Fugalaau

Masa, poʻo le vao i totonu o se fagu

Skumpiya - o le uluaʻi laau laʻititi poʻo le laʻititi o le aiga sumac. E ausia le maualuga o le 2.5 mita. E maua i le vaomatua i Rusia i saute, i le Metitirani, Asia Minor, i Saina ma Himalayas, ma ola ai i luga o laufanua matutu, papa ma papa. I le togavao faʻamalosi, ua lauiloa le laʻau talu mai le 1650. O le aganuu e taatele i togalaau i Rusia mai Sasaʻe Mamao i St. Petersburg.

Manukale, Latina - Cotinus.

O le pale paleni vavalalata na vave ona alofa i tagata fai togalaau. E ui lava e umi se taimi e faʻatali ai mo le fuga muamua. O lenei mea muamua e tupu i le matua o le 6-8 tausaga. Ae e aoga. O le taimi lava e fuga ai le vao, e ufitia i le lanu piniki, lanumeamata poʻo le lanu violē. O lenei aafiaga e mafua mai i pedicels. O le faanunununuina o mea leaga e ufiufi ai le palealii o tamaiti ma se ofu ese. Mai iinei e oo mai ai le igoa lona lua o le vao - "laau vavae". Afai e te tilotilo i se laau faapena mai se mea mamao, ona oʻo lea i se vaaiga matagofie o lanu lanu ua paʻu i lalo. I lenei faiga, e nofo le skumpiya mai le faaiuga o Iuni seia oʻo ia Novema - Tesema.

I le taimi o le autumn, e tu ese foi le tama mai le isi vaega o togalaau.. O lona lanu e toso i le piniki, moli, lanu mumu po o le lanu viole.

O lenei vao na lauiloa e Eleni anamua.. O vailaʻau oona na faia mai laulaau ma laʻau faʻavae; ona o le maualuga o mea o tannins, o le laʻau na faʻaaogaina e faia ai ni paʻu sili ona lelei. O nisi o maketi Asia o loʻo lauiloa pea mo le susulu o le paʻu mo le paʻu o le paʻu mai le mea ua taʻua Venetian, Trieste ma le faʻauʻuina o le Tino. Mai pupuleʻa laiti, faʻapipiʻi ma laʻau e maua ai le suāuʻu tatau mo le manogi. Tannin ma le gallic acid, e gaosia mai le gasegase, alu i le sauniuniga o vailaʻau, ma suia e le paʻu le hena. Laʻau samasama-lanumeamata (fustik) e talisapaia e le au failautusi.

Faafetai i ona uiga lelei ma le lauiloa, ua maua e scumpia le tele o igoa mai tagata eseese.: laʻau vali, lau o le lau, alisarin tree, yellowness, tannin. Ae o le igoa sili ona matagofie mo lenei laau na tuuina mai i Rusia Anamua - o se vavega.

Faʻapitoa

Nofoaga: E fiafia o ia i le la, mafanafana, puipuia mai matagi malosi. I nofoaga malulu, o pine e le masani ona leai se taimi e faʻamalamalama lelei ai ma e mafai ona tuai i le taumalulu.

Soo: e mafai ona tupu i luga o le waikawa (pH 5.5-6) ​​eleele, ae e sili atu i eleele maʻa (calcareous) oneone. O le masini faʻapipiʻiina i totonu o le faʻataʻitaʻiga lelei o le malamalama, manava (e ui i lea, mamafa chestnut, lauʻeleʻele, oneone, oneone e le tuʻuina ese!). O lenei mea totino e taua tele mo le faʻaputuina o alavai e faigofie ona faʻafefe i le suavai; e atiina aʻe lelei i luga o maa, ma loloto le loloto o aʻafiaga ona o meaola faʻasaina ua natia e aʻa. Mumps o loʻo mamafa i le palapala ile palapala. O se tulaga manaomia mo lona tuputupu ae lelei o se tulaga maualalo o le suavai. E taua foi le vavaeeseina o le totoina o le suavai.

