Laʻau

Tausiga talafeagai a Yucca i le Fale

O Yucca o se laau e aʻafia i le aiga Asparagus. Muamua mai Amerika. E eseese i laʻau uumi, lea e aoina i le pito o le ogalaau i totonu o se sola. E masani ona tupu aʻe i fale, ofisa. Mafaufau i tulafono mo le tausia o ia i le fale.

Yucca e le o se mea le aoga ua taua o le pama pama, aua ei ai le tutusa tutusa i foliga vaaia. O se uiga taatele o le rosette o laʻau uumi, ma faasino. E le gata i lea, o nisi oe na vaʻaia yucca mo le taimi muamua atonu e faʻafememeaʻi ai ma dracaena.

Fale tausi fale Yucca

O le tausia o se Yucca e le o se mea e sili ona faigata nai lo le amataina o le faʻatoʻaga. Ole maualuga ile maualuga e sili atu i le 2 mita. I le taimi lava e tasi, o uiga teuteu e le o leiloloa. E faapefea ona tausia lenei aganuʻu?

O le maualuga o le yucca i le vao e sili atu le maualuga nai lo le lua mita

Laulaulau potu ma moli

Yucca o se aganuu faʻapitoa. Ole malamalama faapitoa e tatau mo laau laiti. O le mea lea, ia faʻaosoosoina le fugalaau i le itu i saute, sisifo poʻo sasaʻe. Ae ui i lea, faʻaaliga i le susulu o le la e mafai ona lamatia mo aganuu.

I le vevela ma le vevela o aso i le taumafanafana ma le tautotogo, e manaʻomia ai le siʻitia o le yucca. I le taumafanafana, e mafai ona e alu i luga o le auala, i luga o togalaau togalaau, faʻapea foʻi ma vaʻalele ma faletalimalo. A tuʻuina se fugalaau, e tatau ona e filifili vaega e tapunia mai le matagi, susulu malamalama.

I le autumn ma le taumalulu, atonu e le lava le susulu o le la i le yucca! Fausiaina o faʻamalamalamaga faaopoopo o le a fesoasoani i le moli. E mafai ona e maitauina le leai o se malamalama e ala i laulaʻau e alu i le faamalama.

Ma i taimi malulu e le fautuaina e seti latalata tele i tioataona o lenei mea e mafai ona mafua ai le maalili a le maalili. E le gata i lea, e tatau ona puipuia mai le vevela vevela.

Ia mautinoa o le taimi malulu e le totogo le fuga i tafatafa o le faamalama

I le taumafanafana, o le vevela i totonu o le potu e tatau ona tusa ma le 25 tikeri. I le taumalulu, e 20 tikeri e lava. Afai e maua e le laau sina la i le taumalulu, ona faʻaititia lea o le vevela i ni tikeri se lua.

Faʻamamafana ma fafaga i le taumalulu ma le taumafanafana

Mo se fugalaau e lelei ona tupu lelei, e tatau ona tusa ma le 40% le maualuga o le vevela. O le maualalo o le faʻamamafana e matautia. I ia tulaga, e tatau ona faʻamaalili le ea i totonu o le fugalaau e ala i le sasaina. I le taumalulu faapena o le metotia e sili ona taua, aua o loʻo i ai le mafanafana ma faʻavevela e vevela le ea i le potu.

Ina ia fufulu ese pefu faalua i le masina, e mafai ona e fufuluina i lalo ole mafanafana. E leai se isi faʻaleleia o le fugalaau e manaʻomia.

O Yucca o se nofoaga e faapaleni ai le lamala. I taimi eseese o le tausaga, o le suavai e tatau ona ese. E le gata i lea, o le tele o le yucca, faapea foi ma le fagu poo isi gafatia e tupu ai, e aafia ai foi le lelei ma le tele o le suavai.

O lea la, e laʻitiiti Yucca. vai i aso taitasi i ni mea laiti vai. O se tagata matutua matua e lava lona vai e tasi i le lua vaiaso pe itiiti foi.

