Fualaau aina

Seleti

O le seleselega laʻau laʻau (Apium) o se tasi o le aiga o le Malalela. O le sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga o se fualaau fualaau suamalie e pei o le seleni seleni (Apium graveolens). O lenei aganuu e sau mai le Metitirani, o loo maua pea iina i le vao i aso nei. Seleni i le natura e mafai ona maua i luga o le Peninsula o Hindustan ma isi atunuu Asia, faʻapea foi i Amerika ma Aferika, ae o lenei laau e fiafia e ola i nofoaga malulu.

Na amata ona totoina e tagata ia ituaiga o laau i se taimi umi, mo se faataitaiga, i Eleni anamua sa seleseleina i se auala faapitoa, ma na o lapalai o petioles sa faaaoga mo meaai. Ma i isi atunuu o le Anamua Anamua, o lenei aganuu o se laau paia, mo se faataitaiga, i le Malo o Roma ma Aikupito, sa faaaoga le seleisa e fai ai teuteu mo tuugamau, ae o meaai, lea e aofia ai se laau faapena, na faaaogaina e manatua ai e ua maliliu. I luga o le teritori o Europa, o se aganuu na lauiloa i le 18 senituri, ae i le taimi muamua sa tupu na o mea teuteu, ma na o sina taimi na amata ai ona aina. I le aso, o lenei fale ua avea ma sili atu ona lauiloa i tausaga uma.

Faamatala puupuu o le tuputupu ae

  1. Lauina. Laʻau selesele e totoina mo laau i aso mulimuli o Fepuari, ma selesele selesele - afa masina mulimuli ane. O fualaau aina e totoina i fanua tatala i aso popofou o Me.
  2. Malamalama. Nofoaga lelei.
  3. Soo. O eleele talafeagai e tatau ona mama, lamolemole ma lelei; oneone oneone leaga po o eleele mama, lea e tatau ona le faaituau pe laitiiti foi le paleni, e sili ona talafeagai.
  4. Faʻasa. Faʻasaina le 1 le taimi i le 7 aso, ae 2-2.5 pakete vai e faʻaaoga i le 1 sikuea mita.
  5. Fertilizer. I le gasologa o le vaitau, e tatau ona e faia ni ofu se 4: Nitrophoski solution e fafagaina ai laau toto 7 aso pe a maeʻa ona piki; afu fua 7 aso i le maea ai o le totoina o pamu i eleele palapala; pe a uma le afa o le masina e faʻamaʻaina i latou i se vaifofo o mullein poʻo ni moa moa; superphosphate solution i aso mulimuli o Iulai.
  6. Tofiga. Generative (fatu) metotia.
  7. Iniseti leaga. Lele (borsch) lalelei, laʻau fela, pipi.
  8. Maʻi. Rust, septoria (tuai mumu, po o le paʻu papaʻe), cercosporosis (pipi vave), peronosporosis ma le kukosa mosaic virus.

Seleni Vaega

O le seleselega o le laʻau o le laufanua o se mea lelei, pe a oʻo i le 100 centimita, o loʻo aʻafia ona aʻa. I le amataga o le tausaga muamua o le tuputupu aʻe, o aʻafiaga aʻa e fai i totonu o vao, e pei foi o se rosette e aofia ai lau lanu lanu meamata o le lanu lanumeamata lanumoana. Ma i le lona lua o tausaga o le tuputupu ae, ua totoina ai vine, o le fugalaau e amata i le ogatotonu o Iulai. O le faamalu e aofia ai fuga lanumeamata-lanu paʻepaʻe.

O lea ituaiga aganuu o le manaia o le susu ma le malulu, o le siama o le fatu ua uma ona matauina i le 3 tikeri, ao tutupu mai le vavalalata i le vevela o le 15 tikeri. E mafai e tamaiti laiti ona tatalia gelulu e itiiti ifo i le 5 tikeri. O se taamilosaga, toetoe lava o le faaluaina o fualaau aina ei ai afaina maʻoti i luga o afa taitasi. I le taimi nei, e tolu ituaiga o seleni e faʻaleleia: laʻau, aʻa ma aʻa (petiole). O fualaau lanu meamata nei e pito sili ona lauiloa: seleni, pi ma pasili.

Tuputupu ae fiafia mai fatu

O le a le taimi e toto ai

Talu ai o le umi o vaitau o seleni e 120-170 aso, e tatau ona ola lenei aganuu e ala i fualaau. O le totoina o fatu o le aʻa selesele mo laau toto o loo faia i le 70-75 aso ao le i totoina laau i eleele palapala, mo se faataitaiga, i aso mulimuli o Fepuari. I le taimi lava e tasi, o le lūlūina o laulaau seleni mo tipu e faia i le afa masina mulimuli ane.

