O le togalaau

Totoina lelei o kapeti tipu

Kapisi o se fualaau lelei lelei lea e tatau ona i ai i luga o la matou laulauʻai i tausaga taʻitasi. Ae o le kulupu kopa e tasi lona uiga o le ola. O ituaiga uma lava o loʻo aʻafia tele i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. I tulaga o gaosiga, ina ia mafai ona matagofie ma lelei le soifua maloloina o le kapisi e aunoa ma ni faʻamaʻi poʻo se faʻaleagaina e ala i le susu ma le faʻamaʻi faʻamaʻi, e togafitia i le 2 taimi i le vaiaso ma sauniuniga kemisi, ma mamao mai mea leaga. O le mea lea, matou te aioi atu ia te oe e tupu lau kāpeti! Ma e tatau ona e amata i ona fua. O lenei tusiga o le a taʻuina atu ia te oe le ala e ola ai fualaʻau maloloina o le kāpeti.

Fatuga o kapisi

Faiga Faʻavae Filifilia

I pitonuʻu uma o Rusia, faʻato'ā amataina le kāpeti i le vave, vaeluaga ma le tuai. Ina ia maua ni togafitiga maloloina, e sili atu ona faʻatau oloa i faleoloa faapitoa. A e faʻatau fatu po o fualaau aina, ia mautinoa e filifili ituaiga eseese. I le avea ai o se tulafono, latou te matuā faʻasao i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. E le gata i lea, ua uma ona saunia lelei fatu mo le luluina, ma o le a le manaʻomia ai taimi le talafeagai ma tupe. A e faʻatau fatu, faʻamolemole matau - i luga o le afifi e tatau ona faʻaalia:

  • igoa o ituaiga ma vaega (vave, ogatotonu, tuai);
  • faatupulaia o le itulagi;
  • aso o le lūlūina ma le faʻaleleia i le eleele (faʻamatalaga e fetaui);
  • latalata le taimi e selesele ai.

E sili ona lelei le tupuina o kāpeti o vaitau uma i totonu o le togalaau aina, ma ia faʻaaogaina le totoina o laau toto ma nofo ai i lalo ifo o le seleselega.

O le tekinolosi mo le totoina o laau o le kapeti e toetoe lava a tutusa mo so o se itulagi, talu ai e mafai ona toe faʻaleleia fale mafiafia e tusa lava pe o le a le tupu. O le mea lea, o le tekinolosi ua fuafuaina e le taulai atu i le ituaiga kapisi (kapopau paepae, kohlrabi, Savoy ma isi), ae na o le faagasologa o le totoina o laau. O le tele o eseesega i le tausiga e amata i se tafuga tumau, aemaise i nofoaga tatala.

O le a se mea e mafai ona gafatia mo le tipi kuka

O le Kapisi e matua faʻapitoa, faigofie ona afaina, o lea e tatau ai ona e mafaufau mamao pe o le a faapefea ona e totoina vine:

  • e aunoa ma le piki;
  • ma se togi;
  • i totonu o pusa eseese;
  • i pusa, ma isi.

Ona o le vaivai o laulaau laititi, e sili ona lelei mo le kapeti le totoina o se laau se tasi i pusa eseese e aunoa ma le tafe. E tatau ona maitauina o le totoina o togalaau e iai ona lelei i nisi tulaga. Afai e totoina fatu laau i le vave amata ma ona o le tau e le mafai ona toe totoina i se taimi faifaipea, ona taofia ai lea o le totoina o le toto o laau. O fualaau e taʻitoʻatasi, faʻatasi ai ma se laau mafiafia. Faʻaliliu ona faʻafeiloaʻi le toe gaosi mulimuli ane i moega.

Fatuga o kapisi, 1 vaiaso talu ona toto.

Sauniuni mo le faʻafefiloi o palapala mo le tipi tipu

Mo vavao e te manaʻomia se meaʻai lelei, faʻamalama ma se lapalai tele o meaʻai, faʻamalolo, ae faʻafefe o le susu. O lenei paluga oneone e mafai ona maua mai mea nei:

  • laʻau po o eleele eleele, e avea ma faavae o palapala. E lua ituaiga o palapala e mafai ona faʻaaogaina i sea tutusa;
  • tuai fua o le humus poʻo le vermicompost. Nai lo nei vaega o solo solofanua e mafai ona faʻaaogaina;
  • e faia ai le friability e faaopoopo ai le oneone oneone, vao, perlite.

E faʻafefiloi mea e fai i vaega nei 1: 2: 1.

E mafai ona e ofoina atu se mea e sili ona faigofie - mo le 20 vaega o vaovao poʻo togalaau vao mama, faʻaopopo 5 vaega o le apa (o le punavai autu o macro & micronutrients), 1 le vaega o le lime ma le 1 vaega o le oneone.

