Laʻau

Tamarillo, po o le Tomato Tree

Tamarillo, po oBeetroot Tsifomander, po oTomato laau (Cyphomandra betacea) o se fualaau aina fua o le aiga Solanaceae.

O le tamato e fa tausaga le matua (Cyphomandra betacea) tupu mai fatu

O le fua, ua lauiloa ia i matou o tamarillo, na i ai lona igoa e leʻi leva lava - Ianuari 31, 1967. Seia oo mai i le taimi nei, sa lauiloa o ia i lalo o le igoa o le prosaic - o se laau tomato. O se ituaiga uiga ese ua faamatalaina manino lava - "tamarillo" o se mea e le talafeagai, pe o se igoa faapisinisi, lea na tofia aloaia i le fualaau aina e ala i le malilie autasi a Niu Sila i laau toto. O lenei igoa na faia e W. Thompson, o se sui o le Fono a Niu Sila mo le Siitia o le Tomato Tree i luga o le Maketi. Na ia tuufaatasia le upu tama, o lona uiga o le taʻitaʻiga i le gagana Maori, ma le upu rillo, e foliga mai e foliga tutusa ma le Sipaniolo. O le mea tonu na musuia ai Mr. Thompson i sea igoa e le o iloa. Latou te fai mai muamua o vaega ia o le "tama" ma le "tillo", ae mo nisi mafuaaga na suia ai e Thompson "t" i le "r", ma i le faaiuga ua tatou "tamarillo". E tusa ai ma se isi lomiga, o le vaega lona lua o le upu na sau mai le faaSipaniolo "amarillo", o lona uiga o le "samasama", talu mai fua muamua o le laau o le tomato, na vaaia e tagata Europa, sa samasama. Ae peitai, e le o le mea autu lenei. O le mea autu i lenei tala atoa o le fua lava ia.

Tamarillo (Cyphomandra betacea)

Faamatalaga o le Botanical

O se laau laititi po o se togavao 2-3 mita maualuga ma lapoa, oval, lanu susulu. O fugalaau e sinasina-paepae, manogi, ma le 5-fua ipu.

E masani ona soifua 8-10 tausaga, e oʻo mai i le tausaga lona lua.

Fua o le tamarillo - fua o fuamoa 5-10 cm le umi, o loʻo ola aʻe i fuifui vine e 3-12 vaega. O la latou susulu susulu e faigata ma vevela, ma o le aano e manaia ma manaia, e aunoa ma le manogi. Le lanu o le pele e mafai ona moli-lanu mumu, samasama, ma le lanu violē ua maua foi. O le lanu o le pipi e masani lava o le piniki auro, o fatu e manifinifi ma liʻo, uliuli. O fua e foliga mai o tamato e umi ona fua, e faapena foi tagata Spaniards ma le faaPotukale, o le na asiasi muamua i le atunuu o tamarillo, ua taʻua o se laau tomato.

Tamarillo Fugalaau (Cyphomandra betacea)

Tufatufaina

E ui o le amataga o Tamarillo e le o faamatalaina, o lona atunuu ua taʻua o Andes, Peru, Chile, Ekuatoa ma Bolivia, lea ua salalau, faapea foi i Atenitina, Pasila ma Colombia. Faʻaleleia ma faʻafeiloaʻi i Venesuela. Toto i mauga o Costa Rica, Kuatemala, Jamaica, Puerto Rico ma Haiti.

O le mea faʻapisinisi, o laau tomato na amata ona ola i Niu Sila talu mai le 1930, ae i luga o se fua laʻititi. O le fua na faʻamaonia ai le lauiloa ... O le Taua Lona Lua a le Lalolagi, pe a oʻo mai le tuʻuina atu o fualaau 'aina - faʻi, pineapples, fuamoa fuamoa - mai fafo na faʻatapulaʻaina, ma o la latou gaosiga i Niu Sila na manaʻomia ni tupe faʻaalu tetele. I le taimi lena, na taulai atu uma le toto i le laau o le tamato, lea, e faaopoopo atu i le faigofie ona atinaʻe, e aofia ai le tele o mea taua, aemaise lava, maualuga i vitamini C. I le vaitau o 1970, na maua ai e New Zealand se mea moni (i le taimi lena, ua uma ona suia e le kamupani ), ma o le asō o lenei atunuu o le tagata sili ona tele na te faaaogaina tamarillo i le lalolagi. Mo le tele o maketi i fafo atu o le lalolagi, o lenei fua e tumau pea lava. I le faaopoopo atu i Niu Sila, o ē na teu oloa, e ui i lea, laʻititi, o Colombia, Ekuatoa.

O le fua o fualaau o le Tamarillo e le mafaamatalaina (Cyphomandra betacea)

Talosaga

Tamaillo fualaau 'aina e' aina fua, ae e masani ona faʻaaogaina mo le kukaina ma le faʻasili.

A e faʻatau le tamarillo, filifili fua ma se lanu paʻepaʻe ma se laʻau fetaui lelei. I luga o fua maualuga e le tatau ona i ai ni afifi, nifo po o ni isi faaletonu. A mamafa, o le tino o le tamaititi e faʻapipii i lalo o le tamatamailima, ae vave ona toe faʻaleleia lona foliga muamua. Ma le isi mea e tasi: afai e mafai, faatau tamarillo, faia i Niu Sila. O lenei atunuu ua faatuina o ia o se tagata e sili ona lelei le auina ese atu ma le gaosiga o le tamarillo, lea e tuuina atu oloa lelei i le maketi faava o malo ma faamautinoa le saogalemu i tagata faatau.

Aʻo leʻi faʻaaogaina, faʻaaoga le fuālaʻau i le faʻafefe vai mo se minute, pe pei o se tamato, ona pipiʻi lea o fatu uliuli. E mafai foi ona e 'ai le tamarillo ma se sipuni, ma fufulu ese le aano mai i afa. Ae i Niu Sila, e masani lava ona filifili e tamaiti fualaau aina suamalie mama, tataʻi mai le pito o le aʻa ma tui saʻo le tino io latou gutu. O le tamarillo faʻamuʻi ma le suka o se fua tele mo le 'aiga o le taeao. Tamaillo e maua se lagona tulagaese e faʻaaogaina, faʻapea foʻi ma goulash ma curry.

E mafai ona 'aina le fou, ma le suka, lelei le gaʻo ma faʻaaoga i le salsa ma le lime, chili, masima ma le pepa, poʻo le kuka (palu) i le siva. E matua manaia (ma e manaia) i salati fou.

Latou te le lelei le teuina ma e le mafai ona lafoaʻia le umi o felauaiga.

Ripe Tamarillo fua (Cyphomandra betacea) i se vaega