O fatu e manaʻomia se sauniuniga muamua mo le totoina, aua o lo o aofia ai ni suauu taua e matua taofia ai le fulafula ma le tupu mai o tupugo, i nisi o tulaga, o fua muamua e tupu mai pe a mavae le 20-30 aso. Ina ia mafai ona vave toto laau, e tatau ona vaeluaina: o le fatu o loʻo teu i totonu o le vai oxygenated mo le 24 itula, ona toina lea, lea e faʻatofuina mo le 45 minute. i se vaifofo o le paluga o le gaʻo (1%), ona tatau lea ona fufuluina lelei i le vai mama ma faʻagogo. O loʻo i ai se isi metotia mo le saunia o fatu mo le luluina: muamua, e tolaina, mo lenei, faatofuina mo le 45 minute. i se vaifofo o le manganese potassium (1%), ona fufulu lea, ona faʻaofuofu lea i le vaifofo a Epin mo le 18 itula (2 pata i le 100 ml o le vai).

O le fatu e togafitia e tatau ona faʻasalalauina i se mea faʻapitoa i luga o se suāuʻu susu, lea o le a latou ola ai i le vevela o le 20 i le 22 tikeri. E lūlūina fatu i totonu o se atigipusa, lea ua tumu i se meaʻai lelei, e aofia ai le paʻu palapala, eleele masima ma le humus (3: 1: 1), ma faaopoopo ai le oneone i luga o le oneone. I le 10 l o le meaʻai, faaopoopo le 1 tbsp. laupapa mafu ma 1 tsp. Uro. A maeʻa nisi o fatu, e faʻapipiʻi faʻatasi ma se vaega itiiti o le oneone ma toto i totonu o se pusa e faʻafefiloi ai le eleele ile faʻaogaina o togalaau, ma le mamao i le va o le 30 -40 mm. O fatu e tatau ona ufiufi i se vaega manifinifi o le oneone, e faʻaaoga ai se sieve mo lenei mea, ona pupuni ai lea o le pusa i le pito i luga i le tioata poʻo le ata ma fufulu i se nofoaga mafanafana.

Tuputupuina o laau

Afai e saʻo mea uma, e tatau ona amata ona totoina muamua le 7 aso talu ona lulu. Afai e talafeagai, e faʻafefeina fualaʻau ma vai inu, e faʻaaoga ai se moli moli mo lenei mea. Aʻo le i vaaia le toto, e tatau ona faʻafefiloi pusa (mai le 22 i le 25 tikeri). A maeʻa le fatuina o le fatu, e tatau ona aveese le fale, ma tuʻuina atu pusa i se nofoaga malamalama lelei lea e tatau ona malulu (tusa ma le 16 tikeri).

I le amataga o le 4-6 vaiaso, o aʻa laiti o loʻo faʻaalia i le faʻatupulaia o le tuputupu ae. Pe a tupu le laʻau ma le anufe seleni, pe a tupu 1-2 lau laau laulaau i laau toto, e vevela, ae o le mamao i le va o le 40 e oo i le 50 mm pe mafai ona toso i totonu o se fagu telē. I le aʻa selesele, totogo i totonu o peat-humus pots, ao faapuupuuina le aʻa tutotonu e 1/3. I le taimi o le suavai, e totoina ai laau i le palapala i totonu o ipu e na o le afa o le tulivae autu. A oʻo mai le laʻau, o le a latou manaʻomia muamua le puipuiga mai le susulu o le la, mo le faʻaaogaina o pepa pepa susu. A o faagasolo lenei vaitau, o le a manaʻomia e fualaau aina le puleaina o le vevela: i le ao - mai le 15 i le 16 tikeri, ma i le po - 11-12 tikeri.

Tusa lava pe o le a le ituaiga celeri ua tupu, o le a manaomia e laau toto le tausiga lelei, lea e aofia ai le fausiaina ma le lalaga pito i luga, faapea foi le tatalaina o le pito o le meaʻai. O le taimi muamua e fafagaina ai fualaau aina i le mavae ai o le 7-10 aso pe a maeʻa pe faʻaputu, ona latou faʻaaogaina lea o se vaifofo o Nitrofoski (mo le 10 lita o le vai 1 tsp), 2-3 tbsp mo le 1 vao vao. l palu falaoa. Afai o le laau e sili atu ona paʻu, o le a manaʻomia ona fafagaina ile 2 pe 3 taimi faʻatasi ma se vailaʻau urū ma se vaeluaga o le 10-12 aso. Ina ia puipuia le mu i luga o fualaau aina pe a fafagaina, e tatau ona fufuluina le toega o paluga kulimi, ona o lea latou te faʻaaogaina ai vai mamā ma sieve.

A maeʻa le 7-10 aso aʻo leʻi totoina totō i eleele lafoaʻi, e tatau ona faʻaauau le faʻamalosi. O le faia o lenei mea, e faasee atu i aso uma i le auala, ao le umi o le taualumaga e tatau ona faasolosolo faasolosolo malie, seia oʻo ina le mafai ona totoina laau i le ea fou.