Tausiga: e aofia ai le fausia o se togavao. O le laau e masani lava e le afaina i faʻamaʻi ma e le aʻafia i faʻamaʻi. Mumps faʻafeiloaʻi teuteu lelei. E maua ile 2-3 tausaga i le tautotogo o le tautotogo seia oʻo ina fuga lauusiusi. Pe a teuteu, e tasi le tausaga le tuputupu ae e 2/3. E mafai foi ona e toe faafou atoa le vao ma se "laau" toto. O se taunuuga o nei mea teuteu, o le tamaititi e faia ai se malosi malosi, o le paleni lautele o le pale ua fausia, totoina ma le atinaeina o lau lapopoa.

Faʻaaogaina: I le taimi o le fugalaau, e manaia tele le laau - e foliga mai o loo ufiufi i se malamalama manino malamalama. Ua mamae lala i se tulaga e le tumau ma foliga mai e foliga mai i le vevela i le taumalulu. O lea la e le faʻapalapalaina ia mea faʻapitoa, e mafai ona e fufuluina i lauulu.

O loʻo i ai foi ni mea tau vailaau faʻamaʻi.. O le faʻafefeteina o laulaʻau e faʻaaogaina i fafo mo mumu, gaʻo, mea moe, mo le fufulu ma le mumu o le gutu ma le faʻaʻa, mo le taele i le taʻavale vae. I totonu o le fusi e faʻaaogaina mo mea taumafa ma mea inu i masima o metale mamafa, alkaloids, ma le manava, colitis. Ina ia saunia le fusi, 1 teaspoon o laulaʻau mamago ua tauanau pea mo le afa itula i le 1 ipu vai inu, faamamaina ma ave leotele, 1 sipunā 3-4 taimi i le aso. O oloa gaosia e maua i Iulai-Aukuso. E tatau ona aoina ni laulaau mai paranesi taʻitasi, e aunoa ma le faʻaaliaina o le sili atu nai lo le 1/3, a le o lea e mate le paʻu i se tau malulu.

Tofiga

Laumei e faʻaleleia e fatu ma vegetatively.

E tatau muamua ona afaina fatu i se vaifofo o le sulfuric acid mo le 20 minute, ona togafitia lea mo le 2-3 masina i le vevela o le 3-5 ° C pe na o le 5-6 masina e mafai ona siaki. O fatu e togafitia i soo se auala e lūlūina i le tautotogo i totonu o moega, faʻafefiloi ile eleele i le 1.5-2 cm. O le aofaiga o 1000 fatu e 8.6 g. O le malosi ma le le lelei o le gafatia o le pito i fafo o fatu e masani ona mafua ai le lūlūina o fatu mai le seleselega o le tausaga ua mavae, aemaise lava i le tautotogo o le tautotogo, e na o le tausaga na sosoo ai, e ui lava e maualuga lo latou maualuga. E le manaʻomia e faleʻie ni fale.

Ona o le maualuga o le atigi, o le fuga o fatu i totonu o le vai e telegese ma leai se mea. Fanau tumu 49 - 85%. O fatu e le mafai ona leiloa o latou germination mo ni nai tausaga. E mafai ona e teu fatu i se mea e tatala ai pe tapunia i le vevela o le potu. Laʻau suʻesuʻeina o le 35%, palapala - maualuga, aua o le eleele e vave ona faʻaumatia le atigi.

Mo le totoina o laau, o lanu lanumeamata, pulupulu, lafoaʻi o loʻo faʻaaogaina.. O le auala mulimuli e sili ona faigofie. O le paranesi ua punou i le eleele, tipi ese le paʻu mai le pito i lalo, faapipii ma fufuluina i le eleele, ma pe a uma ona fausia aʻa, e selesele ma totoina.

O selesele mai ava ava e seleseleina i le faaiuga o Iuni - i le amataga o Iulai, ao le i totoina i totonu o greenhouses e togafitia i latou i se vaifofo o le heteroauxin (20 mg / l mo le 12 itula). I le puao po o le fafagaina soo (i le uluaʻi taimi o aʻafiaga, ua fautuaina e inu le falesa i 20 minute uma lava!), O le aʻafia o le tosoina o le taʻavale e tolu vaiaso. Laasaga na amataina i le 36% pe a togafitia i le 0.005% fofo o le IMC.


