Fugalaau

Lili lili - o se palanikeke malu

O le Calla o le igoa o se laau sili ona teuteu o le aiga o Aroidae (Araceae) ma laʻau lalelei ma fugalaau fugalaau. O le lauʻeleʻele o Calla o Aferika i Saute, mai le mea na sau mai tuaa o ituaiga o gladioli i aso nei ia i tatou.


© Cillas

Calla (lat. Calla) o se ituaiga o laufanua malulu-faapalepale po o le talafatai o laau vao o le aiga o Aroidae, poo Aronnikovye (Araceae). O le ituaiga e na o le pau lea o le sui o le aiga o Calloideae ma e aofia ai na o le tasi ituaiga, o le Swamouse (Calla palustris L.).

Luga - mai le vaʻaia i nofoaga o le vasa o le itulagi i matu atoa. E maua i le tele o itulagi o Rusia, mai Europa i Siberia ma Sasaʻe Mamao.

E ola se laau o le marsh i luga o auvai o le vaituloto ma vaitafe, i nofoaga malulu ma eleele susu. Faʻailoa e pei o se mea teuteu, faʻaaogaina i le mamanu.

Mo le tele o fugalaau, o laau e manaʻomia se vaitaimi umi (mai le ogatotonu o Me seia oo i le faaiuga o Iulai), o le mea lea, o le faʻamalosia i le vaitau lenei ua matua faʻaitiitia; ia Iulai-Aokuso, ua totoina i totonu o fagu tetele poʻo eleele o greenhouses e avea ma paluga lelei o le eleele eleʻele palapala ma humus, ona faʻaleleia ai lea o le suavai ma o taimi uma e faʻafefeteina ai e le fomaʻi ma isi mea faʻasusu ma meaʻai. O le vevela o le ea i greenhouses i le tautoulu e tatau ona 8-10 °, faatasi ai ma le amataga o le fugalaau e fautuaina e faateleina i le 12-15 °. E tele ituaiga o ituaiga ma ituaiga eseese e masani ona totoina; o le ituaiga e sili ona taatele o Perle von Stuttgart (Pearl von Stuttgart) ma le tele o mea leaga.


© Eric Hunt

Toto i totonu o se ulo

Lulu ese le fatu na faatauina mai le mea e sui ai (shavings) lea na teuina i le taimi o le felauaiga, ma tuu i totonu o se vaifofo o fugalaau faapitoa mo le aʻaina o le pusa mo le 1-2 itula.

A o "fufuluina" ia fatu, ia saunia le ipu ma faatumu i le mea e fai.

Mo faʻaleleia masani ma fuga, e manaʻomia e le callas se tele o le palapala, e oʻo lava i le mea sili ona itiiti e manaʻomia se potopotoga e le itiiti ifo i le 2-2.5 lita.

I le pito i lalo o le fagu, taoto se alavai tele i se laulau o le 4-5 cm, ona liligi lea i le eleele mama.
O le maualuga o le eleele e tatau ona filifilia ina ia tumau pea le 10 cm le pito i luga o le ulo.

Fafati le eleele ma sasaa i se vaifofo o le faʻapitoa faʻapitoa e aʻafia ai le pulu.
E le fautuaina le faʻaaogaina o lenei fulufulu mo le laei pito i luga, ona o lona fatuga ua filifilia i se auala e faaosofia ai le aʻafiaga ma le atinaʻeina o fugalaau o corms i le tulaga o le germination. Mo le lalaga pito i luga i le vaitaimi o le tuputupu aʻe ma ao leʻi amataina le fuga, o faʻamaʻi faapitoa mo corms e tatau ona faʻaaoga, mo se faataitaiga, mai le "Fugalaau Fugalaau" poʻo le "Garden of Miracles".