Tuputupu ae fiafia i se windowsill

Lauina fualaau suamalie ma totoina laau toto i tulaga o potu e tatau ona tutusa ma le faamatalaina o luga. O sea laau i luga o le windowsill e mafai ona tupu mai i fualaau aina, ona o se taunuuga, e mafai ona vave vave ma sili atu le faigofie. Ae e tatau ona maitauina o se laau na totoina mai se fatu e mafai ona toe umi sina umi. Afai e manaʻomia, e mafai ona totō se fatuga fou i le 1 taimi ile 2-3 masina, pe mafai ona e faʻatali se mea itiiti ma ola ai lenei laau mai se fatu, o se togavao e mafai ona tuʻuina atu ia te oe greens manogi mo le sili atu i le tasi le tausaga.

Ina ia totoina sea laau mai fualaau aina, e tatau ona e ave se ipu, o le maualuga e tatau ona tusa ma le 20 simita. Faʻalagolago i le tele o aʻa o le aʻa, e mafai ona totōina vaega 1-3, ma a maeʻa ona totōina, o le mea pito i luga e tatau ona tulaʻi i luga ae o le pito. E tumu le fagu i se meaʻai, e aofia ai filo o le niu ma le biohumus (2: 1), e tatau ona palu ma faʻafeinu. Mo le totoina o le seleni, e mafai ona e faʻafefiloi se isi palapala.

O fea e maua ai aʻa mo le totoina? E mafai ona faʻatau i le maketi pe kili i luga o lau 'upega tafaʻilagi. O le aoina o gasi muamua manogi e mafai ona faʻatinoina i le maeʻa ai o le afa masina. Afai e tupu le togavao mai le fatu, ona faatoa mafai lea ona fai le seleselega muamua pe a ma le ono vaiaso, ae peitai, o lona tuputupu ae o le a matauina i le gasologa o le tausaga, ma atonu foi e sili atu. E fautuaina ina ia totoina fatu o fua muamua o fua o le aʻa selesele. Pe a faʻapipiʻi fatuina aʻo le i luluina, e pei ona faʻamatalaina i luga, e tatau ona lūlūina i totonu o se mea susu, tanumia i totonu e le afa senitimita, ona ufiufi lea o le koneteina i se ata tifaga poʻo se tioata.

E faʻafefea vai

O lea ituaiga aganuu e mama, e fesootaʻi ma lenei taumafanafana e manaʻomia ona faʻafeinu vai masani ma tele. I le taumalulu, e masani ona faasūsūina le vai ma faʻaaoga ai sina vai mo lenei mea. Tapuni le vai e tatau ona tu i luga mo le 24 itula ao leʻi faʻavaivai, ma e tatau ona i ai i le vevela o le potu. O le fagu ma le laau e tatau ona tuʻuina i luga o le palatusi, ma a uma ona faʻasusu, e taua tele le faʻafefe o le tele o le suavai mai ia mea.

Fertilizer

O le aoina o lautini mo le umi e mafai ai, e tatau ona fafaga fafie i se taimi talafeagai. 1 le taimi ile 15-20 aso i le pito i luga o le meaʻai e tatau ona faia 1 lepp. E tusa ma le 1 le taimi i le 7 aso, e faʻafeinu ai le vao ma se vaifofo o le fualaau faasaina. Tuputupu (1 mata i le 2 lita o le vai).

Afai o le seleni e maua ai le tausiga lelei, ona tupu mai ai lea o se togavao mai aʻa o fualaau aina mo le 3-4 masina, ma mai se fatu - umi atu ile tausaga.

Falesa totō ile laufanua

O le a le taimi e toto ai

E talafeagai le amata totoina o fualaʻau selesele i le lauʻeleʻele palapala pe a uma ona faia ni pusa lapisi e lua i luga o laau, ae tatau ona latou oʻo i le maualuga e 12 i le 15 senitimita. E le gata i lea, mai le taimi e aliali mai ai laau, e le itiiti ifo ma le 50-60 aso e tatau ona pasia. A oʻo i le 2 i le 3 itula e totoe ae leʻi totoina le vao i luga o le eleele, o le a latou manaʻomia le tele o le suāsusu. O le toe totoina o laau i totonu ole eleele eleele e tatau ona faia i le ogatotonu o le sefulu tausaga muamua o Me. O fualaau o aʻa seleni e le mafai ona faʻamalosia, a leai o le avanoa e maua mai ai se seleselega maualuga ma le seleselega e faʻaitiitia. E faigofie lava ona aveeseina laau mama mai le tane i le taimi o le gaosiga, aʻo tuʻuina faʻatasi ma le eletise.

Laʻau talafeagai

A o le totoina fatu i le eleele tatala, e tatau ona e mautinoa le saunia lelei o le nofoaga. O lea ituaiga aganuu e manaʻomia se laʻau mūmū lelei, lamolemole, e tatau ona laʻititi pe faʻaesea. O le fuafuaga e tatau ona tatala ma malamalama lelei. Mo se ituaiga o laau, o loʻo i ai mea e sili ona matagofie pe a fai e pei o kāpeti, kukama, legumes ma tamato. Ma oe leaga muamua o pasesa, kāloti, pi ma parsnips.