O le faʻafefiloi e osofaʻi ma faʻapalaina e faʻaaoga ai se tasi o auala avanoa:

  • faʻamaʻi;
  • faʻatasi;
  • uila;
  • faʻatau.

O le taimi mulimuli i le sauniuni o le faʻafefiloi o le eleele o le faʻamaʻi. Urea po o le ammonium nitrate 15-20 g, superphosphate granular 20-25 g, potassium sulfate 10 g ma le 25 g lime ua faaopoopo atu i le 10 kilokalama o le mea na faʻaumatia. Afai e le o maua nei mea, 30-35 g nitroammophoski e mafai ona faaopoopo i le paluga eleele.

7-10 aso aʻo leʻi faʻatumu mea faʻapipiʻi mo le lūlū, faʻamago le eleele pe a maeʻa le faʻamaʻiina o togafitiga (fuluuliuli, bacteriosis, ma isi mea) biologics: phytosporin, alirin, gamair, e tusa ai ma fautuaga. I le faʻafefiloi o mea faʻafefiloi, faʻaopopo le faʻavave sauniuniga "Emochka-Bokashi" poʻo se isi o loʻo i ai microflora aoga. Faaaogaina o meaola ninii e aoga i le faaleleia o le tuufaatasiga o le palapala ma i le taimi lava lea e faaleagaina ai le microflora pathogenic. O le sauniuni ma le faaeteete o le faʻafefiloi o le eleele e maua ai fatugaʻau ma se aʻa maloloina.

Faitau atili e uiga i le saunia o mea e faʻaleleia ai eleele mo fatuga i totonu o le tusiga: E faʻapefea ona saunia le eleele mo tipu?

Lauina o fatu mo laau toto

Aso o le luluina o kāpeti mo tipu

  • Matou te totō ituaiga o kāpisi muamua mo tipu i le faaiuga o Fepuari ma le amataga o Mati;
  • ala - mai le tolu sefulu tausaga o Mati seia oʻo i le faaiuga o Aperila;
  • mulimuli ane - i le taimi muamua o le sefulu ma le lua tausaga o Aperila.

O taimi fuafuaina mo le fatuina o fatulaʻau e faʻaalia ma e faalagolago i le ituaiga, o le faʻamaina, faʻamalamalamaina, le vevela o le itulagi o le itulagi. A lūlū, taulai atu i le umi o le tuputupu ae o le vaitau. O le vave amata o le seleselega ua saunia mo le seleseleina i le 90-120, le umi - 150-170 ma le tuai - 160-180 aso. E mafai ona e lūlū ituaiga taʻitasi i le taimi i le taimi e tasi poʻo le faʻaaogaina o le faʻaupuina o fatu o ituaiga taʻitasi ma le vaeluaina o le 10-12 aso. Ma o le ai ai pea se salati o kapisi fou i le laulau.

Fatuga o le broccoli.

E faapefea ona totoina fatu mo fatu

Matou te faʻatumu ni pusa faʻapipiʻi ma mea e saunia ai: atigipusa, ipu, ipu pusa ma isi koneteina. Lauina fatu i totonu o atigipusa i se auala masani, ma tuu ai le 3-4 cm i le va o moa, ma le 1-2 cm i le laina. A faʻaaogaina pusa faʻaputu, faʻapipiʻi 2 fatu i le ogatotonu. A uma le germination, aveese le fatu vaivai. O le loloto o le totoina o le fatu e tusa ma le 1 cm. A uma ona lulu, matou te ufiufi atigipusa ma isi atigipusa ma se ata tifaga, matou te fatuina ni fale lauʻeleʻele.

Faʻasaʻo le tulaga o le vevela mo fualaʻau

Mo le mauaina o fualaau maloloina, o le fua o le vevela o le palapala ma le ea i vaega eseese o le atinae o fatuga e taua tele.

  • Mai le lūlūina o fatu (5-7 aso), o le vevela o le palapala i totonu o se kiona e leai se mea e mafai ona tumau i le + 18 ... +20 ºC, ma le ea: i le po + 7 ... +9, i le ao + 8 ... +10 ºC.
  • Pe a uma ona totō, pe a oʻo i le 12-15 aso le matua, matou te faʻaitiitia le vevela o le eleele i le ao + 15 ... +17 ºC, ma i le po - i le +12 ºC. I le vaitau lenei, o le vevela o le ea i le aso e amata mai i le 8 + +10 ºC, ma i le po + 7 ... +9 ºC.

Pelu tipi tipi

Matou te togiina le lua vaiaso vaiaso (vaega ole lapoʻa lapisi po o le lautusi muamua) i kaseti poo ipu 5x5, 7x7 cm, e fuafua i le eseese ma le atinaʻeina o le fatu. Matou te tosoina le pito o le laau totō, ma le faʻaeteete ona eli i le palapala i cotyledons. Na matou totoina fualaau e tusa ai ma le 5x5 polokalame. Mai le totoina e faʻamalosi ai fatu, matou te tausia le vevela o le eleele i le po +10 ºC, ma i le ao + 14 ... +16 ºC. O le vevela o le ea e tusa ma le + 7 ... +10 ºC.

