Laʻau

Tui le tinamon

O lenamamoni o se tamai laau vao. O se mea lauiloa lenei e sili ona lauiloa i le lalolagi, o se meaʻai e mafai ona e faʻatau i totonu o se faleoloa, ae leai se mea e faʻatusalia ma le faamalieina na maua mai le iloa o lenei mea manogi, o lenei laau, ua e ola ae. O le laufanua o le kirnamon o Sri Lanka ma South India, ae o nei laau foi ua ola i Saina, Vietnam, Initonesia. O le a tele se onosaʻi ma le taimi e tupu ai sea laau i le fale. E manaʻomia ai se nofoaga lelei ma faʻamafanafana lelei. O le itiiti ifo o le lapisi o le a lava lea mo le laau e taofi le tuputupu ae ma le oti.

Onamamoni, Cinnamon Onamamoni (Cinnamona)

O lenei ituaiga o laau e tupu naʻo totonu o le vevela o le tau, lea e vevela tele ma susu, ma o le a le fetaui ma isi tulaga. O le mea lea o lenei tusiga e sili atu ona maua mo tagata o loʻo nonofo i nei latitudes.

A maeʻa ona e faʻamaonia o lau filifiliga o le togalaau e talafeagai mo le kinamona, e mafai ona e alu ifo i le pisinisi.

Saili se nofoaga i lau eria o le a lava ai le susulu o le la mo le laau o lenamamoni, ma o le a le amanaia e le vevela vevela. Aveese vao uma mai le eleele, eli i luga, ia mautinoa o loʻo i ai le suavai palapala lelei i lenei nofoaga (o le a sili atu le suamalie o le fatu) ma "malelemo" i latou i le eleele e le lava le puʻeina o le kiona mulimuli. Vai le fatu ina ia susu ai le palapala, ae o fatu e le faʻafefiloi i le vai.

Onamamoni, Cinnamon Onamamoni (Cinnamona)

Ua tupu le laau o le kirnamosa mo le 2 tausaga, ma ua maeʻa ona seleseleina i lalo o le aʻa (o totoe o le o totoe, ma aʻa i totonu o le eleele). I le tausaga, e tusa ma le sefulu vaovao fou o le a tulaʻi i tafatafa o le vao. O le a avea i latou ma punavai o lau fatu fou. O nei laʻau e tatau ona tupu i le isi tausaga, ona vavaeina lea, tipi ese le paʻu, lea ua mago. O le laau malogo ua gaugau i ogaumu, e manaia le manogi ma le tofo. E sili atu le paʻu o le paʻu, o le sili atu lea o le manogi. O laau mamago e teuina mo se taimi umi ma e le aveesea ai le tofo o le kinamona.

A o tuputupu aʻe le laau o le kinamona, ma faia ai ni totō fou, teuteuina i tausaga uma e lua. O le a latou tuʻuina atu ia oe se sapalai o le fatunamon fou. Faʻaaogaina e pei o laau tiloni poʻo paʻu palapala.

Onamamoni, Cinnamon Onamamoni (Cinnamona)

O lenamamoni e faʻaaogaina i le kuka mo meaʻai, sukalati, o se meaʻai o le ava malosi ma le vevela. I Asia, ua faaopoopoina i le paluga o mea manogi. O lenamamoni foi o loo i ai se meatotino antioxidants. Le manogi sili ona taua mai Sri Lanka, aua faia mai i se mea manifinifi, paʻu vaivai. O fuanamona laiti e maua i Viet, Saina ma isi atunuu, ae peitai, e le o se mea taua (o loʻo faʻaaogaina le tele o peʻu), e ui lava o le manogi e tutusa. E masani lava, o lenei afamoni o loʻo aofia ai se mea le lelei e taʻua o le coumarin. I le tele o tui, e mafai ona mafua ai le maʻi tigaina, faʻaleagaina o le ate, atefata.