O sauniuniga mo le nofoaga e tatau ona faia i le tautoulu. Ina ia faia lenei mea, eli le eleele i le loloto o le bayonet o le suo, ae e tatau ona faaopoopo 20 kalama o superphosphate double ma le 3.5-4 kilokalama o le compost poo le humus i le 1 sikuea mita o le saite. I le tautotogo, o le palapala i luga o le moega e tatau ona tatalaina, ae tatau ona faʻaaoga 35-40 kalama o mea faʻapitoa faʻapitoa i le 1 mita sikuea o le fanua.

Tulafono faʻavae

Pe a totoina fatu o aʻa seleni i le va o vao, e tatau ona matauina le 0.4 i le 0.5 m, ao le mamao i le va o laina e tatau ona tutusa. Ma pe a totoina laʻau ma faʻapipiʻi le seleni, o le mamao i le va o vao e tatau ona mai le 15 i le 20 senitimita, ma o le laina o laina e tusa ma le 30 centimita. Afai e manaʻo ai, e mafai ona totoina vine vao i le va o le moega o pateta, kesi poʻo aniani.

I totonu o lua totō totoga, e tatau ona liligi 1 le lima o le vao ma le humus, aʻo fesoʻotaʻi faʻamaʻi i le palapala. O le laau i le taimi o le totoina o loʻo tanumia i le eleele i tulivae cotyledonary. Ona lelei lelei lea o le palapala ile latalata i laau totō, ma o le totōina o laau totō ua matuai malulu. O le totoina o laau e tatau ona puipuia mai ave saʻo o le la ma le fesoasoani o pepa pepa i nai aso muamua.

Faʻasologa Falesa

O le tuputupu ae ma le tausiga o le seleni seleni e tatau ona ese le faia nai lo laulaau poʻo aʻa seleni. Soo se ituaiga o laau faapena e tatau ona maua ai le suāvai talafeagai, veleina, laʻei pito i luga, mulching ma le tatalaina o le eleele, ma afai e talafeagai, togafitia togalaau mai maʻi ma iniseti leaga.

Mo le susu e umi le umi i le palapala, ma e leai se paʻu e aliali mai i luga o le eleele, e tatau ona faʻatumu le moega ma seleni ma se mulching layer (salu, peʻa poʻo mutia mowed). A maeʻa aso e 20 ae leʻi seleseleina le seleselega (petiole) selesele, e tatau ona maualuga le vao, o le a faʻamamaina ai petioles, faʻapea foi le faʻaitiitia o le oona oona ma faʻaitiitia le aofaʻi o suauu tāua ma se manogi manogi. Afai o le aʻa selesele e tupu i luga o le moega, ona oʻo lea i le ogatotonu o le taumafanafana e tatau ona aveese le eleele mai lona pito i luga, ao aveeseina foi aʻa o le itu ma faapipii le lau i luga o le fasi fanua. Afai e paʻu laulaau i le taimi lava e tasi, ona le afaina ai lea o le togavao i soo se auala, ae o le a fesoasoani i le fausia o se aʻa tele. Petiole ma aʻa selesele e seleseleina atoatoa i le taimi o le seleselega. Ma pe a seleseleina se ituaiga laʻau, e mafai ona faʻaaogaina vao mo le faʻasao i totonu i le taumalulu. Ina ia faia lenei mea, e ave faatasi le vaomatua faatasi ma se eleʻele eleʻele ao lei oʻo mai muamua puluvao, mulimuli ane ua totōina i totonu o se ulo.

E faʻafefea vai

O lenei aganuu e mama, o lea e inu ai i le tasi aso i aso uma, faʻaalu 2-2.5 pakete vai i le 1 sikuea sikuea o le moega. E le tatau ona faatagaina le eleele e faʻamago. I le taimi malogo, e tatau ona faʻatūina le vai 1 aso i le aso. O le eleele i luga o le moega e tatau ona fai ma sina susuga. Vai vai i lalo o le aʻa.

Fertilizer

O le aoina o se seleselega tele o lenei aganuu, i le gasologa o le vaitau o le a talafeagai mo le fafagaina o le fafaga. E uiga i le auala e fafagaina ai fualaʻau, faʻamatalaina i luga. 7 aso i le maea ai o le totoina o vao i eleele palapala, e tatau ona fafagaina i le mutia, ma a maeʻa le isi afa o le masina e faʻamaʻaina ai laau faʻasusu ma moa moa poʻo mullein infusion. Ma, i le faaiuga o Iulai, o le superphosphate (i le 1 sikuea sikuea o le 30 gram fanua) e tatau ona faaopoopo i le eleele.

O le a le mea e totoina pe a maeʻa seleni

I luga o le laupepa lea na tupu ai le seleni i le tausaga talu ai, e mafai ona e totoina le sukalati, tamato, aniani, leki ma pateta.