Kapisi Maitauina o Fanau

Malamalama ma fafaga

Afai e timu le tau, e manaʻomia e le laau toto se moli faaopoopo. Le tele o moli e tolopo ai le atinaʻeina o fualaau. Mo le malamalama, e mafai ona e faʻaaogaina se moli mumusu 12-15 itula i le aso.

O le taimi atoa o le tausiga o le meaʻai i lalo o fualaau e tatau ona susu. Ole maualuga o le susu e le tatau ona faatagaina, aemaise lava i le maualalo o le vevela. O le aʻafia o aʻafiaga o fualaʻau ma le tele o le susu e afaina i le pala. O le mea lea, ao le i amataina le fufuluina o paluga susu le eleele mai le pala. Mulimuli ane, faʻafefe faʻafefe i le vaiaso.

Fatuga o kapisi.

Puipuiga o kāpeti tipi mai faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi

O le tele lava o taimi, e afaina ai fatu laʻau i maʻi faʻamaʻi: o se vae uliuli, mucous ma vascular bacteriosis, fusarium.

Ina ia aua neʻi galo se vaega o fualaau e mafua mai i faʻamaʻi, tatou te faia galuega nei:

  • vai vai ma se vaifofo o meaola o le ola ma le phytosporin, trichodermin poo planriz e tusa ai ma fautuaga;
  • faamago le eleele i le oneone malulu po o le susu o le susu;
  • faaitiitia le televave ma le malosi o le faasusuina o vai;
  • faateleina le vevela i totonu o le potu.

I le faaopoopo atu i faʻamaʻi, e tatau ona puipuia ia tipu mai meaola faalafua. E sili atu ma le 6 o latou ituaiga e faʻaumatia le fualaau aina: fuga faʻasalalau, fugapelu, moapisi, pulou kuki ma le paʻu kuki, kapisi pipi, ma isi.

Tatou te togafitia togavao ma fualaau oona Intavir ma Fitover i totonu o le tane pe a oʻo mai meaola faalafua. Faʻatasi ai ma laʻauʻai, ituaiga eseese o moth, fulu faʻasalalau, paʻepaʻe, bitobiquillin, lepidocide, dendrobacillin e aoga. E le mafai ona faʻaaogaina vailaau faʻamaʻi i luga o kapisi, aʻo latou tumau pea i totonu o le ulu o le kapisi poʻo le faʻaogaina.

Fafagaina ma faʻamaʻaina fatu

I le tulaga o le le lelei o le atinaʻe, o fualaau faila e fafagaina i le vaega o 2-3 laʻau faʻatasi ai ma se vaifofo o paʻu moa poʻo mullein. I le latou toesea, o le uluai fafagaina e faia i se fofo o le 20 g o le ammonium nitrate, 20-25 g o le superphosphate soluble vai, 5-10 g o le potassium chloride i le pakete vai. O lenei fofo faigata e mafai ona suia i le solo i le 10 l o le vai 30-35 g o le nitroammophos. O le laei pito i luga i luga o le tino tutusa o loʻo faia i le 10-12 ma le tolu (pe'ā tatau) i le 15-20 aso. A maeʻa le fafagaina o le foliar, ia mautinoa e fufuluina laau ile vai ma mulch le palapala.

12-15 aso ao lei totoina, o le laau ua faʻamaʻaʻaina, o lona uiga, ua aʻoaʻoina i latou e atiina ae i le maualalo o le vevela, sili atu le maua o le okesene, ma susulu malamalama. A o faagasolo lenei vaitaimi, o le ea vevela i le po e le tatau ona sili atu nai lo le 7 ... +8 ºC, ma i le ao i le vevela o le tau + 14 ... +15 ºC, i le ao + 12 ... +14 ºC. 2-3 aso ao le i siitia atu i le eleele, o togafitiga e togafitia i le 1% o vaifofo o le vai o Bordeaux.

Paʻu paʻepaʻe.

Matou te toe faʻaleleia fualaau tipeti i luga o le eleele

I le matala, o fatuga amata e toto i le 45-55 aso o le matua. Laʻau o loʻo i ai le fua o le sikuea sikuea, 5-7 e lafoaʻi ma se lau lau lau laʻau, leai ni aʻa, ma aʻafia ai aʻa fila-aʻa.

Fualaau o le vaeluaga ma le tuai - 35-45 aso le matutua, sauni mo le totoina, 18-20 (20-25) inisi le maualuga, 5-6 fatuina moni ua tupu, o se mea e ola ai, o le aʻafiaga o aʻafiaga.

Le au pele pele, o le tusiga e tele ana mea faitino. Ae o le fua faatatau lenei o fuainumera. I tulaga taʻitasi taitasi, o le a eseese, e ui lava e latalata i le taua.