A uma ona saunia le ulo i le palapala, e mafai ona e faaputu le fatu. Ae muamua, suesue i ai ma fuafua po o fea oi ai le pito i luga ma le mea o loʻo i lalo. Calla tuber e lamolemole (i lalo ifo) ma faʻamaonia manino le "rosette" luga. O le "cams" o loʻo siosiomia le "laina" o faavae ia o aʻa i le lumanai. E lelei pe afai, i le taimi na maua ai le pulou, o nei "fists" ua uma ona fulafula ma paʻepaʻe - o loʻo taʻu mai ai o loʻo ola le pipi ma o le a amata ona ola vave pe a uma ona ulu i le eleele. E tatau ona tuʻuina le pusa i le eleele ma le "laina" i luga.

A maea ona tuʻuina le pulumu i luga o le palapala susu, e faʻafefete i le pito i luga ma tutusa le eleele. E tasi le vaega o le tuputupu aʻe o callas - latou te manaʻomia ni faʻatoʻaga totō, o lona uiga. Rhizomes e tatau ona na o sina mea itiiti lava e ufitia e le eleele, ona o le loloto o le tau e mafua ai ona pala. O le mea lea, o le palapala palapala i luga o le pulumu e tatau ona 1-2 cm.

O le totō faatoa totoina e le faʻafefe, ma o le pusa e faʻafeiloaʻi i se nofoaga mafanafana puipuia mai faʻataʻitaʻiga. Talu ai o callas o laau mama, e tatau ona e mautinoa o le palapala e le mago. I le galuega a nisi tagata fai togalaau, o le fafagaina o latou callas e maua mai na o le paletali ma e na o le vai mafanafana.

E tasi i le vaiaso, e mafai ona faaopoopo i le vai mo le faʻavaivai. I le taimi muamua, o le totogo e foliga mai e matua paʻu, ae pe a mavae ni nai aso, o le a latou lanu meamata ma amata ona ola malosi. E pe a ma le lua vaiaso talu ona totoina.


© Digigalos

Calla i le avanoa

O le taimi lava e alu atu ai le tau o le kiona, ua sauni loa calla e alu i le laufanua. Aʻo lei toe faʻaleleia, sasaa le tele o vai ina ia oʻo i le taimi o le faʻafefeteina e le faʻaumatia ai le otaota, pei ao faagasolo lenei vaitaimi, o aʻa o le laau, e ui lava i lona malosi, e matua leaga lava.

Calla e sili i le palapala eleʻele moli, o lea o le paluga o peat, humus, eleele laʻau ma oneone (1: 1: 1: 0.5) e talafeagai mo i latou. Aʻo fafaga (i laʻasaga uma o le tuputupu ae), ia manatua o fomaʻi o loʻo aofia ai le nitrogen e naʻo le faateleina o le lanu meamata ma faʻaleagaina ai le tupu aʻe. O le tele o le vao ma le numera o peduncles o loʻo i ai o le a faalagolago saʻo i le tele o le totō totoga.
O le aofaʻi o le pulu (diameter 5-7cm) e fausia ai se togavao e 30-40 cm, o le maualuga o le 30 i le 70 cm. E maua mai e le pepe ni laulaau ma 1-2 fugalaau.

Calla e amata mai ia Iuni seia oo i le amataga o Oketopa. O fugalaau taitasi e teuina mo le tusa ma le masina ma le afa. O le numera o peduncles o loʻo i luga (ma le tausiga lelei) e tatau ona i ai i le 7 i le 12 vaega.

Taimi e malolo ai

E faʻapefea ona e iloa pe a maua le filemu?