Seleti Maʻi ma Pests Ata ma Suafa

Maʻi

A oʻo ina tupu aʻe ile lauʻeleʻele, e mafai ona aʻafia seleni i faʻamaʻi nei:

Roto

O faailoga o lenei maʻi e mafai ona iloa i le amataga o le vaitau o le taumafanafana. O lanu lanumoana-lanu mumu e aliali i luga o le pito i lalo o laʻau, petioles, ma togi.I le gasologa o taimi, o le vaega ua aafia o le togavao e lanu samasama ma le mago, aʻo leiloloa lo latou tofo. Ina ia aveesea le faamaʻi, e tatau ona suʻeina vao i se vaifofo o Fitosporin-M (4-5 milligrams i le 1 lita o le vai), ae o le 100 ml o le paluga o le a lava lea e gaosia ai le sikuea mita 1 o le fasi fanua.

Paʻu paepae (septoria, poʻo le susunuina o le afi)

O paʻu e masani ona paʻu i le vaiaso mulimuli o le taumafanafana. I nofoaga e aafia ai, e tele lanu samasama e fai i luga o le laʻau, ma o lanu enaena-enaena-enaena e faia i luga o le petioles. O le faʻamaʻi e sili ona malosi i le faʻafefe, malulu le tau. E manaʻomia e togafitiga o togafitiga togafitiga ma se vaifofo o Topsin-M poʻo Fundazole. A oʻo i le 20 aso e totoe aʻo lei seleseleina, e tatau ona taofia uma togafitiga.

Tuai po o le cercosporosis

O le atinaʻeina o sea faʻamaʻi e mafua ai le malulu timuga ma fesuiaiga o le vevela. I nofoaga e afaina, e tele ni fasi lapotopoto e faia i le pito o le laʻau, lea e oo atu i le afa centimita le lautele, ia i ai le pale ma le lanu enaena. I luga aʻe o le petioles o loʻo maua uma lava nofoaga, ma faʻateleina le faʻamamafanaina, o le fuga o lanu viole lanu i luga oi latou. I le gasologa o taimi, o laulaʻau ua afaina ma petiles e faʻamamago. Faatasi ai ma lenei faamaʻi latou te tau ai e pei lava o Septoria.

Downy mildew

O loʻo aʻafia o ia i le eletise o le togavao, aʻo foliga mai i luga o le upega tafaʻilagi o le lanu paʻepaʻe, aʻo faʻalauteleina le maʻi, e avea o se ata tifaga i luga o luga o loʻo iai ni togitogi uliuli. O le faʻamaʻi faʻapupulaina o le faʻamaʻi i ni suiga tetele i le vevela ma le susu, ma e oʻo lava i le malulu malulu. O le mea aupito sili ona lelei, o le faʻasalaina o le totōina o le togavao e aʻafia i se faʻamaʻi. Ina ia saunia, e tatau ona e faʻafefiloi le afa pakete vai ma le 0.3 kilokalama o le vaomatua o le vao, e tatau ona faʻafefiloi le paluga mo le 8 itula.

Komepope mosaic

O lenei maʻi e viral. O faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi e faʻalagolago lava i le ituaiga o mea na lavea ai le vao: o mama tetele e mafai ona maua i le pito i luga o le seleni, lea e fesoasoani i lona faʻaogaina, ma o nai mama laiti e mafai ona fai e faʻagesegese ai le tuputupu ae o laau. O maʻi uma lava e manaomia ona eli i le vave e mafai ai ma faʻaumatia. Talu ai o lenei faʻamaʻi e le mafai ona togafitiga i togafitiga, mo le faʻamoemoe o le puipuiga, e tatau ona puipuia le aganuʻu mai ana mea autu: togi ma aphids.

Ina ia le faʻaaogaina vailaʻau matautia mo le totoina o laau mamai, e tatau ona e tausisia tulafono o le puipuiga:

  • e tatau ona faia le sauniuniga muamua o le totoina o meafaitino;
  • tausisi i tulafono o le fuaina o fua o faatoaga ma mea faatekonolosi tau faatoaga o lenei faatoaga;
  • taofia le mafiafia o eleele tulaueleele;
  • i le autumn, pe a uma ona seleseleina fua, e tatau ona aveese uma togi mai le saite, faapea foi ma le loloto o le eliina o le palapala.

Pests

O le tele o taimi, o nei meaola faalafua e faʻapipiʻi i luga o fafie:

Borsch (seleli) lele

I aso e gata ai o Me, e lele lenei pest e faʻailoa mai i se parsnip povi e tuu ai fuamoa i lalo o le paʻu o pepa laulaau, o se taunuuga, o loʻo maua i luga o latou tino. E foliga mai o laʻau e tafe ese ai le lau laau, ae o ni fua uumi e tumau pea pe a uma. Talu ai ona o lea mea, o le petioles e oona i le tofo, aʻo le faitauina o se seleselega lelei o seleni e le talafeagai. Mo le puipuia o nei meaola faalafua e aliali mai i luga o lau 'upega tafaʻilagi, e tatau lava ona e toso ese vao vao, ma e tatau foi ona e totoina se aniani i tafatafa o le moega seleni, lea e mafai ona solo ese ia ituaiga lele.

