le vevela.

E le fiafia Mimosa i le elee eleelea. E le mafai ona tupu lenei laau i totonu o se potu latou te ulaula pe faʻaaoga ai mea manogi, e le mafai ona faʻaaoga i le mamanu o le umukuka. Ole vaalele e tatau ona masani, aua e fiafia le mimosa i le ea fou, ae lelei.

Mimosa bashful (Mimosa pudica)

Tausia o se mimosa i le fale

Mimosa e le o se laau e faigata ona tupu, muamua, ona o le le lava o manaoga mo le taimi malolo malulu. Ae o le tausiga o ia e tatau lava ona maeʻa. O le mea pito sili ona faigata o le faʻamautinoa lelei le faʻamamaina lelei ma le lelei o le malulu o le ea.

E mafai ona ola Mimosa mo le amataga, ae e sili atu le totoina o lenei laau ma le lava o le poto masani i le tausiga o meaola ma mea e faʻaleleia e le tagata lava ia. Ona o le uiga o le leiloa o le teuteu, e masani lava ona suia laau, o lea e tatau ai ona e mafaufau i lou naunautaiga ia tupu sui pe a filifilia lenei mea toto.

Faʻaleleia ma le faʻaleleia o le ea mo se mimosa sili

O le faʻatulagaina o le vai mo le mimosa o se tulaga masani. I le vaitau o le alualu i luma tuputupu ae ma le fugalaau, e masani ona faasūsūina le fale ma e tele, e mafai ai ona faʻamago i le pito i luga o le meaʻai i totonu o koneteina. O le taimi lava e alu ai le mimosa i se taimi malolo ma taofi le tuputupu aʻe, faʻafefe faʻafefe ma faʻateleina, ae tumau pea le faʻamamaina o le susu, ma puipuia ai le mea mai le magoina e oʻo lava i le ogatotonu. I le taumalulu ma le taumafanafana, o le a le faʻamagaloina e lenei laau pe a maeʻa le lamala pe masuasua.

Mo le matamuli mimosa, faʻaaoga vai masani. E tatau ona faʻaleleia le faʻaleleia i le vavave taimi o le papaʻe luga o le palapala, e puipuia ai le faʻamautuina ma le faʻapipiʻiina.

O se tasi o taimi faigata i le tuputupu ae o le mimosa o lona alofa lea i le maualuga o le suavai. I lenei itu, o mimosa o se nofoaga masani a Amerika i Saute. E mafai ona faʻamalieina manaʻoga o le fale e ala i le faʻaauau ona faʻaleleia e le aunoa, ae e sili atu le faʻapipiʻiina o le pulupuluina ma le faʻapipiʻiina o fale e faʻaleleia ai fale - fata ma masi susu poʻo ni maa teuteu i lalo o le laau (ae aunoa ma le faʻafesoʻotaʻi o lalo i le vai).

Laʻei pito i luga ma le tuufaatasiga o fomaʻi mo mimosa mataga

Mo se mimosa matamuli, e sili atu le filifilia o se auala masani e fai ai ofu. I le taimi o le tautotogo ma seia oo i le ogatotonu o le tau o le autumn, e fafagaina le laau i se taimi masani o le 1 taimi i le 2 vaiaso. Mo lenei mea, e faʻaaogaina e laau toto fua masani o le faʻamaʻiina o loʻo faʻaalia i luga o le pusa o vailaʻau. Aʻo faagasolo le vaitaimi o loʻo momoe ai, e le faʻaaogaina fugalaʻau mo lenei laau.

Mo le matamuli mimosa, e le manaʻomia ona e suʻe ni mea faʻafefiloi faapitoa. O sauniuniga a organomineral lautele ma faigata e sili mo ia.

Mimosa bashful (Mimosa pudica).

Faʻaleleia, teuteuina ma fusi le mimosa bashful

E manaʻomia e le Mimosa le faʻaleleia faifaipea, o se faʻavavevaveina o le laau, lea e sili ona faigofie le suia i tausaga taʻitasi i vao fou e tupu mai fatu. Afai e teuina le laau mo le tausaga e sosoo ai pe tupu aʻe i foliga o se talo, ona pau ai lea o le auala e faʻaleleia ai le faafouga ma faʻaitiitia ai le leiloa o le teuteuina ua lava le teuteuina o le fatu.

I le potu mimosa, o le teuteuga e faia pe a maeʻa pe a maeʻa le taumalulu. O le filifiliga mulimuli e sili ona lelei, aua i lenei tulaga e mafai ona sili atu lou malamalama lelei pe o le a le tele o le laau ua faʻalautele ma pe o le a le itu e tatau ona faʻatulagaina. I mimosa, o puʻupu malolosi uma e tipiina i pupu pupuu, e taulaʻi atu i luga o manaʻoga e manaʻomia ma faʻapuʻupuʻu lala tuai ina ia mafai ai e lālā talavou o le a ola i luga o vao ona faia se pale matagofie. E manaʻomia ona fusiina i luga o le tausaga le taʻivine, e aunoa ma le faʻatagaina o lala fou e faʻalautele. Ina ia fausia se talo, e toe faʻafautua 3-4 taimi i le tausaga, faʻatapulaʻaina le tele e ala i le teuteuina o vaega lignified ma faʻaosofia pea le tuputupu ae o lala fou. O le mea moni, i lenei tulaga, o le faʻavaeina o se tipiina pea o pulu i le tele o le manaʻo.