© KENPEI

Eseese ma ituaiga

Fata uʻamea - Cotinus coggygria

E masani lava ona tuputupu ae i le itu i saute o le Europa o Rusia, i le Metitirani, i le Caucasus, i le Crimea, Western Asia (pe Sisifo) i Himalaya ma Saina. E tupu tele lava i luga o le itu i saute, i luga o eleele o loʻo tafe i le lime o loʻo i ai maa.

Laʻau faʻamalosia malosi, e oʻo atu i le maualuga o le 1.5-3 m, e faʻateleina ona tupu i le foliga o se laau faʻatalanoa, e oʻo i le 5 mita le maualuga. Laʻau - lanu enaena, lanu enaena, lanumeamata lanumeamata ma le mumu, faʻamaʻapeʻa, faʻasaʻo le sua susu i se malologa. O laulaau e fesuisuiaʻi, faigofie faʻatasi ma se petile manifinifi, o le fulu poʻo le obovate, atoa pe laʻititi lava. O fugalaau e faʻapitoa pe faʻapalapala, e masani lava ona pala, tele, samasama pe lanumeamata, e aoina i se tele o mea e le masani ai. Fuga mai ia Me-Iuni, i le itu i saute - tele i le vaitau. Fualaau aina - o tamai vaigogo mago o foliga o le vavao, ua tupu mai ia Iulai-Aukuso.

I le taimi o le fualaau fualaau aina, o loʻo faʻaloloa ma le ufiufi 'auʻau ma ufiufi i lauulu mumu lanu mūmū poʻo le paʻepaʻe, o le mea lea e faʻafefeteina ai le paʻu ma teuteu lelei. Faafetai i lenei mea, e foliga mai o le laau o loʻo ofuina se ufiufi e le masani ai pe ufiufi i se lanu mumu-lanumumu. I lenei pepa, o le laau e amata mai i le tau o Iuni ia Novema - Tesema. O le mea lea, o isi igoa e lua o le lapopoʻa - wig ma le ulaula - o loʻo i ai i gagana a le tele o tagata. Vaega o le vavae ese mai, ma, faʻafetai i le umi, laʻau faʻasalalau, o loʻo faʻapipiʻiina i luga o le ea poʻo, pei o se pa'ū, i luga o luga o eleele (manatua le palapala o le Metitirani). I le autumn, mai le amataga o Setema, o le laʻau o tamaiti e suia le lanu. I le taimi muamua, e aliali mai le ulaula i luga o le la ma veins o le laʻau o loʻo susuluina e le la, o sina taimi mulimuli ane e ufiufi uma lau laʻau. O nisi taimi o le lanu, violet, lanu moli ma le moli metotia e foliga mai i le lanu. Ona toe fai mai lea o se isi mea e faateia ai - e mumu ai, e pei o le suiga, foliga mai na tuʻuina atu i ai i totonu o le togalaau.

Ona o le tele o vailaau, fesuiaiga ma le talavai i le aganuu, o le scoopia e tele ituaiga. Talu mai le seneturi ua mavae, o loʻo fetolofi (sili ona lelei mo le puipuia o alavai), o tagi ma mumu mūmū ua lauiloa. O le masani ai, o le lanu lanumeamata o se tasi o laau pito sili ona mataʻina mo laau taʻitasi ma vaega i togalaau tele ma paka, faʻapea foʻi ma le vaomatua. E oʻo mai i le fa mita le maualuga. Faʻatoʻa atiaʻe, fuga ma fua mai. Ua maeʻaeʻa i le ogatotonu o Rusia. Ona o le mamafa o le taumalulu, e leʻi mafatia laau i le taumalulu malosi o le 1978/79.