Carrot lele

E aliali mai i le tautotogo ma faʻapipiʻi le fuamoa i lalo o faga fagu, ma o aʻa o ia ituaiga meaʻai e afaina ai o latou aʻa, aʻa ma laulaʻau. I le gasologa o le vaitau, e lua augatupulaga lenei lele. Ina ia faʻaumatia lea ituaiga meaʻai, e tatau ona faia ni togafitiga i se vaitaimi o le 7 aso, aua o nei laʻau e ufiufi i se vaega o le faʻafefiloi e aofia ai le oneone, otaota mamago ma le pefu asu (1: 1: 1).

Bean aphid

O lenei ituaiga o aphid o le tele lea o mea uma. E naʻo le afa masina e faʻaaoga ai se tasi o augatupulaga o se meaola. Aphids o se iniseti suʻe lea e mafai ona goto i luga o se laulau laʻau ma suʻeina ai le sua. E tatau foi ona manatuaina o lea ituaiga o meaʻai o le mea autu lea o faʻamaʻi matautia e leai ni fualaau faʻamalosi ua maua. I lenei itu, o le taimi lava e iloa ai le aphid i luga o le saite, e tatau loa ona vave amata ona e tetee atu i ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona togafitia togavao ma le faʻafefete poʻo le faʻafefete ua saunia i luga o luga o luga o pateta, tamato poʻo talatini. E le gata i lea, mo lenei faʻamoemoe, e talafeagai lelei le faʻaaogaina o lapisi o le citrus, mo lona sauniuni e tatau ai ona faʻafefiloi vai (10 vaega) ma talo (1 vaega), faʻafefiloi lelei mea uma ma alu mo le faʻamalosi mo le 3-5 aso. Mo faamoemoega puipuia, e tatau ona vela le saite i le taimi, ma a uma ona selesele le seleselega, ona faʻamamaina lea o le fale i meaʻai o le laau, ona faia lea o le loloto o le eliina o le palapala.

Ituaiga ma ituaiga o seleni

Ua uma ona taʻua i luga atu o lena laulaau, aʻa ma mea totino (petiole) seleni e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga.

Laʻau seleni

O sea seleni, e pei o se tulafono, ua totoina ina ia mafai ai ona maua se aʻa o loo i ai ni mea tau vailaau faafoliga tutusa ma mea o loo maua i le ginseng root. O le tele o aʻa aʻa e eseese mai le 0.5 i le 0.9 kilokalama. O le umi o le umi o le vaitau o le tuputupu ae mo lenei laau e 120 aso, o lea na o le ogatotonu o le amataga, ogatotonu ma le tuai o ituaiga e vavaeese mai ai. O mea nei e amata mai i le vaeluaga o mea e sili ona lauiloa:

  1. Prague giant. E tusa ma le 120 aso e alu ese mai i fatu laau i le matua matua o aʻa. O aʻa tetele e maua mai ai se foliga fou. O o latou manogi suamalie suamalie o lo oi ai se lanu malamalama ma maualuga.
  2. Apple. O lenei ituaiga e faʻaalia i le gaosia ma le tetee atu i faʻamaʻi. O le taimi matua o aʻa laau e faalagolago atoa i tulaga o le tau ma o le 90-160 aso. O le tele o fualaʻau aʻa o le 80-140 kalama. O le tino maumea o le lanu paʻepaʻe sinasina. O fualaau toto e iloga i le tausia lelei o le lelei.
  3. Gribovsky. O le umi o le vaitau tuputupu aʻe mo sea seleni e mai le 120 i le 150 aso. O le foliga o le aʻa e totoina, o le tele e eseese mai le 65 i le 135 kalama. O le manogi manogi lelei e maua ai lanu samasama. O ia fualaau faisua e faʻamaina ma fou.
  4. Globe. O aʻa tetele e maua mai i le lapotopoto, e eseese uma mai le 150 i le 300 kalama. O le paʻu lanu paʻepaʻe ma le suamalie o se lanu paʻepaʻe ei ai nai mea laiti.
  5. Diamond. O le ituaiga e puipuia i le fana, o le umi o lona tuputupu ae e tusa ma le 150 aso. O fualaau aina lanu mūmū solo e tutusa ma le mamafa o le tusa ma le 200 kalama. A maeʻa togafitiga vevela, o le tino e tumau lona lanu paʻepaʻe.

Faʻateleina ituaiga eseese o le ola maloloina:

  1. Albin. O lenei ituaiga o loʻo i ai se fua maualuga, o ona aʻa na totoina i le 120 aso. O fua o fua o le lapotopoto o le lautele e oʻo atu ile 12 simita. E leai ni paʻu vevela ma o loʻo vali paʻepaʻe.
  2. Egor. O le fua o fua e ola i le 170 aso. O fua lapopoa ma lamolemole ua totoina pe tusa ma le 0.5 kilokalama, ua valiina i lanu uliuli-lanu samasama ma lanu meamata. O le paʻe paepae e suamalie ma manogi.
  3. Esaul. O fualaʻau tetele e lanu ma le lanu ma le lanu e tusa ma le 300 kalama, o lo latou matutua e 150-160 aso. I aʻa laau, o aʻa i la latou vaega pito i lalo.
  4. Malo malosi. O aʻafiaga o fualaau aina o lenei ituaiga e lapotopoto, ma e tusa ma le 170 aso o latou ola. E lanu samasama-papaʻe ma pe tusa o le 0.4 kilokalama. O le paʻu paepae e manogi ma suamalie.
  5. Goa. I lenei ituaiga e maualuga le totoina, o aʻa laau e valiina i le lanu paʻu enaena, ma pe tusa ma le 0.7 kilokalama.