I le avea ai o se tulafono - o le umi o le lili lalata i totonu o le gutu, o le tele foi lea o le a tutupu ai le suka. Ae peitai, vaai i le tau. Aʻo leʻi faʻamaisa, e manaʻomia lou eliina o se laau, faʻamama le fatu ma tuʻu i totonu o se faleoloa susu. Aua le tipiina laulaau, ia tuu e le tubers ia meaʻai mulimuli mai ia i latou. O vaiaso ma le afa afa o le a faigofie ona vavaeese. A maeʻa lena, ia vavae ese uma aʻa. Aua nei vavaeeseina pepe pepe mai le pepe, ia ola aʻe tamaiti. Faʻafesoʻota le sukalalala ma le gaʻo kulumu ao le i aveina atu i le fale. Na ia faʻamago ma faʻamamaina i le taimi e tasi. E tatau ona teuina pusa i totonu o le pusaaisa, i le vaega o fualaau faisua. Ia, o malologa o le a malolo i totonu o le pulou po o le faapaleni puipui.

O le teuina o le vevela e tatau ona +2 - + 7C. I le maualuga o le vevela, o le a tupu aʻe ai fatu.
O le taimi e totoe e tatau ona tumau 1.5-2 masina (e aunoa ma se taimi malologa, e le fuga mai le callas).


© Zubro

Calla Care

Latou te masani ona tusi e uiga i lili lalata: "e fuga mai ia Oketopa ia Aperila." E le mafai lava! Tesema, Ianuari ma Fepuari i le mea na fanau mai ai laʻau moa - i Aferika i Saute - o le taumafanafana lenei, vevela ma o nisi taimi e pala. O le vaitaimi lea e pauu ai i totonu o se nofoaga malolo. E fagua ai le ola i le tautoulu, pe a le sili atu le vevela o le ea +20 - +22 C, ma e timu le timu. O le mea lea, o le tumutumu o fugalaau paʻu e tupu i la tatou taumafanafana (Iuni-Iulai-Aokuso) - i le itu taumalulu o Aferika i Saute. Aiseā e faʻasauā ai se mea ola e ala i le faʻataʻitaʻiina o le "tatou" taumalulu "latou" taumalulu, e tuʻituʻi lalo le taimi o le fugalaau mo le ono masina? E le gata i lea, o le toe foi atu i le taamilosaga masani ole alalaupapa e tatala ai se avanoa fou mo i tatou - e teuteu ai le togalaau ma nei laau matagofie. E le o le taumalulu, ae o le mea moni lava. Lagona le saoloto e faasaʻoloto lili lalata!

O le Calla ua taua o se "fugalaau" o se ie ufiufi (ufitia), lea e afifiina ai se "moli" samasama o se inflorescence-cob. O fugalaau moni calla e laiti ma leai ni mea, ae sili ona manogi.. O latou manogi e pei o le manogi o vanilla.

Aua nei faʻatumu ni fatu, aua le faʻafefeina rhizomes!

O le lalolalo o vaega o lili lalata i totonu o tusitusiga e le o faʻamatalaina, pe o tautalagia e uiga i se auala le talafeagai. Talia pe maua fatu, poʻo rhizomes, poʻo "tuberoid rhizomes." Na sili atu ona faigofie. I nisi o laau toto, oi latou na afifio mai i Etiopia, o le vaega eleele lalo ifo o se mea taua. O isi o latou augatuaa o loʻo nonofo Eliott ma calla Remann ei ai fatu. E la te lagona lelei uma i totonu o le togalaau.


© Hedwig Storch

Fautuaga aoga mo le kiliina ma le teuina o callas

1. Pe a eliina ma fufulu le tubers mai le eleele, e te le faia ni taumafaiga - o le auala lea e mafai ai ona e gaosia ni fatu tetele po o ni sessile nodules. O nei nodules e tupu i le taimi o le taumalulu e ala i le vavae ese mai latou mai le tina ma le pa, ma e faigofie ona vavaeeseina. Aua le tipi le kuka i le calla ma se naifi. O le gaʻo e faʻaleagaina uma ai fatu ma lanu lanumeamata.

2. Afai e te tipiina laulaau o laisa, ae le gauiina aʻa - o le a vave ona alu le laau i le tuputupu ae (aemaise lava i se potu mafanafana). O le mea lea, aveeseina le laʻau o le zantedescia - e manaʻomia ona e aʻafia aʻa! I laau fou na eliina, e le fautuaina e vavae ese aʻa poʻo laulaʻau ma ou lima, aua e oʻo atu ai i le pito i lalo i totonu o le mea faʻapipiʻi poʻo le momotu ese foi.