Mo le 4 lita o palapala, e tatau ona e ave le 1 lita o le vai mo le faʻavaivai.

Faʻasologa o taimi i le tautotogo ma le taumafanafana

Lavelelei o le ea 18-22 gr.E tasi i le 9 aso
Fofo o le ea 25-28 gr.E tasi i le 7 aso

Faʻasologa o taimi i le autumn ma le taumalulu

Lavelelei o le ea 22-24 gr.E tasi i le 14 aso
Lavelelei o le ea 18-20 gr.E tasi i le 24 aso
Aʻo leʻi faʻamalosia se yucca, faʻalogo lelei i ai tusa lava pe matutu le pito i luga sui i tua o le suavai muamua. A maeʻa maeʻaeʻa, e tatau ona e faʻatali mo le 2 aso sili atu mo le eleele atoa ina ia maeʻa maeʻa.

Afai o le vai ua faaputuputu i totonu o le fagu i lalo o le ulo, e tatau ona sasaa mai, aua o le afaina o le vai e afaina mo yucca. Ina ia faatelevaveina le faagasologa o le faʻamamaina o le palapala, e mafai ona e vaʻaia.

Soʻo ma luga o laʻei

O le eleele mo le yucca e tatau ona lafoaʻi ma faʻamalosia i meaʻai. E mafai ona e faʻatau se mea e fai i se mea na faia, ae e fiafia i ai tagata fai togalaau fugalaau saunia le palapala ia oe lava.

Afai e te filifili e fai le eleele mo le fugalaau, ia maitau le sao saʻo o vaega

O le fea fatuga e fetaui mo le yucca?

Ina ia saunia le mea e sui, e tatau ona e ave:

  • Atunuʻu;
  • Lafu e i ai fualaʻau tetele;
  • Pepa lauʻeleʻele;
  • Humus.

Faʻaaoga vaega uma ile 2: 2: 2: 1.

E mafai ona e kuka ma eseese vaega. Mo ia o le a e manaʻomia:

  • Laufanua masani mai le faleoloa;
  • Compost (e fautuaina e ave le faapalaga, lea e lelei ona toe faitau);
  • Lafu e i ai fualaʻau tetele;
  • Pulu penisini.

O vaega e fai i le fua faatatau o le 2: 1: 1: 1.

O nai vaega o malala o le a faʻaleleia le lelei o le eleele.

O le palapala e tatau ona i ai se alavai faʻaleleia. O lona maualuga e tatau ona tusa ma le 7 cm puipuia le malulu o le susu ma le pala o le aʻa. O maa o le vaitafe po o piliki gaʻo e talafeagai e pei o le alavai.

Iuki potopoto

O se fugalaau, fagu poʻo isi pusa e tatau ona lapoa. E manaʻomia lenei tulaga mo le faʻamautuina atili, talu ai o le aʻa o le fugalaau e le o faʻatupulaia e avea ma ona vaega vaalele.

E mafai ona e tuu le ulo i luga o se faamalama mafanafana ma lelei, ile fola, pe a iai lava malamalama. E sili atu le lapoa o Yuka i potu televise ma potu nofo.

Aisea e toto ai se pama pama

Mo se laau toto, e taua tele le faiga o le teuteuina. O le sini o le toe faʻafouina, faʻaleleia o uiga teuteu ma tuʻuina atu le faʻamaonia. Ina ia maua se fale matagofie ma ola maloloina, e tatau ona faia le teuteuga e tusa ai ma tulafono uma.

O le le saʻo o le cropping o le yucca (ata) o le a mafua ai ona fefinauaʻi pama

Trimming Nuances:

  • O le teuteuga e faia mai le faaiuga o le taumalulu seia oo i le faaiuga o Mati;
  • Afai o le yucca e na o le tasi le ogalaau, ona e tipiina lea e pei ona e manaʻo ai;
  • Afai o le laau e sili atu ma le tasi le ogaumu, ona fautuaina lea e tipi i va eseese. O lea la, e tasi le ogalaau e manaʻomia ona vavae 10 pe 15 cm i luga pe lalo ifo o le isi. O pupu, lea o le a tupu i luga o le taimi, o le a le faalavelaveina e le tasi le isi, ma o le a fiafia le pale i lona atinaʻe matagofie;
  • Crohn ua toe faʻafoisia mo le lua tausaga.