O ituaiga o meaʻai e tuai ona faʻataʻitaʻiina e lauiloa i tagata fai togalaau:

  1. Anita. O le eseesega e faʻaalia i le gaosia ma le tetee atu i le fanaina. O fua o fualaau aina e fua tele i le 160 aso, o loo valiina i le pale beige lanu ma ua i ai foliga o solo pe o le lapotopoto, ma o lo latou mamafa e tusa ma le 0.4 kilokalama. A maeʻa togafitiga vevela, o le a le paʻu le lanu o le kiona.
  2. Maxim. O le suatiaina o aʻa o le aʻa e tusa ma le 200 aso, e mafai ona oʻo atu i le 0.5 kilokalama. O le pulupulu o loʻo i ai se lanu o le kulimi ma o se mea e sili ona taua.

Seleti lau

O loʻo seleseleina le seleni selesele ina ia maua ai le laʻau manogi e aofia ai le tele o vitamini, lea e aoina i le taumafanafana. I lenei ituaiga, aʻa o togalaau e le faia. O ituaiga nei e sili ona lauiloa:

  1. Kartuli. O le vaeluaga o ituaiga eseese o le gaosiga o Georgian o le lamala ma malulu malulu. I luga o petioles o lanu uliuli lanu enaena o loʻo i ai laupepa laʻau manogi, lea e tutupu i le tele o taimi i le taumafanafana. O le laʻau e 'aina fou ma mamago.
  2. Agalelei. I lenei ogatotonu o le amataga, o le amataina o le tomai faapitoa e tupu pe a mavae le 105-110 aso mai le taimi e aliali mai ai laau toto. E mafai ona 'aina fualaau aina pe faʻamago.
  3. Sailia. O lenei ituaiga ituaiga muamua, o lona uiga e maua mai, e tupu i le 85-90 aso. O laʻau e suamalie ma sili ona manogi.
  4. Zahar. O le vaitau o le matua o le eseese o le maualuga maualuga. I le vaitau o le tuputupu ae, e maua ai le greens 2-3 taimi sili atu pe a faatusatusa i isi ituaiga laulaau seleni. O laʻau vaivai e matua manogi lava.
  5. Pep. O fuataga masani o le umi o fualaau oona e faamatalaina i le malulu ma le malulu. E tupu i le 65-70 aso. E sili ona manogi le ufiufi o paʻu laʻau.
  6. Samurai. O lenei ituaiga o fualaau aina e sili ona lauiloa i le va o faifaatoaga i ituaiga uma o laulaau seleni. O laʻau o le vao e faʻamalosia ma manogi, e tutusa lelei ma le pasili. O lenei ituaiga e oʻo i le matua i le 80-85 aso.
  7. Spartan. O le ituaiga e tupu i le 80-85 aso, o laupepa lapopoa manogi e valiina i le lanumoana.

Laʻau seleni (petiole)

E taua tele le seleselega Petiole mo petioles o manu, o le mafiafia e oʻo ile 40-50 mm. O lea ituaiga e le maua ai ni aʻa. Faʻamatalaga eseese o le seleni o le petiole:

  1. Malachite. I se ituaiga o ituaiga ituaiga vave, o meaola mafiafia ma petioles e ola i le 80 aso. Le lanu o le laʻau e lanu meamata.
  2. Auro. O le vaeluaga o le ituaiga e amataina le 150 aso. O se vaega o petioles sili ona suamalie o le mafai lea ona gaosia i latou lava.
  3. Tango. O le faʻapipiʻiina o lenei ituaiga-ituaiga o ituaiga e 170-180 aso. E taua tele le lanu-lanumoana lanumoana-uumi anufe i latou e leai ni a latou fila.
  4. Manumalo. I lenei tulaga-o le tele o ituaiga o meaʻai, meaʻai ma meaʻai o le lanu lanumeamata lanumoana, e mafai ona oʻo i le 25-30 senitimita le uumi.

I le faaopoopo atu i ituaiga seleni e pei ona faamatalaina i luga, e ola ai foi le faatoaga e pei o: Yudinka, Snow globe, Pascal, Odzhan, Non Plus Ultra, Cascade, Zvindra, Delikates, ma isi.