3. Afai e lava lau avanoa i se potu malulu (mai le +5 i le15 tikeri) (mo se faʻataʻitaʻiga, i le fale), ona matou fautuaina lea a maeʻa ona eliina, aua nei tipiina le lau ma aʻa o callas, ae tuʻu laau i pusa poʻo ipu. Tuu i latou i le pepa lea mo le 1-2 vaiaso mo se suiga sili atu ona lelei o fatu o laau i se setete malolo. I lenei tulaga, o meaʻai mai laulaau ma aʻa o le a alu i le pusa. O laʻau ma aʻa o loʻo tuʻuina faʻatasi, ona mafai ai lea ona e vavae ese mai latou mai le pulou - e oʻo lava i ou lima.

4. Aumai ni lili paʻu ua uma ona fesuisuiai i tulaga Rusia - ona leai lea o ni faʻafitauli i le tosoina, le pala ma le tau o le tautotogo o le totoina o mea. Ma o le a e aloese foi mai le le fiafia ona o le leai o ni popo i uluai tausaga o le togavao a Zantedes, lea e masani ona tupu i laau toto mai fafo.


© Fanghong

Faalauiloaina o le Calla

Callas e faʻalauteleina e fanau laiti, lea e vavae ese mai le rhizome o le vailaʻau o le uterine. O le tina e tatau ona talavou, matua maloloina, lelei atiaʻe ma i le filemu filemu. Tamaiti e 10 i le 30 vaega. O lo latou lapoa e mai le 0.5-1.5 cm. O nei nodules e tatau ona tupu. Ina ia faia lenei mea, ia saunia se eleele mama, sasaa i totonu o atigipusa poʻo luga o fafie. Ua totoina vaovao i totonu o togalaau ma le loloto o le 6-7 cm, ma faapipii i latou i le 3-4 cm o le palapala eleelea.

I luga o le eria e 1 sikuea sikuea, e oo atu i le 500 o tamaiti laiti e totoina. I le oʻo mai o le laʻau muamua, o laau laiti e totoina faʻalauteleina: 6 × 7 cm, (e tusa ma le 300 pi. Per 1 sq. M).
Mo le tuputupu aʻe lelei ma faʻaleleia masani, e manaʻomia e laau laiti: vevela o le vevela 16-18 °, faʻalauteleina masani ma fafaga. A maeʻa ona faʻaalia le laupepa lona lua, e tatau ona fafagaina fagaina i le masina ma le gaʻo ma le pailani faʻamalolo. O fuālaʻau fuālaʻau i foliga o granules e faʻapipiʻiina i le eleele i le taimi o sauniuniga.

O le taumafanafana muamua, o laau laiti ua ola e aunoa ma se taimi malolo, o lona uiga, latou te faaauau pea ona vele le eleele, vai ma fafaga. I le taumafanafana lona lua (ia Aokuso-Setema), ua totō laau i se nofoaga tumau.

Maʻi

Callas e mafatia i se mosaic mafua mai i le pateni pateta X. Lanu paepae o lanu eseese e aliali i luga o laupepa o callasia faamaʻi, lea e iu lava ina fusia i ni taʻavale e tafe i luga o veins, o le lau lau lau. O se laau mama e tupu atili ma leaga.
O le mea e mafua ai le gasegase e tuʻuina atu i sina vai. E tufatufa tele i le taimi o le faʻamalosia o fatu, lea e le maumau ai le gaioiga mo se taimi umi.

Callas o le teuteuga atoatoa mo lau togalaau! O lo latou agaalofa, maaleale aganuu e mautinoa e paʻi atu i soo se tulimanu o le togalaau! Faatali mo au faʻamatalaga!