E faapefea ona totoina se fugalaau:

  • O le aso ao leʻi teuteuina, e tatau ona e vaʻa lelei;
  • O le naifi e tatau ona maoaʻe ma umi. E fautuaina e faʻamalu muamua aʻo leʻi faʻatauina;
  • O lalaga e patipati i se faʻu ma le fesoasoani a le lima tauagavale. O le taumatau ua teuteuina. O le pito i luga o le ogalaau e tatau ona vavae ese e aunoa ma ni paʻu;
  • O le sisi o loʻo faʻaaogaina i le koale palu;
  • Fualaau vao ua fautuaina faʻapipiʻi i se nofoaga mafanafana ma susuluae leai ni ave tuusao o le la. E le manaʻomia e le ubuka yucca le fausiaina ma le laʻei pito i luga.
Afai o le vaega ua teuteuina o le ogalaau ua toto i le eleele, ona mafai lea ona e maua se fale fou.

Suiga

E fautuaina le faia o se gaioiga i le tautotogo. Ae, afai e manaʻomia vave se mea faʻapipiʻi, ona mafai lea ona faʻatino i isi vaitau o le tausaga.

E fautuaina le totoina o laau laiti tasi i le lua tausaga. Ma na ona suia le pito i luga.

Ae ui i lea, e le fiafia Yucca i le gafa. Sui i se gaioiga e pei o le faʻasalaga. E manaʻomia lou faʻapipiʻi ma le faʻaeteete le yucca ina ia le faʻaleagaina aʻa.

O le fagu o le a totoina ai le laau e tatau ona loloto ma e na o ni nai cm sili atu nai lo le rhizome.

Faatonuina o Faatonuga:

  • Muamua, ua saunia le palapala, gafatia. I le pito i lalo ua faia ai se alavai;
  • Aʻo leʻi toe faʻavasegaina, e tatau ona e faʻafeinu lelei le yucca i se aso;
  • Liliuina o le fagu, e tatau ona e faʻaleleia ma le faʻaeteete le laau faʻatasi ma se paluga eleele;
  • O le fugalaau, faʻatasi ai ma le eleʻele eleʻele, tuʻu i totonu o se ulo ma faʻapipiʻiina i le eleele.

Laʻau faʻamaʻi ma meaola faalafua

E masani ona maua ai lanu enaena i laulaau.

Afai e maua ni fasila i lau o le fugalaau, siaki le lelei o le alavai.

Atonu e tele mafuaʻaga mo lenei mea mataʻutia:

  • Mafutaga faʻamaʻi na mafua mai le tele o le susu;
  • Paʻu palapala mago. O le mafuaaga o le leai o se alavai lelei;
  • Toa maualuga pe maualalo.

Ina ia togafitia, o le a alu aveese pepa matala ma sulu le fugalaau ma se pese. I le avea ma fofo e talafeagai: "Malosiaga" poʻo le "Previkur."

O le anufe e mafai ona mafua ai aʻa e pala. O lenei faʻamaʻi e atiina ae i se saoasaoa televave ma ua faʻaalia i le vaivai o le aʻa, le faʻafefe o lau. E mafai ona e vaʻaia faapitoa le pala i le faagasologa o le gafa. O mafuaʻaga atonu e sili atu le tele o le suāsusu poʻo le sili atu le palapala o le palapala.

Rot e lamatia mo yuki. Afai e te le siakiina le pala o aʻa, soʻo se fale e mafai ona oti.

I le avea ai ma se puipuiga, e tatau ona faʻaopopo elemene i le eleele e faʻamalo ai. Atonu e iai: oneone, popo. O le mafuaaga lena e taua ai tatala vave le eleele ma matau le puleaina o vaiinu. E le mafai ona e faʻafeinuina le seleselega aʻo leʻi mu le palapala.