O le mea sili ona taatele i le taimi nei i Europa ma Moscow scumpia 'Royal Purple'Ae paga lea, e sili atu le faigata. E tele lava ina saoloto i le maualuga o le ufimata o le kiona, ma o nisi foi taimi e oo lava i le ua. E oo lava i atunuu Europa e sili atu le vevela nai lo o tatou, ua tupu aʻe i le vao ma le malosi o le seleseleina o pine, ma maua ai se laau e sili ona teuteu ma lapoa lapoa e tasi ma le afa mita le maualuga. O laʻau e susulu, mumu-enaena, i le tautoulu maua mai se lanu vaivai. E faʻaaogaina i fualaau taʻitasi, i le mutia ma le gaogao o mixborders. O se nofoaga malupuipuia e ufitia ai le kiona ma ufitia mo le taumalulu ua fautuaina.

O ituaiga e totoe, ma i le aganuu e tusa ma le sefululua, o le taatele o 'Grace', 'Purpureus' ma 'Flame'. O lo latou tele ma le faigata o le taumalulu e le eseese mai ituaiga autu, o le eseesega ua fuafuaina e le lanu o le laʻau. Muamua e talitutusa ma le 'Royal Purple'. O ona lanu uliuli lanu enaena ma le lanu uliuli e suia lanu i le tautoulu i le mumu mumu. I Rusia, e le i tofotofoina le ituaiga. O le mea e lua, o le mea e leaga ai, e le iloa e le matou fai togalaau, e ui lava o le laau e matua teuteu ona o le lanu mumu ma sina lanu lanumeamata, maua mai le lanu mumu-mumu i le autumn. Ma le mea mulimuli, o le lona tolu e fia iloa i ona laʻau, lea o le amataga o le autumn e avea ma moli lanumumu-mumu.

'Rubrifolius'. Shrub le maualuga o le 3-5 mita i le itu i saute o Rusia. I tulaga o le Moscow Region e laiti. O laʻau o loʻo i ai se lapoʻa paʻu paʻu-violē ma se paolo matagofie, aemaise lava i le talavou, e fesuisuiai i le autumn i le lanu mumu.

'Grace'. O le vao umi ma le umi (3-5 mita) le lanu violē-lanu mumu e tusa ma le 5 cm le umi, e avea ma mūmū i le tautoulu, ma lautele (e oʻo i le 20 cm le umi), faʻamalosi, lanu violē-lanu mumu i le taumafanafana.

'Notcutt's Variety'. Laʻau 3-4 mita le maualuga ma lanu lanu enaena, lanu felanulanuai lanu piniki-lanu viole ma fualaau aina.

'Velvet Cloak'. O lau o se laau laʻau (1-2 m) e tumu i le mumu-violet, e toetoe lava uliuli i nisi o nofoaga, ma taofi pea le lanu lenei seia oo i le autumn, ae iu lava ina latou mumu. O fugalaau ei ai se kulimi piniki.

O lenei meaola e tele isi ituaiga ma fomu i laʻau lanu viole. E fai sina eseesega o le tasi i le tasi i le malosi o le lanu o laulaau ma fugalaau, faapea foi i le lautele lautele o le laau. Faʻamatalaga: 'Red Beauty' - e oo atu i le 5 mita le maualuga ma lau lanu uliuli; 'Purpurea' - 7-8 mita le maualuga ma laʻau lanu violē ma panicles, e ufiufi i le paʻu paʻepaʻe sinasina.

Ma o aitema fou - 'Agaga Paia' ('Ancot') o le lanu o le lanu mumu vaivai, ma e tele. O lau laititi o loʻo i ai se moli fufulu manogi i luga o veins ma i tafatafa o le pito. I le pa, o le a avea i latou ma samasama-lanumeamata i lanu. E sili le foliga o le laau i le tautoulu: Muamua, o se moli lanumumu mumu-lanu mumu e aliali mai i autafa ma veins o laulaau, faasolosolo malie lava ona ufiufi le vaega atoa ma agai atu i le tele ma sili atu laulaau. O le laau e sili ona teuteuina ona o suiga uma mai le lanu lanumeamata ma le lanu samasama i le ulaula mumu o loʻo i ai i le taimi e tasi. E foliga mai o lenei ituaiga lalelei o le a vave ona fetaui ma manumalo i Rusia ma o le a avea ma se matagofie matagofie oa tatou togalaau.


© Magnus Manske

Faatali mo au faʻamatalaga!