Fale o le Falesa: Faʻaleagaina ma le Faʻalelei

Mea aoga o seleni

O fualaʻau ma seleni laʻau e aofia ai vailaʻau e taua tele i le tino o le tagata, e fai ma faʻataʻitaʻiga: amino acids, carotene, acidic nicotinic, suauu taua, boron, chlorine, calcium, iron, manganese, magnesium, zinc, potassium, selenium, phosphorus, sulfur, vitamini A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 ma le fiber.

O le seti o vitamini, minerals, proteins ma acids i lenei laau e tulaga ese, ona o lenei seleni e fesoasoani e faamautinoa le mautu o siama i le tino, faapea foi le faaitiitia o le faasologa o le soifua matua. O le lauusiusi o lenei aganuu e faʻaaogaina i le taimi o togafitiga o faʻalavelave faʻalavelave na foliga mai ona o le tele o galuega, talu ai o loʻo i ai sona aʻafiaga. O le suauu taua o loʻo iai i totonu o le laau e faʻaolaina ai le faʻamalositino o le gastric juice. O lanu launiisi e fesoasoani i le faʻamautuina o faiga faʻavae i le tino, o lea e fautuaina ai ina ia aofia i le taumafa o le maʻisuka. E fautuaina foi ina ia 'ai mo tagata o le vaitausaga o loʻo manaʻomia le faʻaleleia o le masima vai masima i totonu o le tino. O le vao e aofia ai mafutaga mafanafana, lea e fesoasoani e faʻaitiitia le tiga i le ulu i taimi o migraines. E i ai sona aʻafiaga faʻaleagaina, ao fesoasoani le aganuʻu e faʻaitiitia le fulafula ma faʻaumatia tiga faʻatasi ma le gasegase, gout ma le rūmāmatika. O lenei masini e iai foʻi le faʻamaʻi o manuʻa, antimicrobial, anti-allergic, anti-inflammatory ma le leaga. E lagona ai le tino ma fesoasoani e faʻaleleia ai le tino ma le mafaufau. E fesoasoani le suamalie leleti e faʻamamā le toto ma faʻaumatia faʻamaʻi paʻu, aemaise lava pe a tuʻu faʻatasi ma le suasusu ma le sua o le kulimi. E faʻaaogaina mo faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, urticaria, diathesis ma urolithiasis. O le Keli e faʻaaogaina foi i fafo i le i ai o manua, faʻapalapala, maʻi ma le mumu, ona o lenei mea ua nutimomoia ai greens e faʻaaogā ai se mea e fai ai meaʻai ma fefiloi ma le gaʻo (cow) e faʻafefeteina (1: 1).

O faʻataʻitaʻiga faʻatauleti e fesoasoani e faʻamalosi ai feusuaʻiga tane, faʻamalosolo ai le vevela, faʻamalositino faiga faʻasolosolo ma le ate ma fatugao galuega, faʻateʻa ese atu tiga, faʻaitiitia le mamafa, ma faʻaaoga foi e puipuia ai le atherosclerosis. I le taimi o togafitiga o le fatu ma faʻamaʻi pipisi, faʻaaogaina aʻa, faʻafetai i ai, o le aofaʻi o le cholesterol i le toto e paʻu ai, o le mamafa e faaitiitia ma o le gaioiga o le fatu maso e masani ai. O le tuufaatasiga o ia ituaiga laau e aofia ai le tele o fiva, lea e fesoasoani i le faaleleia atili o le motumotu o le intestinal ma aveesea ai le mau. O le faʻaaogaina o aʻa o lenei laau mo meaai e fautuaina mo tamaʻitaʻi e mafatia i le prostatitis masani, aua e fesoasoani tele i le faʻaleleia atili o le gaioiga o le prostate gland ona o le faʻaleleia o le toto. E le gata i lea, o lenei aganuu o se tasi lea o pope sili ona malolosi e faaleleia atili ai manaoga tau feusuaiga.

O vailaau faʻaleagaina o lenei aganuʻu e faapenei:

  • fesoasoani e faʻaumatia loto mama ma le toto;
  • faia malosi le puipuiga o le tino ma puipuia le tino mai siama;
  • aveese le popole ma ei ai lona aoga aoga i luga o le tino atuatuvale;
  • Fesoasoani e togafitia le maualuga o le toto, faʻamaʻi o fatuga ma le tino o meaʻai;
  • fesoasoani e faaosofia le faʻaogaina o le tino;
  • aveese faʻasalaga faʻapipiʻi i totonu o le inumaga;
  • faʻatasi ai ma le gastritis ma le maʻi oona e faʻaitiitia ai le afaina ma le tiga;
  • e faigofie ai le faʻaleleia o aʻafiaga.

Contraindications

Faʻafiafia le Celery i le faʻaogaina o le tino, o lea e le fautuaina ai e faʻaaogaina mo maʻi o le manava, faʻalauteleina le eletise o le gastric juice or gastritis. E le gata i lea, e le mafai ona faʻaaogaina mo veins varicose ma mea faʻasolosolo. Ma le isi, e le mafai ona 'aina e fafine maʻitaga. E le fautuaina foi e 'ai i le taimi o le susu, pe a mafai ona maua mai suauʻu.