O laulaau samasama o se gaioiga masani o le matua ma le oti. O laʻau mumu i luga o laulaʻau o se taunuuga o le sili atu o gaoioiga o le susulu o le la. E fautuaina e faʻalelei le fugalaau i taimi uma ma tuʻu i le paolo.

Afai o laulaau samasama e le faanatinati i le atuatuvale - masalo o se faiga masani lea

I nisi o meaola faalafua, o le taatele o:

  • Faʻaaliga talipupuni;
  • Spider mite;
  • Shield aphids.

O le talipupuni sese e aafia ai laʻau ma laulaau o le fugalaau. E taofi le tuputupu ae, ma lanu lanu samasama ma vevela. Afai e te le amata togafitia yucca i le taimi, ona o le a mate le laau. Mo togafitiga, o le fualaau faasaina "Actellic" o loo faaaogaina.

O se apogaleveleve mite e atiina ae i potu e matua vevela ai le ea. O loʻo ola i lalo ifo o fugalaau fugalaau. I le taimi muamua, o lona gaioiga e tau atu i le samasama o lau, ona aliali ai lea o lanu paʻepaʻe i luga oi latou. O le pepa e avea ma lethargic ma maliu o se taunuuga.

Muamua lava, e tatau ona e susuina le ea i totonu o le fale, ona e fufulu lea i fualaau faasaina e pei o le "Actellic" ma "Fufanon".

Faʻasaga i aphids, o le a manaʻomia iniseti. E mafai ona suia faletua faigofie lavalava solo i totonu o le vai.

Fugalaau fugalaau

E lagolagoina e Yucca ni metotia se lua i le fale.

O le faʻalauteleina o Yucca e mafai ona faia i ni auala se lua:

  • Laei;
  • Vaega o le ogalaau.

Mo le faʻaleleia e ala i le tipiina, e tatau ai ona tipi le pito i luga o le laau ma se naifi malosi. Ona tatau lea ona togafiti le keli i le koale palu.

I totonu o le 15 minute, e tatau ona vevela le fasi pepa. Ae peitaʻi e tatau aloese mai le faʻaalia susulu saʻo le la i luga.

Mo le totoina o le tipi, e manaʻomia se meaʻai, e aofia ai oneone ma oneone. O se atigipusa e iai se au e tuʻu i totonu o se ipu vai. O le vai vevela sili ona manaia o le vevela o le potu. E manaʻomia le faʻaaogaina o le papa maa gaosi i le vai. O le eleele e tatau ona susu, o le pasene o le susu e tusa ma le 80.

A maeʻa aʻa, e manaʻomia le laau pa'ū i se nofoaga tumau.

E leai se tulaga e tatau ona pala ai laulaau e atiaʻe luga o le 'au e faʻatagaina e pala. O laulaau Rotten e tatau ona aveesea i le taimi.

Ina ia toe gaosia le yucca i vaega o le ogalaau, o le ae manaʻomia se vaega o le ogalaau o loʻo i ai ni gaʻo momoe, tipi ma tuu i se tulaga faʻava i le eleele. O le eleele e tatau ona saunia muamua.

Vaevaega o le ogalaau e le o le auala taatele e fanauina ai yucca

O se vaega o le ogalaau e sili atu ona faʻalolotoina i totonu o le eleele. A mavae sina taimi, o le a ala mai fatuga, ma o le a amata ona alu ese mai ai pine fou mai ia i latou.

A maeʻa le osofaʻiga o tanu o loʻo manaʻomia e le ogalaau tipi i ni vaega. O le numera o vaega e tutusa ma le fuainumera o tipu. E tatau ona togafitia le palala ma le malala, ma e tatau ona totoina totō fou i potopoto eseese.

O le mea lea, o yucca o se laau matagofie ma le le lelei. E le o faigata i luga o le palapala, faʻafefe le lamala ma e le manaʻomia ai le mamafa o le vai. Peitai, e fiafia lava Yucca i le la ma le mafanafana. O le mea lea, pe a totoina se yucca, e tatau ona e tuʻuina atu i ai le malamalama ma le alofa.