O se itu taua tele i le tausiga o le mimosa o ni mea mama. Amata i le vevela, o laʻau ua faaleagaina e manaʻomia ona vavae vave vave, ona o le faagasologa o le faʻamamaina atoatoa o nisi lala e taʻitaʻia ai le paʻu o lālā mai isi.

Mimosa transplant ma soʻo

E na o le mimosas e manaʻomia i le gaioiga, lea latou te faʻataʻitaʻi ai i foliga o talo ma laau e le manaʻo e sui mo mea fou. I le auala masani, ua lafoese ai vao tuai, ua tupu aʻe ai se fatu mo i latou. O talo ma vao tuai ua totoina i le amataga o le tautotogo, pe a uma le amataga o le tuputupu ae o laulaau talavou. Afai e mafai, e sili atu ona lelei le faia e aunoa ma se toe suia.

Mo le mimosa, e mafai ona e faʻaaogaina se mea faʻapitoa ma uiga le faʻaituau. O le mea sili ona taua o le lelei lelei o le vai ma le manava o le ea. Afai o loʻo e sauniuni le meaʻai oe, ona faʻafefiloi lea o peat, leaf, turf soil ma oneone i vaega tutusa.

Mo mimosa, e tatau ona e faʻaogaina le auala e faʻafefe ai e aunoa ma le faʻaleagaina o le coma. Naʻo le pito i luga ole palapala palapala e mafai ona aveeseina. E le fiafia le Rhizome i paaga, e le fiafia i le teuteuina, o le mea lea pe a tupu ae se talo, e le pulea le voluma o le laau i le faaitiitia o aʻa. I le pito i lalo o le tane e tatau ona taatia se alavai maualuga.

Maʻi ma faʻamaʻi

Faʻasalaga lelei ma faʻamalamalama lelei, o le mimosa bashful o se vailaʻau talafeagai lelei. I totonu o nofoaga o loʻo aʻafia ai agaifanua faʻasolosolo, e vave lava ona salalau atu i ai aphids, ma faʻasolosolo ile tausiga, e salalau solo foi pusi moli. O iniseti vevela e tatau ona togafitia i le taimi lava lea, e amata i togafitiga o iniseti, o metotia faʻainisinia o le pulea o pest e le talafeagai mo se lalelei faʻalelei.

O faafitauli masani i le tuputupu aʻe o potu mimosa:

  • ia tapunia uma laulaau i le suavai o le palapala;
  • leai se fugalaau i le maualalo o le vevela poʻo le leaga o le malamalama;
  • lanu samasama o laulaau e mamafa tele suavai;
  • lapisi faʻamaʻalo, leai se faʻatusatusaina i totonu o le paolo ma le ata lafoia;
  • lafoaia o laulaau i se siosiomaga eleelea ma faatasi ai ma fesuisuiaʻi faifai pea i le eleele palapala;
  • tosoina o laʻau pe a maeʻa maeʻa le soʻo.
Mimosa bashful (Mimosa pudica)

Faʻafouina o le mimosa pala

O lenei faʻatoʻaga i totonu o loʻo maua ai le tele o fualaau fatu e foliga mai e pei o pusi laiti. O le luluina o fatu vave pe a uma le seleselega e le o le filifiliga sili lea. Ua totoina Shy mimosa i le taimi lava e tasi e pei o fualaau o pailate - ia Mati poʻo Aperila, pe a faʻamalosia oe e maua ai ni aʻa malolosi e le faigofie ona faʻalautele.

E manaʻomia e fatu shy mimosa muamua togafitiga. Latou te susu mo le afa itula ile vai vevela poʻo se vevela vevela o mea e faʻaleleia ai le tuputupu ae. Tui fatu i totonu o se pusa masani poʻo vave i totonu o koneteina taʻitasi i le loloto e 5 i le 10 mm e faʻaaoga ai se mea faʻapipiʻi. A uma ona lūlūina, faʻaleleia le palapala, o pusa e ufiufi i ata tifaga poʻo le tioata ma tuʻu i le mea e faʻasusulu ai le malamalama. O le vevela mo le germination e tusa ma le 25 tikeri. I lalo o le tulaga o le mafanafana o aso taitasi ma le vevela o le vevela, o pulapula muamua e aliali i totonu o le 2 vaiaso. Afai o le lūlū na faia i totonu o se pusa masani, mimosas pe a oʻo i le 5 cm le maualuga.